12. joulukuuta 2018

Halvin puhelinliittymä peruskäyttöön

Olen tässä blogissa kertonut muun muassa turhista vakuutuksista ja halvimmasta työttömyyskassasta. Nyt säästövinkkien seuraavaa osaa jatkaa halvimman puhelinliittymän metsästys. Olen halunnut kirjoittaa tästä aikoja sitten, mutta vasta nyt aihe nousi todella ajankohtaiseksi. Ensiksi kuitenkin vähän taustaa. Käytän älypuhelinta pääosin kaikkeen muuhun, kuin puhumiseen. Kanssakäyminen ihmisten kanssa hoituu pääosin WhatsAppilla. Palveluista sadetutka, Twitter, ResQ, karttasovellukset yms kuluttavat itselläni jonkin verran dataa, mutta mikään netissä roikkuva, kissavideoita katsova himosurffaaja en kännykällä todellakaan ole. Dataa kuluu siis maltillisesti, yleensä noin 150 Mt kuukaudessa. Kotoa kerrostalosta löytyy yhtiövastikkeellinen, 5,1 euroa/kk maksava Saunalahti Huoneistokaista (internet + kaapeli tv). Taloyhtiön hallitus on jo kilpailuttanut tämän 10 megaisen yhteyden ja uudeksi hinnaksi tuli vieläkin halvempi 3,2 euroa/kk. Halpaa kuin saippua ja melkein jo hävettää maksaa noin vähän :)Joskus ammoisina aikoinahan kännykkäliittymissä ei välttämättä ollut kuukausimaksuja. Käyttöön perustuvassa liittymässä kuukausimaksuni saattoi olla nolla euroa, kun ei lähettänyt tekstiviestejä tai soittanut. Koska nykyisellä älykännykällä harvemmin tekee mitään ilman datayhteyttä, niin semmoisenkin saattoi hyvinä aikoina saada parin euron kuukausimaksulla. Tällöin halvan hinnan takia joutui tosin tinkimään datan määrästä, tai ainakin sen nopeudesta. Hitaalla yhteydelläkin kyllä pärjäsi omalla käytölläni. Jotenkin hassua, että enää ei löydy halvalla pakettia, joka sopisi aikaisemmin kertomaani käyttöön. Vähän absurdia, että maksan tällä hetkellä Moi-kännykkäliittymästäni (4G simmi sisältää dataa 4 Gt/kk) enemmän, kuin kerrostalokämppäni paremmasta yhteydestä. Moi siis maksaa 6 e/kk ja Huoneistokaista 3,2 e/kk.


Moi Mobiili - Itselleni halvin


Miksi käytän tällä hetkellä Moi Mobiilin liittymää? Lyhyesti se sopii parhaiten alussa kertomaani käyttöön ja on halvin. Moi Mobiilihan on suomalainen matkapuhelinoperaattori, joka markkinoi liittymiään ensisijaisesti kuluttajille ja pienille yrityksille. Moi on virtuaalioperaattori, eli se käyttää DNA:n verkkoa. Yritys on perustettu toukokuussa 2016. Moi laskuttaa palveluistaan suoraan luottokortilta, joka on kätevää ja kaikkea saa tarkasteltua ja muokattua netin kautta. Moin kanssa ei sitoudu mihinkään, eikä maksa turhasta. Kaikista reiluinta ja läpinäkyvintähän on, että maksaa vain käytön perusteella, jos ei tarvitse tekstari- tai puhepaketteja.Omassa sarjassaan, jossa maksetaan vain käytön mukaan, Moi on eittämättä itselleni paras vaihtoehto. Hauskaksi valinnan teki myös se, että Adtraction-affiliate sivuston kautta maksettiin aikoinaan komissiota 40 euroa, kun tuon tilasin itselleni (Tällä hetkellä komissio on enää 10,40 euroa). Aikaisempi Elisan 4,9 e/kk maksanut kännykkäliittymäni hitaalla datalla (0,256 M) päivittyi siis 6 e/kk maksavaan Moin 4G liittymään 4 Gt datamäärällä. Silloin laskeskelin, että tuolla 40 euron komissiolla kattaisi noin 3 vuotta vähän kalliimman kuukausimaksun erotusta, kun samalla liittymän palvelut vieläpä paranevat. Loogisinta oli siis vaihtaa Moihin ja olen ollutkin tähän tyytyväinen. Asiakkuus kesti melkein vuoden ajan.


Ilmainen lounas - Sinä toimit maksumiehenä


Aamulehti kertoi aikoinaan seuraavaa: "Yli 20 euron liittymä oli tarjolla 2,90 eurolla – Elisan puhelinmyyjät soittivat Moi Mobiilin asiakkaille ilman asiakkaiden lupaa". Jutun mukaan Elisa rikkoi kieltoa kännykkäliittymien markkinoinnissa ja viestintävirasto on antanut tästä huomautuksen. Lupaa liittymien markkinointiin on pyydetty muita tuotteita koskevan markkinointipuhelun aikana ja Moi Mobiilin mukaan Elisa kalastelee sen asiakkaita poikkeuksellisen aggressiivisesti tehden erittäin kovia tarjouksia. Alalla on ollut tapana, että uudet asiakkaat saattavat saada 10–30 prosentin alennuksen, mutta noin 90 % alennus on ennenkuulumatonta, Aamulehti kertoo.

Vähän aiheeseen liittyen kannattaa muuten lukaista artikkelini puhelinmyynnin kieltämisestä. Aina välillä on hauskaa kuunnella ihmisten valitusta puhelinmyyjistä, kun se olisi naurettavan helppo kieltää ja todella pienellä vaivalla. Tämä puhelinmyynnin rajoituspalvelu Robinson maksaa 0,39 €/min+pvm ja on voimassa 3 vuotta. Suosittelen tuota palvelua ja lukaisemaan myös saman artikkelin lopun  siitä, miten tietoturvasta kannattaa huolehtia tekemällä tietojenluovutuskielto Traficomiin ja Väestörekisterikeskukseen.

Elisan agressiivinen tarjous vain Moin asiakkaille alkuvuodesta 2018. Kuvan lähde.

Tarjouksen saaneita asiakkaita alhaiset hinnat ovat toki ilahduttaneet, enkä yhtään ihmettele. Lähes ilmainen lounas kiinnostaa ketä tahansa, kun maksumies on joku muu. Jos olisin Elisan osakkeenomistaja, niin pitäisikö olla huolissaan? Tuo markkinointi (ylempi kuva) menee alle omakustannushinnan ja markkinointi viestintäviraston vastaisesti aiheuttaa varmasti närää vanhojen asiakkaiden, sekä myös mahdollisten tulevien asiakkaiden joukossa. Sinä vanhana Elisan asiakkaana maksat uusien asiakkaiden hankinnasta. Reilua? Käyttämällä Elisan liittymää olet osittain myös moraalisessa vastuussa tällaisesta toiminnasta. Tietysti viestintäviraston kannasta voi olla montaa mieltä. Miksi puhelinliittymää ei saisi markkinoida, jos siihen on lupa nimenomaisesti pyydetty? Sallittua olisi vain, jos kuluttaja itse olisi tässä aktiivinen. Ei ihan aukea itselleni nykypäivänä...


Kalastelutarjous - Saunalahti Tarkka Perus (2,9 e/kk)


Vaikka olenkin ollut Moi Mobiiliin erittäin tyytyväinen lähes vuoden verran, niin vaihdoin silti ihan äskettäin liittymää. Mikähän kummallinen juttu sai minut vaihtamaan liittymää? Jos muistat vielä aikaisemman kappaleen, niin se toimii aasinsiltana tähän vaihtoon. Moi Mobiili-liittymän omistajana sain nimittäin soiton Elisalta. Sieltä tiedusteltiin, sainko heiltä pari viikkoa sitten lähetetyn joulukortin erilaisista hienoista tarjouksista. Enpä tainnut saada. Sitten kyseltiin lupaa, josko olisin kiinnostunut kuulemaan noista tarjouksista. Yksi tarjous oli ylitse muiden ja sai kiinnostukseni nousemaan. Nimittäin halpa liittymätarjous puhelimeen.

Onko Elisa korjannut markkinointikäytäntöä? Ehkä, tai ehkä ei, ainakin vihjaus joulukorttiin oli ovela :) Toisaalta luvattu tarjouskaan ei ole niin posketon. Nyt luvattiin enää Saunalahti Tarkka Perus liittymää hintaan 2,9 e/kk. Avausmaksu 3,9 euroa. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus tarjouksessa 24 kk, jonka jälkeen hinta 12,9 e/kk. Liittymässä ei datakattoa, mutta nopeus 1 M. Hitaampi siis kuin Moin 4G liittymä, enkä tarvitsisi rajatonta nettiä. Hinnan puolesta kuitenkin puolet Moita halvempi. Päätin siis vaihtaa nyt joulukuussa liittymää. Moraalisesti vähän arveluttavaa, mutta toisaalta kertoo myös siitä, että nykymaailmassa aika usein vain raha ratkaisee. Tästäkään en olisi mitään kuullut, jos myyjä ei olisi ollut aktiivinen. Noin 30 euron säästö vuodessa ei kyllä tunnu rahapussissani juuri mitenkään, joten sen puolesta vähän turhaa. Jotenkin vain tekee mieli katsoa, onko ruoho vihreämpää aidan toisella puolella ja miten Elisalla asiat nyt toimivat. Jos pitäisi veikata, niin kahden vuoden päästä olen taas takaisin Moi Mobiilin asiakkaana. Siitä kun on paha enää parantaa.

Tästä linkistä voit avata asiakkuuden Moi Mobiiliin ja samalla tuet pienellä summalla tämän blogin ylläpitoa.

4 kommenttia:

 1. Vakuutuksista puheenollen kannattaa katsoa, että esim. ytk:n jäsenyyteen sisältyy tapaturma-, vastuu- ja oikeusturvavakuutus 18€/vuosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, pitääkin tutustua noihin tarkemmin... Vaikka YTK onkin JATTK-työttömyyskassaa paljon kalliimpi, niin tuo 18 e/vuosi vaikutti ainakin näin ensisilmäyksellä kyllä erittäin hyvältä tarjoukselta noista vakuutuksista. Jos on jo YTK:n kassajäsen, niin tuo yhdistyksen jäsenyys pitäisi olla kaikille itsestäänselvyys. Voisipa liittyä vain yhdistyksen jäseneksi.

   Poista
 2. Aika paljon yksinkertaistusta tuossa puhelin- ja internetliittymän vertailussa. Se että markkinoita ostavan liittymä maksaa 3,2e ei määrittele sen internet-yhteyden hinnan oikeellisuutta. Se vain kertoo siitä että joku haluaa myydä tappiolla palveluaan ostaakseen markkinaa. Aina voi toivoa vaikka mitä, mutta jotenkin tuossa kohtaa nuo realiteetitkin on hyvä tiedostaa ja vertailla samoja hedelmiä ymmärtäen ne taustat(mitkä varmasti ymmärrätkin). Erinomainen blogi Sinulla, kiitos siitä, paras tähänastisista mitä ole nähnyt tässä aihepiirissä, erityisesti tämä säästämisen ja sijoittamisen osio.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista blogini osalta, yritän jatkaa samaan malliin ja vieläpä parantaa, jos vain mahdollista.

   Tuosta hinnasta pakko vähän kommentoida. Kuluttajallehan se on ihan sama, mikä on yrityksen motiivi tuotteen myyntiin tietyllä hinnalla. Jos rahalle saa vastinetta, niin kaupat syntyvät ja hinta vastasi tuotteen arvoa kuluttajalle. Hintahan voi olla mitä vain, mutta kuluttajan sille antama arvo ei. Arvo syntyy vain tarpeesta.

   Tähän hintaan liittyy sitten läheisesti tuottavuuden kasvu, joka on sinällään jännä juttu. Digitalisoitumisen ja halventumisen myötä hyödyistä valtaosa (noin 90 %) jakautuu lopulta kuluttajille. Saamme siis enemmän vähemmällä ja tämä vieläpä laskee mitattavaa bruttokansantuotetta. Kärjistäen koko netin data voisi kulkea langattomasti ja olla lähes ilmaista. Marginaalikulu vaikkapa Elisalle siitä, siirtyykö taivalla dataa 10 Mbit/s vai 100 on aika nolla. Paljonko tuosta erosta yritys sitten kehtaa/pystyy veloittamaan? Miten enää määrittelet hinnan oikeellisuuden?

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...