16. syyskuuta 2019

Saksalaiset lähdeverot takaisin - Palautukset osinkoverosta

Joku tuntee varmaan lauseen: "Saksa on paska maa". Sitaatti ei ole peräisin sijoittajan suusta, mutta voisi erittäin hyvin ollakin. Vaikka Suomen ja Saksan välillä on voimassa oleva verosopimus, niin silti Saksa kohtelee ulkomaisia sijoittajia huonosti verottaen liikaa näiden osinkoja. Tämän kaltoin kohtelun takia saksalaisten osinkojen kohdalla häviää yhteensä noin 11,4 % tuotosta. Miksi? Teknisestihän homma toimii siten, että Saksa perii kiinteää 25 % osinkoveroa. Tästä Suomen verottaja hyväksilukee maiden välisen verosopimuksen perusteella kuitenkin vain 15 %. Tämän lisäksi Saksassa on vielä käytössä solidaarisuusvero, joka lisää veroastetta 1,4 %-yksiköllä (Solidaarisuusvero 5,5 % lasketaan ennakonpidätyksestä).

Tarvittavat paperit leimattuna ja Saksaan postitusta vaille valmiita. Kuka huomaa veroviraston virheen keskimmäisessä paperissa? Onneksi tällä ei ollut vaikutusta lopputulokseen. Kuva vanhemmasta vuoden 2017 prosessista.

Koska Suomessa osinkoja kuitenkin verotetaan lainsäädännön mukaan 25,5 % veroasteella, niin "puuttuvia" veroja pitää maksaa vielä 11,4 % -yksikköä lisää. Jos äskeisestä sekametelisopasta ei tajunnut yhtään mitään, niin väännetään rautalangasta. Lopputulos on siis se, että erotus saksan kiinteästä osinkoverosta plus solidaarisuusverosta vähennettynä suomen verosopimuksen hyväksiluku ((25 + 1,4) % – 15 %) = 11,4 % jää verovelvollisen tappioksi, ellei hän suorita takaisinperintää Saksasta. 11,4 % erotuksen osinkotuloista saa takaisin vain sitä erikseen anomalla. Tähän tarvitaan siis pientä paperijumppaa Saksan verottajan kanssa. Kannattaako tähän rumbaan lähteä ja paljonko siihen kuluu aikaa ja vaivaa? Jos et lähdeverojen takaisinperintään lähde, niin Suomelle kuuluvat verotulot valuisivat ulkomaille. Ainakaan oma periaatteeni ei siihen taivu.

Kunnia tämän artikkelin synnylle kuuluu alun perin Sijoittaja-Tursaalle, mutta on nyt päivitetty vuoden 2019 tietojen pohjalta, jotka veljeni on onnistuneella takaisinhaulla oikeiksi todistanut. Olin jostain syystä siinä uskossa, että Saksasta ei näitä palautuksia hetkeen maksettaisi, koska homma on laitettu jäihin. Syynä olisi siis se, että Saksan verottajalta on huijattu näitä ”palautuksia” jollain väärillä asiakirjoilla. Muistini teki kuitenkin tepposet ja maa olikin Tanska, jossa näin on menetelty. Sijoittaja-Tursaan juttu saksalaisten osinkoverojen hausta oli aikoinaan selkeä (nyt teksti siis vanhentunut, koska takaisinhakua uusittu) ja koska homma oli ajankohtainen itselleni, niin päätin ihan periaatteen vuoksi kokeilla. Olenhan omistanut muutamaa saksalaista vakuutusyhtiö jo vuosia ja osinkojakin on kertynyt siihen malliin, että nopeasti laskien palautus saksalaisesta lähdeverosta olisi reilut 150 euroa.Miten toimia verojen takaisinperinnässä - Kolme eri kohtaa


Näin ensi alkuun on pakko mainita, että homma näyttää vaikeammalta, kuin todellisuudessa onkaan. Älä anna vieraan kielen ja byrokratian turhauttaa. Periaate on se, että tulostat Nordnetistä osinkolaskelman ja täytät Saksan veroviranomaiselle vaaditun kirjeen ohjeiden mukaan. Lähetät nämä molemmat, eli osinkolaskelman ja täytetyn kirjeen Suomen veroviranomaiselle allekirjoitettavaksi ja leimattavaksi. Tämän jälkeen, kun kaikki paperit ovat vihdoin saapuneet takaisin, niin tarkasta vielä, että tilitietosi ja allekirjoitus varmasti löytyy ja postita paperit Saksan veroviranomaiselle. Noin 3 kk kulutta saat palautuksen. Näin helppoa yksinkertaisuudessaan.


1. Osinkolaskelma. Vie aikaa ehkä noin 15 minuuttia. Nordnet veloittaa virallisesta osinkolaskelmasta 50 euroa, mutta epävirallisellakin homma todistetusti toimii. Voit siis itse tulostaa Nordnetin palvelusta valittujen yhtiöiden osinkolaskelmat valituilta vuosilta. Itse otin niistä kuvankaappauksen ja liitin kaikki samalle sivulle. Liitteeksi otsikko ja tulosteen alareunaan lyhyet käännökset termeistä suomesta englanniksi saksalaisia veroviranomaisia varten. Alla esimerkkikuva.

Nordnetin epävirallinen osinkolaskelma, johon koottu kahden eri saksalaisen yhtiön osingot ja verot neljältä eri vuodelta selityksineen liikaa maksettujen saksalaisten lähdeverojen takaisinhakua varten.2. Takaisinperintälomakkeen täyttö. Tämä on se aikaa vievin osuus. Lomake ladataan Saksan veroviranomaisen sivulta tästä. Valitse alhaalta Refund form -> Application for refund of German capital income tax. Suora linkki lomakkeeseen tästä, jos saksalaiset taas muokkaavat sivua ja linkki muuten hajoaa. Kaksiosainen lomake kannattaa täyttää tietokoneella englanninkielisestä kappaleesta (klikkaa englannin lippua kielen vaihtamiseksi), jotta saat siitä paremmin selvää. Tämän jälkeen valitse: "DTAs/other bilateral agreements and section 43b of the Income Tax Act (directive 2011/96/EU) and section 44a (9) of the Income Tax Act" -> valitse: Finland ja -> valitse: Natural person. Täytä omilla tiedoillasi alla olevien kuvien mukaan. Kohta II jää tyhjäksi.


Seuraava sivu ja kohta IX on sitten itse osinkoja ja niistä maksettuja veroja varten. Nordnetin osinkoraportista saat katsottua ja laskettua tarvittavat tiedot ja Googlella löytyy sitten saksalainen 12 numeroa pitkä ISIN numero. Taulukon täytössä ei pitäisi olla mitään ongelmia, kunhan muistaa seuraavat. Kohtaan e tulee siis saatu osinko, kohtaan f maksetut verot (eli ennakonpidätys + german sol tax div nordetin laskelmista). Haettava palautus lasketaan viimeiseen sarakkeeseen g, joka lasketaan siis kaavalla 11,4 % kertaa osinko kohdasta e. Lomakkeeseen saa lisää rivejä klikkaamalla oikeasta alakulmasta: enter additional taxed income. Mitään erillisiä ja hankalia liitteitä ei enää vuonna 2019 tarvita, kuten aikaisemmin, kun liitteen rivit loppuivat kesken. Kehitystä on siis tapahtunut. Kun homma on valmis, niin sarakkeen palautukset lasketaan automaattisesti yhteen ja summa tulostuu myös ensimmäisen asiakirjan kohtaan V. Refund applied for. Tallenna ja tulosta asiakirjat.

Kohta IX osinkoja ja niistä maksettuja veroja varten. Tältä täytetyn version pitäisi jotakuinkin näyttää.


Kellotin huvikseen aikaa tämän takaisinperintälomakkeen täyttöön (vanhempi ja huonommin tehty vuoden 2017 versio). Noin kaksi tuntia sain aikaa menemään. Suurin osa siitäkin meni taistellessa Macin ohjelmien kanssa. Takaisinperintälomakkeessa eivät tiedot millään tahtoneet kopioitua ja tulostua muille sivuille. Välillä turhautti ja suljin jopa kaksi kertaa vahingossa koko lomakkeen, jolloin kaikki tiedot piti syöttää uudestaan. Tunsin itseni aika tyhmäksi hosuessani. Lopulta jouduin lähettämään tallennetun dokumentin veljelleni tulostettavaksi. Mutta periaatteessa pienellä rauhallisuudella ja järjen käytöllä lomakkeen täyttämiseen menisi noin 30 minuuttia. Näillä ohjeilla ja vuoden 2019 uudistuneella versiolla jopa helpommin ja nopeammin.


3. Verottajalta vielä leima ja allekirjoitus ja sitten postitus Saksaan. Seuraavaksi tulostettu osinkolaskelma ja täytetty takaisinperintälomake postitetaan leimaa ja allekirjoitusta varten Suomen verottajalle (verottajalta siis kuittaus kohtaan VII) vapaamuotoisen saatteen kera. Kerrot vaikka seuraavasti:

"Aihe: Leimat ja allekirjoitukset Saksan liikaa perittyjen osinkoverojen takaisinperintää varten
Haen Saksan verottajalta liikaa perittyjä osinkoveroja takaisin vuosilta 2016-2019. Tätä varten tarvitsen Suomen verottajalta leimat ja allekirjoitukset Saksan verottajalle lähteviin lomakkeisiin, jotka ovat tässä kirjeessä mukana. Eli pyytäisin, että allekirjoitatte ja leimaatte nämä paperit ja lähetätte ne minulle takaisin.  
Paperit, jotka Suomen verottajan pitää allekirjoittaa ja leimata:
  • Lomake: ”Application for a refund of German capital gains tax”
    ◦ Täyttäkää ainakin kohta: ”VII. Certification by the tax authority of the applicant’s country of residence/establishment”, jossa pyydetään Suomen verottajaa todistamaan, että olen asunut Suomessa silloin kun olen saanut nämä osingot, eli vuosina 2016-2019.
    ◦ Huom! Tästä lomakkeesta on kaksi kopiota, yksi Saksan verottajalle (”Issuing for the Federal Central Tax Office”) ja yksi Suomen verottajalle (”Copy for the foreign authority”). Tarvitsen leimat ja allekirjoitukset vähintään Saksan verottajan kopioon, Suomen verottajan kopion voitte pitää, jos tarvitsette. 
Leimatut ja allekirjoitetut paperit voi lähettää takaisin osoitteeseeni:
XXX"

Postitus osoitteeseen: Verohallinto, PL 400, 00052 VERO, jos asut pääkaupunkiseudulla. Nivaska saapuu postitse takaisin reilussa viikossa. Tässä operaatiossa ainut kulu on postimerkin verran, eli kirjoitushetkellä 2,1 euroa. Aikaisemmin lähdeverojen takaisinhakuun tarvittiin myös todistus Suomessa asumisesta (todistus verovelvollisuudesta Suomessa), mutta vuoden 2019 uudistusten jälkeen tätä paperia ei tarvita.
Valoa tunnelin päässä - Onko vaivan arvoista?


Kun olet saanut verottajalta allekirjoitetun ja leimatun takaisinperintälomakkeen ja osinkolaskelman, niin voit viimeinkin lähettää koko nivaskan Saksan verottajalle. Osoitteeksi Bundeszentralamt für Steuern, D-53221 Bonn, Germany. Postimerkki maksaa 2,2 euroa ja ei kun odottamaan palautusta. Itselläni lähdeveron takaisinhaku nivaskan postituksesta tilillä näkyvään rahasummaan kesti vähän reilut 3 kuukautta vuonna 2018 ja veljelläni sama aika vuonna 2019. Palautusta osinkoveroista kertyi itselläni noin 169 euroa. Itse asiassa palautus tuli noin vajaa viikko ennen kirjettä ja olihan se hetken hämmentävää, kun tilitiedoissa luki maksajana Bundeszentralamt für Steurn. Hetken siinä mietti, ennen kuin tajusin mistä raha on peräisin :)

Oliko vaivan arvoista? Ehdottomasti kyllä. Yhteensä aikaa sain kulumaan noin 3 tuntia ja rahallisia kuluja tuli kahden postimerkin verran, eli vajaa 5 euroa. Koko operaatio olisi tuntipalkkana noin reilut 50 euroa/tunti puhtaana käteen. Millä summalle en tätä tekisi? 50 eurolla harkitsisin, alle 40 euroon mentäessä en kyllä enää.

Lopputulos noin 3 kk päästä. Saksankielinen kirje vuodelta 2018, josta en ymmärrä mitään, mutta tilille tuli noin 169 euroa.


Veroilmoituksen täyttö on kyllä helpompaa ja nopeampaa kuin saksalaisten lähdeverojen takaisinhaku, mutta tällä kokemuksella uskoisin seuraavalla kerralla selviytyväni asiasta jo puolet nopeammin. Kuten jo alussa mainitsinkin, niin kyse on myös periaatteesta. Jos et lähdeverojen takaisinperintään lähde, niin Suomelle kuuluvat verotulot valuisivat ulkomaille. Ainakaan oma periaatteeni ei siihen oikein millään taivu. Ei saksalaisten lähdeverojen takaisinhaku niin paha nakki ole, vaikka siltä alkuun tuntuikin.

Tähän loppuun vielä muutama tarkennus. Verotuksen ei tarvitse olla vahvistettu palautuksia hakiessa. Toisin sanoen jos sait osinkoa saksalaisesta yrityksestä vaikkapa kesäkuussa 2017, niin heinäkuussa 2017 voit jo hakea lähdeveroa takaisin. Ei siis tarvitse odottaa pitkälle vuoteen 2018, kun verotus vahvistetaan. Kannattaa myös muistaa, että perintä tulee tehdä viimeistään neljännen kalenterivuoden loppuun mennessä osingon maksuvuodesta. Periaatteessa aikaa on siis 5 vuotta. Vuoden 2018 lopussa voi siis hakea vielä vuoden 2014 lähdeveroa takaisin. Aivan viime tippaan takaisinperintää ei kuitenkaan kannata päästää, joten nyrkkisääntönä voi pitää, että palautuksia osinkoverosta on järkevää hakea neljän vuoden välein. Näin välttää liiallista paperinpyörittelyä, mutta deadlinea on vielä tarpeeksi jäljellä. Itsellänihän tämä vuoden 2014-2017 palautusten hakeminen lipsahti juurikin vuoden 2018 puolelle, kun verotoimisto ja posti toimivat niin hitaasti.Myös Norja tulee kusemaan piensijoittajaa silmään


Piksun nettisivuilla kerrottiin, että Norjan verottaja nostaa osinkojen veropidätystään 25 prosenttiin vuonna 2019. Vaikka Suomella ja Norjalla on verosopimus, niin norskit alkavat toimia yhtä tyhmästi, kuin nyt saksalaiset. Jos siis omistat norjalaisia osakkeita, niin vuonna 2019 joudut hakemaan osinkoveroista palautusta. Huono kehityssuunta, kun tällainen ärsyttävä paperisota yleistyy.

Seuraava ei ole varmaa tietoa, mutta jos omistat Nordnetin Norjaan sijoittavaa Superrahastoa, niin todennäköisesti myös sen tuotto tulee olemaan noin 0,5 % -yksikköä pienempi osinkoverotuksen takia. Näin on ainakin jo Superfonden Danmarkin (Tanskan Superrahasto) kohdalla.(Alkuperäinen artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 14.3.2018)

13 kommenttia:

 1. Jep, saksalaisten kanssa asiat toimivat voin vahvistaa.

  "Germans are efficient."

  Tanskassa onkin sitten manjana-meininki.

  VastaaPoista
 2. Linkki takaisinperintälomakkeeseen ei enää toimi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takaisinperintä on vähän muuttunut ja parantunut sitten kirjoitushetken. Nyt linkki toimii ja päivitin artikkelin viimeisimpien tietojen pohjalta. Vaatimattomasti tässä taitaa olla nyt Suomen ainut ja paras informaatio asian suhteen :)

   Poista
 3. On tullut haettua jo monta vuotta vuosittain palautukset. Näpräämistähän se on, mutta aina on tullut sentilleen se mitä on pyydetty.

  VastaaPoista
 4. ks edellinen, johon jatkoa

  2019 osinkoveron palautusta hain joskus syyskuussa 2019 ja rahat tulivat helmikuussa 2020. Käsittelyaika oli ainakin tuplaantunut aikaisemmista.

  Herää vain kysymys mitä tuosta hyötyy kun Suomen verottaja sitten verottaa tuosta takaisinvaaditusta verosopimuksen ylimenevästä määrästä sen 30 % eli ainoa hyötyjä tästä vaivannäöstä on Suomen valtio, mikä on hyvä sekin.

  Ilmeisesti verotuksellisesti pääsisin samaan lopputulokseen jos en palautusta hakisi, vain miten on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt en kyllä ymmärtänyt ihan kysymystä. Kuten artikkelin alussa kerroin, niin 11,4 % erotuksen osinkotuloista saa takaisin vain sitä erikseen anomalla. Jos et ano, niin sen verran enemmän menee Saksaan, joka tästä perusteettomasti hyötyisi.

   Poista
 5. Tänään postitettu hakemus saksan verottajalle(postimerkki 2,65 e). Suomen verottajalta kesti 3 viikkoa saada postissa takaisin hakemus leimalla ja hyväksynnällä, ilmeisesti korona-ajan etätyöt vähän hidasti prosessia.

  Reilu pari vuotta sitten sain palautusrahat Saksasta 2 kk kuluttua hakemuksen lähettämisestä. Katsotaan miten nopeasti nyt sujuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylläpä kesti mutta rahat tuli tilille 11.10 hakemuksen mukaisesti. Kesti siis 8 kk. Laitoin noin kuukausi sitten sähköpostin (Saksan verottajan nettisivujen contact-osio josta valitaan write a message) englanniksi ja kyselin onko hakemukseni tullut ja käsittelyn aikataulua. Vastaus tuli ystävällisesti englanniksi vuorokauden kuluttua jossa todettiin että hakemukseni oli juuri otettu käsittelyyn ja kestäisi vielä muutaman viikon.
   Hakemuksessani oli vuonna 2019 ja 2020 maksettuja osinkoja Danske pankin tilille ja Nordnettiin. Printatut kuvakaappaukset osinkonmaksuista kelpasivat.
   Saksa on hyvä maa :)

   Poista
 6. Aikaisemmin olen saanut lähdeverot yllä kuvatulla tavalla takaisin. Tänä vuonna tuli takaisin kirje, jossa vaaditaan että osinkojen saamisesta ei riitä kuvankaappaus Nordnetin tililtä vain virallinen todistus, jonka voi pelkästään saksalainen finanssi-instituutti antaa. Ilmeisesti Nordnetin tapauksessa, heillä on saksalainen firma välissä joka hallinoi asiakkaiden omistamia saksalaisia osakkeita. Onko jollekin toiselle tullut sama vastaus Saksasta? Yritän selvittää Nordnetiltä mikä tämä taho on josta voisi saada todistuksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho. Ärsyttävää, jos hommaa aletaan taas hämmentämään ja vaikeuttamaan. Lähes joka vuosi jotain muuttuu :( Olisin kiitollinen, jos saat asiasta myöhemmin uutta tietoa ja jaksat sen myös tässä jakaa. Auttaa sitten muita saman asian tiimoilta.

   Poista
 7. Voisiko joku selvittää tarkasti miten sen takaisinsaantilomakkeen saa printattua.Minulla ei onnistu.Saksan verottajan sivut liian sekavat.Tai voisiko julkaista lomakkeen tässä ketjussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En nyt ihan tarkkaan ymmärrä, mikä on ongelmasi? Lomakkeeseen on kohdassa 2 selvä linkki ja ohjeet, josta sen löytää. Ei muuta kuin täyttämään koneella. Sen jälkeen tallentaa ja tulostaa. Jos tulostamisen kanssa on ongelmia kuten itselläni Mac ja OsX käyttäjänä, niin Windows ja Linux koneilla pitäisi kyllä hoitua ilman erikoisempia ohjelmia.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...