10. tammikuuta 2023

Onko ravintolassa syöminen kallista? - Vuosi lounasbuffettia takana

Ennen kuluttaminen ja reissaaminen oli suurelle osalle ihmisistä luksusta. Ulkomaille ja varsinkin etelään piti päästä vähintään vuosittain. Sitten tuli korona ja vähän kaikki muuttui. Enää ei välttämättä päässyt matkustamaan vapaasti. Osa ei edes halunnut saati uskaltanut enää matkustaa ja osa siirtyi katsomaan kotimaan matkailua ihan uusin silmin. Tavarastakin alkoi olla puutetta. Ravintoloille tämä oli katastrofi, kun Krista Kiuru halusi tehdä kaikkensa saadakseen kuppilat kumoon ja koiranputkea kasvamaan. Koska itse työskentelen ravintolatyöntekijänä, niin ymmärrän hyvin näiden yrittäjien ja alalla työskentelevien tuskan. Osittain tästä syystä halusinkin tukea läheistä ravintolaani ja päätinkin lounastaa vuoden lounaspuffetissa. Oliko ravintolassa syöminen sitten niin kallista ja saiko rahalle vastinetta?


Red Onion - Monipuolinen lounasbuffet halvalla


Vuoden 2021 aikana tuli käytyä kaiken kaikkiaan 109 kertaa läheisessä ravintola Red Onionin lounasbuffetissa. Ei välttämättä kuulostaa vielä niin paljolta, mutta pitää muistaa, että paikka oli koronan takia suljettuna kaksi kuukautta vuoden alkupuolella. Katselin kirjanpitoani, niin parhaimmillaan tuolla tuli elokuun aikana käytyä 15 kertaa. Melkein siis joka mahdollinen arkipäivä. Viikonloppuisin lounaspuffettia ei tuolla valitettavasti ole. Jos jotain muuten kiinnostaa paikan historia, niin Redari, tai nuoremman sukupolven suussa ”Dondo” avattiin jo vuonna 1994 Vantaan Myyrmäkeen.  

Tämä ei ole maksettu mainos, mutta pitää silti kehua kyseistä paikkaa. Buffet on auki 10:30 - 14:30 ja hinta on 10,90 € (vuonna 2021). Tuohon seisovaan pöytään kuuluu erittäin laaja valikoima erilaisia salaatteja ja joka päivä vaihtuva lämminruokavalikoima sisältäen liha-, kala- ja kasvisvaihtoehdon (lounaslistan näkee tästä). Myös pizzalajitelma on tarjolla ja hintaan kuuluu juomat ja vieläpä jälkiruoka ja kahvi. Ei voi todellakaan haukkua kalliiksi. Tuosta kun ynnäilee luvut yhteen, niin käytin ravintolaan vuoden 2021 aikana noin 1 190 euroa. Onko tämä sitten paljon? Äkkiseltään voi vaikuttaa kalliilta, mutta pitää ottaa pari asiaa huomioon. 10 vuoden kirjanpidon mukaan ruokakuluni ovat olleet keskimäärin vuosittain noin 2 000 euroa. Siihen nähden ravintolasyömisen osuus olisi noin 60 %. Vuoden ravintolasyömisen aikana kaikki ruokakuluni olivat kuitenkin noin 2 600 euroa. Käytännössä ravintolassa syöminen on vähentänyt kotona syömistä ja "vuosi lounasbuffettia"-lisälasku oli noin 600 euroa. Ruokakuluni kasvoivat siis vain noin 30 % kokonaisuudessaan. Vuoden 2021 kirjanpitoni ilmestyy vuoden lopussa, joten siinä sitten enemmän.

Red Onionin seisovassa pöydässä on salaatteja yli kymmenen erilaista sorttia


Aamiaisen sanotaan olevan päivän tärkein ateria, mutta itse en tätä oikein allekirjoita. Aika usein jätän aamiaisen kokonaan välistä. Aamuisin on harvemmin nälkä ja olen jo muutenkin sopivan energinen. Mieluummin nukun pidempään, kuin herään aikaisin syömään. Jos aamupala pitää pakottamalla syödä, niin silloin se on tuskin oikea ratkaisu. En ala neuvomaan ketään ravinto- tai terveysasioissa, mutta itselleni sopii enemmän niin sanottu 16/8 paasto. Syödään siis 8 tunnin aikana normaalisti ja paastotaan loput. En tuota tietenkään orjallisesti noudata, vaan enemmän fiiliksen mukaan. Aika usein tuo kuitenkin tuntuu sopivan itselleni. Sivuhuomautuksena pitääkin kysyä, että miksi aamiainen olisi päivän tärkein ateria? Englanniksi aamiainenhan on breakfast = break fast (katkaise paasto). Kun eläinkokeissa paaston on todettu pidentävän ikää ja vähentävän tulehdustiloja, niin luulisi aamiaisen saaneen vähän liian ison painoarvon nykymaailmassa. Ehkä kannattaisi syödä oman luonnollisen syklin mukaan.

Lautanen täynnä salaattia ja vähän pizzaa sekä lämpimiä kasviksia. Kyllä tällä jaksaa, kun santsaa vielä kerran :)


Pelkkä jälkiruokakuvan katsominen saa jo suun erittämään sylkeä kuin Pavlovin koirilla.


Kannattiko käydä?


Rahalla ei tee mitään, jos sitä ei käytä itselle mieluisiin ja tärkeisiin asioihin. Säästä turhasta, tärvää tarpeelliseen. On se vain luksusta, kun pääsee katettuun pöytään täynnä hyviä antimia ja vähän herkkuja. Näin taisin sanoa jo Talouselämän haastattelussa maaliskuussa 2021. Tuolla ravintolassa kun istuu tunnin pari ja samalla vaihtaa kuulumiset ja selaa päivän uutiset ja twitter-feedin, niin on kyllä helposti sen kympin väärti. Pakko kuitenkin sanoa, että ei tuolla silti ihan joka päivä jaksa käydä. Raja se tulee luksuksessakin täyteen. Ei sitä hanhenmaksaa, kaviaaria tai tryffeleitäkään joka päivä jaksaisi syödä. Tulen siis käymään tuolla ravintolassa jatkossakin, mutta ehkä vähän harvemmin.

Päivitys 10.1.2023. Vaikka pohdiskelin käyväni vuonna 2022 harvemmin ravintolassa, niin siltikin tuolla tuli käytyä 109 kertaa ja tämä maksoi noin 1 230 euroa. Tismalleen saman verran käyntejä kuin viime vuonna. Miksi näin monta kertaa, kun hintakin oli noussut tasolle 11,30 euroa? Kun samaan aikaan ruuan hinta oli alkuvuodesta noussut noin 15 %, niin ravintolassa käyminen tuli jo suhteellisesti halvemmaksi, kun hinta pysyi koko vuoden samana ja hintojen nosto siten laahasi perässä.(Artikkeli julkaistu alun perin 24.12.2021 ja nyt päivitetty)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti