4. elokuuta 2020

Melontaa Nuuksion Pitkäjärvellä - Laskujokea Nupurinjärveen

Kuinka moni lukijoistani tietääkään, mistä blogini "kansikuva" on peräisin? Väittäisin, että tuskin kovinkaan moni. Etusivun kuvat ovat peräisin Nuuksion Pitkäjärven rannalta Solvallan urheiluopistolta. En edes tarkkaan muista milloin ne on otettu, mutta hämärä muistikuva olisi vuoden 2012 Snowflakes multisport kisan jälkeen, joka Nuuksion Solvallassa järjestettiin. Vaikka blogini onkin pääosin keskittynyt säästämiseen ja sijoittamiseen, niin kaikenlainen liikunta ja seikkailu on kuitenkin myös suuressa osassa. Olisi jotenkin harmillista, jos pääsee kokemaan liikunnan parissa kaikkia hienoja asioita, eikä niitä voisi jakaa myös muiden kesken lukijoille löydettäväksi ja myöhemmin ehkä koettavaksi.

Nuuksion Pitkäjärven melontalaituria.


Törmäsin joskus mainokseen melonnasta Nuuksion Pitkäjärvellä. Tätä tarjoaa Folkhälsanin vuokrauspiste järven rannalla. Folkhälsan on vuonna 1921 perustettu sosiaali- ja terveysalan palveluja tuottava ja tutkimusta harjoittava yleishyödyllinen yhteisö. Kun koronan takia ohjatuille yritys- ja kouluryhmille ei ole ollut hirveästi kysyntää, niin vuokrapiste on ollut aktiivisempi yksityishenkilöiden suuntaan. Yllättävää tässä on se, että nettiä selaamalla ei tähän oikein törmää. Hakusanalla "Melontaa Nuuksion Pitkäjärvellä" ei löydä oikein mitään järkevää (paitsi nyt toivottavasti tämä artikkelini). Oikea tulos, eli Folkhälsanin vuokrapiste on hautautunut hakutuloksissa johonkin toiselle sivulla ja harva jaksaa varmaan sinne asti edes selata. En tiedä mikä tuossa hakukoneoptimoinnissa ja nettisivujen panostuksessa yleensäkin voi olla niin vaikeaa. Yleensä ottaen lähes kaikkien melontapaikkojen nettisivut ovat vasemmalla kädellä tehtyjä, eivätkä tarjoa riittävästi informaatiota. Mainoksen ja huonon näkyvyyden johdosta päätinkin tarjota vähän apua tälle vuokrapisteelle ja yhteistyöstä syntyi tämä artikkeli.

Nuuksion Pitkäjärven kalustonvuokrauskoju. Melontakalusto alempana rannalla.

Folkhälsanin kanootti ja kajakkivuokrauksesta kertovalla nettisivuilla ei tätä sanota, mutta vuokrattavana on kaiken kaikkiaan 15 kanoottia kahdelle henkilölle sekä 1 kpl kolmelle henkilölle. Kajakkeja on 15 yksikkö ja yksi kaksikko. Lisäksi on yksi soutuvene sekä kolme SUP-lautaa. Maksaa voi kortilla tai käteisellä (mielellään tasaraha). Myös liikunta/virike-kortit käyvät.

Nuuksion Pitkäjärven melontakalustoa rannalla. Tästä saa valita haluamansa.

Järviwiki tietää kertoa, että Nuuksion Pitkäjärvi on syvä rotkojärvi ja siinä on kolme syvännettä. Näiden syvyydet pohjoisosasta etelään päin ovat 10 m, 11 m ja 16 m. Järven valuma-alue on pinta-alaltaan suuri 60,4 km2 ja valuma-alueella on kymmeniä järviä ja lampia. Järven pohjoisosaan tulee vesiä Nuuksion järviylängöltä. Nuuksion Pitkäjärven pohjoisosaan laskee Myllypuro Vihdin Iso-Parikas -järvestä sekä Haukkalammesta, joka kuuluu Nuuksion kansallispuiston alueeseen. Pitkäjärvestä lähtee laskujoki eteläiseen Nupurinjärveen. Nuuksion Pitkäjärven pituus on noin vajaa 7 km.

Järveen rajoittuvista ulkoilu- ja virkistysalueista tärkein on Solvallan urheiluopiston alue, jossa on mahdollisuus harrastaa ulkoilua sekä erilaisia urheilulajeja. Opisto toimii kokous, leiri ja liikuntakeskuksena mm. yrityksille, urheiluseuroille, kouluille, päiväkodeille, seurakunnille ja yksityishenkilöille. Urheiluopiston alueella on opiston asiakkaille tarkoitettu uimaranta. Metsähallitus avasi toukokuussa vuonna 2013 Haltia luontokeskuksen Nuuksion Pitkäjärven läheisyyteen.

Tihkusadetta Nuuksion Pitkäjärvellä. Joku on varautunut sadetakilla, joku toinen taas ei...

Jälki kalliossa paljastaa, että vesi on ollut joskus noin 30 cm korkeammalla.

Vaikka Nuuksion Pitkäjärveä onkin ihan kiva meloa, on se maisemien suhteen aika tylsää. Havupuita kallioisilla rannoilla, joista parhaat palat on vieläpä varattu yksityisille rakennuksille ja laitureille, joille muilla ei luonnollisesti ole asiaa. Järviwiki tietääkin kertoa, että Nuuksion Pitkäjärven ranta-alueista pääosa on yksityisten omistamia ja rantaviivasta noin 45 prosenttia on rakennettu. Kuvien määrästäkin ehkä huomaa, että vähäisessä tihkusateessa ja järven länsirannalla ei paljon ollut kuvattavaa. Järven puolivälissä sijaitsevan niemenkärjen viereisestä poukamasta löytyi kaksi lyhyttä "salaojaa", jotka piti käydä tutkimassa. Pituutta niillä ei ollut kyllä nimeksikään, toisin kuin esimerkiksi Oittaalla. Onneksi taukopaikka sentään löytyi noin tunnin melonnan jälkeen ja sadekin oli siltä päivältä ohi.

Nuuksion Pitkäjärven ensimmäinen taukopaikka. 

Maisemakuva taukopaikasta pohjoiseen. Kivenheitto etelään, niin sieltä löytyisi kalliomaalaus.


Valitettavasti emme tätä meloessa tienneet, mutta Pitkäjärven eteläosan länsirannalla, itään katsovassa kallioseinämässä sijaitsee Jäniskallion kalliomaalaus. Noin 5 000 vuotta vanha kalliomaalaus esittää kuulemma hirveä. Paikka löytyy kartasta nimellä Jäniskallio. Vaikka olisimme tämän meloessa tienneet, niin todennäköisesti emme olisi tätä edes pystyneet vilkaisemaan, koska tuulen takia aallot löivät paikoitellen aika pahasti kallioihin. Haasteellisimmissa kohdissa homma tuntui ihan rodeolta.


Laskujokea Nupurinjärveen


Parasta Pitkäjärvessä ehdottomasti on sen laskujoki Nupurinjärveen, joka alkaa järven eteläpäästä. Patorakennuksen voi kiertää helposti kummalta puolelta tahansa. Pato on joskus tarkoitus korvata luonnonmukaisemmalla maarakenteisella pohjapadolla. Uuden padon ansiosta kalojen vaellusesteitä poistuu ja uomat muuttuvat luonnonmukaisemmiksi. Vedenkorkeuksien on tarkoitus säilyä keskimäärin nykyisellään. Aikataulua hankkeelle en osaa sanoa.

Joku voi tykätä pelkästä melonnasta, mutta omasta mielestäni seikkailu (ja eväiden syönti) maisemien lisäksi on melonnassa aina se juttu. Siksi esimerkiksi melonnasta Keravanjokea pitkin Tikkurilaan sen kahden padon kautta onkin tullut melkein vuosittainen seikkailuperinne. Vasta jonkinlaisen kärsimyksen ja vaivannäön jälkeen saavutetaan nirvana. Näin ainakin itse koen.

Nuuksion Pitkäjärven eteläpäädyn patorakennus. 

Pitkäjärven eteläpäädyn rantautuminen. Patorakennus jää kuvan oikealla puolella.

Patorakennuksen alajuoksulla.

Sinänsä hassua, että tätä optiota meloa laskujokea pitkin Nupurinjärveen ei missään edes mainosteta. Se pitää tietää, tai tuurilla löytää. Esimerkiksi Folkhälsanin sivuilla kajakkivuokrassa kerrotaan vain tunnin tai 3 h vuokra. Kannattaisiko mainostaa vaikkapa koko päivän vuokraa, eli esimerkiksi 6 h? Vasta tuossa ajassa kerkiäisi oikeasti kiertämään koko järven ja laskujoen Nupurinjärveen. Näin asiakkaan kokema elämys maksimoitaisiin ja samalla kajakkien käytöstä vuokraaja saa suuremman korvauksen. Win-win-tilanne. Luulisi kiinnostavan...


Brobackantien sillan alta mahtuu juuri ja juuri. 10 cm lisää vedenkorkeutta ja hankalaksi menisi. Kuva otettu myötävirtaan mentäessä.

Millaista on meloa laskujokea?


En usko, että kuvista edes välittyy se fiilis, miten hienoa laskujokea on meloa. Matka Pitkäjärvestä Nupurinjärveen on ehkä vajaa 1,5 km, mutta jokainen metri on kokemisen arvoinen. Jokaisen kulman takaa löytyy jotain erilaista. On siltaa, risukkoa, tulva-aluetta, heinikkoa, laituria, laguunia ynnä muuta labyrinttimaista tulva-aluetta. Ehdottomasti tutustumisen arvoista. Jonkinverran tuon eteen täytyy nähdä vaivaa, mutta se kyllä kannattaa. Jos järvellä melontanopeus on noin 6 km/h, niin tätä meloo kuitenkin noin 4 km/h. Kaukana ryteiköstä ja risukosta. Vain muutamassa paikassa pitää pysähtyä hetkeksi, jotta pääsee kunnolla eteenpäin.

Alajuoksun laskujoki on äärettömän hieno ja todella mahtava meloa.

Laskujoessa risukkoa on vain paikoin.
Nuuksion Pitkäjärven laskujoki ja sen ehkä pahin kaatunut puu. Hyvin mahtuu vielä alta.


Valitettavasti kello oli jo niin paljon, että emme veljen kanssa millään kerenneet meloa laskujokea Nupurinjärvelle asti. Kivenheiton päähän Nupurintiestä kuitenkin päästiin (GPS jälki ja reittikuva lopussa näyttää 300 metrin päähän), jonka alta joki kulkee ja laskee heti sen jälkeen itse Nupurinjärveen. Vaikka 4 h melonta-aika tuntui aluksi pitkältä, niin olisihan se voinut olla paljon paljon pitempikin. Eipä silloin varausta tehdessä tullut mieleenkään, että näin hieno laskujoki löytyisi. Paras ja mielenkiintoisin, mihin olen koskaan melonnassa törmännyt. Laskujokea meloimme edestakaisin yhteensä noin 2 km.


Suurin piirtein tästä kohtaa käännyimme takaisin. Joku oli varmaan tuonut laiturin kalastuspaikaksi tälle suo-alueelle.

Mahtava lampi löytyi heti kääntöpaikan vierestä, kun valitsi vähän toisen reitin meloa. Vaikutti jo vähän labyrintilta tuo tulva-alue.


Tältä näyttäisi Nupurinjärvi ja hyvä rantapaikka, jos sinne asti kerkiäisi meloa.


Käännyimme lopulta 2 h 10 min kohdalta ja hyvä niin. Laskujoelta padon jälkeen vastatuuli oli nimittäin aika paha. Luulisi, että tällaisella kapealla järvellä, jota vieläpä puusto ja kalliot suojaa ei tuulesta ja aalloista olisi haittaa. Puhuri kävi kuitenkin suoraan järven suuntaisesti ja edes ihan rantaviivaa melomalla ei saanut tältä suojaa. Todella huonoa tuuria. Taukokin olisi tehnyt mieli pitää, mutta kun hetkeksi lopetti melomisen, niin kajakin vauhti tyssäsi aallokossa ja lipui heti taaksepäin. Toisaalta rannalta ei oikein tahtonut löytää edes sopivaa taukopaikkaa, johon voisi, saati saisi rantautua. Jokainen voikin sitten kuvitella, miltä tuntuu meloa reilu tunti ilman taukoja vastatuuleen ja kivassa aallokossa. Ei herkkua, mutta kuuluu seikkailuun.

Merihirviö bongattu myös Nuuksion Pitkäjärveltä. Kuka sanoi, ettei yksisarvisia muka ole?

Nuuksion Pitkäjärven kajakkilaiturin maisemaa.


Nuuksion Pitkäjärvi ja melottu reitti laskujokineen. Tarkempi data näkyvillä Garmin Connect-palvelusta.


Kaiken kaikkiaan hieno reissu. Seuraavan kerran täällä meloessa kajakki pitää kuitenkin vuokrata suosiolla koko päiväksi, jotta tuonne Nupurinjärvelle asti kerkiää melomaan. Kalliomaalauksetkin pitää ensi kerralla etsiä. Myös Pitkäjärven pohjoisosaa pitäisi päästä koluamaan, josko sitä pääsisi melomaan ylävirtaan? Satelliittikuvista näkyy kyllä jonkinlaista serpentiinimäistä purontynkää, mutta onko se riittävän leveä ja hyvä melomiseen ja kuinka pitkään?

Folkhälsanin melontasivustolle kannattaisi ehdottomasti laitta hintatieto myös 6 h melonnasta ja lisätuntien hinnasta. Erilaiset maksuvaihtoehdotkin olisivat ihan perusjuttu. Eniten kuitenkin ihmetyttää tuo aukiolo. Onko tosiaan niin, että paikka on vuonna 2020 auki vain ajanjaksolla 22.6.–9.8? Tuossahan menee monta hyvää melontapäivää ja -viikonloppua ihan hukkaan. Juurihan se kesä alkoi ja jo nyt ollaan pistämässä paikkaa kiinni? Kyllä sitä ihan syyskuussakin on tullut melottua, kun säät sallivat.



1 kommentti:

  1. Kiitos kivasta jutusta ja vinkeistä tulevaan melontapäivään.

    VastaaPoista