24. kesäkuuta 2020

Ursan aurinkokuntamalli - Tutustu retkeilemällä mittakaavaan

Rakastan avaruutta. Tunnen jotain kummallista vetovoimaa ja kunnioitusta tuota tyhjyyttä ja äärettömyyttä kohtaan. Suunnaton mittakaava, maailmankaikkeuden ikä ja harmonia tekee jotenkin nöyräksi. Vaikka tiedämme avaruudesta jo paljon, niin toisaalta todella moni asia on täysi mysteeri. Edes Auringon toiminnasta, tai Kuun synnystä ei olla tiedeyhteisössä varmoja. Jotenkin hämmentävää, että ne ovat "melkein" tuossa vieressä, vaikuttavat jokapäiväiseen elämään ja silti niitä ei täysin tunneta. Tavalliselle tallaajalle tällä tiedolla ei välttämättä ole nyt konkreettista merkitystä, mutta jokainen meistä pohjimmiltaan haluaa tietää, mistä olemme tulleet ja miten elämä syntyi.Ihminen on tunnetusti todella huono isojen numeroiden kanssa. Avaruudessa vaikeinta onkin ehkä hahmottaa tuo aivan järjetön mittakaava, johon Ursan aurinkokuntamalli on hyvä väline tutustua. Kuinka moni tietää, että pääkaupunkiseudulta löytyy oikeaan mittakaavaan sovitettuna eri planeetat? Tällainen pienoismalli löytyy Espoon ja Helsingin rajalta Pajamäestä. Jos paikka ei kerro vielä mitään, niin sanotaan siis Vermon raviradan ja Pitäjänmäen välistä. Mittakaavaa on yhden suhde miljardiin. Toisin sanoen millimetri mallissa vastaa aurinkokunnassa tuhatta kilometriä, tai metri miljoonaa kilometriä. Reitin pituus kierrettynä on noin 20–25 km, joten pyörällä tuon ajaa parissa tunnissa, tai kävellen sen kulkee yhdessä päivässä. Jos homman haluaa ottaa suunnistusharjoituksena, niin parhaiten planeetoille suunnistaa tämän kartan avulla, tai sitten käyttäen Google mapsia.

Ursan aurinkokuntamalli ja sen planeettojen sijainti kartalla. Aurinko ja lähiplaneetat pohjoisessa, Pluto aivan alhaalla Länsiväylän varrella.

Yleistä tietoa mallista


Aurinkokuntamalli alkaa siis Pajamäen Patterimäeltä, joka on paikan korkein kohta. Auringon malli on 140 cm läpimittainen teräsputkista tehty pallo, joka on sijoitettu 20 m korkean pylvään päähän. Koko aurinkokuntamalli on tehty noin 30 vuotta sitten ja tarkoituksena olikin, että auringon malli näkyisi näin korkealla ollessaan jokaiselta planeetalta. Vuosikymmenien kuluessa puut ovat kuitenkin kasvaneet niin paljon, että näkyvyydestä on turha haaveilla. Vaikka Ursan sivuilla puhutaan, että mallia huolletaan, niin todennäköisesti petyt, jos odotat liikoja. Talvella Auringon malli varmaan näkyisi lähimmiltä planeetoilta, mutta näin kesällä tuo näkyvyys tarvitsisi vähintään muutaman puun kaatoa.

Lähimmät neljä planeettaa Merkurius, Venus, Maa ja Mars ovat läpimitoiltaan 5-13 mm ja ovat vähän yli 200 metrin säteellä Auringon mallista. Ne on suhteellisen helppo löytää polun varrelta. Maa ja Kuu ovat 150 metrin päässä Auringon mallista. Maan halkaisija on 13 mm ja 38 cm päässä siitä on 4 mm:n kokoinen Kuu. Maan ja Kuun malli on toteutettu teräslevyyn tehtyinä reikinä, kiitos ilkivallan. Koska malli on mittakaavassa, niin Auringon malli luonnollisesti näkyisi mallille samankokoisena, kuin oikea Aurinko näkyisi. Antaa ehkä myös jonkinlaista perspektiiviä, kun tietää, että aurinkokunnan massasta 99,8 prosenttia on Auringossa. Planeettamme on siis hyttysen kakka koko systeemissä.
Planeetat valmistettu teräksestä ja laitettu betonipylväiden päälle.


Jupiter on planeetoista suurin ja sen malli on läpimitaltaan 14 cm. Se sijaitsee Talinhuipulla noin 800 metrin päässä lähellä Vermon ravirataa. Aivan vierestä löytyy frisbeegolf-rata. Rengasplaneetta Saturnus on Pitäjänmäentien itäpäässä noin 1,4 km päässä Auringon mallista, mutta sinne ei tällä hetkellä kannata suunnata, koska paikalla tehdään rakennustöitä. Muutenkin ihmetyttää, miksi sitä ei ole saatu samalle linjalle muiden planeettojen kanssa. Ei luulisi tarkalla metrimäärällä olevan niin suurta merkitystä, kuin aurinkokunnan selkeämmällä hahmotuksella. Mitäköhän tekijät ovat tässä toteutuksessa miettineet?

Uranus on sijoitettu Espoon Villa Elfvikin kartanon alueelle. Tarkemmin sanoen pienen paviljongin sisään. Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan Uranus on ainoa planeetta, jonka radalta ei löydetty paikkaa, josta Auringon malli näkyy, mutta se näkyisi läheiseltä Laajalahden venesataman laiturilta. Testattu on ja ei pidä paikkaansa ainakaan nykyisin. Uranuksen etäisyys aurinkokuntamallissa on noin 2,9 km. Neptunuksen 5 cm:n kokoinen malli on Lehtisaaren länsirannalla sillan korvassa noin 4,5 km päässä Auringon mallista. Pyörimisakselin kaltevuus ei ole ilkivaltaa, vaan Neptunuksella se on oikeasti noin 28,3 astetta.

Neptunus Lehtisaaresta nähtynä. Huomaa pyörimisakselin kaltevuus. Auringon malli taitaa näkyä juuri ja juuri horisontissa 4,5 km päässä.


Mallin kohteista pienin ja kaukaisin on luonnollisesti Pluto. Se on sijoitettu noin 6,1 km päähän Auringon mallista Länsiväylän Hanasaaren liittymään pyörätien varteen. Melkein vieressä on vesiurheilu ja ravintolalaituri Laguuni. Pluto on vain 2 mm kokoinen ja ilkivallan takia se on toteutettu muista poikkeavalla tavalla. Ilmoitustaulun sisälle on laitettu nuppineula Plutoa ja sen kuuta Charonia edustamaan. Auringon malli saattaa juuri ja juuri näkyä, jos omaa todella hyvät kiikarit. Omilla välttävillä kiikareilla tuo jäi vähän arvailujen varaan. Jos treffit pitää päättää loppuhuipennukseen, koska viimeisin asia jää aina ihmisten mieliin, niin tässä aurinkokuntamallissa tämä oli totaalinen pannukakku. Tämänkö takia sitä kulutettiin koko päivä? Pari nuppineulaa taululla? Ehkä Ursa olisi voinut vähän enemmän panostaa tähän. Jos aurinkokuntamallin läpikäyntiin ei halua käyttää koko päivää, niin Pluton voikin hyvin skipata. Ei jää paha maku suuhun.

Kaikesta huolimatta viimeistään Pluton kohdalla sitä pysähtyy ihmettelemään, että nuppineulan kokoinen kohde tosiaan kiertää tätä 1,4 metrin halkaisijaltaan olevaa Aurinkoa noin 6,1 km päässä ja vain painovoiman avulla. Ei vain pysty jotenkin sisäistämään.

Pluto Ursan aurinkokuntamallista löytyy nuppineulana ilmoitustaululta. Aurinko ei oikein näy edes kiikareilla taivaanrannasta 6,1 km päässä.


Muita etäisyyksiä laitettuna samaan mittakaavaan


Missäs se vuonna 1977 matkaan lähetetty Voyager 1 luotain sitten viilettää? Maasta kauimpana oleva ihmisten tekemä laite Voyager 1 on ohittanut Aurinkokunnan ulkoisimman vaikutusalueen (heliosfääri), eli se on saavuttanut tähtienvälisen avaruuden. Luotain on siis aurinkokuntamme ulkopuolella, mutta vielä Auringon painovoiman vaikutuksessa. Voyager 1 olisi tässä mallissa noin 21 km päässä, eli melkein noin 4 x Pluton matkan päässä.

Auringon jälkeen meitä lähin tähti on Proxima Centauri. Se on noin 4,2 valovuoden päässä Maasta. Hahmottuuko? Ei edes itselleni. Tätä mallia käyttäen kuitenkin sen saa hyvään mittakaavaan. Kun nuppineulan pään kokoinen Pluto on reilun 6 km päässä, niin lähin tähti olisi tässä mittakaavassa noin 40 000 kilometrin päässä. Herranen aika! Tuo matka vastaa aika tarkalleen sitä, että kävelet maapallon ympäri. Kuvittele tuo etäisyys mielessäsi ja mieti kuinka autiota avaruudessa onkaan, jos lähin naapuritähti on jo noin kaukana. Ei siis ehkä mikään ihme, että Andomedan galaksin joskus törmätessä linnunrataan todennäköisesti yksikään tähti ei törmää toiseen tässä tapahtumassa.

Tässä aurinkokuntamallissa yksi valovuosi on noin 9 500 km. Meidän näkyvän linnunratamme koko (200 000 valovuotta) olisi noin 2 miljardia kilometriä. Mitä jos koko galaksistamme tehdään aurinkokuntamallia vastaava rakennelma. Se tarkoittaisi samaa, kuin koko galaksimme levitettäisiin 5 x maasta kuuhun menevälle matkalle. Aivan ällistyttävää. Pää jo ihan hajoaa. Ei tuollaisia etäisyyksiä enää hahmota edes tämän mallin avulla.

Jotain perspektiiviä ehkä antaa valon nopeus tässä Ursan aurinkokuntamallissa. Vaikka valon nopeus (300 000 km/s) tuntuu äärettömän nopealta, niin tähän mittakaavaan laitettuna se onkin ihan äärettömän hidas. Valo nimittäin kulkee noin 1 km/h. Pääset siis jo kävellen nopeammin, kuin valo etenisi tässä mallissa. Huikeaa. Lähetät siis signaalin vaikkapa auringosta Plutoon ja sen kulku kestää noin 5,5 h.


Mitä jää käteen?


Kannattaako aurinkokuntamalli kiertää? Ehdottomasti. Se antaa todella hyvää mittakaavaa. Mikä onkaan sen parempaa, kuin vähän retkeillä kesäilmalla ja oppia jotain uutta liikunnan ohella. Itse tosin odotin vähän enemmän. Vuosien saatossa kaikki on vähän ränsistynyt ja puut ovat kasvaneet tielle. Ei tuota näytetä hirveästi enää kunnostettavan. Ilkivallalla on tosin oma osuutensa tässä.

Olisi tästä saanut vähän kunnianhimoisemmankin. Vähän lisää taustatietoa esimerkiksi juuri tämän blogin tapaan valonnopeuden ja lähimmän tähden muodossa antaisi vielä lisää perspektiiviä asiaan. Jos oikein haluaisi hifistellä, niin miksi tuonne auringon paikalle ei esimerkiksi laitettu jonkinlaista peilisysteemiä, joka tiettynä aikana heijastaisi valoa? Näin auringon erottaisi todella helposti.

Vähän myös hämmentää mallin teko siten, että etäisyydet on mitattu linnuntietä. Jos haluat hahmottaa aurinkokunnan etäisyyksiä, niin joudut kuitenkin kulkemaan erilaisia teitä ja polkuja pitkin. Tällöin kulkemasi matka on aivan eri, kuin etäisyys linnuntietä. Planeetat olisi pitänyt laittaa jonkinlaiselle suoralle, jossa ei tarvitsisi kierrellä näin paljon. Ursan aurinkokuntamalli 2,0 voisi vaikka alkaa sillä, että aurinko laitettaisiin jonkin korkean tornitalon huipulle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...