9. heinäkuuta 2021

Mitä tehdä kesällä - Toimintaa ja aktiviteetteja pääkaupunkiseudulla

Korona on rajoittanut monen matkustelua. Ulkomaille ei välttämättä nyt kovin hyvin pääse, tai halua edes lähteä. Kotimaan matkailu taitaa olla nyt se juttu. Kaikki eivät välttämättä kuitenkaan jaksa lähteä vaikkapa asuntovaunulla Suomea kiertämään. Onhan jo pääkaupunkiseudulla vaikka kuinka erilaisia aktiviteetteja kokeiltavaksi. Miksi lähteä merta edemmäksi kalaan? Samalla säästyisi ehkä rahaa ja ympäristökin kiittää. Ehkä pähkäilet tätä kysymystä myös siksi, että et tarkalleen tiedä mitä kaikkea pääkaupunkiseudulla voikaan kesällä tehdä. Blogini on täynnä erilaista harrastustoimintaa, joten ajattelin jakaa ongelmaan yksinkertaisen ratkaisun. Tässä oma ehdotukseni siihen, mitä tehdä tulevana kesänä.  Kaikki tekemiset on kokeiltu ja arvosteltu tässä blogissa sekä erittäin toimiviksi todettu. Saa kokeilla, mutta ei ole pakko :)Maantiepyöräily

Pitkän matkan maantiepyöräily on hyvä tapa nollata pää, kun hyvää asfalttitietä riittää silmänkantamattomiin ja ketjua piisaa poljettavaksi. Nopean maantiepyörän satulassa maisemat vaihtuvat nopeasti ja lihasvoimin pääsee todella pitkien matkojen päähän. 

Pyörälenkki Porvooseen
Maantiepyöräilijöiden eittämättä suosituin reitti itään on tietenkin Vanha Porvoo. Voidaan ajaa etelästä Porvoontien ja Sipoonrannan kautta, tai vaihtoehtoisesti pohjoisesta Sipoon Nikkilän ja Hinthaaran kautta, jossa matkalla vieraillaan Sipoon uudessa ja vanhassa kirkossa. Matkan pituus molemmissa noin 120 km, mutta nähtävyydet eroavat. Lue kokemuksistani tästä artikkelista: Pyörälenkki: Helsinki-Porvoo-Helsinki, 120 km.

Pyörälenkki Rautatiemuseoon
Jos haluaa keskittyä vain polkemiseen, eikä kartanlukuun ja tutustua samalla reissulla myös vanhojen junien tekniikkaan, niin Hyvinkään Rautatiemuseo on hyvä valinta. Pääosa reitistä on tasaista ja nopeaa ja kulkee ajoradan piennarta. Kokonaismatka noin 90 km. Plussaa siitä, että museossa on kesäisin viileää. Lue kokemuksistani tästä artikkelista: Vanhaa kolmostietä Hyvinkään Rautatiemuseoon.

Pyörälenkki Inkooseen
Pääkaupunkiseudulta länteen kulkee helpohko maantiereitti Kauklahden ja Kirkkonummen kautta Inkooseen. Määränpäässä voi piipahtaa vaikkapa Torpan tykit -sotilasmuseossa, tai Torbackan pienille ultrakevyille lentokoneille tarkoitetulla lentokentällä. Lue kokemuksistani tästä artikkelista: Pyörälenkki: Espoo-Inkoo-Espoo, 100 km.
Extra: Lohjanjärven ympäripyöräily
Yleensä aina kesän alussa järjestettävä ilmainen tapahtuma kaikille pyöräilijöille. Koronan aikaan vuonna 2020 järjestettiin poikkeuksellisesti syksyllä. Järjestetty jo 40. kertaa. Noin 68 km pitkän reitin asvaltti välillä huonossa kunnossa, mutta hyvät maisemat ja ruokahuolto mallikkaasti järjestetty. Harvoin sitä saakaan ostaa grillattua makkaraa reitin varrelta :) Lue kokemuksistani tästä artikkelista: Lohjanjärven ympäripyöräily - Ilmaista hupia.
Maastopyöräily


Välillä on rentouttavaa ajella ihan omaan tahtiin ja omia reittejä. Tylsä asvaltilla ajaminen on niin rajoittunutta maastopyöräilyyn verrattuna. Maastopyörällä oikeastaan vain mielikuvitus on rajana ja siinä on mahdollistaa nähdä niin paljon luontoa ja saada uusia kokemuksia. Omat reittisuositukseni. 

Reitti 2000
Reitti 2000 taitaa olla se maastopyöräreiteistä kaikista tunnetuin. Jokainen vähänkään enemmän maastopyöräilevä ainakin tietää sen nimeltä. Täyspitkä reitti on noin 110 km, mutta sen voi ajaa myös lyhyempänä (80 km ja 8 h), kuten itse olen tehnyt. Koko reitti on merkitty maastoon sinivalkoisin nauhoin. Lue kokemuksistani tästä artikkelista: Reitti 2000 - Vaellusreitti polkupyörällä


Luukin järvikierros
12 järven ympäripyöräily on kuumimman hellekesän virkistysseikkailu. Tarkoituksena pulahtaa jokaiseen eteen tulleeseen järveen Luukin kansallispuiston alueella. Eväät ja uikkarit mukaan, mahdollisesti myös pyyhe. Matkaa noin 45 km ja aikaa kuluu noin 8,5 tuntia. Erittäin hauskaa. Lue kokemuksistani tästä artikkelista: Luukin järvikierros - 12 järven ympäripyöräily.
Melonta 

Melonta on ehkä parasta mitä kesällä voi tehdä. Kajakin vuokraaminen päiväksi on suhteellisen halpaa (noin 40 €) ja kun ottaa eväät ja tarpeeksi juomaa mukaan, niin viihtyy koko päivän. Ympäristön kokeminen kajakista käsin on jotenkin läheisempää ja rentouttavampaa, kuin muuten.

Melonta Oittaan Bodomjärvi
Sopivan pieni, mutta kuitenkin riittävän laaja sekä melonnalle, että suppailulle. Itse järven kiertäminen on noin 10 km ja 2 h rantaviivaa pitkin. Järveltä löytyy myös niin sanottuja salaisia reittejä, joista yksi vie golf-kentän suihkulähteelle. Löydätkö ne kaikki? Hyvä aloittelijoille ja lyhyille reissuille. Lue kokemuksistani tästä artikkelista: Melontaa ja suppailua pääkaupunkiseudulla - Oittaan Bodomjärvi.

Melonta Korkeasaaren kierto
Töölönlahdelta kajakin vuokraus 40€ /4h ja matkaan Tervasaaren poukamaan ja Katajanokalle purjeveneitä ja jäänmurtajia ihailemaan. Sieltä takaisin Mustikkamaa myötäpäivään kiertäen Wihurin linnan lahdella ja lopulta Korkeasaari kiertäen. Matka noin 17 km ja 4 h. Lue kokemuksistani tästä artikkelista: Melontaa pääkaupunkiseudulla - Töölönlahti-Katajanokka-Korkeasaaren kierto.

Melonta Vanhankaupunginkoskelle
Töölönlahdelta kajakin vuokraus 40€ /4h ja matkaan Sompasaaren kanavan kautta. Tästä suunta kohti pohjoista. Reitin pituus noin 18,5 km ja taukoineen alle 4 h, jos takaisin tullessa kiertää vielä pidemmältä Kulosaaren kautta. Lue kokemuksistani tästä artikkelista: Melontareittejä Töölönlahdelta: Vanhankaupunginkoski ja Herttoniemen Saunalahti.

Melonta Suomenlinnaan ja takaisin
Töölönlahdelta vuokraa kajakin hintaan 40 € /4h. Tuossa ajassa meloo hyvin Suomenlinnaan ja takaisin Katajanokan kanavan kautta, kun lyhin reitti on 13 km ja 2 h 20 min. Ei suositella noviiseille ja säävaraus, koska laivaväylät ja aava ulappa nostavat aaltoja. Itse Suomenlinnan vedet ja maisema idyllisiä. Ehdottomasti kokeilun arvoinen. Lue kokemuksistani tästä artikkelista: Melontareittejä Töölönlahdelta: Kajakilla Suomenlinnaan.

Melonta Espoon saaristoon Otsolahdelta
Meri on melojan paratiisi, kun sääolosuhteet ovat hyvät, koska se tarjoaa vapautta joka suuntaan. Otsolahdelta saa kajakin 42 € hintaan koko päiväksi jolla voi tutustua Espoon saaristoon. Käärmeluoto, Suvisaaristo ja Iso Vasikkasaari (23 km ja 6 h) ovat aina tutustumisen arvoisia. Lue kokemuksistani tästä artikkelista: Melontaa pääkaupunkiseudulla - Otsolahden melontakeskus.

Melonta Nuuksion Pitkäjärvi - Nupurinjärvi
Pitkäjärveltä löytyy muun muassa vanhoja kalliomaalauksia. Itse järvi on vähän tylsä, mutta laskujokea pääsee melomaan Nupurinjärvelle. Tämä seikkailu on se homman pihvi. On siltaa, risukkoa, tulva-aluetta, heinikkoa, laituria, laguunia ynnä muuta labyrinttimaista tulva-aluetta. Itse järven pituus on 7 km ja laskujoki 1,5 km. Vähintään siis 17 km ja 5 h. Lue kokemuksistani tästä artikkelista: Melontaa Nuuksion Pitkäjärvellä - Laskujokea Nupurinjärveen.

Melonta Vantaanjoki-Keravanjoki
Kajakin saa vuokrattua Melontarannasta hintaan 40 € koko päiväksi (6h). Tässä ajassa pääsee melomaan Keravanjokea vähintään Tikkurilaan. Välistä tulee eteen koskia ja patoja, jotka täytyy kiertää. Seikkailunhaluisille. Plussaa siitä, että sääolot eivät haittaa jokimelontaa. Lue kokemuksistani tästä artikkelista: Melontaa Vantaanjoella - Keravanjokea Tikkurilaan.Suppailu ja muu vesiliikunta

Taitaa olla niin, että kaikissa melontapaikoissa joita olen tähän mennessä kokeillut voi myös suppailla. Katso siis ylempää lähin melontapaikkasi ja varaa SUP-lauta sieltä. Lisäsin kuitenkin tämän otsikon erikseen, koska on myös paikkoja, joissa vuokrataan pelkkiä SUP-lautoja ja ajattelin niistäkin jossain vaiheessa erikseen kirjoittaa.

Suppailu Töölönlahdella
Jos etsii mahdollisimman helppoa ja rentoa kesäkokemusta vesillä, niin kannattaa suunnata Töölönlahdelle ja Finlandia talon taakse. SUP-lautoja saa vuokrattua hintaan 20 € /2 h, jolla kiertää helposti koko tyynen Töölönlahden ja Eläintarhanlahden ristiin rastiin vielä Pitkäsillalle asti. Matkaa kertyy noin 5 km ja 2 h. Lue kokemuksistani tästä artikkelista: Suppailua Töölönlahdella - Hakuna Matata SUP Rental.

Extra: Vesipolkupyörän testaus
Töölönlahdelta löytyy noin 5 000 $ maksava peli, jota voi vuokrata noin 25 €/h hintaan (lisätunnit 10 €). Vesipolkupyörä on uniikki Suomessa ja se on kaikin puolin näppärä ja vakaa menopeli. Rakenne muistuttaa katamaraania ja polkeminen pyörittää takana olevaa potkuria. Kantavuus on 140 kg ja nopeus suurempi kuin kajakilla. Lue kokemuksistani tästä artikkelista: Schiller S1-C waterbike - Vesipolkupyörä koeajossa.Köysiseikkailupuistot 

Pääkaupunkiseudulta löytyy lukuisia köysiseikkailupuistoja ihan luonnon helmasta. Ota kaverisi mukaan, nauti hyvästä ulkoilmasta, vaijeriliukujen vauhdista, tasapainottelusta, kiipeämisestä, roikkumisesta ja korkeuden tuomasta adrenaliinista. Jos et jaksa kiertää kaikkia paikkoja yhden kesän aikana, niin voit myös pohtia tämän artikkelin pohjalta, mikä olisi paras omaan taitotasoosi ja seikkailunälkääsi: Pääkaupunkiseudun seikkailupuistot vertailussa: Huippu, Zippy ja Korkee. Hinnat köysiseikkailupuistoihin vaihtelevat noin 25 euron molemmin puolin.

Seikkailupuisto Huippu
Espooseen, Leppävaaran urheilupuistoon vuonna 2015 avattu köysiseikkailupuisto. Hyviä näkymiä puiden latvuksista ja pitkiä vaijeriliukuja. Lue kokemuksistani tästä artikkelista: Kokemuksia seikkailupuisto Huipusta. Uusin Tarzan-hyppy kutkuttaa vatsan pohjaa ja siitä mietteitä tästä artikkelista: Seikkailupuisto Huippu ja sen uutuus - Tarzan hyppy.

Seikkailupuisto Zippy
Puisto Helsingin Talin urheilupuiston kupeessa tarjoaa huikeita itsensä ylittämisen elämyksiä upean luonnon ympäröimänä. Jos ei näkisi kiipeilijöitä radoilla, niin metsässä kulkevia ratoja tuskin edes huomaisi. Mustalla radalla kunnolla haastetta sitä haluavalle. Lue kokemuksistani tästä artikkelista: Kokemuksia seikkailupuisto Zippysta


Seikkailupuisto Korkee Mustikkamaa
Helsingin Mustikkamaan kauniilla saarella aivan Korkeasaaren kupeessa on vuonna 2014 perustettu köysiseikkailupuisto. Vaikeusaste 10 -rataa suositellaan vain "rämäpäisille ammattilaisille."Viimeisen radan haasteet vaativat jo fyysistä kuntoa sekä henkistä kanttia ja siinä saa hyvin kädet tukkoon. Lue kokemuksistani tästä artikkelista: Kokemuksia seikkailupuisto Korkeesta.

Seikkailupuisto Korkee Paloheinä
Vuoden 2017 kesällä Korkee avasi myös toisen pisteen Paloheinään. Mikä tekee hiihtoväylien ulkopuolelle jäävästä 1,4 hehtaarin alueesta erilaisen? Kokemisen arvoista on sen tarjoamat hypyt. Kolme jännitystä ja oikeasti pelkoa aiheuttavaa hyppyä niin sanotusti tyhjyyteen on varmasti parinkympin väärti. Lue kokemuksistani tästä artikkelista: Seikkailupuisto Korkee - Paloheinän uudet radat.Puistot ja museot sisätiloissa


Joskus sitä kesälläkin sataa, tai jos ei sada, niin on ainakin niin pilvistä ja tuulista, että oikein mikään ulkoharrastus ei houkuttele. Onneksi myös sisätiloista löytyy erilaisia mielenkiintoisia aktiviteetteja niin fyysistä haastetta kaipaaville, kuin enemmän henkistä ja tiedollista janoa kaipaaville.

Pikseli virtuaalitodellisuuspuisto
Nyt Isosta Omenasta, Redistä ja Flamingosta löytyvä VR-pelaamiseen keskittyvä puisto aloitti toimintansa vuonna 2017. Hintaan 38 €/60 min. pääsee pelaamaan HTC Vive Pro -laitteilla noin pariakymmentä erilaista peliä niin yksin-, kuin moninpelinä. Jos et ole ikinä VR-pelejä testannut, niin suosittelen Half Life Alyx-peliä ja moninpelinä Arizona Sunshineä. Taattua laatua. Kannattaakin lukea artikkelini: Pikseli Arcade - Kokemuksia virtuaalitodellisuuspuistosta.


Extreme Esport aktiviteettiareena
Espoon Tapiolaan vuonna 2018 avattu aktiviteettipuisto. Paikka on kuten trampoliinipuisto, mutta pienellä lisämausteella. Mukana on Wipe Out (väistä pyörivää puomia), Dodge Ball (polttopallo), Slam Dunk (koripallodonkkaus), sekä gladiaattorimainen kaksintaistelu puomilla, Ninja Warrior -rata ja korkealla kulkeva köysirata. Hinta on 25 €/2 tuntia. Kannattaakin lukea artikkelini: Extreme Esport - Kokemuksia aktiviteettiareenasta.


Museot
Vuonna 2015 lanseeratulla museokortilla pääsee reiluun 300 kohteeseen eri puolelle Suomea. Kortti on voimassa yhden vuoden ja kustantaa 69 euroa. Mikään ei estä kiertämästä kaikkia kiinnostavimpia museoita kesäloman aikana vaikkapa pyörällä. Itse suosittelen Vantaan Ilmailumuseota, Tuusulan Ilmatorjuntamuseota, Vanhankaupungin Tekniikan museota, Hyvinkään Rautatiemuseota ja Suomenlinnan sukellusvene Vesikkoa. Kannattaakin lukea artikkelini: Museokortti - Yli 200 museon kulttuurimatkaMuuta mielenkiintoista tekemistä


Mitä jos haluaisitkin kokeilla jotain ihan omaperäistä ja ainutlaatuista? Sellaista joka ei ole sidottu tiettyyn aikaan ja josta ei välttämättä tarvitse maksaa tuntihintaa. Tällaisiakin asioita blogistani löytyy.

Aurinkokunnan kierto pyörällä tai jalkaisin
Aurinkokuntamme koko hämmentää. Mittakaavaa on hyvä pohtia kulkemalla se läpi aloittaen Vermosta/Pitäjänmäeltä. Reitin pituus on noin 20-25 km ja mittakaava on yhden suhde miljardiin. Toisin sanoen millimetri mallissa vastaa aurinkokunnassa tuhatta kilometriä, tai metri miljoonaa kilometriä. Huikeinta onkin, että tässä mallissa voit kävellä nopeammin kuin valo liikkuu. Valo nimittäin kulkee tässä noin 1 km/h ja Plutoon kestää 5,5 h. Lue kokemuksistani tästä artikkelista: Ursan aurinkokuntamalli - Tutustu retkeilemällä mittakaavaan.


Nuorallakävelyä tasapainoliinalla
Kesä on parhaimmillaan, kun aurinko paistaa, saa olla paljain jaloin ja ilman paitaa. Tähän kun vielä lisätään pari kaveria ja haasteeksi tasapainoliina, niin aika kuluu kuin siivillä. Hienoa tässä on, että oma kehitys näkyy todella nopeasti ja palkitsee. Hintaa slacklinellä on pituudesta riippuen noin 50 euroa. Lue kokemuksistani tästä artikkelista: Slacklining - Nuorallakävelyä tasapainoliinalla.

Hyvän kirjan lukeminen
Viimeistään kesälomalla on aikaa myös itsensä sivistämiseen. Mikä onkaan parasta, kuin syödä hyvin, köllötellä auringossa ja samalla lukea jotain hyvää ja sivistävää tietokirjaa. Olenkin tässä blogissa arvostellut muun muassa seuraavat kirjat: Tähtäimessä osakkeet, Puhevalta käyttöönEläkeläisten taitettu itsetuntoErilainen Ote Omaan Talouteen ja Red Notice


Kaupungin ulkoliikuntapaikat
Voimatreenin hyöty on ilmeinen ja lihasvoiman merkityksen tajuaa usein vasta, kun sen menettää. Olenkin aina ihmetellyt, miksi ihmiset rehkivät niin kuntosalilla ja maksavat mansikoita salikortista, kun lähes saman saa tehtyä ilmaiseksi. Pitää vain tietää mitä etsiä ja mistä. Ainakin koronan aikaan paikat ovat olleet tupaten täynnä. Lue kokemuksistani tästä artikkelista: Ilmaiset lähiliikuntapaikat ja ulkokuntoiluvälineet palvelukartalla.Mitäs mieltä lukijat olivat näistä aktiviteeteista pääkaupunkiseudulla? Mikä on oma suosikkisi ja mikä on sellainen juttu, jota meinaat vinkin perusteella tulevaisuudessa kokeilla? Puuttuuko listalta kenties joku toiminta, jota suosittelisit ja jota en ole vielä itse kokeillut? Jos joku yritys haluaa tähän listaan, niin saa toki sponsoroida :) Jos puolestaan erilaiset kisatapahtumat kiinnostavat, niin kannattaa vilkaista artikkelini: Mitä tehdä kesällä - Kilpailukalenteri ja muita tapahtumia. Näin koronan aikaan kovin montaa noista yleisötapahtumista tuskin järjestetään :(


(Alkuperäinen artikkeli julkaistu 3.5.2021 ja nyt päivitetty)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...