9. tammikuuta 2022

Tulot ja menot - Kirjanpitoni vuonna 2021

Reilu vuosikymmen kirjanpitoa takana ja big data kertoo (artikkelini: Reilut 10 vuotta kirjanpitoa - Näkyykö inflaation vaikutus?), että kulutukseni on tippunut tässä ajassa noin 18,75 %, kun kuluttajahintaindeksi on noussut 15,5 %. Samalla myös ansiotuloni ovat kasvaneet vuosikymmenessä noin 25 %. Miksi kerroin tuon? Se on oikeastaan esimerkki siitä, että näitä pitkän ajan trendejä ei voi nähdä muuten kuin pitkäjänteisesti kuluja ja menoja kirjaamalla. Toinen asia sitten on, tekeekö tuolla tiedolla yhtään mitään? Ei välttämättä, mutta ei siitä haittaakaan ole. 


Tulopuoli ansiotuloista

Toinen vuosi koronaa sujui mallikkaasti ja oli taloudellisesti viime vuotta parempi. Työtunteja tuli tehtyä 938 vuonna 2021 ja se oli käytännössä muutama tunti vähemmän, kuin viime vuonna. Viikkotunneiksi muunnettuna tuo on noin 19,5 h/viikko, jos vuodesta vähentää lomaviikot. Tuntipalkkani ravintolatyöntekijänä oli muuten 13,51 €/tunti, jos lisiä ei huomioida. Veroprosenttini oli puolestaan vaatimaton ja aika kilpailukykyinen 5,5 %. Tuolla prosentilla ei kannata enää muuttaa veroparatiisiin muuta kuin paremman sään toivossa :)

Huumorin veistely sikseen. Vuonna 2021 kaikkia tuloja kertyi nettona yhteensä noin 21 650 euroa, eli keskiarvona noin 1 800 euroa kuukaudessa (ei sisällä osinkotuloja, tai muita tuloja arvo-osuus- tai OST-tilin sisällä). Summa on noin 2 000 euroa enemmän, kuin viime vuonna. Kokonaissummasta noin 85 % tulee ansiotuloista, eli töistä saadusta palkasta, bonuksista ja siihen verrattavista tuloista (lomarahat, liikuntasetelit ja lounasvähennys yms, jotka nostaisivat maksettua nettopalkkaa). 

Nettisivuistani kertyi vaatimattomat 720 euroa (noin 3,3 % kaikista tuloistani). Se on noin 230 euroa vähemmän, kuin viime vuonna. Erilaisten turhien tavaroiden myynneistä yms. tuloista kertyi noin 3 460 euroa (noin 16 % kaikista tuloistani). Tuossa on esimerkiksi PlayStation 4 konsoli uudemman version tieltä ja vajaa 10 vuotta palvellut MacBook Air läppäri, kun vaihdoin sen rutkasti parempaan. Suurin summa rahaa tuli kuitenkin sähköavusteiseta Drymer Leisure trikestä (1 200 €). Kuten yleensä tähän olen anekdoottina heittänytkin, niin työmatkan varrelta ja taloyhtiön metallinkeräyksestä löysin panttipulloja yhteensä 49,2 euron arvosta. 

Kirjanpitotaulukkoni vuodelta 2021 tehtynä Macin OpenOfficella.


Menopuoli - Mihin tuli kulutettua

Mihin sitä rahaa tuli sitten käytettyä? Vuonna 2021 kaikki menoni olivat noin 16 060 euroa, eli noin 1 340 euroa/kk. Viime vuoteen verrattuna kuluja kertyi jopa 2 740 euroa enemmän. Tähän on oikeastaan kolme syytä. Ensimmäiseksi taloyhtiö peri ylimääräisen remonttivastikkeen, jonka suuruus oli noin 1 240 euroa. Ostin myös kauan palvelleen kannettavan tilalle uuden läppärin noin hintaan 1 300 €  (lukusuositus: MacBook Air M1 - Kokemuksia uudesta laitteesta). Kolmantena syynä kulujen kasvuun oli lupaukseni tukea lähiravintolaa. Kävin seisovassa pöydässä yhteensä 109 kertaa ja tämä maksoi noin 1 200 euroa. Tähän asiaan liittyen lukusuositus: Onko ravintolassa syöminen kallista? - Vuosi lounasbuffettia takana.

Lähiravintolani kotiruokabuffet 10,90 € vuonna 2021. Täällä tuli käytyä vuoden aikana 109 kertaa.

Jos korottoman asuntolainani lyhennystä ei huomioida, niin menoni olivat noin 10 062 euroa vuodessa, eli noin 840 €/kk. Tuota menopuolta on hyvä verrata vaikkapa osakesalkkuuni vuonna 2021, jonka osingot olivat nettona noin 10 514 euroa. Osinkotulot nettona kattavat siis kaikki muut kuluni, paitsi lainanhoidon. Tätä lainaa on jäljellä vielä 108 000 euroa, eli 18 vuotta samalla tahdilla. Asuntoni on 56 neliön kaksio kerrostalossa isolla ja lasitetulla parvekkeella.

Mitä muuta tuosta kulutuksesta voisi sanoa? Tylsästi muut luvut ovat muutamien kymppien sisällä viimevuotiseen nähden. Kodinhankinoissa painoi tuo PS5-konsolin hankinta ja uusi kannettava. Mainitsemisen arvoinen on myös Celestron Skymaster avaruuskiikarit, jotka hankin veljeni kanssa puoliksi. Ruokakuluissa menoja nosti ravintolasyöminen, joka kyllä puolestaan vähensi syömistä kotona jonkin verran. Viime vuonna työpaikallani oli hetken aikaa ilmainen ruoka, joten siksi myös työpaikkaruokailu hivenen kallistui. Nettovaikutus ravintolassa käymisessä oli kulujen osalta loppujen lopuksi ehkä reilun 600 euron luokkaa. Uutta pyörää ei tullut tänä vuonna ostettua "heräteostoksena", joten siinä tuli hyvin säästettyä vuoden takaiseen verrattuna. Kirjastossakin tuli käytyä suhteellisen hyvin niin lainaamassa, kuin itse lehtisalissa. Sylillinen kirjojakin tarttui ilmaiseksi matkaan, kun niitä poistokirjoina jaettiin.

Poistokirjoja lähikirjastosta. Kyllä itselleni kelpaa. Paljonko kirjat kertovatkaan minusta?


Mitä jäi viivan alle? - Odotukset tulevaan vuoteen

Kaiken kaikkiaan viivan alle jäi noin 5 600 euroa, kun tuloista vähentää menot. Se on reilut 700 euroa viime vuotta vähemmän. Tähän päälle pitäisi kuitenkin laskea vielä veronpalautus viime vuodelta, eli 1 042 euroa. Samoin työnantajan maksama lisäeläkejärjestely noin 500 € (summa yhteensä noin 5 600 €)  Vaikka menot olivatkin viime vuotta suurempia, niin samoin olivat tulotkin. Kaiken kaikkiaan ihan hyvä vuosi siis. Säästämisaste ilman lainaa oli noin 53,5 %. Jos joku ei vielä ole sisäistänyt tätä säästöprosentin merkitystä, niin kannattaa vilkaista alla olevaa kuvaa ja lukea artikkelini: Taloudellinen riippumattomuus - Eläkkeelle jo 45 vuotiaana.

Jos omaisit vuoden 2021 kirjanpitoni säästöasteen 53,5 %, niin joutuisit tekemään töitä vain noin 14 vuotta. Oletuksena se, että saat sijoituksillesi 5 % tuoton inflaation jälkeen.

Mitä odotan vuodelta 2022? Ravintolassa käyntiä ainakin jatkan, joskaan en ehkä ihan samalla määrällä. Jos Oculus tai vastaava julkaisee uudet ja paremmat VR-lasit, niin ne tulen hyvin suurella todennäköisyydellä hommaamaan. Olen myös katsellut sähköfatbikea, jolla talvinen työmatka nopeutuisi ja helpottuisi. Päiväunieni kohde olisi reilun 4 000 euron HELKAMA FE12 12V, mutta eihän noita mistään saa, kun komponenttipula piinaa :(


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...