27. elokuuta 2014

Neljä pohjoismaista superrahastoa - Yhtä ostettu jo salkkuun


En ole vähään aikaan kirjoittanut blogiini juurikaan mitään sijoittamiseen liittyvää, sillä kesällähän tehdään kaikkea muuta. Urheillaan ja liikutaan, ajellaan pyörällä, uidaan, melotaan, käydään vaikka seikkailukisoissa yms. mistä nyt kukin kesällä nauttiikaan. Syksymmällä sateitten sattuessa sitten vaikka luetaan sijoituskirjallisuutta ja siivotaan sekä tasapainotetaan salkun sisältö omaan taloustilanteeseen ja markkinaan sopivaksi. Mikä olisikaan nyt parempi hetki, kuin tutustua Nordnetin uusimpiin Pohjoismaisiin superrahastoihin. Kolme uutta pohjoismaista superrahastoa on nyt julkaistu. Kaikkia neljää superrahastoa pääset katselemaan tästä linkistä klikkaamalla. Kukin Superrahasto seuraa pörssin vaihdetuimpien osakkeiden kehitystä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Ruotsiin sijoittava Superfonden Sverige seuraa OMXSBGI-indeksiä, eli Tukholman pörssin 70 vaihdetuimman osakkeen kehitystä. Norjaan sijoittava Superfondet Norge seuraa OBX-indeksiä, eli Oslon pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen kehitystä ja Tanskaan sijoittava Superfonden Danmark seuraa OMXC20CAP-indeksiä, eli Kööpenhaminan pörssin 20 vaihdetuimman osakkeen kehitystä. Juuri julkaistut kolme uutta pohjoismaihin sijoittavaa rahastoa ovat täysin maksuttomia, aivan kuten Suomeen sijoittava superrahastokin on. Ainoat erot löytyvät tietysti markkinoita seuraavista indekseistä ja siitä, että kolme uutta pohjoismaihin sijoittavaa rahastoa on kukin noteerattu kruunuissa, oman maan valuutassa (Ruotsin SEK, Norjan NOK ja Tanskan DKK). Tämä tarkoittaa toimeksiannoissa pientä valuutanvaihtokulua. Toimeksianto syötetään euroissa ja Nordnet hoitaa valuutanvaihdon puolestasi toimeksiannon toteuduttua. Veloitus tapahtuu eurotililtäsi ja valuutan osto- ja myyntikurssin erotus on 0,5 % Huomaa, että kyseessä on siis myyntikurssien erotus, valuutanvaihtokuluissa ostosta menee vain 0,25 % ja myynnistä 0,25 % (0,25 + 0,25 = 0,5) valuutanvaihtokuluihin.Mikäli olen ymmärtänyt oikein, niin käydessäsi kauppaa näillä pörssinoteeraamattomilla indeksirahastoilla (joita ostetaan siis suoraan rahastoyhtiöltä) ulkomaisessa valuutassa (esim. SEK), valuutanvaihto tapahtuu automaattisesti Nordnetin toimesta riippumatta oman valuuttatilin aktiivisuudesta. Itse tehdyllä valuutanvaihdolla ei siis voi tai ole edes mahdollista tässä tapauksessa säästää. Uusissa rahastoissa kannattaa myös huomata valuuttariski, näissä pohjoismaisissa rahastoissa valuuttariski kohdistuu siihen valuuttaan missä kyseisen rahaston varsinaiset sijoitukset ovat, ei siis välttämättä siihen valuuttaan missä rahasto noteerataan. Superrahastojen tapauksessa kyseessä on kuitenkin sama asia. Jos ostat vaikkapa Norjaan sijoittavaa Superfondet Norgea, altistut Norjan kruunun (NOK)valuuttakurssin muutoksille.

Kiinnostaisiko siis sijoittaa muun muassa seuraaviin osakkeisiin Ruotsissa: ABB, Hennes & Mauritz, Volvo, Scania, NCC tai Skanska? Entäpä Norjassa Statoil, Telenor, Seadrill tai Yara International? Tai Tanskasta Novo Nordisk, Vestas Vind Systems, Topdanmark, Tryg tai Carsberg. Siinä muutamia esimerkkejä näiden pörssien sisältämistä ja indeksiin kuuluvista yrityksistä. Kauppalehdestä löytyy Ruotsin indeksin sisältö (ei kuitenkaan löydy eri yritysten painoarvoa indeksissä). Wikipedia kertoo Norjan indeksin sisällön painotuksineen. Koko Tanskan indeksin sisällön löydät Nasdaq OMX Nordicin sivuilta tai Kauppalehdestä (Yritysten painoarvoa tästäkään indeksistä en tosin löydä, joku viisaampi voisi pistää linkkiä, jos löytää). Pohjoismaiseen hajautukseen nuo ylläolevat superrahastot ovat hyviä vaihtoehtoja valuutanvaihtokuluista huolimatta ja todennäköisesti aion sijoittaa niihin jossain vaiheessa myös itse.

Kirjoitin kesän kynnyksellä blogiini Nordnetin superrahaston lanseerauksesta: Nordnet Superrahasto - Täysin ilmainen indeksirahasto, jossa kehuin tuotteen lähes taivaisiin ja kerroin suunnitelmistani joskus hankkia sitä. Artikkelista pitäisikin selvitä lähes kaikki oleellinen rahastoon liittyen.  Piiloindeksointia käsittelevässä jutussa sivusin vielä superrahastoa lyhyesti ja mainitsin, että Nordnetin mukaan täysin kulutonta indeksirahastoa on merkinnyt kolmen ensimmäisen viikon aikana jo 5 600 asiakasta vajaalla 8 miljoonalla eurolla. Näistä varoista 11 % on ruotsalaisilta, kertoo Talouselämä. Myös sijoittajalegenda Kim Lindström on kertonut aikovansa sijoittaa Nordnetin superrahastoon lastensa varoja. Nordnet Suomi superrahaston summittaisen sisällön löytää Morningstarin palvelusta.

Nyt kun rahaston lanseerauksesta on jo aikaa ja kaupankäynti rahastolla on alkanut (17.6.2014), niin päätin vihdoinkin ostaa pienellä summalla (400 euroa) itse rahastoa. Olisihan se vähän noloa kehua tuotetta, jota ei kuitenkaan itse omista. Ylimääräistä käteistä oli tilillä jo jonkin verran ja markkinat olivat laskussa, joten näin tässä hyvän tilaisuuden. Koska ostoista ja myynneistä ei mene kuluja, niin näkemyksen ottaminen markkinoista tällä tuotteella on helppoa. Ainakaan veivauksesta ei tule kaupankäyntikuluja, jos mieli muuttuukin joskus markkinatilanteen johdosta. Oman ostoni ei kuitenkaan ole tarkoitus missään nimessä olla vain pelkkä spekulatiivinen sijoitus. Treidareille superrahasto tuskin muutenkaan sopii, sillä yksittäinen asiakas voi sijoittaa Superrahastoon enintään 10 000 euroa päivässä. Minimimerkintä on 15 euroa. Jos teet rahastotoimeksiannon esimerkiksi perjantaina ennen kello 13, niin rahastokauppa tehdään sen päivän kurssiin. Jos taas toimeksianto tapahtuu vaikkapa perjantaina vasta kello 13 jälkeen, kirjautuu toimeksianto vasta seuraavan kaupankäyntipäivän, eli tässä tapauksessa maanantain kurssiin. Rahaston ilmestyminen omistuksiisi vie yleensä vielä noin muutaman pankkipäivän. Akateemisen näytön valossa kulujen minimoiminen on järkevää ja Nordnetin tarjoama superrahasto on kotimarkkinoille ehdottomasti huipputuote, samoin muut pohjoismaiset vastineensa. niille markkinoille. Tuskin menee kauaa, että pistän vähän ylimääräistä rahaa myös näihin pohjoismaisiin rahastoihin.


2 kommenttia:

  1. Olen alusta pitäen tehnyt tiuhaan pieniä talletuksia Suomen Superrahastoon. Sillä tekniikalla ei putoa korkealta ja tulee automaattisesti ostaneeksi myös pohjilta näinä volatiileina aikoina. Muissa Superfondeissa ajattelin toimia samoin.

    VastaaPoista
  2. Tuo kuulostaa järkevältä tavalta ja kun toiminnan vielä automatisoi, niin pitkällä tähtäimellä tulos ei voi olla huono. Sopisi varmasti monelle säästäjälle ja sijoittajalle.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...