13. elokuuta 2014

Erilainen Ote Omaan Talouteen: Vapaus, Onni ja Hyvä Elämä

Mikä sopisikaan blogin aihealueeseen paremmin kuin downshiftaukseen liittyvä kirja-arvostelu: Erilainen ote omaan talouteen – Vapaus, onni ja hyvä elämä. Pasi Havian, Ville Lappalaisen ja Antti Rinta-Lopin uusin kirja ja sen sanoma on varmasti monelle tämänkin blogin lukijoille osittain tuttu, sillä sen sisältö käsittelee samaa aihepiiriä, kuin kirjoittajien omat blogitkin (Antti Rinta-Lopin Saituri ja Pasi Havian Kohti taloudellista riippumattomuutta). Kirjoittajien neljän vuoden projektin tuloksena Talentum on julkaissut kirjan, joka antaa ohjeet oman taloudenpidon eri osa-alueille ja syyt, miksi näitä ohjeita kannattaa noudattaa. Miten olla oman elämänsä sankari, miten irtautua oravanpyörästä ja nauttia mielekkäämmästä elämästä. Miten saavuttaa taloudellinen vapaus, rohkeus tehdä uusia valintoja ja sitä kautta elää omanlaista ja onnellista elämää.

Koska kirjan sisältö on niin lähellä oman blogini sanomaa, päätin ottaa Pasiin/Talentumin markkinointiin yhteyttä ja ehdottaa pientä yhteistyötä blogini kanssa. Kahta kirjaa vastaan lupasin mainostaa Erilainen ote omaan talouteen-kirjaa blogissani ja tehdä siitä myöhemmin lyhyen arvostelun. Eli win-win-tilanne siis mielestäni kummallekin. Yhteistyökuvio sopi, kirjat putkahtivat postilaatikosta ja nyt sain vihdoinkin tuotoksen luettua. Nyt on siis aika tehdä jonkinlainen analyysi siitä, mitä kirjasta jäi käteen?

Kommenteissani kannattaa ottaa huomioon oma taustani lukijana. Saituri ja Kohti taloudellista riippumattomuutta -blogit ovat molemmat itselleni erittäin tuttuja ja ovat toimineet inspiraationa ja alullepanijoina tämänkin blogin ja oman arvomaailmani pohjalle. Näiden blogien teemaan ja asioihinhan tämä kirja pitkälti perustuu. Jos siis tunnet blogien artikkelit läpikotaisin, huomaat myös kirjassa törmääväsi usein samalla tavalla kirjoitettuihin juttuihin. Tämä ei tietysti ole välttämättä huono asia, sillä jo blogeissa kirjoitettu asia on täyttä rautaa ja miksi siis edes muuttamaan hyväksi havaittua asiaa. Talous ja sijoittaminen on itselleni myös rakas harrastus, joten en odottanut tältäkään osa-alueelta kirjalta oikeastaan mitään itselleni uutta ja ihmeellistä. Olin oikeastaan enemmän utelias, miten hyvin kirja on saatu kasattua, onko se helppolukuinen ja viihdyttävä, sekä voisiko siellä kuitenkin olla itselleni jokin uusi viesti, näkökulma tai sanoma.


Näkökulmana toimivampi taloudenhoito ja sen pihvi


Kirjasta kiinnostuneille sanottakoon, että kirja siis käsittelee niin sanottua downshiftausta, eli elämän leppoistamista. Käytännössä siis hitaampaa elämää, jossa tarkoituksena on nauttia mielekkäämmästä elämästä toimivan taloudenhoidon hedelmien näkökulmasta. Kirjan keskiönä on siis viesti oman talouden merkityksestä omaan vapauteen ja valintoihin. Hyvin hoidettu talous on edellytys oravanpyörästä irtautumiseen ja vapauteen. Minkälaista on hyvä elämä ja mistä löytyy onni, sitä kirja ehkä vähän sivuaa, mutta pääosin keskitytään siis itse rahaan ja sen vaikutusvaltaan elämässämme, kulutukseen, omaan taloudenhallintaan, säästämiseen ja sijoittamiseen. Talousasioiden rinnalle olisinkin ehkä kaivannut vielä lisää ohjeita/vinkkejä/esimerkkejä hyvään elämään. Raha on vain epäsuorasti yksi onnellisuutemme tärkeä osatekijä. Liikunnan ja ihmissuhteiden merkitys tässä on ainakin omasta mielestäni vähintään samassa asemassa ja tätä tietoa en kirjasta valitettavasti hirveästi löytänyt. En sitä tosin otsikon ja kuvauksen perusteella olettanut löytävänikään. Olisin tosin ollut iloisesti yllättynyt, jos näin olisi tapahtunut.

Kirja oli erittäin helppolukuinen ja kaikki tarpeelliset asiat käsiteltiin riittävän kattavasti. Pidin kuitenkin enemmän kirjan alkupuolen filosofisemmasta otteesta kuin kirjan loppupuolen kliinisemmistä osioista. Loppu tuntui vähän uuvuttavalta, mutta se johtuu omasta taustastani lukijana. Asia oli jo tutumpi kuin omat taskuni. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että kirja olisi hyvä ylioppilaslahja itsenäistä elämää aloittavalle nuorelle. Kirja olisi myös sopiva joululahja jokaiselle kädestä suuhun elävälle opiskelijalle ja työssä kävijälle, sekä niille, joilla ei isostakaan palkasta tahdo jäädä oikein mitään säästöön. Kirja tarjoaa yksinkertaiset ja toimivat välineet omaan taloudenhallintaa. Se saa ajattelemaan ja toimimaan, joten kirjan pitäisi kuulua melkein koulun opetusohjelmaan. Jos sisäistät kirjan sanoman, sinulla on välineet ja tieto olla viisaampi rahankäytöstä ja sen tarjoamista mahdollisuuksista kuin suurimmalla osalla meistä muista kuluttajista. Ongelmana tietysti on, löytääkö oikea kohderyhmä tämän kirjan? Ne jotka asioista jo jotain tietävät ja ovat muutenkin kiinnostuneet taloudesta (esim. allekirjoittanut), niin kyllä kirjaan tutustuvat tai ovat jo siihen tutustuneet. Ne joille siitä olisi eniten hyötyä, eivät viitsi tai jaksa sitä kuitenkaan lukea. He jatkavat vain tietämättöminä elämäänsä tavaraa rohmuten, kaiken rahan kuluttaen ja oravanpyörässä tuskaillen.

Mistä itse sitten pidin kirjassa ja mitä vanhoja muistikuvia kirja verestikään? Seuraavassa vähän tajunnanvirtaa ja epämääräisessä järjestyksessä listattuja aiheita/mietteitä/kappaleita kirjasta, jotka saivat itseni pysähtymään ja pohtimaan omia ajatuksiani. Osasta näistä tulen varmasti kirjoittamaan joskus lisää blogiini. Tässä mielessä kirja toimii hyvin inspiraation lähteenä. Mietteet eivät välttämättä aukea kaikille ilman kirjan lukemista. Erityismaininnan saa hedonistinen adaptaatio, jolle olin kirjassa aivan myyty. Vähän klisee, mutta kirjoitettuna mustaa valkoiselle asian syvin olemus aukesi ja vahvisti käsityksiäni, juuri noinhan se menee. Juuri tällaista materiaalia olin kirjalta salaa kaivannutkin. Jo pelkästään tämän tekstin takia olisin valmis kirjan ostamaan.


  • Enemmän on vähemmän-ajattelu ja turhan ostamisen välttäminen. Mihin kulutuskäyttäytymisessämme perustuu ja miten sitä voidaan hyvin manipuloida. Epäsuhta merkin, hinnan ja todellisuuden välillä. Laitteiden suunniteltu vanheneminen.
  • Velka on orjuutta ja velallinen on vapaaehtoinen orja. Velan statussymboli ja velan köyhdytysvaikutus. Mitä elämässämme oikeasti tavoittelemme.
  • Kyseenalaista ympärillämme vallitseva "normaalius" ja tapakulttuuri toimia. Kysy rohkeasti ja usein, miksi? 
  • Hedonistinen adaptaatio, eli nautintoon sopeutuminen. Saavutettuasi halujesi kohteet, et tunne havittelemaasi euforiaa kovinkaan pitkään. Kovin nopeasti pidämme elämämme tärkeimpiä asioita itsestäänselvyyksinä ja arvostuksemme niitä kohtaan vähenee, ellemme joudu ponnistelemaan niiden eteen. Ilmiö toimii myös toisin päin downshiftatessa.
  • Elämässä ei ole mitään syvempää tarkoitusta. Suurin osa elämän tarkoituksellisuudesta syntyy keskeneräisyyden tunteesta. Luot toiminnallasi tarkoituksen ja sitä kautta myös elämänhalun ja onnen itsellesi. 
  • Itse aiheuttamamme elämäntapainflaatio, jossa tulojen lisääntyminen ei aiheutakaan lisääntyneitä säästöjä, vähempää stressiä ja elämän helpottumista. Vertauskuvallisena Sisyfoloksen kivenä käytetty nurmikkoa, jolla aivan vapaaehtoisesti ja tarpeettomasti tuotamme itsellemme loputonta ongelmaa hoitotarpeen muodossa.
  • Varojen ja velkojen ero. Aito vauraus ei ole absoluuttinen luku rahaa, vaan suhteellista. Tässä pitää huomioida elintasosi ja kulutuksesi.
  • Oman talouden stressitesti ja aikavarallisuus, jossa selvitetään kuinka pitkään nykyinen varallisuutesi riittää elämiseen ilman tuloja.
  • Korkoa korolle efekti, ajan ja aikaisin aloitetun säästämisen ja sijoittamisen merkitys.
  • Sijoittajan psykologia ja oppi itsestä sijoittajana.
  • Automatisoitua kuukausisijoittamista indeksirahastoihin ja ETF-tuotteisiin suositeltiin.


Parannettavaa - Mitä jäin kaipaamaan?


Olisin toivonut kirjaan vieläkin enemmän henkilökohtaisia esimerkkejä ja kokemuksia asioista. Ne tekisivät kirjasta henkilökohtaisemman, massasta erottuvan ja lukijalle mielekkäämmän. Eniten ehkä jäi ihmetyttämään yhteisöasumisen puute. Aika vähäiselle maininnalle se jäi. Eikö Antilla ollut vielä tarpeeksi kokemusta ja sanottavaa asiasta, vaikka sitä tällä hetkellä juuri itse toteuttaakin? Mietteet ja kokemukset tästä olisivat sopineet kirjaan kuin nenä päähän. Ehkäpä täydennettyyn erikoispainokseen sitten... :) Toivottavasti tästä kirja-arvostelusta on jollekin hyötyä mielenkiinnon herättäjänä. Jos blogini olisi kirja, toivoisin sen olevan juuri tämä kirja. Tähän suuntaan blogini sisältö myös jatkaa. Mikään pakkohan kirjaa ei ole ostaa, vaan sen voi myös lainata kirjastosta. Uskaltaisin kuitenkin väittää, että ostettua kirjaa (hinta 45 e) voisi kuitenkin luonnehtia melkein sijoitukseksi. Sen pariin voi palata koska tahansa ja sen voi vaikka lainata talousoppien tarpeessa olevalle kaverille. Saahan kirjan veroilmoituksessa laitettua vähennykseksi pääomatuloista.  Lopuksi on vielä pakko lainata vähän pidempi pätkä kirjasta, joka mielestäni kiteyttää hyvin koko downshiftauksen idean ja saa miettimään, mitä elämältään oikein haluaa ja voisiko se kenties jo toteutua. Ihastuin joskus tähän tarinaan, mutta hukkasin sen, enkä löytänyt sitä enää etsimälläkään. Tässä se siis on ja kulkee kirjassa nimellä:

Tarina vapaudesta.


Vene rantautui pienen auringon paahtaman meksikolaiskylän satamaan. Turisti onnitteli kalastajaa saaliin erinomaisesta laadusta ja kysyi kauanko pyydystämiseen meni.
”Ei kovin kauaa,” vastasi kalastaja.
”Miksi et sitten pysynyt merellä kauemmin ja pyydystänyt enemmän?” Kysyi turisti ymmällään.
Kalastaja kertoi, että saalis tyydytti hänen ja perheen tarpeet.
Turisti kysyi, ”Mitä sinä sitten teet loput ajasta, kun et kalasta?”
”Nukun myöhään, leikin lasteni kanssa, ja vietän siestaa vaimoni kanssa. Iltaisin menen kylille tapaamaan ystäviäni, otan muutaman oluen, soitan kitaraa, ja laulan muutaman laulun. Minulla on kaikkea mitä tarvitsen.”
Turisti keskeytti kalastajan, ”Olen yrityskonsultti ja voin auttaa sinua! Sinun pitäisi kalastaa pidempään joka päivä. Voit myydä ylimääräiset kalat. Lisätuloilla voit ostaa isomman veneen.”
”Mitäs sen jälkeen?” kysyi kalastaja.
”Suuremman veneen mukanaan tuomilla voitoilla voit ostaa toisen ja kolmannen veneen, kunnes sinulla on kokonainen laivasto kalastusaluksia. Sen sijaan, että myisit kalaa välikädelle, voisit neuvotella sopimukset suoraan tehtaan kanssa tai jopa avata oman tehtaasi. Sitten voitkin lähteä tästä kyläpahasesta ja muuttaa suurkaupunkiin, kuten Los Angelesiin tai New Yorkiin! Sieltä voisit hallinnoida koko kalastusimperiumiasi.”
”Kauanko siihen menisi?” kysyi kalastaja.
”Kaksikymmentä, ehkä kaksikymmentäviisi vuotta,” vastasi turisti.
”Ja sen jälkeen?”
”Myöhemmin? Noh ystäväiseni, tämän kaiken jälkeen homma muuttuu mielenkiintoiseksi,” vastasi turisti nauraen. ”Kun olet kasvattanut liiketoimintasi todella suureksi, voit alkaa ostamaan ja myymään osakkeita ja tulla miljonääriksi!”
”Miljonääriksi? Todellako? Ja sen jälkeen?” kysyi kalastaja.
”Sen jälkeen voit jäädä eläkkeelle, elää pienessä kylässä meren äärellä, nukkua myöhään, leikkiä lastenlastesi kanssa, napata muutaman kalan, viettää siestaa vaimosi kanssa ja nauttia illoista baarissa ystäviesi keskellä.”



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti