6. heinäkuuta 2016

Suppailua Töölönlahdella - Hakuna Matata SUP Rental

SUP eli Stand Up Paddling (suomennettuna seisaaltaan melominen), eli tuttavallisemmin suppailu on nyt vähän hittilaji vesillä. Suppailu on kuuleman mukaan Hawaijilta alkunsa saanut surffauksen kantamuoto, joka yhdistää ominaisuuksia lainelautailusta ja melonnasta. SUP-lautaa melotaan yleensä pitkällä melalla laudan päällä seisten, mutta voi sen päällä istuakin, olla polviasennossa tai yhdistää suppailu joogaan. Tapoja on monia ja kaikkia näkee vesillä. Suppailu on hyvää liikuntaa ja se kehittää vartalon hallintaa sekä syviä lihaksia. Liikkeissä vatsalihakset tekevät töitä, mutta koko kroppa saa treeniä melontalenkin aikana.

Laji näyttää ehkä vaikeammalle kuin oikeasti onkaan. Suppailu on yllättävän helppoa, koska lauta on tukeva, vakaa ja kantaa suurenkin kuorman. SUP-laudalla melotaan keskellä lautaa seisten, hartioiden levyisessä asennossa, varpaat eteenpäin. Suppailu on lajina nopea oppia, eikä se vaadi aiempaa kokemusta. Peruskunto kun on kunnossa ja vähän tasapainoa, niin se riittää. Seisominen laudalla voi aluksi tuntua huteralta, mutta nopeasti tasapainon löydyttyä melonta helpottuu. Mikäli laudalta nyt jostain syystä sattuisi tipahtamaan, niin toisin kuin kajakin, SUP-laudan päälle on helppo nousta takaisin.

Iltapäivän ruuhkaa Hakuna Matata -vuokrapisteellä.

Suppailu on ehkä lähimpänä sitä, mitä Suomessa pystyy tekemään parhaiten vesillä surffaamiseen liittyen. Lajia voi harrastaa missä vain vesillä, joita Suomessa riittää. Suppailu on myös hyvin monimuotoinen laji. Laudalla voi lipua kaikessa rauhassa yksin aamuauringossa, leikkiä leppoisasti laudalla perheen nuorison kanssa kesämökillä, tai fiilistellä kaverin kanssa iltamelonnassa. Jotkut voivat rentoutua ja tehdä joogaliikkeitä laudan päällä, tai siten kokeneemmat voivat mennä ihan täysillä. Haastetta saa aallokosta ja melomisen voi ottaa täysin kuntoilun kannalta. Nämä ovat varmaan syitä, miksi laji on tullut suosituksi etenkin Suomessa. Maailmalla suppailu on ohittanut jo purjelautailun suosion.

Suppailuun on helppo yhdistää tietynlainen mielenrauhoittuminen ja leppoisuus. Suppailu sopii kauniiseen kesäpäivään ja Helsingissä sitä voi lähteä kokeilemaan vaikkapa Töölönlahdelle Hakuna Matata SUP Rental -vuokrapisteen avulla, joka sijaitsee aivan Oopperatalon takana. Itse pääsin testaamaan lajia yhteistyössä Hakuna Matata yrityksen kanssa. Kahden opiskelijan perustama yritys tarjoaa SUP-lautojen ja kajakkien vuokrausta upeissa maisemissa aivan Helsingin keskustan parhaalla paikalla. Sään salliessa paikka on auki 10-20. Hinnat ovat halvat ja kilpailukykyiset, esimerkiksi 135 minuutin varaus maksaa 25 euroa (lisätunnit +5€/h) ja 30 minuutin kokeiluvuokraus 10 euroa. Maksuvälineinä käyvät käteinen, kortit ja liikuntasetelit. Jos haluaa varmistaa Sup-lautojen riittävyyden, niin kannattaa varata aika suoraan yrityksen varauskalenterista.

Hyvällä säällä Töölönlahti kuhisee suppailijoita.

Suppailu tarjoaa hyvän ja kajakkia paremman näkyvyyden järvimaisemien katseluun. Töölönlahti rantoineen on puolestaan yksi Helsingin helmistä, josta kaupungin arkkitehtuuria, hienoja rakennuksia, puistoja, nähtävyyksiä, lintuja ja ihmisvilinää on kiva katsella aivan uudesta näkövinkkelistä. Samalla kun on keskellä Helsinkiä, niin tuntee myös olevansa keskellä luontoa. Vedessä elementtinä on jotain rauhoittavaa. Maisemien katselun lisäksi suppaillessa saa hyvin liikuntaa ja rusketusta. Kun mukaan ottaa kaverin, niin kaiken tämän ohella voi hyvin vaihtaa kuulumiset ja nauttia lämpimästä kesäpäivästä. Siinä on täydellisen ulkoilumuodon ainekset kasassa.

Töölönlahden keskisyvyys on 1,8 metriä ja maksimissaan se on vain noin 2,5 metriä syvä. Se on yhteydessä  kapean rautatiesilta-aukon kautta Eläintarhanlahteen, josta pääsee Kaisaniemenlahtea pitkin suoraan merelle. Mataluuden ja huonon vedenvaihtuvuuden takia Töölönlahti on ollut pitkään huonokuntoinen, rehevöitynyt ja samea. Töölönlahden veden vaihtuvuuden nopeuttamiseksi ja lahden tilan parantamiseksi alettiin vuonna 2006 johtaa merivettä käytöstä poistetun viemäritunnelin kautta Helsingin länsiosassa sijaitsevalta Humallahdelta ja sitä juoksutetaan avovesikauden aikana noin 0,5 m3/sekunti Töölönlahden pohjoisosaan. Tällöin veden vaihtuvuus tehostuu juoksutuksen vaikutuksesta noin viisinkertaiseksi normaalitilaan nähden (lähde).

Tyylejä on monia. SUP-laudalla voi vaikka joogata tai ottaa aurinkoa, jos haluaa.

Töölönlahdelta Eläintarhanlahdelle ja Tokoinrannan edustalle pääsee rautatiesilta alittamalla.

Kunnostushankkeen ja meriveden juoksutuksen ansiosta Töölönlahti on siis ollut uimakelpoinen jo muutaman vuoden ajan. Töölönlahti on sikäli hyvä paikka suppailla, että sinne ei lahden pienen koon takia juuri aallot käy. Ensikertalainenkin voi siis lähteä huoletta melomaan, eikä tarvitse pelätä pahaa merenkäyntiä, saati moottoriveneitä ja niiden nostattamia peräaaltoja. Toisaalta rautatiesilta-aukon kautta on mahdollista tehdä vähän pidempikin reissu Eläintarhanlahdelle ja sieltä Kaisaniemenlahtea pitkin vaikkapa ihan merelle asti.

Pitkänsillanrantaa uudesta näkövinkkelistä.

Kaisaniemenlahti ja Pitkäsilta. Tämän jälkeen aallokko ja merenkäynti kasvaa.

Merelle saakka ei tietenkään ole pakko uskaltautua suppailemaan, jos ei siltä tunnu. Jos ei kaipaa tuulen tuiverrusta, merenkäyntiä ja nopeiden laivojen aiheuttamia peräaaltoja, niin voi hyvillä mielin kääntyä vähän Pitkänsillan jälkeen takaisinpäin. Pelkästään Töölönlahden, Eläintarhanlahden ja Kaisaniemenlahden rantoja pitkin kiertämällä aikaa suppailuun saa kulumaan helposti pari tuntia. Jos matkalla sattuu vähänkään kuvailemaan maisemia, levähtämään ja jaloittelemaan jollain taukopaikalla, niin hyvässä seurassa varattu suppailuaika hurahtaa hetkessä. Tällöin parin tunnin varausaikana matkaa kertyy vähintään 5 kilometriä. Itse suosittelen kahden tunnin vuokrausta suppailuun. Lyhyemmillä varauksilla tulee vain turhaan vilkuiltua kelloa ja stressattua ajan riittävyydestä.

Välillä voi pysähtyä pitämään taukoa ja katselemaan maisemia.

Yli 2 tuntia kestävillä pidemmillä vuokrausajoilla Töölönlahti voi kuitenkin nopeasti alkaa tuntua liian pieneltä ja tylsältä, vaikka maisemat ovatkin hienoja. Nälkä kasvaa syödessä ja silloin pitäisi jo uskaltautua merelle asti. Tietysti pidemmän vuokrausajan voi myös käyttää jalkautumalla johonkin rannan monista kahviloista ja ravintoloista, joita keskustassa riittää :) Merelle halajaville ja sen villimpään menoon tottuneille vuokrapisteestä löytyykin onneksi kaksi kajakkia, joilla pidempikin reissu taittuu suppailua helpommin ja nopeammin. Kajakilla voi lähteä vaikkapa kaverin kanssa läheiseen Tervasaareen tai kiertämään Katajanokan kanavaa. Kajakkiin saa helposti suppailua enemmän tavaraa mukaan ja taitettu matka kasvaa huomattavasti. Suosittelen.

Hakuna Matata vuokrapisteen SUP-lautoja ja ranta, joka toimii lähtöpaikkana.

Ei Hakuna Matata tietenkään ole pääkaupunkiseudun ainut suppailupaikka, mutta ensikertalaisille mielestäni ehkä se paras aloituspaikka kauniin ja turvallisen Töölönlahden takia. Tuulisellakin säällä se on melko tyyni paikka meloa. Kajakkien takia paikka sopii myös vähän pidempien melontaretkien lähtöpaikaksi. Visit Helsinki Blogin mukaan ensikertalaisia Hakuna Matatan asiakkaista on noin 90 prosenttia. Onko se hyvä vai huono asia? Ainakin se kertoo siitä, että lajille on kysyntää ja markkinoilla tilaa. Toisaalta, jos ajattelee liiketoimintamielessä, niin tuntuu vähän oudolta, että suurin osa asiakkaista ei muka palaisi takaisin. Asiakashankintakustannukset pitää olla aika pienet, jotta homma taloudellisesti kannattaa.

Hakuna Matata tarjoaa laudan, melan, karkuremmin, pelastusliivit ja vedenpitävän melontapussin. Luonnollisesti suppailuaika kannattaa varata suoraan yrityksen verkkosivuilta, koska iltapäiväruuhkaa esiintyy ja lautoja ei välttämättä tällöin riitä kaikille halukkaille. Suppailu alkaa alun ohjeistuksella ja välineiden säädöllä. Aiemmin suppailleet päästetään mahdollisuuksien mukaan vesille jo ennen perehdytystä. Tässä kannattaisi kuitenkin ehdottomasti panostaa vieläkin enemmän myös kokeneempien ja uudestaan paikalle saapuvien jouhevampaan vesillepääsyyn. En täysin ymmärrä sitä, miksi kokenutkin suppailija kuittaa joka kerta jonkin vastuuvapautuslomakkeen (tai joku vastaava), jota ei edes koskaan tarkisteta? Sitten odotellaan, että vuokrapisteen hoitaja tuo melan varastosta ja antaa laudan. Ei ihme, jos ruuhkaa esiintyy, kun itsepalvelua ei kehitetä. Miksen vaan maksun jälkeen (voisiko tämänkin hoitaa netissä) nappaisi seinältä melaa, rannalta lautaa ja huikkaisin lähteväni. Yksinkertaisesta asiasta on tehty nyt jotenkin hankalaa ja henkilökuntaa työllistävää. Ensikertalainen ei pienessä jännityksessä ja täpinöissään varmaan tätä huomaa, mutta kokeneempaa kävijää asia saattaa jo välillä turhauttaa, vaikka palvelu sinänsä hyvää onkin. Ei itsepalvelussa mielestäni mitään pahaa olisi, jos se toimintaa nopeuttaisi.Jos on suppailusta vähänkään kiinnostunut, niin kannattaa ehdottomasti mennä kokeilemaan. Pääkaupunkiseudun halvimmat suppailu-ja muut aktiviteetti-tarjoukset kannattaa silloin tarkastaa tästä Offerillan linkistä. Sieltä löytää usein erittäin halpoja ja hyviä tarjouksia -50 % alennuksella. Tällä hetkellä esimerkiksi SUP-laudan vuokra tunniksi 7,5 euroa Rastilan uimarannalla, Rajasaaressa ja Aurinkolahdella. Ei todellakaan köyhdytä kukkaroa.

2 kommenttia:

 1. Kiitos tästä suppausesittelystä! Ihmeteltiin juuri menneellä viikolla, että mitä tämä hauskalta näyttävä meltonta on Töölönlahdella :) Hinnat ovat kyllä ällistyttävän halvat ja iso hatunnosto, kun ei rahasteta erikoisuudella vaan selvästi tuotot vastaavat kuluja ja pojat taitavat kääriä hommasta silti hyvät rahat.
  Tätä olisi lämpimällä säällä mukava kokeilla, kunhan vain vedetkin lämpiäisivät jossain välissä. Kylmään meriveteen ei juuri tee mieli pudota.

  T: Ananas
  Yksinhuoltajan selviytymisopas

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa lähteä kokeilemaan nyt. Jos Suomessa odottelee jonkun asian tekemistä hyvien säiden tuloon asti, niin voi nopeasti huomata asian jäävän sikseen. Vain ani harva horjahtaa SUP-laudalta veteen. Ja pitäähän hommassa joku jännitysmomentti olla mukana :) Varaa vaikka vaihtovaatteet mukaan, jos asia huolestuttaa.

   En sitten tiedä, miten paljon tuolla vuokraushommalla pääsee rikastumaan. SUP-laudat ovat ihan törkeän kalliita, joten paljon on noihin pääomaa sidottu, jos firman omia ovat. Rantakaistaleen vuokra mökin kanssa varmaan kustantaa myös jotain ja pitäähän työntekijöillekin maksaa. Kausiluonteinen homma on myös paljon säiden armoilla. Onhan tuolla hyvä kuhina asiakkaiden suhteen. Paljon paljon enemmän kuin jossain isommissa melontavuokrauspaikoissa. Hatunnosto hyvin keksitystä kesätyöstä ja itsensä aktiivisesta työllistämisestä.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...