23. heinäkuuta 2018

Melontaa ja suppailua pääkaupunkiseudulla - Oittaan Bodomjärvi

Yksi konkreettinen merkki kesän loppumisesta on melontapaikkojen sulkeutuminen. Pääkaupunkiseudulla melontakaluston vuokrauspaikkoja on suhteellisen vähän ja ne ovat auki vain muutaman kuukauden kesässä. Yleensä jos kesällä on yrittänyt etsiä sitä parasta aikaa melontaretkelle, niin vähäiseksi ovat hetket jääneet. Välttämättä ei ole päässyt ollenkaan melomaan. Joko on ollut aivan liian kylmää ja sateista, tai sitten on tuullut niin paljon, että kokemattomia melojia hirvittäisi meloa sellaisessa aallokossa. Kun sää vihdoinkin suosisi melontaa, niin suurin osa paikoista on jo kiinni :( Semmoinen on Suomen melontakesä. Jos jotain mielii kesällä tehdä, niin se kannattaa toteuttaa heti, muuten homma voi hyvinkin jäädä kokonaan tekemättä.

Suppailijat ja melojat lähtevät samasta rannasta uimarien vierestä. Kaikki kuvat vuodelta 2015, ellei toisin mainita.Oittaan Bodomjärvi on hyvä paikka aloittaa melonta. Järvi on sopivan pieni, jottei sinne eksy. Bodomjärvi on kuitenkin juuri riittävän iso antamaan vapauden ja avaruuden tuntua. Siellä ei ole moottoriveneliikennettä ja aallotkaan eivät kasva niin korkeiksi kuin aavalla merellä. Matka pääkaupunkiseudulta on lyhyt ja pyörälläkin sinne ajelee helposti. Oikeastaan samat sanat voi sanoa myös Nuuksion Pitkäjärvestä, jos juurikin järvellä haluaa meloa. Oittaalla voi myös halutessaan pulahtaa uimaan, suunnistamaan, pelaamaan frisbeegolfia, suppailemaan yms. Jäätelökioskikin löytyy ja ruokaa saa halutessaan. Melontakaluston vuokraus on siirretty näin sesonkiaikaan rannan kontille, muuten se toimii kivisessä navettarakennuksessa. Sesonkiaikaan kajakkien vuokraus kannattaa hoitaa varaamalla, koska kalustoa ei hirveästi ole. Kahden tunnin kajakkivuokraus on omasta mielestäni minimiaika järven kiertämiseen ja maksaa 20 euroa. Smartumin liikuntasetelit käyvät maksuksi kortin ja käteisen lisäksi.

Elokuun lopun sää oli lähes mitä mainioin lyhyeen melontareissuun. Aurinko helotti pilvettömältä taivaalta ja elohopeakin nousi 25 asteen paremmalle puolelle. Uimaranta oli täynnä auringonpalvojia. Päätimme perheen miesväen kesken lähteä kahdeksi tunniksi Bodomjärvelle melomaan. Itse olisin voinut jäädä pidemmäksikin aikaa, mutta vähän meloneelle isälleni tuo 2 h oli riittävästi. Veljeni on myös joskus valitellut, että pidemmistä reissuista hänelle tulee kädet kipeäksi ja nukkumiseen tarvitaan jo särkylääkkeiden apua. Jos aurinko helottaa pilvettömältä taivaalta, niin eipä sitä montaa tuntia pidempään olisi varmaan jaksanutkaan meloa, vaan reissulla olisi pitänyt jo rantautua vähintään rakontyhjennys- ja evästauoille. Varmaan ihan hyvä näin siis.

Lyhyttä alkubriiffausta melontatekniikasta ja muusta melontaan liittyvästä.

Melonta Oittaan Bodomjärvellä ainakin kerran kesässä kuuluu jo vähän omiin "kesäperinteisiin". Paikka on rauhallinen, tuttu ja turvallinen. On aina mukavaa katsella, miten paikat ovat muuttuneet. Onko tullut lisää mökkejä rannalle, millä tasolla vesi on, löytyykö jotain kaatuneita puita tai muuta yllättävää rannalta, mitä eläimiä matkalla näkyy yms. Kerran reissulla on tullut nähtyä jopa saukko, joka oli kajakin kohtaamisesta yhtä hämmästynyt kuin minä siitä. Harmi vain, etten saanut tästä kohtaamisesta kuvaa.

Pidemmän päälle järvi olisi varmasti tylsä meloa, mutta Bodomjärvestä löytyy muutama kiva ja lyhyt, mutta silti melottava ja tutustumisen arvoinen ojauoma seikkailijoille. Ensimmäinen löytyy aivan järven pohjoispäästä lumpeiden ympäröimänä. Jos ei tietäisi, että siitä kohtaa alkaa oja, niin harva sitä sattumalta löytäisi.

Bodomjärven pohjoispäästä alkava "salainen" oja, jonka suu on lumpeiden ja heinikon peitossa.

Oittaan "harvinaista mangrovekasvillisuutta" näinkin kaukana tropiikista :)


Melottava oja on pituudeltaan yhteen suuntaan noin 230 metriä ja alun pienen pusikon takaa aukeaa leveä ja puiden ympäröimä synkkä uoma. Hetken aikaa voi hyvin kuvitella melovansa jossain tropiikin mangrovemetsissä. Eteen tulee nopeasti kapea lankkusilta ja jos vedenpinta on hyvin korkealla, sillan ali limboaminen voi tuottaa omat hankaluutensa. Lankkusillan jälkeen jokiuoma alkaa nopeasti kasvaa umpeen ja jos haluaa meloa aivan joen päätyyn asti, niin takaisin pitää tulla sitten taaksepäin melomalla. Ennen lankkusiltaa kajakin kääntäminen vielä onnistuu, mutta tämän ohitettua peruuttaminen on ainoa vaihtoehto. Suosittelen kuitenkin seikkailunhaluisille :D Kaiken kaikkiaan lyhyen jokiuoman melominen edestakaisin vie aikaa noin vajaa 20 minuuttia. Isommalla ryhmällä tietenkin enemmän, kun kukaan ei pääse enää helposti ja nopeasti liikkumaan :)

Kapea on uoma, mutta kyllä tästä ryteiköstä vielä läpi mennään. Kajakin kääntö on sitten toinen juttu ;)

Vihdoinkin kunnolla auringonvaloa joelta takaisin järvelle melottaessa.
Toinen jokipätkä alkaa Bodomin kartanon edestä, järven itäpuolelta ja noin sen keskivaiheelta. Tässä kohtaa on pieni niemi, jonka pohjoispuolelta reitti alkaa (katso viimeisen kuvan kartta). Myös tämä reitti pitää vain tietää, sillä senkin alkupätkä on kasvanut oikeastaan umpeen erilaista lummetta, heinää ja osmankäämejä. Edelliseen ojauomaan verrattuna tämä on noin puolet lyhyempi ja reilusti helpompi meloa. Uoma loppuu hienosti golfkentän suihkulähteeseen, jossa voi hyvin nähdä erilaisia pikkukaloja ja golfkentän viheriöllä kajakkeja ihmetteleviä pelaajia. Suihkulähteessä voi hyvin kääntää kajakin ja vilvoitella, paluumatka on nopea. Edestakainen melonta-aika on reilusti alle 10 minuuttia.

Kohti Bodomin kartanoa ja golfkentän jokea.

Kuinka moni voi sanoa meloneensa golfkentälle? Kuumalla säällä voi hyvin vilvoitella suihkulähteellä.

Vielä mainitsemisen arvoista Oittaan Bodomjärvellä on järven keskellä olevat kaksi saarta. Toinen on rauhoitettu ja siten rantautuminen sinne on kielletty pesivän kalasääksen takia. Toinen saarista on isompi ja sinne on etelän suunnasta hyvä rantautua useammallakin kajakilla. Nähtävää saaren sisäosissa ei juurikaan ole, mutta se toimii ainakin hyvänä taukopaikkana, jossa voi vetreytellä jäseniään ja syödä vaikka eväät. Voihan siellä myös vaikka pulahtaa uimaan.

Vuonna 2014 tuli melottua Oittaalla vähän pilvisemmässä säässä.


Järvinäkymää Oittaalla parhaimmillaan. Pilvetön taivas ja auringonsäteet heijastuvat järven pinnasta.

Bodomjärven melontareitti. Huomaa pohjoisen ja Bodomjärven kartanon lyhyet jokireitit. Lisää tietoa Garmin Connect-palvelusta.


Kaiken kaikkiaan melontareissu kesti hitusen yli 2 h ja matkaa kertyi vajaat 10 km. Lopussa tuli jo kiire, ettei vuokrausaika vain ylity. Jos koko Bodomjärven haluaisi kiertää rantoja myöten rauhassa ja ojat koluten, niin kyllä siihen pitäisi varata aikaa vähintään 3 h, mielellään jopa 4 tuntia. Hauskaa kuitenkin oli, iho ei palanut auringossa ja kukaan ei tunnustanut saaneensa edes käsiä kipeiksi seuraavana päivänä. Kajakit ja kelluntaliivit olivat hyviä, kajakin istuinosa ja selkänoja olivat pehmeät, eikä vuokraushintakaan päätä hirvittänyt. Ensi vuonna taas uudestaan.

Jos on melomisesta vähänkään kiinnostunut, niin kannattaa ehdottomasti mennä kokeilemaan. Pääkaupunkiseudun halvimmat melontatarjoukset ja muut kivat tekemiset kannattaa tarkastaa tästä Offerillan linkistä. Sieltä löytää usein erittäin halpoja ja hyviä tarjouksia jopa -50 % alennuksella. Esimerkiksi kajakkimelontaa yleensä löytyy. Lukuvinkkinä kannattaa katsoa artikkelini: Melontaa Töölönlahdella, sekä Melontaa Keravanjoella. Kokeneemmille sopii myös Kajakilla Suomenlinnaan.Suppailua Oittaalla - päivitys 23.7.2018


Päätimme veljen kanssa lähteä kokeilemaan melontaa taas Oittaalle tänä vuonna. Veli pisti sähköpostia varauksesta. Hetken päästä isä oli myös kiinnostunut tulemaan mukaan ja soitti vuokrapisteelle (Suomen Latu on palannut viiden vuoden tauon jälkeen pyörittämään Oittaalle välinevuokraamoa), että varatkaa vielä kolmas kajakki huomiseksi. Kun seuraavana päivänä saavuimme paikalle (nyt vuokrapiste rannan vasemmassa reunassa), niin yllätys oli suuri. Kyselimme kajakkivarauksesta, mutta sellaista ei ollut. Muistettiin kyllä isän soittaneen, mutta kaikki oli varattu 17 henkiselle ryhmälle.

Että näin (tässä muuten yksi syy, miksi suosin Töölönlahden Hakuna Matata-paikkaa, jossa on varauskalenteri ja maksutavat selkeästi esillä). Jostain syystä aika moni yhdistys ja vastaava näyttää tekevän asiat vähän vasemmalla kädellä. Vähän aikaa siinä pähkäiltiin ja kysäisin pokkana, että antaisiko sup-laudat sitten ilmaiseksi. Juurikaan asiaa pohtimatta vuokrapaikan vastaus oli, että sehän sopii. Juuri näin hyvä asiakaspalvelun pitäisikin toimia, kun virhe on jostain syystä tapahtunut. Joku muu yrittäjä olisi varmasti toiminut toisin ja karkottanut asiakkaan pysyvästi. Hatunnosto Suomen Ladulle tässä asiassa.

Tyyni vesi ja sää erittäin kesäinen. Suunta kohti järven keskiosan saaria ja niiden ohi.

Järven koillisosassa on piilossa joki, joka johtaa golf-kentälle.

Sup-laudoilla kohti ryteikköä. Siellä se joki kyllä on.

Joki kapenee ja ryteikkö ympärillä ei lupaa hyvää.

Tuosta ei enää kovin helposti pääse eteenpäin ja mutaan ei tee mieli kaatua. Taustalla vielä toinen este.

Evästauon paikka.

En ole mikään sup-lautojen ylin ystävä. Ensinnäkin niiden vuokraus on yleensä kajakkeja kalliimpaa. Laudat ovat myös jotenkin hitaita (osittain huonosta suppailutekniikasta tietenkin johtuen), verrattuna kajakkiin. Siten matkaakin tulee tehtyä samassa ajassa vähemmän. Toki niistä näkee maisemat paremmin, eikä jalat, takapuoli tai vaikka selkä puudu. Oman lautani lokeroihin mahtui myös jonkin verran tavaraa, mutta kajakki on tässä kyllä kuningas. En ihan heti keksi, mihin sup-lautaa tarvitsisin. Tähän reissuun se kyllä sopi ihan hyvin, vaikka kajakkia kyllä tulee aina vähän ikävä.

Harmittavasti golf-kentän suihkulähteelle johtava joki oli hankala meloa loppuun asti. Kaatuneita puita ja vesi liian matalalla. Veli kyllä pääsi esteistä ohi, mutta meillä muilla ei ollut tarpeeksi haluja yrittää samaa. Nostimme siis sup-laudat golf-kentän laidalle ja pidimme ruokatauon. Katselimme samalla, josko laudat saisi vedettyä kenttää pitkin niemen toiselle puolelle. Näin matka vähän lyhenisi ja helpottuisi. Rannat olivat kuitenkin niin täynnä kasvillisuutta ja nokkosta, että päätimme suosiolla meloa samaa reittiä takaisin.

Matkaa samaa reittiä takaisinpäin.

Kotimatkalla jo vähän aaltoja. Etualan saari kuuluu kalasääskelle.

Yhteensä matka järven keskellä olevien saarien kautta golf-kentän joen laidalle ja takaisin kesti tasan 2 h. Matkaa kertyi 6,2 km. Ihan mukavaa kesätekemistä näin kuumalle päivälle. Jos ei halua, tai pysty vuokraamaan Oittaalta kajakkeja, niin voin kyllä suositella myös sup-lautojen vuokrausta ja tätä reissua. Virheen takia ei jäänyt edes tippaakaan huono maku reissusta, kun saimme kajakkien sijaan ilmaiset sup-laudat ja asia hoitui mallikkaasti. Virheen johdosta taisi kääntyä koko seikkailu vain hyväksi mainokseksi firmalle :) Voisin lyödä muuten vetoa, että kovin moni ei sup-laudalla ole golf-kentän suihkulähteelle asti päässyt. Nyt siis aimo annos seikkailuhenkeä mukaan ja kokeilemaan.Alkuperäinen teksti julkaistu ensimmäisen kerran 30.8.2015.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...