22. toukokuuta 2018

Rahaa blogilla - Paljonko bloggaajat tienaavat?

Kuinka paljon pitää tehdä töitä, jotta tienaa rahaa blogilla? Paljonko bloggaajat yleensä tienaavat ja mitä itse tienaan? Lyön vetoa, että uteliaita riittää ja aika moni on tästä asiasta kiinnostunut. Miksei bloggaajien tulotasoa kerrota? Bloggaamisella ansaitseminen on ensinnäkin Suomessa suhteellisen uutta, joten luotettavaa, tai edes oikean suuntaista tietoa ei taida olla oikein kenelläkään. Ei edes verottajan tiedossa. Eri alojen peruspalkat on suhteellisen helppo selvittää ja niistä on monella varmasti jonkinlainen käsitys. Bloggaamisella saaduista mainostuloista monella ei kuitenkaan taida olla minkäänlaista käsitystä, vaan eletään luulon ja kuulopuheiden varassa. Aika harva uskaltaa tai kehtaa kertoa kuukausittaisista mainostuloistaan. Miksi avoimuus tässä asiassa on näin vaikeaa?

Itseäni ärsyttää suunnattomasti netissä ne jutut ja kommentit, joissa kerrotaan helpoista blogituloista. Paskapuhettahan ne taitavat yleensä olla ja totuus on aika usein jotain muuta. Mikä tahansa hommahan on helppoa, kun sen osaa. Näin on varmasti myös rahan tienaamisessa nettisivujen avulla, mutta aika harvinaista se kuitenkin on näin pienessä maassa ja omalla kielellämme. Jos kirjoitat englanniksi, homma voi olla ihan toisin. Jos jotain oikeasti ansaittuja mainostuloja sitten mainitaankin, niin usein asia on kuitenkin vielä pois kontekstista. Tulojen suuruutta suhteessa muihin arvioitaessa pitäisikin vielä tietää sivuston ikä, kävijämäärä, postausten määrä, kirjoittamiseen käytetty aika, sivuston aihe yms. Tuloihin vaikuttaa uniikkien käyntien lisäksi myös sivunäytöt, komission tasot, klikkausprosentit, erityisdiilit ja oikeastaan lähes kaikki mahdollinen. Toisin sanoen, saman lukijamäärän tavoittavilla blogeilla voi olla täysin erilaiset tulot. Eipä sillä pelkällä mainostulojen määrällä siis juuri mitään tee, se vain saattaa aiheuttaa kateutta ja vitutusta muissa, jos ei tiedä yhtään taustatietoja numeroiden takaa.



Helsingin Sanomien vanhassa verkkojulkaisussa on kirjoitus bloggaamisesta ja sillä rahan tienaamisesta otsikolla "Muotibloggaaja kituuttaa, ruokablogi lyö leiville". Artikkelissa mainitaan monia suosittuja muoti- ja ruokablogeja ja niiden ylläpitäjien tuloja. Valitettavasti jutussa journalismin taso oli niin ala-arvosita, että siinä oli totaalisesti sekoitettu mainostulot ja muut mainontaan liittymättömät ansio- ja päivätyöt. Mungolife-blogin pitäjä tästä silloin ärähtikin ja aiheesta. Oikeasti hän sanookin ansaitsevansa mainostuloja vain noin 500 euroa kuukaudessa (vuonna 2014 Oindex palvelussa aikoinaan: 147 000 sivunäyttöä viikossa, eli noin 20 000 päivässä). Blogi on blogilistan top3 luetuimmissa blogeissa, joten aika vaatimattomilta mainostuloilta tuo kuulostaa. Yllättävää oikeastaan, ettei edes valtakunnallisesta päivälehdestä, verottajalta tai oikeastaan koko netistä löydy kunnollista tietoa aiheesta. Katselin jopa Manifeston Blogiparometri 2014-tutkimuksen (blogimaailmaa luotaava tutkimus), jossa asiasta ei mainittu halaistua sanaa. Pitääpä sitten itse raottaa salaisuuksien verhoa ja aloittaa avoimuuden aikakausi tälläkin mainostulojen saralla.


Mitä itse tienaa blogillani - Taustatietoa


Oma blogini on nyt tätä kirjoittaessa noin reilut neljä vuotta vanha. Perustin Downshiftaus - Elämän Leppoistaminen -blogin marraskuussa 2013, mutta hakukoneilla sen saattoi löytää vasta tammikuussa 2014. Vasta tällöin vinkkasin blogistani myös ensimmäisen kerran muutamalle kaverilleni, sillä ulkoasun suunnittelu, rakenne ja sisällön tuotanto otti aikansa ja pienenä perfektionistina halusin asioiden olevan edes jotenkin kunnossa sivustollani ennen "virallista julkaisua". Kirjoitin blogin tarkoituksesta ja tavoitteista aikaisemmin, joten sieltä voi mennä lukaisemaan, jos asia tarkemmin kiinnostaa. Tässä en niitä ala enää kertaamaan. Alun vaatimattomat tavoitteet on kuitenkin ylitetty huimasti sekä kävijämäärän että blogitulojen osalta. Vuoden 2014 lopulla sivun katseluja (Bloggerin oma tilastointi) oli noin reilut 10 000 kuukaudessa, kun vuoden 2016 lopussa määrät huitelevat jo noin 25 000 sivukatselussa. Vuoden 2014 loppuun mennessä ylittyi 100 000 sivukatselun rajapyykki reippaasti ja vuoden 2015 elokuussa jo 200 000 sivukatselua meni rikki. 500 000 raja meni rikki vuoden 2016 lopussa ja miljoona taitaa mennä rikki vuonna 2018. Artikkeleita on tähän mennessä julkaistu 190 kappaletta (22.5.2018 mennessä). Koko vuoden 2014 keskiarvo on ollut noin 5 artikkelia/kuukausi. Vuonna 2015 julkaisutahti oli hiipunut noin puoleen ja keskiarvo taitaa nyt olla noin 4 artikkelia/kk. Tämä johtuu osittain ajan puutteesta, osittain vanhojen artikkelien päivitykseen menevästä ajasta ja siitä, että olen tullut kriittisemmäksi kirjoitusteni suhteen. Kaikki artikkelit löytyy kätevästi julkaisujärjesteyksessä (tarkemmin sanoen muokkausjärjestyksessä, jos artikkelia on myöhemmin vielä päivitetty) uusimmasta vanhimpaan kuvan ja lyhyen kuvauksen kera sisällysluettelostani Arkistosta

Graafin tietolähteenä Bloggerin oma tilasto sivun katseluista koko historian aikana. Huomaa vuoden 2018 piikki, johon selitys A-Studion Kuplat ja iltalehtien jutut.

Aloitin blogissani mainosten näyttämisen maaliskuussa 2014 TradeTrackerin mainosten avulla. TradeTrackerin tarjoamat affiliate-mainokset ovat siis kumppanuusmarkkinointia, joka on tulospohjainen markkinointimuoto ja jossa maksetaan vain toteutuneista tavoitteista. Kun joku siis klikkaa esimerkiksi sivustollani olevaa mainosta ja ostaa tältä yritykseltä jotain, saan siitä jonkinlaisen provision. Pelkästä mainosten näytöstä ei makseta. TradeTrackerin kumppanuusmarkkinoinnista olen kirjoittanut hyvän artikkelin: Julkaisijan ABC. Jos haluat tietää palvelusta ja sen käytösä vähän syvällisemmin, niin suosittelen lukaisemaan sen. Yritin saada blogissani näkymään myös Googlen tarjoamia mainoksia, mutta jostain syystä sivustoani ei lukuisista yrityksistäni huolimatta ole hyväksytty Googlen Adsense -palveluun. Tästä syystä hakusanamainonnalla ansaitsemista en ole koskaan päässyt kokeilemaan. Haluaisin kyllä, mutta toistaiseksi se vain ei ole mahdollista.


Blogitulot vuodelta 2014


Alle olen tehnyt pylväsdiagrammin kaikista TradeTrackerin kautta ansaituista ja maksetuista mainostuloista vuonna 2014. Tulot on kirjattu aina sille kuukaudelle, kun uusi myyntitapahtuma/Liidi on rekisteröity. Kumppanuusmarkkinoinnin alkaessa maaliskuussa samalle kuukaudelle on siis jo kirjattu TradeTrackerin tarjoama 10 euron liittymisbonus julkaisijoille. Omalle tililleni rahat maksetaan sitten aina vähän myöhemmin noin kuukauden viiveellä, kun tietty raja on ylitetty. Kaiken kaikkiaan TradeTrackerin kautta on mainostuloja kertynyt 604 euroa vuonna 2014. Tuskin tulee kenellekään yllätyksenä, että säästämiseen ja sijoittamiseen keskittyvän blogin mainostuloista suurin osa tulee Nordnetin mainoksista. Kuten kuvaajasta näkee, ovat tulot kertyneet aika vaihtelevasti. Keskiarvo kymmeneltä kuukaudelta vuonna 2014 on noin 75,5 euroa/kk. Kesäkuun ja heinäkuun isoissa tuloissa on varmaankin takana Nordnetin lanseeraama Superrahasto, jota tässäkin blogissa on paljon aiheesta kehuttu ja mainostettu. Toivottavasti mainostulot eivät nyt pitkällä tähtäimellä ole hirveästi laskusuunnassa, vaikka siltä vähän huolestuttavasti kuvaajan mukaan näyttääkin.



Kuten blogin tavoitteissa kerroin, olisin ollut ensimmäisenä vuonna tyytyväinen jo 100 euron mainostuloihin, jos kävijämäärä olisi ollut 20 000 vuodessa ja blogin toisena toimintavuotena tähtäsin jo 1 000 euron rajapyykkiin, kun kävijämääräksi ennustin tällöin 100 000 vuodessa. Nyt on siis jo ensimmäisenä toimintavuotena saatu mainostuloja TradeTrackerin kautta 604 euroa. Kuten monet lukijat ovat huomanneet, olen myös mainostanut monia muita yhteistyökumppaneiden tuotteita (urheilutapahtumia, kirjoja ja muita tuotteita). Jos lasketaan pelkästään näiden tuotteiden suositeltu vähittäismyyntihinta, tulee summasta noin 256 euroa. Olen siis saanut ilmoittautua ilmaiseksi urheilutapahtumiin, lukea kirjallisuutta ja testata erinomaisia tuotteita tuon summan edestä.

Puhdasta rahaahan tuo yhteistyökumppaneiden "rahasumma" ei ole, mutta se on pois omasta kulutuksestani ja kasvattaa säästöjäni. Ilman "sponsorointia" olisin loppujen lopuksi kuitenkin jossain vaiheessa päätynyt hankkimaan mainostamani tuotteet. Pyrinkin siis valitsemaan blogiini mainostajia sillä perusteella, miten ne sivustoon sopivat ja mitä asioita/tavaroita tulisin kohta tarvitsemaan tai mistä olisin ylipäänsä kiinnostunut. Tietenkin ajattelen myös sitä, mitä hyötyä tästä olisi yhteistyökumppanille. Aika hyvin tuo metodi on tuntunutkin toimivan. Reippaasti vain siis ottamaan potentiaalisiin mainostajiin yhteyttä. Toistaiseksi vuonna 2014 yksikään mainostaja ei ole (kumma kyllä) ottanut minuun yhteyttä, vaan homma on mennyt toisin päin. Välillä homma on erittäin palkitsevaa, kun sopiva yhteistyösopimus syntyy. Välillä taas herättää ihmetystä se, miten pienen tai edes isonkin yrityksen on niin vaikea vastata yhteydenottoihin. Ei luulisi olevan ylitsepääsemätöntä vastata yhteistyökyselyyn edes "Ei kiitos". Voin rehellisesti sanoa, että tuollainen käytös pistää melkein vituttamaan. Ei todellakaan hyvää mainosta tai markkinointiviestintää nykypäivänä. Tällaisen jälkeen ainakin itse kierrän kyseiset yritykset periaatteesta jo kaukaa, enkä suosittele niitä kenellekään. Tästä lisää artikkelissani: Mikä internet-markkinoinnissa ja blogiyhteistyössä on niin vaikeaa?

Yhteensä voisi siis sanoa mainostuloja kertyneen "sponsorisopimuksina" ja oikeina mainostuloina vuonna 2014 jo 860 euroa. Periaatteessa tuosta summasta pitää muistaa vielä maksaa verot. Suurin osa bloggaajista tätä tuskin tekee, mutta itse ajattelin tuon summan verottajalle aina ilmoittaa. Syynä ei niinkään ole lainkuuliaisuus, vaan se, että saan veroilmoituksen vähennyksiin todennäköisesti kirjattua vähintään saman verran kuluja. Jos bloggaajan verotus kiinnostaa, niin tästä on lisää Verottajan sivuilla: Blogikirjoituksista saatujen korvausten ja etujen verotus.


Blogitulot vuodelta 2015


Vuosi 2015 sujui blogitulojen osalta aikaisempaa vuotta kehnommin. Blogituloja kertyi 675 euroa vuodessa. Keskiarvoksi tulee 56 euroa/kk. Tämä on toki 71 euroa viime vuotta enemmän, mutta kun vertailuvuoden 2014 mainostulot alkoivat vasta maaliskuusta ja kävijämäärä on tästä kasvanut, niin suhteellisesti vuosi meni huonommin. Mikä voisi olla syynä? En millään usko, että kaikki potentiaalinen asiakaskunta olisi jo siirtynyt Nordnetin käyttäjiksi ja mainokset eivät enää tuottaisi. Todennäköisesti syynä on se, että artikkelien julkaisutahti on vähentynyt. Kävijämäärät eivät myöskään ole suuressa nousussa, niin lopputulosta ei voi pitää kuin luonnollisena oletuksiin nähden. Helmikuun piikki johtuu Ostohyvityksen kanssa solmitusta kampanjasta, josta sain kirjoituspalkkiota/kulukorvausta 100 euroa. Ostohyvitys on myös ensimmäinen yritys, joka on ottanut blogiini itse yhteyttä ja halunnut tehdä yhteistyötä. Mikäs siinä, näin sen homman pitäisi toimiakin. Toivotaan, että muutkin tahot löytäisivät blogini mainos- ja markkinointikanavana ja hyötyisivät siitä. Mitään uhkapeliyritysten mainoksia en tänne pistäisi, vaikka yhteyttä ottaisivatkin ja sanoisivat maksavansa hyvin. Tavoitteena on win-win-tilanne, jossa niin lukijoille, mainostajalle, kuin itsellenikin syntyy jotain lisäarvoa mainostamisesta.


Vuonna 2015 yhteistyökumppaneiden kanssa tehdyistä "blogiyhteistyödiileistä" (Kickbike.comSeikkailupuisto Huippu, Bikester-pyöräkauppa ja Helsinki Triathlon Challenge) on kertynyt vähittäishinnaksi jo noin 400 euroa (256 euroa vuonna 2014), joten tältä osin taas näyttää huomattavasti viimevuotista paremmalta. Kaikki blogini yhteistyökumppanithan näkee Minä&Mainonta-välilehden taulukosta, josko jotakuta vaikka kiinnostaisi. Tässä kohtaa ajattelin myös mainita, että verkkotunnuksia ja kotisivutilaa tarjoava Zoner, joka on täysin kotimainen hosting-yritys Vantaalta oli jo toinen yritys, joka on ottanut tähän blogiin yhteyttä. Yritys ehdotti kumppanuusohjelmaa, josta olisin mahdollisesti ansainnut vähän rahaa ja toisekseen olisin saanut joitain palveluja heiltä veloituksetta. Valitettavasti mainospaikkani olivat sillä hetkellä jo kaikki myyty ja toisekseen olen ollut tyytyväinen Bloggerin palveluihin, joten yhteistyölle ei ollut silloin tarvetta. Ehkäpä joskus myöhemmin...



Blogitulot vuodelta 2016


Vuosi 2016 meni taas kerran viime vuotta kehnommin. Mainostuloja kertyi hieman vähemmän ja kun kasvanut kävijämäärä otetaan huomioon, niin tulosta ei voi rehellisesti pitää muuna kuin pettymyksenä. Blogituloja kertyi vuonna 2016 yhteensä 529 euroa, eli noin 44 euroa/kuukausi. Blogitulot ovat siis laskussa, vaikka kävijämäärä onkin nousussa. Vähän yllättävää. Olen yrittänyt karsia pois tuottamattomia mainoksia ja keskittyä vain niihin parhaimpiin, mutta se ei näytä auttavan. Tästä syystä olenkin panostanut vuonna 2016 enemmän yhteistyökumppanuuteen, eli "sponsoripuolelle". Yhteistyökumppaneiden kanssa on tehtyjä diilejä muun muassa Lohja ja Sipoonranta Triathlonin, sekä Hakuna Matata Sup Rental yrityksen kanssa. Maaliskuun blogitulojen piikki on yhteistyö Financer.comin kanssa, jossa myin maksullisen linkin yhteen artikkeliin. Kesällä pääsin kokeilemaan hauskoja, haastavia ja erilaisia seikkailupuistoja, kuten Korkee, Zippy ja Huipun Tarzan-hyppy. Ihan loppuvuodesta sain myös hyvällä -50 % alennuksella Huvipisteestä uuden akun MacBook Air kannettavaan. Yhteisarvoltaan nämä (pois lukien siis Financer) olivat noin 403 euroa. Ihan hyvin siis yhteistyökumppaneiden kohdalla. Vaikka blogituloja kertyikin viime vuosia vähemmän, niin "yhteistyödiilejä" kertyi vuonna 2016 enemmän kuin kumpanakaan aikaisempana vuotena.



Kun tuloja näyttää kertyvän vuosi vuodelta vähemmän, niin todennäköisesti tulen keskittymään yhä enemmän noihin yhteistyökumppaneiden kanssa neuvoteltuihin diileihin ja jätän blogiini vain ehkä muutaman blogituloja tuottavan mainoksen. Ajattelin myös kokeilla Googlen Adwords mainoksia, jos jollain hyvällä kikalla saisin ne toimimaan. Ehkäpä yhteistyössä jonkun toisen tunnuksella, tai jotenkin muuten... katsellaan.



Blogitulot vuodelta 2017


En jaksa tehdä blogituloista enää mitään graafia, koska sen informaatioarvo on aikalailla nolla. Kuten aikaisemmista graafeista huomaa, niin tuloja kertyy epätasaisesti ympäri vuotta. Vuonna 2017 blogituloja kertyi affiliate-mainonnalla yhteensä 590 euroa. Parannusta siis viime vuodesta hivenen. Varainhoitopalvelu Evervestin kanssa tein pienimuotoisen linkkimyynnin/blogiyhteistyön. Muita blogiyhteistyöjuttuja olivat muun muassa Tuusulanjärvi Triathlon, Seikkailupuisto Korkee Paloheinässä, Fressi Hierontapalvelujen kokeilu, Nojapyörän vuokraus Kaarikinneri Oy:stä, sekä ResQ-palvelun testaus, jolla ruokahävikkiä vähennetään. Itse asiassa yhteistyöjuttuja olisin saanut enemmänkin, mutta ajan ja huonon sään vuoksi en kaikkia pystynyt toteuttamaan. Osa siirtyy tuonnemmaksi. Yhteensä blogiyhteistyöjuttujen yhteisarvo liikkuu 430 euron tietämillä. Paras vuosi koskaan tällä rintamalla. Jos affiliate-tulot, linkkimyynnin ja blogiyhteistyön laskee yhteen, niin tulot olisivat noin 1 196 euroa



Blogitulot vuodelta 2018


Koskaan ei kannata nuolaista ennen kuin tipahtaa, mutta vuosi 2018 näyttää erittäin hyvältä tienaamisen osalta. Melkein toukokuun loppuun mennessä affiliate-tuloja on kertynyt jo 346 euroa. Todennäköisesti tuossa mennään ohi viime vuodesta, vaikka kaikki konversioprosentit ovatkin laskeneet vuosi vuodelta, eikä kävijämääränkään hienoinen nousu riitä tätä kompensoimaan. Blogiyhteistyöjuttuja on ollut jo Fiksuruoka.fi-palvelun, sekä Floreti-kukkatelineen kanssa. Yhteisarvo blogiyhteistyössä on näissä noin 180 euroa. Eiköhän tuossakin päästä lähelle viime vuotta. Eniten olen kuitenkin tyytyväinen linkkimyyntiin. Muutama lainasivusto on ottanut yhteyttä linkin ostaakseen ja olen myynyt. Kukapa ei olisi? Joku ei ehkä tykkää, mutta huomaamaton linkki vain pagerankin nostoon on vielä aika kaukana pikkusormen myymisestä. Tähän liittyen kannattaa lukea artikkelini: Hakukoneoptimointi ja linkkien merkitys.




Yhteenveto kaikista tuloista - Mikä on blogini arvo?


Yhteenveto vuosittaisista blogituloista tarkemmin eriteltynä. Jokainen voi suhteuttaa onnistumisen Bloggerin sivulatauksiin.

Näin siis tienaan blogillani, mutta se ei tule ilmaiseksi. Ei ole olemassa "helppoa rahaa", tai glamouria, vaan lasken bloggaamisen työksi, vaikka harrastuspohjalta tätä teenkin. Tämänkin artikkelin tekoon on mennyt monta tuntia ja sen ajantasaisena pitämiseen menee vielä paljon paljon enemmän aikaa. Joskus huomaan, että olen istunut lähes koko sateisen syyspäivän kotona koneen edessä ideoiden, kommentteihin vastaten, kuvia muokaten, yhteistyökuvioita sekä kumppanuusmarkkinointia miettien, lähdemateriaalia lukien, kirjoittaen ja hommia suunnitellen. Lopputuloksena tästä ei välttämättä siltikään ole mitään konkreettista julkaistavaa. Ei tällä blogin pitämisellä kyllä pääse rikastumaan, jos rehellisesti tuntipalkkoja rupeaa laskemaan. Mitä tahansa muuta työtä tehdessä pääsee todennäköisesti paremmille tuntiansioille. Tähän liittyen suosittelen lukemaan artikkelini: Paljonko voisit tienata blogillasi? - TradeTrackerin tuloksia. 

Kirjoitan kuitenkin blogia, koska nautin tästä suunnattomasti. Moni ei tätä ymmärrä ja jotkut ovat jopa epäsuorasti vihjanneet, että kannattaisi lopettaa ja keskittyä enemmän oikeiden töiden tekoon. Etsiä se hyvin palkattu ammatti, josta kertyy kunnolla eläkettä. Niinpä niin. Suomi on vapaa maa ja jokainen tekee sitä missä on hyvä ja mistä tykkää. Itse en jaksa tehdä kahdeksasta neljään jotain toimistotyötä, jolla ei ole tarkoitusta tai merkitystä. Kuulostaa ehkä oudolta, mutta tästä blogista on tullut vähän kuin lapsi itselleni :) Kuka tahansa voi aloittaa blogin, se ei maksa mitään, mutta mikään maine ja kävijät eivät myöskään tule ilmaiseksi. Siihen on kyllä yleensä syy, miksi toiset blogit ovat toisia paljon suositumpia. Olen kuitenkin erittäin iloinen, että saan tästä työstä/huvista myös jonkinlaisen korvauksen, vaikka se vielä vähäinen onkin. Kukaan ei ole kuitenkaan välikätenä viemässä mitään (vain verottaja) ja olen itse itseni herra. Periaatteessa vain taivas on rajana blogin menestykseen ja sillä tienaamisen, mikä tekeekin tästä niin kutkuttavaa ja haastavaa. Ilman blogia en olisi päätynyt esimerkiksi Ylen A-studion Kuplat -jaksoon.

Tähän lopuksi on vielä pakko heittää huumorilla arvio blogini arvosta. Käytetään peukalosääntöä, jossa markkina-arvo/nettotulos = 15. Tämä on ehkä normaali P/E luku osakemarkkinoilla hitaasti kasvavalle yritykselle. Jos ajatellaan, että kassavirta on vaikkapa 1 000 euroa vuodessa, niin silloinhan blogini arvo olisi noin 15 000 euroa. En kyllä myisi tuolla hinnalla. Kysymys kuuluukin, saako tuon laskea varallisuudeksi ja pistääkö joku sijoitusbloggari kenties paremmaksi :)


Artikkeli on julkaistu alun perin 29.10.2014

32 kommenttia:

  1. Kiitos avoimuudesta, arvostan!

    VastaaPoista
  2. Kiitos.
    Jotain tuollaista olen ajatellutkin. Vahvistaa päätöstä pysyä erossa mainosjutuista.

    VastaaPoista
  3. Vihdoinkin joku kirjoittaa aiheesta kiertelemättä ja selvää suomea! Mielenkiintoinen juttu ja kaikkihan on kotiinpäin, vaikka ei vielä rikastuisikaan!

    VastaaPoista
  4. Onpa mielenkiintoista! Muutenin täällä sun blogissa kaikenlaista juttua, johon pitää perehtyä jatkossa. Täällä vierailin ekaa kertaa tänään, mutten varmasti vikaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kehuista. Jos aihealueella ei ole väliä, niin suosittelen selailemaan sinua kiinnostavia artikkeleja "Arkisto"-välilehdeltä, josta kaikki juttuni löytyvät. Tarkoitus on kirjoittaa pääosin ajattomia ja informatiivisia juttuja, eli sellaisia, joita voi lukea vielä vuosienkin jälkeen ja joista on lukioille jotain hyötyä.

      Vanhoja juttuja on myös aina tarkoitus päivitellä, kun uutta tietoa tulee. Esimerkiksi tätä Rahaa blogilla-artikkelia olen jo kerran päivittänyt lähinnä blogitulojen osalta. Seuraava päivitys tulee varmaan vasta 2016 alussa. Mikään ei ole mielestäni niin ärsyttävää blogien osalta, kuin juuri päivittämätön informaatio. Kun hyvä juttu löytyy, niin totta kai sitä haluaa tietää, mitä asialle nyt kuuluu.

      Poista
  5. Komppaan Khayriä.
    Yksi juttu, mikä herättää luottamuksen juttuihisi on tuo avoimuus. Itse olen vähän vainoharhainen tämän suhteen, vaikka Amerikan "isoveli" varmasti pystyisi halutessaan lukemaan kaiken koneeltani.
    Eli jatka tällä linjalla, tulen varmasti seuraamaan myöhemminkin...
    -Antti

    VastaaPoista
  6. Itse pidän muutamaa blogia ja kyllä tienaan mainostuloja 20-500 euroa kuussa. Nuo alle 100 euron kuukaudet on tulleet kun olen ollut täysin passiivinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm... Onnittelen sinua, jos näin todella on, enkä sinänsä epäile sanomisiasi. Tämä oli kuitenkin juurikin sellainen artikkelin alussa mainittu "turha kommentti", jolla ei ole tänne postattuna mitään arvoa. Kukaan muu itsesi lisäksi ei tiedä sivustojasi, kävijämäärääsi, siihen käyttämääsi aikaa yms. Haluatko vielä avata vähän taustoja...?

      Poista
  7. Todella hieno avoin kirjoitus bloggaamisen glamourista. :) Olet tosi rohkeasti avannut blogisi tuotot ja varmasti 95 % suomalaisista bloggaajista ei yllä tähän tulotasoon. Se on hurjan rankkaa työtä, vaikka siinä on tietysti omat etunsa (paikka- ja aikariippumattomuus). Olen itse myös hyvin kiinnostunut tästä aiheesta, koska oma taustani on vahvasti Internet-markkinoinnissa ja ajattelen usein blogiyhteistyökuvioita yrittäjän/yrityksen näkökulmasta. Ja voin kertoa, että siitäkin näkökulmasta nään paljon mahdollisuuksia! :) Jos sinua kiinnostaa tehdä yhteistyötä yritysten kanssa tiiviimmin, niin jätä yhteystietosi minulle täällä: http://www.waudesign.fi/tienaa-rahaa-netissa-blogilla/

    Etsin jatkuvasti hyviä bloggaajia tekemään yhteistyötä yritysten kanssa. Aivan mahtavaa joulun aikaa ja tsemppia paljon bloggaamiseen! Tykkäsin kovasti tästä blogista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskasti sanottu, glamouriahan tämä on :) Vaikka en olekaan asiantuntija, niin olen kanssasi samaa mieltä. Mahdollisuuksia blogien ja yritysten väliseen yhteistyöhön on paljon ja tuo potentiaali on pahasti alikäytössä. Osa yrityksistä ei tätä markkinointikanavaa vieläkään todella ymmärrä ja osa bloggaajista ei yksinkertaisesti jaksa nähdä vaivaa asian eteen. Kysyntä ja tarjonta ei yksinkertaisesti kohtaa.

      Olenkin vähän ihmetellyt, missä viipyy bloggaajien ulkoistamat mainosmyyntitahot, kuten Blogirinki Media tai Suomen Blogimedia. Äskeiset esimerkit keskittyvät aika pitkälle matkailun, muodin, kauneuden ja ruuan ympärillä pyörivään sisältöyhteistyöhön. Vielä olisi paljon markkinarakoa tällaisille tieteellisimmille ja itsensä vakavammin ottaville talous, urheilu, yms. blogeille. WauDesign taitaa osittain pyrkiä tähän markkinarakoon? Kiinnostavaa.

      Poista
  8. Hyvä ja tietorikas artikkeli. Bloggaaminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja moni luovuttaa, kun tuloksia ei heti tulekaan. Mutta totta kai pitää olla aitoa kiinnostusta siihen aiheeseen, josta kirjoittaa - eihän sitä muuten jaksa.

    VastaaPoista
  9. Kiitos tästä erinomaisesta ja rehellisestä artikkelista! Olen aivan kahden vaiheilla alkaisinko julkaista blogiani omalla nimelläni siitä huolimatta, että kerron julkaisuissani avoimesti mm. tuloistani. Toistaiseksi toimin vielä anonyymisti, mutta blogiyhteistyötä koetan kasvattaa jatkuvasti ja tästä julkaisusta oli suurta apua. Jatkaa hyvää työtä! :)

    T: Ananas
    Yksinhuoltajan selviytymisopas

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kehuista. Mielestäni vain avoimuus rakentaa luottamusta pitkällä tähtäimellä. Jos tavoitteena on rakentaa erinomainen, luotettava ja suosittu blogi, niin miksi ei kirjoittaisi omalla nimellä? Ainakin itse haluan rakentaa ja viestittää blogillani myös itsestäni kuvaa, kutsuttakoon sitä vaikkapa "maineeksi". Ei sitä koskaan tiedä, mitä yhteistyökuvioita yms. näin voi syntyä.

      Omissa silmissäni blogi on aina uskottavampi ja ehkä vähän kiinnostavampikin, jos sen takana on oikea henkilö, eikä anonyymi huutelija. Keitä tulosi sitten kiinnostaisi? Saisihan ne selville melko tarkkaan jo verotietojen avulla, jos näin vain haluaisi. Luultavasti Facebook ja muut palvelut/tietolähteet paljastaisivat nimimerkki Ananaksesta enemmän, kuin koko blogisi (tässä olisi muuten herkullinen ja samalla pelottava ja haastava blogin aihe: Mitä netti tietää minusta). Ihan kaikkea elämän osa-alueita ei tietenkään välttämättä kannata avata blogissa. Jokainen määritelköön sen sitten itse.

      Poista
  10. Hyvä artikkeli! Olen perehtynyt itse paljon tuohon Googlen adsensiin, joka on vuosien aikana muuttunut kovasti (ennen kävi blogspot.com osoite, nykyään oltava oma domain). Lisäksi valitettavasti, hyväksyvät vain englanninkielisiä blogeja. Toivottavasti tuo muuttuisi tulevaisuudessa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Google Adsense on kyllä aina vähän mysteeri. En kuitenkaan suostu ihan uskomaan, että blogspot.com osoite tai suomenkieliset sivut olisivat jotenkin pannassa. Miksi? Nopealla googletuksella en löytänyt kommenttiisi samanlaisia näkökantoja. Onko antaa jotain linkkejä tai tarkentavia faktoja asiasta?

      Jos näin todella olisi, niin tuntuu jotenkin oudolta, että Adsensen kriteereissä näitä asioita ei mainittaisi. Miksi ei mainittaisi? Saahan Google suomenkielisistä mainoksista rahaa, miksi niitä ei sitten näytettäisi vielä Googlen omistaman palvelun kautta ihan suomenkielisellä sivulla? Luulisi rahan kelpaavan...

      Poista
    2. Itselläni oli englannin kielinen blogi blogspot:in puolella ja yritin saada Adsense mainoksia näkymään siellä mutta tuloksetta. Sitten päätin perustaa oman nettisivun samasta aiheesta ja hain adsensee ja pääsin heti lävitse.
      Tämän jälkeen vanhan blogin puolelle, eli blogspot:in puolelle pystyi lisäämään mainokset, koska oma tili "hyväksytty". jos kiinnostusta blogia kohtaa löytyy, niin se löytyypi täältä www.freedomsearcher.com

      Poista
  11. Onpas tosi mielenkiintoista tekstiä täällä näin yösydännä unettomalle mummolle, kiitos! Läppärillä paukutan niskat jumissa selällään. Pääsin itse suht nopsaan Adsenseen mutta Trackeriin en sitten millään. Hakemusta harkitaan.. Kauanko sitten lienee. Aivan olen itse vasta alussa, ja homma hakusessa. Pistin sinut kirjanmerkkeihin! t.Leila mummo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se vaan kumma, kun muut pääsevät Adsenseen, mutta itse en? TradeTrackerin hakemuksessa ja mainostajien kumppaneiksi liittymisessä taas itselläni ei ollut mitään ongelmaa, olisikohan muutamassa päivässä hyväksytty.

      Poista
  12. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vilkaisin pikaisesti blogiasi. Eipä se voisi olla enää yhtään kaupallisempi viritys. Tehty todennäköisesti vain yhtä tarkoitusta varten, eli tienaamaan mainostuloja. Sisällöllä ei näytä olevan juurikaan väliä. Siinä ja siinä, että olisin poistanut kommenttisi, jonka ainut tarkoitus taitaa olla mainostaminen.

      Kiva jos todella tienaat kuvankaappauksen verran tuloja kuukaudessa. Jotenkin epäilyttää, en vaan tiedä mikä. Kävijämäärien ja tulojen kehitys kiinnostaisi pidemmältä aikajaksolta. Eipä se ole itseltäni pois, jos saat netistä mainostuloja. Taitoa sekin vaatii.

      Poista
  13. Moro,

    Itselläni oli myös alussa ongelmia rekisteröityä Googlen AdSenseen samalla Google tilillä, jonka alla blogini on. Ratkaisu oli AdSenseen rekisteröityminen toisella Google-tilillä. Olisko mun ongelmat alussa johtuneet siitä, että täytin hakemuksesta yhden boksin virheellisesti, eikä sitä pystynyt enää muuttamaan tjsp :P

    VastaaPoista
  14. Olen yllättynyt. Itse ansaitsen muutamalla blogilla passiivista tuloa mainosten avulla noin 50-100 euroa/kk vaikken päivittelisi muutamaan kuukauteen. Parhaimmillaan olen tienannut useamman satasen, ja pääosin käytän TradeTrackeria ja paria muuta. Kirjoitan blogia: http://helpostirikkaaksi.blogspot.com, tällä blogilla en kuitenkaan tienaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno homma, kerrotko vähän tarkemmin blogeistasi: blogien osoite ja kävijämäärä yms. Luulisi olevan ihan perusjuttu keskustelussa, että asioita myös perustellaan.

      Ja tähän sellainen lausuma, että kaikki sellaiset kommentit tullaan poistamaan, joissa ei ole mitään perusteluja tai muuta tämän artikkelin alussa kerrottuja lisätietoja. Ketään ei kiinnosta, että joku tienaa tietyn summan, jos sille ei ole mitään näyttöä tai perusteluja.

      Poista
  15. Hei Jarmo,
    mahtava artikkeli ja blogisi on kyllä lukemisen arvoinen. Niin paljon hyvää asiaa, että voisi vain päivät pitkät istua ja lukea :D

    Bloggaamisella tienaaminen on ollut itselläkin haaveena vuodesta 2007 lähtien. Välillä piti käydä oikeissakin töissä mutta pari vuotta sitten jäin työelämästä pois ja lähdin tavoittelemaan omaa uraa bloggaajana ja yrittäjänä. En vaihtaisi bloggaamista yhtään mihinkään :D

    Koska itsellä on yritys taustalla, tuloja on saatava enemmän kuin pari sataa euroa kuussa. Siksi lähdin bloggaamisen rinnalle rakentamaan e-tuotteita (e-kirjoja ja verkkovalmennuksia), joita myyn blogini kautta. Ainoastaan yhteen e-kirjaan käytän Facebook-mainontaa.

    Affiliate-tuloja on tullut vähän, sillä halusin rakentaa ensin nuo tuotteet ja sen jälkeen keskittyä affi-juttuihin. Tällä hetkellä affi-tuloja tulee noin 100 €/kk. Elokuussa pyrin kasvattamaan tuloja entisestään, nyt on siihen hyvä aika.

    Sen sijaan muut tuotteet myyvät hyvin ja kirjoitinkin ensimmäisen tulo(s)raporttini heinäkuulta: http://www.tiiakonttinen.fi/heinakuu-2016/

    Missään ei taida olla "virallista" määritelmää siihen, mitkä tulot voi lukea bloggaamisesta saaduiksi ja mitä ei? Eli käytännössä, jos päämarkkinointi kanava on blogi, silloin kaikki tulot menisi bloggaamisen alle...?

    Blogin kävijämäärät vaihtelee aika paljon aiheen ja bloriartikkeleiden julkaisutahdin mukaan. Parhaimmillaan olen saanut pariin artikkeliin 2000 lukukertaa muutamassa päivässä. Keskimäärin pyöritään kuitenkin 500 viikkolukija määrässä.

    Tuo Google Adsense tuntuu kummalliselta. Bloggerhan on joka tapauksessa Googlen tuote ja bloggerissa on oma kohtansa, jonka kautta Google Adsense tilin voisi sinne yhdistää. Itse mokasin aikoinaan adsensen kanssa ja sain sieltä "porttikiellon" :D Yritin pari viikkoa sitten yrityksen tiedoilla ja sain tilin avattua. Mainoksia en ole laittanut muuten kuin yhden testimainoksen sekä haku-kentän. On sieltä tullut jo melkein 1,30 € tuloja :D

    Kun miettii, että teet tätä osa-aikaisesti, tulotasosi on siihen nähden todella hyvä. Onnittelen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tiia. Kiitoksia kehuista. Samaa voi sanoa sinunkin blogistasi. Pari päivää tässä on tullut sitä jo koluttua ja vielä on paljon lukematta. Avoin, mielenkiintoinen, selkeä ja informatiivinen sivusto. Itselleni on erittäin vaikea saada myytyä mitään, mutta kappas vain, itsestäni tuli sähköpostilistasi uusi jäsen :D Kertoo ehkä jotain sivustostasi ja myyntistrategian hyvyydestä. Vinkeistäsi on monelle varmasti hyötyä.

      Blogitulojen virallista määritelmää ei varmaan olekaan, periaatteessa tulosi voisikin siis laskea blogituloiksi. Vähän makuasia, miten sen haluaa tehdä. Kukin lukija voi avoimuutesi ansiosta tehdä itse luokittelun. Plussaa siitä. Itse määrittelisin blogituloiksi kuitenkin affiliate- ja Google Adsense-tulot. Ainakin tämän artikkelin lähtökohtana oli se oletus, vaikkakaan sitä ei suoraan sanottu.

      Poista
  16. Hei. Etsiskelin juuri näitä tietoja tässä istuskellessani. Olen suunnittelut Worpress sydeemiin ryhtymistä ja sen tiimoilta funtsailin miten sen rahantekemisen kanssa oikein todella oikeasti on. Ja tässähän sitä todellisuutta tulikin. Nyt kun löysin tämän blogisi, tulen siis uudelleen. Yhdyn edellisiin kommentoijiin avoimmuutesi osalta. Kiitos mielenkiintoisesta ja osaavasta työstäsi.

    VastaaPoista
  17. Hei,

    Tämä artikkeli on kyllä vuodesta toiseen aivan mahtavaa luettavaa ja kiitos kun jaksat päivittää sitä. Aika vähän on avoimuutta näiden blogitulojen suhteen, joten tämä on kyllä mukava poikkeus siihen.

    Sinulla on täsmällistä tilastointia blogituloista ja niihin vaikuttavista tilastoista. Itselläni kiinnostaisi tietää, miten paljon arvioit noiden affiliate-tulojen generoituvan mainosbannereista ja miten paljon tekstilinkeistä? Omalla sivullani valtaosa tuloista tulee puhtaasti tekstilinkeistä, joita en hirveästi edes korosta, vaan pikemminkin yritän pitää ne mahdollisimman ei-ärsyttävänä tekstin seassa. Joillakin bloggaajilla saattaa taas olla toisin päin.

    Itsellä ärsyttää varsinkin helpon rahan huutelijat, jotka ei ymmärrä, että loppujen lopuksi näiden juttujen eteen nähdään niin paljon vaivaa, ettei mitään tuntipalkkaa edes kannata laskea. Itse otan bloggaamisen mukavana (mutta paljon aikaa vievänä harrastuksena). Jos samalla voi tienata rahaa, niin se on vain plussaa.

    Toki näitä huutelijoita on määrällisesti paljon vähemmän kuin niitä, jotka sitten kehottavat käyttämään ajan johonkin tuottavampaan. Ai miten niin tuottavampaan? Jos kirjoittaminen on niin mukavaa, että sitä tekisi muutenkin, niin mikäs sen parempi tapa tienata rahaa, vaikka siitä saisikin vain muutamia kymppejä.

    Olen itse ollut aloittanut uuden blogin Passiivista tuloa bloggaamiseen ja blogituloihin liittyen. Tarkoitus on paitsi käydä blogitulojani ja niiden taustalla vaikuttavia tekijöitä läpi joka kuukausi, niin myös hieman pohtia kaikkea bloggaamiseen ja blogilla tienaamiseen liittyvää. Jos kiinnostaa seurata, niin tässä linkki ensimmäiseen kuukausikatsaukseen: http://passiivistatuloa.com/kuukausikatsaus-toukokuu-2017/

    Jatka samaan malliin. Nämä on ihan huikeita juttuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tomi. Mielenkiintoiselta vaikuttaa tuo uuden blogisi aloitus. Pitää alkaa seuraamaan. Aihe on oikeasti erittäin mielenkiintoinen ja mitä syvällisemmin siihen perehtyy, sitä enemmän kysymyksiä se herättää. Yleisellä tasollahan esimerkiksi affiliate-markkinoinnista on kirjoitettu vaikka kuinka, mutta tilastojen ja eri kampanjoiden tarkempaa tarkastelua ja käytännön tuloksia/toimivuutta ei ihan hevillä löydäkään. Potentiaalia siis löytyy.

      Omassa blogissani nuo affiliate tulot tulevat pääosin mainosbannereista. Syy on se, että olen ollut erittäin laiska tekemään noita tekstilinkkejä. Bannereilla pääsee niin vähällä. Muutama tekstilinkki, joita on ollut, on kyllä tuottanut ihan mukavasti. Lyhyesti sanoen oma blogini "myyntityö" on kyllä retuperällä. Peiliin saa katsoa, kun miettii miksi blogitulot on laskussa. Vaikka kuinka vääntäisi ihan timanttista tekstiä, niin ei se ilman myyntityötä voikaan tuottaa.

      Poista
  18. Mielenkiintoista luettavaa tämä. Onhan se mukava saada kirjoituksilleen jonkinlainen palkkio. Rahat ei tule ilmaiseksi. Itsekkin taannoin tein uudet sivut ja hetki sitten otin muutaman mainoksen sinne. Itselläni on tavoitteena, että saisin palvelinmaksut maksettua kirjoituksillani, mutta se jää nähtäväksi kuinka käy.

    VastaaPoista
  19. Pienenä vinkkinä voisin sanoa, että kannattaa laittaa mainokset näkyviin myös mobiilisivustolle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä pointti. Jos vaikkapa kolmasosa lukee vain mobiilisivustoa, jossa mainoksia ei ole, niin siinä on kyllä paljon hukattua potentiaalia.

      Ongelma on tosin siinä, että en pysty rekisteröitymään tuonne Adsenseen, jonka mainokset olisi erittäin yksinkertaista laittaa mobiilisivustolle. Ehkä tuota mobiiliversion ulkonäköä voisi kuitenkin optimoida jossain vaiheessa, niin sinne saisi myös jotain muita mainoksia.

      Poista
  20. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista