19. heinäkuuta 2017

Melontareittejä Töölönlahdelta: Vanhankaupunginkoski ja Herttoniemen Saunalahti

Jos kesällä haluaa melomaan, niin kannattaa tarttua härkää sarvista ja suunnistaa vesille aina kun sää vain sallii. Hyviä melontakelejä ei nimittäin kesässä kovin montaa ole. Paras kelihän on omasta mielestäni silloin, kun taivas on puolipilvinen, lämpöä noin 20 astetta ja tuulta mahdollisimman vähän. Mielellään alle 3 m/sekunnissa. Yleensä tuollaiset kelit siunaantuvat omalle kesälomalle vain hyvällä tuurilla, mutta tällä kertaa niitä on sattunut kohdalle niin hyvin, että pääsin veljen kanssa parillekin eri melontareissulle. Jos joku on kesälomalla aikeissa lähteä melomaan, niin toivottavasti tästä artikkelista on apua melontapaikan ja -reitin valintaan. Tein aikoinaan blogiyhteistyötä Hakuna Matata SUP Rental -yrityksen kanssa. Ihastuin silloin paikkaan täysin, kun tajusin, että sieltä saa SUP-lautojen lisäksi (artikkeli: Suppailua Töölönlahdella) vuokrattua kajakkeja (artikkeli: Melontaa pääkaupunkiseudulla - Töölönlahti-Katajanokka-Korkeasaaren kierto). Paljon parempaa paikkaa ei melonnan aloitukseen voi olla.Melontakalustoa Töölönlahden hiekkarannalla paikassa Hakuna Matata Sup Rental. 

Viime vuodesta paikka on muuttunut siten, että se on siirtynyt lännestä etelämmäksi. Uusi sijainti on Töölönlahden etelä-päädyssä Finlandia-talon takana olevalla hiekkarannalla. Sijainnin vaihto on ihan hyvä, koska nyt tilaa on paljon enemmän ja esimerkiksi kajakkiin nouseminen on helpompaa hyvän hiekkarannan ansiosta. Tämä artikkeli koostuu kahdesta eri melontareitistä, joista molemmat  lähtevät Töölönlahdelta ja ovat pituudeltaan noin 4h taukoineen. Tämä neljän tunnin melonta maksaa 35e/kajakki. Homman voi maksaa käteisen tai kortin lisäksi liikuntaseteleillä ja mukaan saa tarvittavan romppeen melontaliivistä aukkopeitteeseen. Tähän artikkeliin tulee nyt poikkeuksellisen paljon kuvia (voi olla siksi raskas ja hidas ladata) ja ne on pyritty esittämään aikajärjestyksessä melotun reitin varrelta. Antaa kuvien puhua puolestaan.


Reitti 1. Töölönlahti - Vanhankaupunginkoski - Kulosaaren kierto (18,5 km)


9.7.2017 tehty reissu. Tarkempaa tietoa melontareitistä saa klikkaamalla tästä.


Ylemmästä karttakuvasta löytyy melottu reitti aikoineen ja matkoineen, kuvatekstin linkkiä klikkaamalla saa tarkempaa tietoa. Lähtö siis Töölönlahdelta, josta reitti jatkuu pohjoiseen Sompasaaren ja Kalasataman välissä olevan kapean kanavan kautta (Sompasaaren kanava). Tällä reittivalinnalla säästää vähän aikaa ja on samalla suojassa niin tuulen kuin isompien veneiden aiheuttamalta aallokolta.

Näkymä Isoisänsillasta Sompasaaren kanavasta käsin.

Kanavan jälkeen eteen tulee kaunis valkea silta. Isäisänsillan alituksen jälkeen suunnistetaan siis pohjoiseen. Itäväylän alituksessa pitää olla vähän tarkkana, koska sen voi alittaa vain kapeasta kohdasta, josta myös kajakkeja nopeampi veneliikennekin kulkee. Tuulisella säällä pahassa aallokossa tämä voi olla vähän haastavaa. Tämän jälkeen avautuukin Vanhankaupunginselkä. Tuulen suunnasta sitten riippuu, melooko mieluummin rannan vai saariston suojassa. Vanhankaupunginkoskeen suunnistettaessa etenkin Arabianranta näyttää horisontissa erittäin kauniilta värikkäine rakennuksineen. Arabianrannan oranssi tornitalo vasemmalla sivulla olkoon hyvä maamerkki oikeasta suunnasta, jos laajalla Vanhankaupunginselällä meinaa eksyä.

Arabianranta kauniina horisontissa Vanhankaupunginlahdella melottaessa.

Kun Arabianranta on jäänyt vasemmalle taakse, niin Vanhankaupunginlahti alkaa kapenemaan ja kaislikko valtaa jo vähän tilaa. Kauempana horisontissa alkaa jo erottautua siltaa, jonka alta pääsee tyynelle lahdelle. Täällä Helsingin Vanhankaupunginlahden pohjukassa on melojille erinomainen paikka pitää taukoa. Paikalta löytyy nimensä mukaisesti koski, joka jakaantuu itä- ja länsihaaraan. Kosken läntinen haara on padottu.

Vanhankaupunginlahti kajakista käsin, taustalla vanhankaupunginkoski ja sen läntinen haara.

Vanhankaupunginkoski, itäinen haara. Tästä on jonkun nähty laskevan muuten kajakilla koskimelonnassa.

Vanhankaupunginkoski, läntinen padottu haara horisontissa.

Kosken pato koko komeudessaan. Parin metrin päässä tuntee jo vesiputouksen pärskeet. Kuumana päivänä vilvoittaa hyvin.

Wikipedia kertoo, että Vanhankaupunginkoskessa on ollut vuosisatojen kuluessa erilaisia myllyjä ja patoja, joista viimeisin pato on rakennettu vuonna 1876. Padon yhteydessä on vesivoimalaitos teholtaan 0,2 MW. Siinä oli Helsingin vedenpuhdistamo, joka otti raakaveden Vantaanjoesta, puhdisti sen ja pumppasi Alppilan vesitorniin kosken vedestä saadulla sähköenergialla. Vesilaitos rakensi toiminnan laajetessa useita rakennuksia, jotka jäivät kuitenkin tyhjiksi vedenkäsittelyn loppuessa siellä vuonna 1972. Niihin tiloihin on perustettu Tekniikan museo (kannattaa suunnistaa, jos omaa museokortin).

Vanhankaupunginlahden pohjukka on erinomainen paikka pitää melonnan ensimmäinen tauko. Vanhakaupungin ja Pornaistenniemen yhdistävän sillan alta löytyy erinomainen parkki kajakeille. Ihan vierestä löytyy myös roskis, jos sille on tarvetta. Toiselta puolelta lahteä löytyy myös Bajamaja, jos pahempi hätä jostain syystä yllättää. Tälle taukopaikalle päästäkseen on melottava Töölönlahdelta noin 8 km. Meiltä siihen meni leppoisalla vauhdilla maisemia katsellen ja valokuvaten noin 1 h 30 min. Itse eväiden syöntiin meni sitten noin 20 minuuttia.

Kajakit parkissa ja miehet menossa evästauolle.


Eväiden syönnin ja lyhyen jaloittelun jälkeen taukopaikalta suunnistetaan sitten vähän takaisinpäin. Kun Kuusiluoto on ohitettu, eli vasemmalla oleva kaislikkokin loppuu, niin suunnistetaan kaakkoon kohti Kivinokkaa. Horisontissa olevasta maamerkistä ei voi erehtyä, koska tämän niemennokan rannat ovat täynnä kiviä. Tästä alkaa sitten Kulosaaren kierto. Naurissalmi alittaa Kulosaaren sillan, jolla Itäväylä kulkee.

Itäväylän siltako siellä jo siintää.

Naurissalmea meloan. Kulosaaren silta Itäväylä alittaen.

Tästä päästään Herttoniemenrantaan ja Tullisaarenselälle. Rannoilla näkyy paljon hienoja rakennuksia ja veneliikennettä saa varoa viimeistään siinä vaiheessa, kun saavutaan kapeampaan tullisaarensalmeen. Jos tuuliolosuhteet ovat huonot, niin tässä kohtaa aallokko on yleensä pahimmillaan ja veneiden peräaallot eivät ainakaan helpota hommaa. Tämä osuus kannattaakin meloa tarkasti ja vauhdilla, jotta pääsee nopeasti koukkaamaan Wihuritalon lahdelle suojaan. Sillan alta pääsee turvalliseen ja pieneen poukamaan, jossa voi pitää taukoa toisen kerran ja syödä omia eväitään.

Wihuritalon läheltä löytyy suojaa. Lahdelle pääsee sillan alta oikealle. 

Tähän kohtaan tultaessa on nyt melottu noin 13,6 km. Aikaa olimme veljen kanssa käyttäneet nyt noin vähän vajaa 3 tuntia. Aikaisemmasta taukopaikasta siis lähes tasan tunti melontaa putkeen. Koska takaisinkin piti vielä päästä määräajassa, niin emme halunneet pitää ruokataukoa. Jos olet kuitenkin nopea meloja ja aikaa on sopivasti jäljellä, niin suosittelen pitämään tauon Wihuritalon lahdella. Suuntasimme siis länteen Mustikkamaan ja Kulosaaren välistä Hopeasalmea pitkin takaisin kohti tuttua Sompasaaren kanavaa ja Töölönlahtea, josta reissu lähti.

Kulosaaren Casino. Hopeasalmea pitkin meloen takaisin kotia kohti.


Yhteensä reitin pituudeksi tuli noin 18,5 km ja ajaksi noin 4 h. Paljon nopeamminkin sen voi meloa (vajaa 3 tuntia), jos ei pysähdy meidän lailla valokuvaamaan ja eväitä syömään. Toisaalta se eväiden syönti ja maisemien katselu onkin juuri puolet melontareissun elämyksestä. Ilman niitä melonta ei ole melontaa. Joku voi olla tietenkin toista mieltä.

Reitti 2. Töölönlahti - Herttoniemen Saunalahden piilossa oleva laguuni (15 km)


15.7.2017 tehty melontareissu. Tarkempaa tietoa reitistä saa klikkaamalla tästä.


Toinen reitti on enemmän seikkailu- ja tutkimusretkipainotteinen. Sen alku ja loppu on aivan kuten ensimmäisessäkin reittiselostuksessa, mutta keskivaiheilla koukataankin Kivinokan kohdalta itään kohti Herttoniemen Saunalahden "salaista laguunia". Siis miten niin salaista, ylemmässä karttakuvassa lahtihan on avoin? Kun sitä katsookin korkealta satelliitin vinkkelistä, niin homma on vähän toinen. Vasta Googlen satelliittinäkymä kertookin sen, että kaislikko on valloittanut koko salmen ja muurannut reitin umpeen. Siksi lahti on salainen.

Herttoniemen Saunalahden piilossa oleva laguuni. Vain satelliittikuva paljastaa mitä kaislikon kätköistä löytyy.

Jos ei todella tiedä, että tuonne Herttoniemen Saunalahden laguuniin on mahdollista meloa, niin ei sinne kyllä yksikään meloja eksy. Kuvat kaislikon tiheydestä puhukoot puolestaan. Mekään emme veljen kanssa aluksi tienneet, onko sinne mahdollista meloa. Piti vain kokeilla, kun hulluja ollaan :) Multisport kisoissa kerran melottiin niin pahassa paikassa, että tämä ei ollut vielä mitään siihen verrattuna, kun ei tarvinnut liejussa kahlata.

Ai tästäkö se reitti muka menee? No kokeillaan nyt sitten meloa läpi...

Viidakossa, viidakossa nukkuu leijona. Kyllä tästä vielä meloo...

Kaislikon jälkeen reitti muuttuu jo helpommaksi. Taustalla Herttoniemeä.
Herttoniemen Saunalahdella. Taustalla tämän "laguunin" kalliot, joiden vasemmalle puolelle lopulta rantauduimme.

Kelpo rantautumispaikka, kun puusta saa hyvin apua kajakista nousuun.

Kannattaako Herttoniemen piilossa olevaan Saunalahteen sitten meloa? Ehdottomasti. Kaislikosta läpi melominen on seikkailua ja tuo vaihtelua normaaliin melontaan. Paikka on myös kaunis ja hiljainen. Tuskin törmäät siellä ainakaan muihin melojiin :). Ainoastaan kallioilla evästä syödessä voi törmätä muihin ihmisiin, jotka ihailevat merellisiä maisemia. Jos suuntaat tänne, niin matkaa on Töölönlahdelta meloen noin 7,5 km. Ajassa mitaten meillä meni meloen noin 1 h ja 30 minuuttia. Pidimme paikan päällä jopa 40 minuuttia ruokataukoa ja lähdimme samaa reittiä takaisin. Paluumatkalla kaislikon läpi melominen oli helpompaa, koska kaislikon tiheys oli tältä suunnalta helpompi nähdä. Suorin reitti ei ollutkaan paras, vaan hienoinen oikealle kääntyvä kurvi. Takaisin melottiin sitten ulkomuistista samaa reittiä myötätuulessa aalloilla surffaten.

Näkymä Herttonmiemen Saunalahden kallioilta takaisin tulosuuntaan. Siellä horisontissa se Vanhankaupunginselkä liplattaa.

Kaiken kaikkiaan tämä reitti Töölönlahdelta Herttoniemen piilossa olevaan Saunalahteen oli vähän lyhyempi, eli noin 15 km edestakaisin. Ei yhtään niin hankala, kuin voisi ensi alkuun olettaa ja pääosin tuulelta hyvin suojassa. Koska pidimme kuitenkin pidemmän ruokatauon, niin aikaa tähän meni samat 4 tuntia, kuin ensimmäiseen ja pidempään 18 km reissuun.

Jos on melomisesta vähänkään kiinnostunut, niin kannattaa ehdottomasti mennä kokeilemaan molempia reittejä. Pääkaupunkiseudun halvimmat melonta- ja muut aktiviteetti-tarjoukset kannattaa silloin tarkastaa tästä Offerillan linkistä. Sieltä löytää välillä erittäin halpoja ja hyviä tarjouksia -50 % alennuksella, jotka kannattaa hyödyntää. Valitettavasti Töölönlahdelle en ole tarjouksia nähnyt, mutta esimerkiksi tällä hetkellä (19.7.2017) tunnin kajakkimelonta yhdelle 7,5 e ja kahdelle 15 e Helsingin Melontakeskuksessa Rajasaaressa. Tuosta ei enää elämystä halvemmalla saa. Aiheeseen liittyen lukuvinkkinä kannattaa katsoa myös vanhemmat artikkelini: Melontaa Oittaan Bodomjärvellä ja Meloen: Töölönlahti-Katajanokka-Korkeasaaren kierto. Kesälomalla sitten kaikki melomaan...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...