8. helmikuuta 2022

Halvin puhelinliittymä peruskäyttöön

Olen tässä blogissa kertonut muun muassa turhista vakuutuksista ja halvimmasta työttömyyskassasta. Nyt olisi taas ajankohtaista perata halvimman puhelinliittymän metsästystä. Itselleni halvin ei välttämättä ole lukijalle se halvin, joten kerrottakoon ensiksi vähän taustaa. Käytän älypuhelinta pääosin kaikkeen muuhun, kuin puhumiseen. Kanssakäyminen ihmisten kanssa hoituu pääosin WhatsAppilla, tai Slackilla. Palveluista sadetutka, Twitter, ResQ, karttasovellukset yms kuluttavat itselläni jonkin verran dataa, mutta mikään netissä roikkuva, kissavideoita katsova himosurffaaja en kännykällä todellakaan ole. Dataa kuluu siis maltillisesti, yleensä noin 1 Gt kuukaudessa. Kotoa kerrostalosta löytyy yhtiövastikkeellinen, 3,1 euroa/kk maksava Saunalahti Huoneistokaista (internet + kaapeli tv). Taloyhtiön hallitus on kilpailuttanut tämän 100 megaisen yhteyden ja sehän on halpaa kuin saippua. Melkein jo hävettää maksaa noin vähän :)Historian havinaa - Kun kuukausimaksut puuttuivat


Joskus ammoisina aikoinahan kännykkäliittymissä ei välttämättä ollut kuukausimaksuja. Käyttöön perustuvassa liittymässä kuukausimaksuni saattoi olla nolla euroa, kun ei lähettänyt tekstiviestejä tai soittanut. Koska nykyisellä älykännykällä harvemmin tekee mitään ilman datayhteyttä, niin semmoisenkin saattoi "vanhoina hyvinä aikoina" saada parin euron kuukausimaksulla. Esimerkiksi itse löysin vielä mapistani laskun, jossa Saunalahti Kelpo+ liittymän kuukausimaksu oli 2,90 euroa. Tällöin elettiin vuotta 2014.

Silloin halvan hinnan takia joutui tosin tinkimään datan määrästä, tai ainakin sen nopeudesta (nopeus esim 0,256 Mbit/s). Hitaalla yhteydelläkin kyllä pärjäsi omalla käytölläni. Jotenkin hassua, että enää ei löydy halvalla pakettia, joka sopisi aikaisemmin kertomaani käyttöön. Vähän absurdia, että maksan tällä hetkellä vuoden 2022 aikana kännykkäliittymästäni enemmän, kuin kerrostalokämppäni paremmasta yhteydestä (Moi Potti 9 €/kk 6 Gt datarajoituksella vs 100 Mbit/s Huoneistokaista 3,1 €/kk ilman rajoituksia). Jotenkin luulisi olevan päinvastoin.Ympyrä sulkeutuu - Näin olen vaihtanut liittymää


Kun metsästää käyttöön perustuvaa halvinta puhelinliittymää, niin vaihtoehtoja ei ole kovin montaa. Netistä löytyvien liittymävertailupalvelujen pohjalta tätä on turha tehdä. Ne eivät näytä näitä halvimpia liittymiä, saati kunnon tarjouksia :( Oikeastaan vaihtoehtoja on vain kolme: Moi Potti (entinen Moi Mobiili), Telia Dot ja Saunalahti Tarkka. Telia Dot on niin epäselvästi hinnoiteltu, että sitä on vaikea suositella. Se on vähän kuin pörssisähkö. Minimissään se maksaisi omalla käytölläni 6 €/kk, mutta kärjistettynä vain taivas on rajana tuohon 25 €/kk kattohintaan asti, kun hinnanmuodostus vaatii korkeamman asteen matematiikkaa.

Vaihtoehdoksi jää siis Moi Mobiili, tai Saunalahti tarkka. Itse olen ollut molempien asiakkaina ja tähän alle olenkin kerännyt historiaa ja kokemuksia siitä, millä perusteella olen liittymää vaihtanut. Lyhyesti sanoen vuodelta 2014 ollaan tultu siis Saunalahti Kelpo+ liittymästä Moi Mobiiliin vuonna 2018, josta vaihdettu noin vuoden käytön jälkeen Saunalahti Tarkka 4G liittymään erittäin hyvän tarjouksen jälkeen. Kun parin vuoden päästä tarjous loppui, niin jäin vielä vähäksi aikaa asiakkaaksi. Kun vanhoille asiakkaille tarjottiin muita kalliimpaa hintaa, niin vaihdoin sitten takaisin Moi Pottiin. Ympyrä siis sulkeutui ja palasin takaisin siihen liittymään, joka on mielestäni se selkein ja rehellisin hinnoiltaan.


1. Moi Mobiili (6 €/kk) - Itselleni halvin vuonna 2018 


Miksi käytän tällä hetkellä Moi Mobiilin liittymää? Lyhyesti se sopii parhaiten alussa kertomaani käyttöön ja on halvin. Moi Mobiilihan on suomalainen matkapuhelinoperaattori, joka markkinoi liittymiään ensisijaisesti kuluttajille ja pienille yrityksille. Moi on virtuaalioperaattori, eli se käyttää DNA:n verkkoa. Yritys on perustettu toukokuussa 2016. Moi laskuttaa palveluistaan suoraan luottokortilta, joka on kätevää ja kaikkea saa tarkasteltua ja muokattua netin kautta. Moin kanssa ei myöskään sitoudu mihinkään, eikä maksa turhasta. Kaikista reiluinta ja läpinäkyvintähän on, että maksaa vain käytön perusteella, jos ei tarvitse tekstari- tai puhepaketteja ja hinnat ovat kaikille samat,Omassa sarjassaan, jossa maksetaan vain käytön mukaan, Moi on eittämättä itselleni paras vaihtoehto. Hauskaksi valinnan teki myös se, että Adtraction-affiliate sivuston kautta maksettiin aikoinaan komissiota 40 euroa, kun tuon tilasin itselleni joskus vuonna 2018 (Tällä hetkellä komissio on enää 10,40 euroa vuonna 2022). Aikaisempi Elisan 4,9 e/kk maksanut kännykkäliittymäni hitaalla datalla (0,256 M) päivittyi siis 6 e/kk maksavaan Moin 4G liittymään 4 Gt datamäärällä joskus vuonna 2018. Silloin laskeskelin, että tuolla 40 euron komissiolla kattaisi noin 3 vuotta vähän kalliimman kuukausimaksun erotusta, kun samalla liittymän palvelut vieläpä paranevat. Loogisinta oli siis vaihtaa Moihin ja olen ollutkin tähän tyytyväinen. Asiakkuus kesti melkein vuoden ajan.


Ilmainen lounas Saunalahdelta - Sinä toimit maksumiehenä


Aamulehti kertoi aikoinaan seuraavaa: "Yli 20 euron liittymä oli tarjolla 2,90 eurolla – Elisan puhelinmyyjät soittivat Moi Mobiilin asiakkaille ilman asiakkaiden lupaa". Jutun mukaan Elisa rikkoi kieltoa kännykkäliittymien markkinoinnissa ja viestintävirasto on antanut tästä huomautuksen. Lupaa liittymien markkinointiin on pyydetty muita tuotteita koskevan markkinointipuhelun aikana ja Moi Mobiilin mukaan Elisa kalastelee sen asiakkaita poikkeuksellisen aggressiivisesti tehden erittäin kovia tarjouksia. Alalla on ollut tapana, että uudet asiakkaat saattavat saada 10–30 prosentin alennuksen, mutta noin 90 % alennus on ennenkuulumatonta, Aamulehti kertoo.

Vähän aiheeseen liittyen kannattaa muuten lukaista artikkelini puhelinmyynnin kieltämisestä. Aina välillä on hauskaa kuunnella ihmisten valitusta puhelinmyyjistä, kun se olisi naurettavan helppo kieltää ja todella pienellä vaivalla. Tämä puhelinmyynnin rajoituspalvelu Robinson maksaa 0,39 €/min+pvm ja on voimassa 3 vuotta. Suosittelen tuota palvelua ja lukaisemaan myös saman artikkelin lopun  siitä, miten tietoturvasta kannattaa huolehtia tekemällä tietojenluovutuskielto Traficomiin ja Väestörekisterikeskukseen.

Elisan agressiivinen tarjous vain Moin asiakkaille alkuvuodesta 2018. Kuvan lähde.

Tarjouksen saaneita asiakkaita alhaiset hinnat ovat toki ilahduttaneet, enkä yhtään ihmettele. Lähes ilmainen lounas kiinnostaa ketä tahansa, kun maksumies on joku muu. Jos olisin Elisan osakkeenomistaja, niin pitäisikö olla huolissaan? Tuo markkinointi (ylempi kuva) menee alle omakustannushinnan ja markkinointi viestintäviraston vastaisesti aiheuttaa varmasti närää vanhojen asiakkaiden, sekä myös mahdollisten tulevien asiakkaiden joukossa. Sinä vanhana Elisan asiakkaana maksat uusien asiakkaiden hankinnasta. Reilua? Käyttämällä Elisan liittymää olet osittain myös moraalisessa vastuussa tällaisesta toiminnasta. Tietysti viestintäviraston kannasta voi olla montaa mieltä. Miksi puhelinliittymää ei saisi markkinoida, jos siihen on lupa nimenomaisesti pyydetty? Sallittua olisi vain, jos kuluttaja itse olisi tässä aktiivinen. Ei ihan aukea itselleni nykypäivänä...


2. Kalastelutarjous - Saunalahti Tarkka Perus (2,9 €/kk)


Vaikka olenkin ollut Moi Mobiiliin erittäin tyytyväinen lähes vuoden verran, niin vaihdoin silti liittymää juuri äsken kerrotun tarjouksen ansiosta.  Moi Mobiili-liittymän omistajana sain nimittäin soiton Elisalta. Sieltä tiedusteltiin, sainko heiltä pari viikkoa sitten lähetetyn joulukortin erilaisista hienoista tarjouksista. Enpä tainnut saada. Sitten kyseltiin lupaa, josko olisin kiinnostunut kuulemaan noista tarjouksista. Yksi tarjous oli ylitse muiden ja sai kiinnostukseni nousemaan. Nimittäin halpa liittymätarjous puhelimeen.

Onko Elisa korjannut markkinointikäytäntöä? Ehkä, tai ehkä ei, ainakin vihjaus joulukorttiin oli ovela :) Toisaalta luvattu tarjouskaan ei ole niin posketon. Nyt luvattiin enää Saunalahti Tarkka Perus liittymää hintaan 2,9 e/kk. Avausmaksu 3,9 euroa. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus tarjouksessa 24 kk, jonka jälkeen hinta 12,9 e/kk. Liittymässä ei datakattoa, mutta nopeus 1 M. Hitaampi siis kuin Moin 4G liittymä. Hinnan puolesta kuitenkin puolet Moita halvempi, enkä edes tarvitsisi rajatonta nettiä. Päätin siis vaihtaa joulukuussa 2019 liittymää. Moraalisesti vähän arveluttavaa, mutta toisaalta kertoo myös siitä, että nykymaailmassa aika usein vain raha ratkaisee. Tästäkään en olisi mitään kuullut, jos myyjä ei olisi ollut aktiivinen. Noin 30 euron säästö vuodessa ei kyllä tunnu rahapussissani juuri mitenkään, joten sen puolesta vähän turhaa. Jotenkin vain tekee mieli katsoa, onko ruoho vihreämpää aidan toisella puolella ja miten Elisalla asiat nyt toimivat. Jos pitäisi veikata, niin kahden vuoden päästä olen taas takaisin Moi Mobiilin asiakkaana. Siitä kun on paha enää parantaa.


3. Moi Potti - Takaisin lähtöruutuun ja reiluuteen (9 €/kk)


Kun Elisan tarjous loppui, niin kävi vähän kuten yllä olevan kappaleen lopussa ennustinkin. Vuonna 2022 vaihdoin pois Elisalta takaisin Moi Pottiin. Miksi? Vaikka raha useinkin ratkaisee, niin nyt oli selkärangan taittumisen paikka. Suoranaisesti vitutti se, että vanhoille asiakkaille tarjottiin automaattisesti kalliimpaa hintaa, mitä muut saisivat. Ei tarvinnut kuin vierailla OmaElisa-palvelussa, niin olisin jo saanut paremman ja halvemman tarjouksen. Että sillai...Jos yllä oleva tarjous olisi tullut automaattisesti, niin todennököisesti en olisi vaihtanut Moi Pottiin vielä vuoteen, vaikka se nopeampi ja halvempi olisikin ollut. Koska kuitenkin olin jo nähnyt vaivannäköä halvimman liittymän vertailussa, niin en voinut tuohon enää tyytyä. Vaihdoin siis liittymää. Pitäköön tunkkinsa. Hauskaahan tässä oli, että sain vielä Elisalta viestejä numeronsiirron lähestyessä, että saat henkilökohtaisia etuja, jos et vaihdakaan. Tarjottiin esimerkiksi 30 € S-ryhmän lahjakorttia ja jopa Saunalahti Tarkka 100 M liittymää 12 kk ajaksi hintaan 8,90 €. Rehellisesti sanoen saakutin rasittavaa ja säälittävää ruinausta. Mieluummin suosin kaikille reilua Moi Pottia. 


Määräaikaisuuden tarkistaminen


Jos mietit liittymän vaihtoa, mutta et muista esimerkiksi mihin asti määräaikainen sopimuksesi on voimassa (etkä jaksa tarkistaa sitä jostain laskuja sisältävästä mapistasi tai operaattorin tilinhallinnasta), niin vuoden 2022 alusta astui voimaan velvollisuus tarjota kuluttajille mahdollisuus tarkastaa tekstiviestillä määräaikaisen matkapuhelimensa liittymäsopimuksen päättymispäivä, kertoo Traficom. Tällä on tarkoituksena edistää kilpailua. Kuluttaja voi lähettää tekstiviestin SOPIMUS numeroon 18321, ja hän saa välittömästi vastauksena tekstiviestin, joka kertoo määräaikaisen sopimuksen päättymispäivän. Mikäli kuluttajan liittymäsopimus on toistaiseksi voimassa oleva, palautuu tästäkin tieto vastaussanomana kuluttajan matkapuhelimeen.

Tästä linkistä voit avata asiakkuuden Moi Mobiiliin ja samalla tuet pienellä summalla tämän blogin ylläpitoa. 


(Alkuperäinen artikkeli julkaistu 12.12.2018 ja nyt päivitetty)

9 kommenttia:

 1. Vakuutuksista puheenollen kannattaa katsoa, että esim. ytk:n jäsenyyteen sisältyy tapaturma-, vastuu- ja oikeusturvavakuutus 18€/vuosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, pitääkin tutustua noihin tarkemmin... Vaikka YTK onkin JATTK-työttömyyskassaa paljon kalliimpi, niin tuo 18 e/vuosi vaikutti ainakin näin ensisilmäyksellä kyllä erittäin hyvältä tarjoukselta noista vakuutuksista. Jos on jo YTK:n kassajäsen, niin tuo yhdistyksen jäsenyys pitäisi olla kaikille itsestäänselvyys. Voisipa liittyä vain yhdistyksen jäseneksi.

   Poista
 2. Aika paljon yksinkertaistusta tuossa puhelin- ja internetliittymän vertailussa. Se että markkinoita ostavan liittymä maksaa 3,2e ei määrittele sen internet-yhteyden hinnan oikeellisuutta. Se vain kertoo siitä että joku haluaa myydä tappiolla palveluaan ostaakseen markkinaa. Aina voi toivoa vaikka mitä, mutta jotenkin tuossa kohtaa nuo realiteetitkin on hyvä tiedostaa ja vertailla samoja hedelmiä ymmärtäen ne taustat(mitkä varmasti ymmärrätkin). Erinomainen blogi Sinulla, kiitos siitä, paras tähänastisista mitä ole nähnyt tässä aihepiirissä, erityisesti tämä säästämisen ja sijoittamisen osio.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista blogini osalta, yritän jatkaa samaan malliin ja vieläpä parantaa, jos vain mahdollista.

   Tuosta hinnasta pakko vähän kommentoida. Kuluttajallehan se on ihan sama, mikä on yrityksen motiivi tuotteen myyntiin tietyllä hinnalla. Jos rahalle saa vastinetta, niin kaupat syntyvät ja hinta vastasi tuotteen arvoa kuluttajalle. Hintahan voi olla mitä vain, mutta kuluttajan sille antama arvo ei. Arvo syntyy vain tarpeesta.

   Tähän hintaan liittyy sitten läheisesti tuottavuuden kasvu, joka on sinällään jännä juttu. Digitalisoitumisen ja halventumisen myötä hyödyistä valtaosa (noin 90 %) jakautuu lopulta kuluttajille. Saamme siis enemmän vähemmällä ja tämä vieläpä laskee mitattavaa bruttokansantuotetta. Kärjistäen koko netin data voisi kulkea langattomasti ja olla lähes ilmaista. Marginaalikulu vaikkapa Elisalle siitä, siirtyykö taivalla dataa 10 Mbit/s vai 100 on aika nolla. Paljonko tuosta erosta yritys sitten kehtaa/pystyy veloittamaan? Miten enää määrittelet hinnan oikeellisuuden?

   Poista
 3. Minulla on kotona maksuton 10 Mb -kaapelimodeemi. Puhelin aina siinä kiinni.

  Se mikä sapettaa puheliittymissä, että ei ole halpaa puolen megan nettiä enää noin viiden euron hinnalla. Ennen sai, nyt joutuu maksamaan muutamasta hassusta megatavusta maltaita. Puhetta ja viestejä en juuri käytä. Jos käytän, todellinen kustannus alle euron. Kohta on järkevämpi jahtailla Wifi-verkkoja, musiikit on jo aikaa Offline-tilassa, ja siirtyä kk-maksuttomaan latausliittymään. Kymmenen euron alkusaldo riittäisi varmaan vuodeksi käytölläni...

  Nykyinen liittymä määräaikainen syksyyn asti:

  Rajaton 50/50 4G Suomessa.
  20 Gt EU, rajaton pohjola ja Baltia.
  Rajaton puhe, viestit.

  Kymmenen euroa kuukaudessa ehdoton kipuraja itsellä, dataa menee 3 Gt kk 4G:llä.

  VastaaPoista
 4. Telia Dotin hintahaitari on 5-25€ kuukaudessa. En ymmärrä mikä tässä hinnoittelussa on hankalaa. Laskutus kulutuksen mukaan, mutta hintalattialla ja -katolla. Haitarin sisällä maksat toteutuneen kulutuksen mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Periaatteessa näin. Tuohon minimihintaan pääsee vain, kun ei käytä liittymää yhtään. Pienelläkin datan käytöllä se on sitten vähintään 6 €/kk. Särähtää myös vähän korvaani, jos dataa, puheluja yms mainostetaan rajattomina, vaikka siis todellisuudessa maksetaan käytön mukaan. Eihän sen nyt noin pitäisi mennä? Harhaanjohtavaa, jos mikä.

   Sitten se datan hinnoittelu. Jos se on sinusta selvää, niin kerropa mitä maksaa käyttää dataa 40 megatavua, aamusta jos sinä päivänä ei ole muuta käyttöä ja iltapäivästä käyttää sitten 90 megatavua? Oikea vastaus taitaa olla 0,04 x 10 € + 0,09 x 7 € = 1,03 €. Hintakatto rajaa sen kuitenkin vain yhteen euroon päivässä. Jos tuollaista matematiikkaa vaaditaan laskutuksen selvittämiseen, niin itse jätän väliin.

   Vai olenko ymmärtänyt asian jotenkin väärin?

   Poista
 5. Olet oikeassa, hinnoittelussa piilee koiruuksia. Olin kuvitellut, että käyttöhinnat ei vaihtelisi.

  Oma laskuni on ollut 5€/kk, niin en ole asiaan kiinnittänyt huomiota. Soitan puheluita ja käytän puhelimen nettiä vähän. Telia Dotissa on kuitenkin ilmainen mobiilivarmenne, jota käytän paljon. Tärkeintä on säilyttää puhelinnumero itselläni, koska se on aika monessa paikassa tunnisteena.

  Aiemmin maksoin DNA:lle samasta kulutuksesta 20€/kk, joka oli ryöstöä. Kehtasivat vielä soittaa sopimuksen päätyttymisen lähellä ja tarjota määräaikaisena vielä kalliimpaa liittymää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänne tuli sama puhelu. Tarjottiin 16,99 kk 200 megan kaikki rajatonta. 12 kk pallo jalkaan.

   Tein numeronsiirron Saunalahden kuukausimaksuttomaan latausliittymään.
   Tein tilauksen Moille 0.5 Mbps rajattomaan Laitenettiin hintaan €4 kk.
   Elisalle lasken lataavani 10 euroa vuodessa, joka riittää koko vuodeksi helposti.

   Jos joskus tarvitsen nopeampaa dataa, se on Latausliittymällä 66 snt pv.

   DNA.n nykyinen hinta sama kuin yllä, 9,90 kk kaikki rajatonta.

   En käytä puheluita tai viestejä juuri, nettiä menee perustarpeella vähän enemmän.
   Ei kuitenkaan tarvetta 100 megan nopeuksille, ei edes 10 megalle.

   Lasken, että jatkossa maksan tuolla kombolla alle €4,50 kk.

   Puhelimessa pitää olla Dual SIM, muuten ei toimi.

   SIM1 on Latausliittymä, josta netti poikki. SIM2 laitetaan Laitenettinä hoitamaan dataa.

   Hyvästi puhelinlaskut!

   Poista