28. joulukuuta 2016

Liikuntasetelit tai SporttiPassi vanhenee? - Vinkkejä käyttöön

Mitä jos 150 euron arvosta liikuntaseteleitä uhkaa käydä vanhaksi, mihin niitä esimerkiksi itse käyttäisin? Erilaiset liikuntasetelit ja SporttiPassi (ePassi) käyvät moneen paikkaan, joten on melkeinpä ihme, jos niitä ei saa itse kulumaan. Elämäntilanteita on kuitenkin monia. Jos jostain kumman syystä et kuitenkaan itse keksi niille mielekästä käyttöä, niin rahanarvoiset edut kannattaa "lahjoittaa/myydä" jollekin toiselle. Edut ovat tietenkin henkilökohtaisia, mutta liian tiukat säännöt on mahdollista myös kiertää, jolloin joku muu voi hyödyntää etuasi. Joku voi pitää tätä vähän moraalittomana, mutta mitään järkeähän niitä maksuvälineitä ei ole päästää vanhenemaan. Tällöin vain esimerkiksi Smartumin liikuntaseteleitä myyvä Smartum Oy hyötyy tästä vanhenemisesta ja maksat verotusarvoa tyhjästä. Jos joku muu käyttää jo maksettua etuasi, saa liikuntasetelin tai sporttipassin käyttöpaikka tästä maksun. Kuka sitten rahanarvoista etua loppupeleissä käyttääkään, niin hän tukee paikallisia liikuntapalveluja ja mahdollistaa näiden tuottajien elämisen. Näin pragmaattisesti ajatellen on oikeastaan moraalittomampaa päästää liikuntasetelit vain vanhenemaan, kuin antaa etua jollekin muulle.
Tässä seuraavassa olisi kaksi vinkkiä maksuvälineiden käyttöön pääkaupunkiseudulla, jotka eivät ole suoraan sidottuja käyttäjään: uimahallin ja seinäkiipeilyn sarjakortit. Tämä siis tarkoittaa, että voit periaatteessa myydä etusi muille, tai antaa perheenjäsenellesi käyttöön. Esimerkiksi vantaan kaupungin uimahalleissa liikuntaseteleillä yms. maksuvälineillä voi maksaa ainoastaan normaalihintaisia tuotteita. Kaikista omaksi lunastettavista sarjakorteista veloitetaan viiden euron korttimaksu, jonka päälle tulee sitten haluamasi, esimerkiksi 10 kerran käynti, eli 42 euroa. Jos omistaa kortin jo aikaisemmin, niin korttimaksua ei tietenkään tarvitse maksaa. Kortille voi luonnollisesti ladata vaikkapa 25 uintikertaa, joka maksaa 100 euroa. Yhden uintikerran hinnaksi tulee siis noin 4 euroa/kerta. Ei voi kovin kalliiksi haukkua. Vaikka kortti onkin henkilökohtainen, pystyy sitä kuitenkin "lainaamaan" muille. Uintikerran veloitus tapahtuu nimittäin aina korttia portille vilauttamalla, eikä henkilöllisyyttä siten koskaan kysytä. Itse asiassa olen jopa ostanut aasialaiselta naapuriltani kyseisen sarjakortin alle puoleen hintaan, koska hän ei sitä käyttänyt ja oli muuttamassa muualle.

Seinäkiipeily Boulderkeskuksessa voi myös olla kätevä vaihtoehto liikuntaseteleiden käyttämiseen. 10 kerran kortti maksaa 85 euroa ja on voimassa yhden vuoden. Laajojen aukioloaikojen puitteissa sisähallin seinille voi tulla kiipeämään sopivaan aikaan ja viipyä paikalla aivan oman mielensä mukaan. Yleensä kädet kestävät sen 1,5 tuntia apinointia seinillä ja katossa. Sarjakortti "ladataan" ajokorttiin. Tarkemmin sanoen sarjakorttisi arvo on ladattu tilillesi, jota käytät vilauttamalla lukijalle ajokorttisi viivakoodia. Nokkelimmat tajuavat varmasti, mitä tämä mahdollistaa? Ostaessasi esimerkiksi 10 kerran sarjakortin, voi perheenjäsenesi käydä kiipeilemässä vain tätä viivakoodia kassanläheisyydessä majailevalle lukijalle näyttämällä. Henkilöllisyyttä ei missään vaiheessa siis tarkisteta. Maksajan ajokorttia ei tarvitse kantaa mukana, koska netti on täynnä erilaisia viivakoodifontteja. Kun tiedät maksajan (eli tässä esimerkissä sarjakortin maksaneen perheenjäsenen henkilötunnuksen), voit tämän hetun perusteella printata itsellesi oman viivakoodin (viivakoodeja löytyy eri formaateissa, ajokortissa on Code 39), joka toimii sisäänpääsynä. Teippaat sitten tämän tulostetun viivakoodilapun vaikkapa jonkun turhan kortin taustalle, niin sisäänpääsy hoituu kätevästi.

Jos 150 euroa arvosta liikuntaseteleitä tai vastaavia uhkaa mennä vanhaksi, niin tässä oli ainakin kaksi vinkkiä, miten ne voi kätevästi käyttää tai jopa myydä eteenpäin. Jos jollain on jotain vastaavia mielenkiintoisia käyttöpaikkoja tai -tapoja, jossa maksajaa ei ole sidottu suoraan käyttäjäksi, niin vinkkejä otetaan mieluusti vastaan.

2 kommenttia:

  1. Konserttiliput on myös hyvä vaihtoehto.

    VastaaPoista
  2. Myös Finnkinon sarjakortteja voi ostaa kyseisillä seteleillä. Sarjakortteihin tulee käyttäjän nimi, mutta jos pelkää että henkilöllisyyttä kysytään näitä käyttäessä niin sarjakorttia voi käyttää myös verkkopalveluissa maksutapana kenen tahansa tilillä.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...