30. elokuuta 2023

Garmin Forerunner 110 - Rikkoontuneen rannekkeen korjaus

Joskus sitä oikeasti miettii, miksi esineitä ei ole suunniteltu kestämään pidempään? Taloudellisesti valmistajan ei ole ehkä järkevää suunnitella laitettaan kestämään vaikka 15 vuotta. Mieluummin myyt tuona aikana henkilölle kolme tuotetta yhden sijasta. Toisaalta jos laite hajoaa parissa vuodessa, niin todennäköisesti kuluttaja kiertää saman valmistajan muut mallit ja koko merkin kaukaa. Joskus tuo korjaaminenkin on tehty todella hankalaksi, tai jopa mahdottomaksi. En edes jaksa kirjoittaa tuosta laitteiden suunnitellusta vanhentamisesta, johon jotkut valmistajat ovat todetusti syyllistyneet. Näin tarkan markan ihmisenä en tietenkään haluaisi heittää jotain hyödyllistä ja toimivaa tuotetta pois, jos siinä on vain pieni vika, joka pienellä fiksauksella ehkä korjaantuisi. Rahansäästö ei tässä kuitenkaan edes ole pääasia. Olen utelias ja haluan oppia korjaamaan asioita. Mikä onkaan kivempaa, kuin saada jokin laite omin kätösin taas toimintakuntoon. Myös ympäristö kiittää, kun tavaraa ei joudu roskiin ja uutta ei valmisteta.



Tästä syystä olenkin kirjoitellut tähän blogiin esimerkiksi sähkö- ja pienelektroniikan korjausvinkkejä, jossa akun vaihdolla saa esimerkiksi hiustenleikkuukoneen ja sähköhammasharjan taas uuden veroiseksi. Sitten löytyy myös vähän haastavampaa elektroniikan korjausvinkkejä muun muassa Topfieldin digiboksin kondensaattorien vaihdon muodossa. Jos tuosta ei mitään ymmärrä, niin samasta artikkelista kannattaa kuitenkin lukaista varmasti kaikkia joskus kohtaava juttu, eli miten huonosta vetoketjusta saa usein ihan toimivan vain pienellä kikalla. Luonnollisesti blogistani löytyy myös Macbook Airin, sekä Sonyn Xperia Z1 puhelimen akun vaihdot, joilla olen saanut omiin laitteisiini paljon lisää käyttövuosia.


Laitteen historia - Reilut 10 vuotta käyttöä


Tässä artikkelissa kerrotaan, miten Garmin Forerunner 110 GPS -rannetietokoneen hapertuneen rannekkeen korjaa itse kätevästi. Oma laitteeni on  ostettu vuonna 2011 hintaan 159 euroa. Se on edelleen erittäin toimiva peli ja aina mukana erilaisilla melontareissuilla ja vastaavissa retkissä, joissa reittidatan analysointi, kuljettu matka, tai aika kiinnostaa. Oikeastaan monipuolisempaa dataa ja ominaisuuksia en ole edes kaivannut. Nykyisin tuota mallia ei tietenkään enää myydä. Sinänsä ihme, että tuon rannetietokoneen pehmeä muovihihna on kestänyt noinkin pitkään. Vähän nettiä kaivelemalla nimittäin löytyy, että tuo "ominaisuus" on Garminin rannetietokoneiden tyyppivika. Pahimmillaan rannekkeet hajoavat parissa vuodessa. Ei lienekään yllätys, että nettikaupoista löytyy jonkinlaisia varahihnoja suolaiseen hintaan tällaisille rannetietokoneille. Valitettavasti juuri Garmin Forerunner 110 -malli on sellainen, että siihen ei ole olemassa uutta ranneketta :(

Omani osoitti hajoamisen merkkejä vuoden 2019 kieppeillä, kun toinen puoli rannekkeesta meni poikki. Enpä tuolloin tajunnut, mikä olisikaan edessä. Näin jälkikäteen on helppo sanoa, että tuon varoitusmerkin jälkeen korjaukseen olisi pitänyt ryhtyä heti. Silloin sain poikki menneen ja lyhentyneen rannekkeen vielä juuri ja juuri käteni ympäri. Kesän 2020 lopulla olin kuitenkin melomassa ja rantauduin maihin eväitä syömään ja taukoa pitämään. Haukkasin juuri evästä, kun vasemmasta kädestä irtosi yhtäkkiä tuo hihna. Olin ihan äimän käkenä. Kaikki tapahtui kuin hidastettuna. Ranneke vain aukesi/murtui, mutta kello pysyi käden päällä. En siis edes kättä liikuttanut. Uskomatonta tuuria, että ranneke murtui juuri sillä hetkellä, eikä merellä meloessa, kun kädet liikkuvat ja alla olisi varmaan 15 metriä vettä. Silloin lopputulos olisi ollut paljon pahempi ja todennäköisesti kelloa ei olisi saanut pelastettua.


Miten korjata ja mitä tarvitaan?


Ehkä helpoin tapa olisi ostaa jostain verkkokaupasta tai vastaavasta kympin parin hintainen kankainen hihna/ranneke (Nato-ranneke) ja liimata se GPS-kellon taakse. En kuitenkaan jaksanut alkaa tähän kovin paljon aikaa käyttämään ja ranneketta etsimään, joten päätin katsoa mitä varastostani löytyykään. Tarranauhallahan tuohon saisi ihan mukiin menevän hihnan. YouTubesta löytyi hyvä video hihnan kiinnittämiseen (video artikkelin alla). Leikkasin karvaisesta tarranauhasta (tämä pehmeämpi ranteeseen) sopivan pituisen pätkän ja liimasin pienen pätkän koukkuista tarranauhaa sen toiselle puolelle. Liimauksen jälkeen koko ranneke kiinnitetään kellosta löytyvien ruuvien ja pienien muoviliuskojen avulla itse kelloon. Mitään liimausta itse kelloon ei siis tapahdu ja ranneke on helppo vaihtaa niin halutessaan. Muoviliuskat leikkasin jostain vanhasta kortista ja reiät niihin tein pienen naulan ja vasaran avulla.

Rannekkeen korjaukseen tarvitaan vain tarranauhaa, liimaa, pienet liuskat muovia ja viimeistelyyn teippiä. Ruuvimeisseli ja pieni piikki sekä vasara ovat myös tarpeen.

Pääosin käytän GPS-kelloa aina irtohihojen päällä, jotta aurinkovoidetta ei tarvitsisi levitellä käsiin. Tuo ruuvikiinnitys on kuitenkin sen verran karkea, että pieni pala teippiä päällä tekee siitä sopivan sileän. Lopputulos ei ehkä ole tyylipisteiltään täysi kymppi, mutta uskoisin tuon olevan erittäin toimiva ja pitkäikäinen. Ennen kaikkea se on helppo korjata ja vaihtaa, jos niin tarvitsee.



Jos ei jostain syystä luota tarranauhan kiinnitykseen ja haluaa ostaa oikean rannekellon tyyppisen soljellisen Nato-rannekkeen, niin uutena ja kotiin toimitettuna sellaisen saa monesta verkkokaupasta noin 15 eurosta ylöspäin. Käytettynä esimerkiksi Huuto.netistä sama maksaa noin 8 euroa. Ei sekään olisi paha hinta reilun sadan euron kellon korjaamiseen.





Päivitys 30.8.2023 - Hajonneiden sivupainikkeiden korjaus


Garmin Forerunner 110 alkaa jo olla niin vanha, että uusi "vika" ilmaantui kevään ja kesän 2023 aikana. Kellon sivusta löytyvästä page/menu painikkeesta hävisi itse näppäin, jolloin pelkkä metallinen tappi oli näkyvissä. Toimiihan painike vielä painamalla metallista tappia pelkällä kynnellä, mutta näyttää vähän tyhmältä. Saman sivun light-painike irtosi kuitenkin kokonaan, mikä on jo paha juttu. Tällä urheilukello käynnistetään ja sammutetaan. Koko painike oli tullut kellosta ulos. Käytännössä kellon sisäelektroniikka näkyi reijästä läpi ja kellon sai käyntiin vain työntämällä kapea kynä sisään ja osumalla suoraan kytkimeen. Ei muuta kuin kello auki ja pähkäilemään mitä voisi tehdä.

Urheilukello avattuna. Vasen metallitappi näkyy ilman "näppäimen kuorta" ja oikeasta aukosta puuttuu itse koko näppäin. Tämän korvasin leikkaamalla pienestä kumiliuskasta (oikealla oleva reikäinen kumi) sopivat palat

Loppujen lopuksi päätin liimata metallitapin päälle vain polkupyörän sisäkumista pienen palan, jolloin se näyttäisi vähän paremmalta, antaa hivenen roiske/pölysuojaa ja tuntuu sormessa paremmalta. Puuttuvan näppäimen päätin puolestani korvata leikkaamalla polkupyörän lokasuojan kumikiristimestä pienet ja sopivat palat. Vähän liimaa yhteen reunaan, niin se pysyy paikallaan, mutta joustaa kuitenkin juuri sopivasti painalluksen alla.

Musta Garmin Forerunner 110 sivupainikkeet korjattuna. Oikean näppäimen päällä vain sisäkumi ja vasen leikattu/liimattu sopivan kovasta, mutta joustavasta kumipalasta.


Samalla tuli kiinnitettyä ja tuunattua toinen ranneke harmaaseen Garmin Forerunner 110 urheilukelloon, joka tuli ostettua alun perin vain varaosiksi Huutonetistä naurettavaan 3 euron hintaan. Toimiva peli muutamalla eurolla hankittuna, joten päätinkin kunnostaa myös sen. Hyvä tuli. Jotenkin en tykännyt vanhasta teippiviriteyksestä, joten kokeilin somistaa näitä kelloja kahdella eri tavalla. Toinen punaisella koristenauhalla ja toinen vanhasta kengännauhasta. Makuasia, kumpi on parempi?



(Alkuperäinen teksti julkaistu 26.8.2020 ja nyt päivitetty)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti