10. tammikuuta 2023

Tulot ja menot - Kirjanpitoni vuonna 2022

Mitä vähemmän omaat rahaa, niin sitä enemmän sen puute stressaa. Raha ei tuo onnellisuutta, mutta se helpottaa elämistä ja eteen tulevia valintoja. Energiakriisi tai noussut inflaatio ei tunnu niin pahalta, jos tietää omaavansa sopivasti selkänojaa pahan päivän varalle. Tästä syystä vuosi 2022 ei juuri stressannut. Itse asiassa hämmästelen aina sitä, miten vähän kulutusvalinnat ja rahankäyttö ovat muuttuneet vuosien saatossa. Etenkin tänä vuonna tämän kirjanpito-artikkelin teko tuntui vaikealta, koska oikein mitään uutta ja erilaista sanottavaa ei ole. En jaksaisi toistaa itseäni kuin papukaija. En saa siitä mitään irti. Jos lukijana keksit, miten tästä vuosikoosteesta saisi enemmän irti, niin ehdota ihmeessä.


Tulopuoli ansiotuloista

Vuosi 2022 oli taloudellisesti viime vuoden tasoa. Kaikkia tuloja kertyi nettona yhteensä noin 21 400 euroa, eli keskiarvona vajaa 1 800 euroa kuukaudessa (ei sisällä osinkotuloja, tai muita tuloja arvo-osuus- tai OST-tilin sisällä). Summa on noin 500 euroa vähemmän, kuin viime vuonna. Kokonaissummasta noin 94 % tulee ansiotuloista, eli töistä saadusta palkasta, bonuksista ja siihen verrattavista tuloista (lomarahat, liikuntasetelit ja lounasvähennys yms, jotka nostaisivat maksettua nettopalkkaa). 

Työtunteja tuli tehtyä noin 1 050 ja se oli hivenen enemmän kuin viime vuosina. Yleensä vuositunnit ovat jääneet alle tuhanteen. Viikkotunneiksi muunnettuna tuo on noin 20,2 h/viikko, jos luvun jakaa tasaisesti kaikille viikoille. Tuntipalkkani ravintolatyöntekijänä oli muuten 13,78 €/tunti, jos lisiä ei huomioida. Ennakonpidätysprosenttini vuodelle 2022 oli vaatimaton 3,5 %, mutta ansiotuloja kertyi sen verran paljon, että lisäprosentti 26,5 tuli loppuvuodesta käyttöön. Ensi vuonna tulee sitten veronpalautusta, kun tuli tehtyä myös verosuunnittelua luovutustappioilla. Viime vuotta suurempi ansiotulo selittyy pääosin yhden kuukausipalkan suuruisella bonuksella, vähämmälle jäi noussut tuntipalkka ja lisääntyneet työtunnit.

Nettisivuistani kertyi erittäin vaatimattomat 187 euroa (noin 1 % kaikista tuloistani). Se on noin 500 euroa vähemmän, kuin viime vuonna. Erilaisten turhien tavaroiden myynneistä yms. tuloista kertyi noin 1 100 euroa (noin 5 % kaikista tuloistani). Tuossa on esimerkiksi Xtreme pyörätanko, leffalippuja vanhentuvilla kulttuuriseteleillä, sekä erilaisia kevytyrittäjän palautuksia yms hyvityksiä vanhoista ostoksista.  Kuten yleensä tähän olen anekdoottina heittänytkin, niin työmatkan varrelta ja taloyhtiön metallinkeräyksestä löysin panttipulloja yhteensä 98,7 euron arvosta. Tuo on muuten noin 650 tölkkiä tai 9,2 kg kierrätettyä alumiinia.


Menopuoli - Mihin tuli kulutettua

Mihin sitä rahaa tuli sitten käytettyä? Vuonna 2022 kaikki menoni olivat noin 16 340 euroa, eli noin 1 360 euroa/kk. Viime vuoteen verrattuna kuluja kertyi noin 260 euroa enemmän, eli käytännössä oltiin ihan samassa. Viime vuonna taloyhtiössäni perittiin ylimääräinen remonttivastike ja ostin myös uuden MacBook Air M1 -läppärin.  Tänä vuonna noita kuluja ei ollut, mutta vastaava kulutus korvautui noin 3 000 euron Tunturi Tribe sähköfatbikellä, johon olen enemmän kuin tyytyväinen. Vuoden aikana tuli myös ostettua -40 % alennuksella ilmatäytteinen SUP-lauta Bestway Aqua Cruiser (hinta 229 €), josta juttua ehkä ensi kesänä. Käytännössä menokategoriat ovat oikeastaan kopiot viime vuodesta. Suurta eroa ei ole, kun ottaa huomioon yllä kerrotut muutokset.

Inflaatio ei edes nostanut mainittavasti ruokakuluja, kasvu oli noin 7 %. Syynä tähän on loppuvuodesta aktivoitunut ResQ -hävikkiruokasovelluksen käyttö, kun läheinen Metropolia opiskelijaravintola liittyi jäseneksi ja tuolta sai pilkkahintaan hyvää sapuskaa. Vaikka olin viime vuonna luvannut vähentäväni lähiravintolassa käyntiä, niin myös siellä tuli käytyä todella usein. Seisovassa pöydässä tuli käytyä yhteensä 109 kertaa ja tämä maksoi noin 1 230 euroa. Joku voi ihmetellä, miten ravintolassa syöminen voi säästää? Jos ruuan inflaatio nousee alkuvuodesta vaikkapa 15, niin koko vuoden samana pysyvä ravintolaruuan hinta silloin suhteellisesti laskee. Sähkölaskukin pysyi samana, vaikka vaihdoin vuoden lopussa pörssisähköön.


Mitä jäi viivan alle? - Odotukset seuraavalle vuodelle

Tulot miinus menot, niin viivan alle jäi 5 085 euroa. Se on noin 820 euroa vähemmän säästöön, kuin vuonna 2021. Tuosta pitää kuitenkin vähentää viime vuonna kertyneet mätkyt noin 1 300 euroa. Myöskään työnantajan lisäeläkejärjestelyä ei ole huomioitu (maksettu noin 114 €, kokonaispotti noin 6 300 €). Kaiken kaikkiaan ihan hyvä vuosi siis. Itse olen siinä mielessä etuoikeutetussa asemassa, että pystyn lähestulkoon jo rahoittamaan elämisen pelkillä osinkotuloilla. Vuonna 2022 tämä suhde oli jo 89 %. Todennäköisesti tuleva vuosi 2023 voisi olla se hetki, kun osinkotulot nettona ylittävät kaikki menoni. Aineettomat menot on ohitettu jo aikoja sitten. Aineettomat menonihan ovat sellaisia, joiden ostosta ei jää mitään konkreettista käteen, kuten esim ruoka, sähkö jne. Esimerkiksi sähköfatbikestä tai uudesta PS5-pelikonsolista kirjataan aineettomaksi menoksi vain 50 %, koska niillä on vielä myyntiarvoa suurin piirtein tuon verran parinkin vuoden päästä.

Netto-osinkojen suhde eri menoihini vuosien varrella. Osingot keltaisella, kaikki menoni sinisellä. Ne todennäköisesti leikkaavat toisensa vuonna 2023.

Viime vuonna kirjoittelin, että tulen vähentämään ravintolassa käyntiä. No se ei toteutunut vuonna 2022, mutta tänä vuonna kyllä tulen sitä vähentämään, koska hintakin on noussut 11,30 -> 12,70 (nousu melkein 13 %). Pitää sitten tehdä itse enemmän ruokaa, tai turvautua ResQ -sovellukseen. Ravintolassa käymistä en kyllä tule kokonaan lopettamaan. Voisi olla vaikka kerran viikkoon. Ennustin myös viime vuonna katselevani sähköfatbikeä, joka sekin toteutui. Pohdin myös hommaavani uudet VR-lasit, jos Oculus tai vastaava julkaisee uudet kakkulat. Nekin tuli ostettua juuri vuodenvaihteessa ja arvostelen ne (Pico 4) sitten tässä blogissa vähän myöhemmin. 

Yhdellekään uudelle tavaralle ei ole tarvetta, joten panostan varmaan elämyksiin. Vuonna 2023 voisi panostaa SUP-laudalla seikkailuun ja äänikirjojen kuunteluun. Se olisi jotain uutta ja erilaista nykyiseen elämäntyyliini. Mitä suunnitelmia lukijoilta löytyy?


3 kommenttia:

 1. Onnittelut hienosta osinkokertymästä ja "kulusuhteesta", joka jo nyt mahdollistaa (halutessasi) vaihtoehtoja palkkatyön määrän osalta. Pidetään peukkuja, että tänä vuonna saadut osingot ylittävät menot. Sitä kelpaa sitten jo hieman juhlia. :) Vuoteen 2023 olen itse lähtenyt hieman samankaltaisella tulokulmalla eli materiaa on riittävästi, joten enemmän elämysten kautta. Tein viime vuonna hieman varustehankintoja, joten luonnossa liikkumiseen olisi tarkoitus tänä vuonna panostaa hieman enemmän. On myös aika kustannustehokas harrastus/ajanviete.

  VastaaPoista
 2. Törmäsin vasta nyt blogiisi ensimmäisen kerran ja vaikuttipas se mielenkiintoiselta. Luin jo monta artikkelia yhteen putkeen.

  Uuden vuoden päätökseni on etten tee illalla töitä. Vain pari kertaa olen siihen sortunut lupauksesta huolimatta. Toinen päätös, jonka tein kyllä jo vuosi sitten on että alan kartuttamaan paljon tavoitteellisemmin osakesalkkuani. Aloitin sijoittamisen vuonna 1997, mutta kaikenmaailman ihmeellisillä kokeiluilla ja seikkailuilla salkkuni on edelleen puolityhjä, verrattuna sinuun. Hoidan myös 5 lapseni sijoitukset, niissä olen onnistunut "täydellisesti", ehkä juuri sen vuoksi, että niissä sijoituksissa olen ollut varovaisempi. Lapsista on siis tarkoitus tehdä "miljonäärejä", itse tuskin siinä enää ehdin. Mutta harmittaa siis kun salkkuni vieläkin niin pieni kun se voisi olla samanlainen pullukka kuin sinunkin jämptimmällä toiminnalla.

  Vanhin tyttäreni on sinun ohella elävä esimerkki siitä että myös pienillä tuloilla voi elää täyttä elämää. Hän saa asumistuen, opintotuen ja käy töissä, tulot yhteensä 1300e/kk. Tuosta hän maksaa vuokraa 600e, netti, vesi, sähkö, bussilippu noin 100e /kk. Ruoka noin 300e/kk joten käyttörahaa jää vielä 300e "johonkin". Tuo 300e tuntuu riittävän ja säästöönkin jäävän, säännöllisin väliajoin ilmoittaa että siirtää ylimääräiset rahat sijoitustilille, josta sitten sijoitan niitä osakkeisiin. Eikä varmasti vietä iltoja kotona, tuntuu olevan koko ajan menossa :) Eli ei ne suuret tulot vaan pienet menot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista. On noita artkkeleita jo 265 kpl, joten siinä riittää kyllä lukemista ja valinnanvaraa.

   En epäile hetkeäkään, etteikö vanhin tyttäresi kerrytä hyvän kokoisen osakesalkun. Kun on oppinut elämään vähällä ja säästämään, niin vanhempana elämäntapainflaatio ei syö kaikkia palkkatuloja. Vielä kun sijoittamisen aloittaa nuorena, niin korkoa korolle efekti auttaa asiaa.

   Eiköhän oma salkkusikin kasva kivoihin lukemiin, jos hoidat sitä samalla varovaisella kaavalla, kuin lapsiesikin salkkuja.

   Poista