7. elokuuta 2018

ResQ - Ruokahävikin vähentäminen ja edullisemmin syöminen

Lähes jokaiselle toiminnalle on nykyisin jo oma applikaationsa älypuhelimeen. Niin on myös ruokahävikin vähentämiseen. Mikä on apsi, joka estää  heittämästä rahaa roskiin? ResQ on lyhyesti sanoen hävikkiruokapalvelu, jonka avulla voit syödä ravintolaruokaa halvemmalla ja säästää samalla ympäristöä vähentämällä hukkaan heitetyn ruuan määrää. Sekä lompakkosi, että ympäristö siis kiittää, kun käytät tätä palvelua. Kuluttajalle vähän siis kuin modernia ja päivitettyä roskisdyykkausta 2.0, kun saat pelastaa itse päivällisesi. Tietenkin sillä erolla, että homma ei ole edellä mainitulla tavalla ilmaista ja ruokaa ei haeta roskiksesta ;)


Kuulin ensimmäisen kerran palvelusta joskus vuoden 2016 kesällä, kun korjasin kaverini polkupyörää ja hän toi tästä vaivanpalkaksi lounasta. Sanoi ostaneensa ja noutaneensa halvalla kahdelle henkilölle kiinalaista ruokaa jonkun ResQ-sovelluksen kautta. Kyselin vähän miten homma toimii ja kaverini kehui palvelua näppäräksi. Valitsi vain kiinnostavat ruuat, maksoi sovelluksella ja haki paikanpäältä ravintolasta rasioihin hyvin pakatut ruuat. Hinta oli erittäin kilpailukykyinen ja ruokakin juuri sellaista, jota ravintolasta normaalisti olettaakin saavansa. Kuulosti korvaani erittäin mielenkiintoiselta, mutta en sinä vuonna kuitenkaan palvelua viitsinyt kokeilla. Syynä oli se, että sovellusta käyttäviä ravintoloita oli vain aivan Helsingin keskustan ytimessä. Vantaalta ei sinne asti viitsi millään pelkän ruuan perässä lähteä.


Mistä on kyse?


ResQ Club on Helsinkiläinen start-up-yritys. ResQ -palvelun kautta kuluttajat saavat ravintoloiden, hotellien, leipomoiden ja kahviloiden hukka-annoksia, eli samana päivänä valmistettua, muuten ruokahävikiksi ja lopulta biojäteastiaan meneviä annoksia noin 40-70 prosentin alennuksella. Yleensä normaali hinta on noin 5 - 6 euroa, mutta se riippuu paljon itse annoksesta ja sen koosta. Hintahaarukka voi siis olla jotain kolmesta eurosta seitsemään euroon. Paistetut riisinuudelit kananmunalla ja kasviksilla voi olla noin 2,5 euroa ja iso kasa sushia noin 8 euroa. Annokset maksetaan suoraan palvelussa. Sovellukseen syötetään luottokortin tiedot ja sitä laskutetaan aina, kun ostoksen tekee. Jos ei halua syöttää sovellukseen oman maksukortin tietoja, niin vaihtoehtoisesti applikaatiossa omalle tilille voi ladata vähän isomman kasan krediittejä, joilla ruuat voi maksaa. Pääsääntöisesti 1 krediitti = 1 euro, mutta isomman kasan valmiiksi ostamalla voi säästää muutaman euron. Esim 30 kredittiä = 29 e (säästö 3,4 %) ja 50 krediittiä 48 e (säästö 4,2%). Krediitit ovat voimassa rajoituksetta, kunhan käytät palvelua. Muuten 12 kk viimeisen ostoksen jälkeen. Krediittejä voi ladata maksukortin, PayPalin tai Paytrailin kautta.

Lähimmät ResQ ravintolat näkee kartalta ja sovellus näyttää selkeästi niiden tarjonnan ja annosten hinnat. Kun lempiruoka tulee vastaan, niin yhdellä sormen pyyhkäisyllä saa pelastettua halutun annoksen. Tilaukset saa noutaa ravintolasta itselle parhaiten sopivalla hetkellä. Jokaisella annoksella on kuitenkin luonnollisesti viimeinen hakukellonaika, eli nouto pitää olla tehtynä ravintolan itse ilmoittamaan takarajaan mennessä. Yleensä sopivaa hakuaikaa on kuitenkin pari tuntia tai enemmänkin tarjonnan ilmestymisen jälkeen. Tämän ansiosta ResQ sopiikin hyvin siihen, että ruuan voi hyvin ostaa töistä lähtiessä ja hakea kotimatkan varrelta olevasta ravintolasta, kun se itselle parhaiten passaa. Annoksen maksusta sovellus näyttää kuitin (näkyy niin sovelluksessa, kuin sähköpostissakin), jota vastaan hävikkiruoka voidaan noutaa ravintolasta. Yleensä ravintola kysyy hakijan nimeä, jolla he ruakahaun yksilöivät. Ruoka on yleensä pakattu pakasterasioihin, ruuasta riippuen esimerkiksi riisi toiseen ja liha kastikkeineen toiseen. Jossain on tosin tullut vastaan myös ruoka pakattuna kertakäyttöiseen dogipackiin. ResQ -sovellus toimii iOS ja Android-käyttöjärjestelmillä. Palvelua voi käyttää verkkoselaimella esimerkiksi tästä linkistä.

ResQ-palvelun tyypillistä tarjontaa verkkoselaimessa perjantai iltana vähän lounaan jälkeen kesällä 2017.


ResQ filosofia ja kiertotalous


EU:n tavoitteena on vähentää ruokahävikkiä puoleen vuoteen 2030 mennessä. Kotitalouksien osuus koko ruokaketjujen syömäkelpoisesta ruokahävikistä Suomessa on noin 120 miljoonaa kiloa, ja sen rahallinen arvo on 500 miljoonaa euroa. Luonnonvarakeskuksen selvitysten mukaan Suomen ravintola-alan syömäkelpoinen ruokahävikki on 75–85 miljoonaa kiloa vuodessa. Tästä valtaosa syntyy linjastoruokailujen tarjoilutähteistä. ResQ tähtää siis hyvään rakoon ja ResQ Clubin visiona onkin poistaa ravintoloista syntyvä tarjoiluhävikki Euroopasta vuoteen 2030 mennessä. Kovat ovat siis suunnitelmat. Palvelu aloitti toimintansa Suomessa tammikuussa 2016. Kun ensimmäisen kerran kirjoittelin tätä artikkelia (kirjoitushetkellä 25.8.2017) ResQ Club oli saanut Suomessa yli 170 000 käyttäjää ja Ylen mukaan palvelussa oli noin 150 ruuan tarjoajakumppania. Nykyään (heinäkuu 2018) palveluun rekisteröityneitä käyttäjiä on jo yli 300 000 ja palvelussa annoksia myyneitä ravintoloita on parisen tuhatta.

Ravintola-alalla päivän kysyntää ei koskaan voi arvioida tarkasti. Parhaiten hävikkiruokaa saa lounasajan jälkeen noin kello 15-16 jälkeen. Tämä on tietenkin luonnollista, koska annoksia saa juuri sen verran, kuin ruokaa on yli lounaalta jäänyt. Tarjoiluhävikin lisäksi ravintolat voivat vähentää palvelun avulla myös raaka-ainehävikkiään arvokkaiden ja nopeasti pilaantuvien raaka-aineiden, kuten esimerkiksi kalan osalta, kertoo ResQ Club Oy:n entinen toimitusjohtaja Tuure Parkkinen. ResQ onkin loistava esimerkki kiertotaloudesta. Muuten hukkaan menevälle ruoalle saadaan arvoa digitalisaatiosta, palvelu yhdistää tehokkaasti ravintolat ja asiakkaat. Applikaatiosta voi näppärästi parilla klikkauksella varata kotimatkan varrelta ravintolasta päivällisen mukaansa. ”Sen sijaan, että menisi kaupan kautta kotiin kokkaamaan päivällistä, voi hakea valmista ruokaa kotimatkalla melkein raaka-aineiden hintaan”, kertoo ResQ:n entinen toimitusjohtaja ja hankkeen vetäjä Tuure Parkkinen.

Palvelu toimii Suomessa pääkaupunkiseudun lisäksi suurimmissa kaupungeissa (yli 25 kaupunkia), kuten Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Mikkelissä, Seinäjoella, Lahdessa, Oulussa, Raumalla, Kouvolassa, Kotkassa, Porvoossa ja Vaasassa. Lisäksi palvelu toimii Suomen ulkopuolella Ruotsissa, Saksassa ja Hollannissa.



ResQ kokemuksia - Oma mielipiteeni palvelusta


Lyhyesti sanoen olen asiakkaan näkökulmasta erittäin tyytyväinen palveluun. Kun ensimmäisen kerran tein tästä juttua (25.8.2017), niin olin käyttänyt palvelua noin reilun kuukauden verran. Rahaa oli käytetty 70,5 euroa ja annoksia ostettu 13 kpl viidestä eri paikasta. Keskiarvoksi tuosta muuten tulee noin 5,4 euroa/annos. Siihen mennessä tilaukseni ovat muun muassa seuraavista ravintoloista: Ravintola Taimi, Mr. Lau ravintola, Tandoori Villa, Lime Leaf ja Foodhouse. Jos joku tuntee kyseiset paikat, niin ei tule ehkä yllätyksenä, että tilaukseni ovat painottuneet enemmän kiinalaiseen ruokaan. Paljon on tullut syötyä kanaa, paistettua porsasta, härkää ja naudanlihaa erilaisissa tulisissa kastikkeissa. Tietenkin löytyy myös lammaspyöryköitä, chicken tikka masala ja paistettua riisinuudelia vihanneksilla.

ResQ annos ravintola Taimesta 24.8.2017. Lammaspyöryköitä tomattikastikkeessa ja spagettia hintaan 4,5 e. Kylkiäisiksi vielä ilmainen salaatti, huippua! Lämpimän annoksen paino pakkauksineen 1011 g ja salaatin 335 g. 16 lammaspullasta söi kolme päivää. Näin halvalla ei tekisi edes itse.

Onko esimerkiksi kiinalaine ruoka, jossa on häränlihaa punaisessa Thai-kastikkeessa halpaa, jos se maksaa 6 euroa? On, jos sitä vertaa ruokalistan mukaiseen menuun, jossa hinta on 16 euroa. Toisaalta hintaa voidaan pitää myös kalliina, jos samaa ruokaa saa syödä buffetissa niin paljon kuin napa vetää hintaan 9,90 euroa ja päälle saisi vielä jälkiruokaa. Mitä tuohon hintaan nyt sitten yleisesti vastaisi? Jos katsot tuota ylempää kuvaa esimerkiksi lammaspyöryköistä ravintola Taimesta ja sen kuvatekstiä, niin se on ainakin erittäin halpa. Mr Lau -ravintolastakin olen hakenut usein kiinalaista, jonka kerran punnitsin. Nettopaino riisille 388 g ja lihalle 650 grammaa. Eipä taida saada raaka-aineita edes tuolla kilohinnalla, kun annos maksoi 6 euro? Aika usein tuosta syö sen kaksi päivää. Joskus on tosin jäänyt huono mieli, kun rasiat ovat olleet vain puoliksi täynnä. Hyvä palvelu, jos sitä ei pilata ahneudella. Pitäisi muistaa, että nyt ei myydä noutoruokaa, vaan käännetään biojätteeseen menevä hävikki rahavirraksi. Siinä on vissi ero. Jos kaikki hävikkiruoka menee, niin hinta on varmaan ihan ok. Jos hävikkiruoka ei mene kaupaksi ResQ-palvelussa, niin silloin ravintoloitsija varmaan pyytää siitä liikaa hintaa.

Kun vuonna 2017 pidin kolmen viikon kesäloman, niin taisin sinä aikana tehdä itse ruokaa vain kerran tai kaksi. Ruokani hain ResQ:n kautta. Se on vain jotenkin helppo tapa kokeilla uusia ruokia. ResQ on nopeampaa kuin kaupassakäynti ja ruuanlaittaminen kotona. Ajan ja vaivan lisäksi myös rahaa säästyy. Tietenkin hommaan pitää ottaa mukaan myös itse ruuan hakemiseen käytetty aika ja vaiva. Kesälomalla otin kuitenkin sen liikunnan ja viihteen kannalta. Jos ei tule muuten oikein liikuttua, niin makoisa ruoka on hyvä motivaattori ottaa fillari alle ja lähteä polkemaan. Otin haun myös seikkailun kannalta. On mielenkiintoista, kun yrittää etsiä ennestään tuntemattoman ravintolan ja sen jälkeen vielä optimoida nopeinta reittiä sinne ja takaisin. Kotiseutu tulee tutummaksi ja samalla myös ravintolat, vaikka en niissä juuri muuten käykään. Ainoana ongelmana palvelussa koen ruoan kuljetusastian epäekologisuuden. Ruoka on joskus pakattu  kertakäyttörasiaan (onneksi aika harvoin). Pakasterasiat voi sentään uudelleenkäyttää...



Miksi palvelu ei ole vielä kaikkien huulilla?


ResQ-palvelun filosofia, eli se ettei heitetä ruokaa roskiin, on todella järkevä ja ekologinen. Tästä syystä luulisi, että ainakin kaikissa lounasruokaa tarjoilevissa paikoissa sovellus olisi jo tuttu. Mutta kun ei ole. Edes tavallinen käyttäjä ei välttämättä ole siitä kovin perillä, vaikka palvelu on jo pari vuotta vanha. Kysely kaveripiirissäni kertoi, että aika harva oli sovelluksesta kuullut. Todennäköisesti sitäkin harvempi ravintoloitsija on siis tästä perillä. Miksi esimerkiksi lähialueen ravintolat eivät ole aktivoituneet? En usko, etteikö hävikkiruokaa kaikissa syntyisi. Ainakin näin asiakkaan näkökulmasta kaikki näyttää toimivan, joten hitaaseen tarjonnan kasvuun ja maailmanvalloituksen puuttumiseen on pakko olla jokin syy. Jos startup-yritys on reilun kahden vuoden toiminnan jälkeen vielä näin alussa, niin markkinoinnissa ja mainonnassa on edessä vielä pitkä ja kivinen tie.

Ensimmäiseksi herää tietenkin kysymys, ottaako ResQ annoksista jotenkin poikkeuksellisen ison palkkion? Mistään en ole saanut kaivettua tästä faktatietoa. Tietenkään sitä ei kilpailijoille haluta kertoakaan, mutta luulisi komissiolla ja sen suuruudella olevan jonkinlainen merkitys. Jos Uberin kohdalla palvelun käyttö "maksaa" kuljettajalle noin 20 %, niin veikkaisin tässä liikuttavan samoissa prosenteissa, tai jopa vähän yli (veikkaus perustuu liikevaihtotietoihin). Vitosen annoksesta jäisi siis 4 euroa ravintolanpitäjälle ja 1 euro ResQ Clubille. Tästä tuloksesta pitää tietenkin vielä maksaa verot. Tämän palkkion ei pitäisi ainakaan olla esteenä ResQ:n käytölle ravintoloissa. Jos itse olisin ravintoloitsija, niin kait se elintarvikevalvonta ja terveystarkastaja myös askarruttaisivat. Mitä ne sanovat tästä palvelusta? Sinällään tässäkään ei kuitenkaan pitäisi olla mitään ongelmaa, koska vastuu ruuan asianmukaisesta säilyttämisestä on aina ravintolalla. ResQ toimii vain välittäjänä.



Palvelu ei vielä myy itseään - Potentiaalista pitää osata kertoa


Jos komissiorakenne ja elintarvikevalvonta ei ole syynä hitaaseen ravintolamäärän kasvuun, niin mikä sitten? Alun perin palvelussa olevat ravintolat valittiin huolellisesti ja ravintola käytiin kouluttamassa henkilökohtaisesti. Ei kovin kustannustehokasta ja skaalautuvaa, kun henkilökohtainen koulutus söi resursseja. Nyt koulutukset hoidetaan netissä. Nykyään on siis mahdollista olla mukana sekä massakoulutuksissa netissä, että käydä itse materiaaleja läpi. Koulutuksiin liittyen on sekä videotallenteita, että paljon kirjallista materiaalia. Jos ennen päivässä sai koulutettua vaikkapa kolme ravintolaa "käyttäjäksi" ja vuodessa kasaan saisi noin 1 000 uutta ravintolaa (nyt siis parisen tuhatta, kun aloitti tammikuussa 2016), niin nyt taivas on vain rajana. Jokainen kiinnostunut ravintolanpitäjä voisi liittyä mukaan ja kasvu ei sido resursseja, kun hommaa ei tehdä enää vaikeimman kautta. Huonot ravintolat sitten karsitaan asiakkaiden palautteiden mukaan pois, jos niitä nyt sinne eksyy. Jos omistaisin ravintolan ja joku tulee avoimesti ja pilottiravintolan lukujen pohjalta näyttämään (tai sähköpostissa kertomaan), että tämän verran voin tehdä biojätteeseen menevästä ylijäämäruuasta rahaa ja näin näppärästi homma toimii, niin sopimus syntyisi sillä seisomalla. Tässä ravintolan näkökulmaa asiaan (radiohaastattelu): "Kotkalaisravintola Moliendolla hyviä kokemuksia ResQ-ruokapalvelusta".

Myös käyttäjien määrän kasvattamisessa on omat haasteensa. Kuluttaja- ja ravintolakäyttäjien määrän tulisi kasvaa tietyssä suhteessa, jotta palvelu on käyttäjilleen houkutteleva ja toimiva. Liian paljon käyttäjiä ja liian vähän ravintoloita, niin eihän sovelluksen kautta riitä juuri pelastettavaa -> käyttäjät kaikkoavat. Ehkä ResQ -sovellusta ei siksi vielä rummuteta kunnolla? Vähän muna-kana-ongelma. Juttelin sovelluksen logiikasta erään henkilön kanssa ja hänellä heräsi heti pelko: "Mitä jos ihmiset alkavat käyttää palvelua hyväkseen ja ostaa ravintolasta vain ResQ:n avulla?" En ihan ymmärtänyt logiikkaa, koska siinä tapauksessa ravintoloiden lounasmyynnit vähenevät ja täten myös ylijäämäruoka samaten. ResQ-sovelluksella on vain voitettavaa. Ehkä joku voi kuitenkin näin ajatella ja torpata sovelluksen sitten tietämättömyyttään.


ResQ sijoituskohteena ja miten palvelu on kehittynyt


Koska tämä on osittain myös sijoitusblogi, niin pitäähän tässä vähän sivuta myös talouspuolta. ResQ Clubin tulot muodostuvat ravintoloiden lisämyynnistä perittävästä komissiosta, joka hatusta heittäen olisi noin 1 euro/pelastettu annos. Nopean kasvun takia yrityksen kustannukset ovat korkeat, eikä toiminta toistaiseksi ole kannattavaa. Asiakastieto kertoo, että ResQ Clubin liikevaihto vuonna 2016 oli 117 000 euroa ja tappio - 474 000 euroa. Vuonna 2017 vastaavat luvut olivat liikevaihdon kohdalla 300 000 euroa ja tappio 1 310 000 euroa. Henkilöstö kasvoi kahdeksalla 17 henkilöön. Annoksia olisi pelastettu noin 400 000 vuoden 2017 loppuun mennessä, joka on linjassa liikevaihdon ja komission kanssa. Tällä hetkellä konserni tekee roimasti tappiota, kuten luvut kertovat. Liiketoimintamalli on kuitenkin periaatteessa hyvin skaalautuva ja bisnesidea kestävä. Jos, tai pikemminkin kun homma lähtee kunnolla lentoon, niin tulostakin varmaan syntyy. Jos ResQ-palveluun haluaa sijoittaa, niin tähän pääsee mukaan ostamalla Loudspringin osaketta Helsingin pörssistä. Loudspring Oyj on suomalainen sijoitus- ja kehitysyhtiö, joka sijoittaa puhtaaseen teknologiaan ja luonnonvarojen tehokkaaseen käyttöön liittyviin yrityksiin. Se omistaa ResQ Clubista 19,4 %. Omistan itse osaketta.

ResQ-palvelun kautta hommattua evästä nautittuna pyöräretkellä Vantaanjoen varrella. 3 pasteijaa ja 2 korvapuustia hintaan 2 e Tammiston Gigantin Olivia Cafesta.

Päivittelin tätä artikkelia, koska olen nyt käyttänyt palvelua reilun vuoden lähes yhtäjaksoisesti. Mitä tänä aikana on tapahtunut? Takana on jo yli 50 eri ostosta varmaankin 10:stä eri paikasta. Rahaa on käytetty palveluun varmaankin luokkaa 250 euroa. En ole enää jaksanut laskea. Vain yksi ostos on ollut pettymys (liikaa odotusta ja sekoilua ostoksesta) ja sekin johtunut ravintolapitäjän omasta sooloilusta, kun ei toiminut niin kuin pitäisi. Muutama yli "10 ja papukaijamerkki" suorituskin löytyy. Mieleenpainuvin jälleen kerran ravintola Taimi: Broileria pinaattikastikkeessa ja muusi 4,6 euroa. Mukaan annettiin vielä ekstrana friteerattuja banaaneja ja mangopannacotta. Taisi riittää melkein kolmeksi päiväksi. Vuonna 2018 lähes koko kesäloma mentiin tälläkin kertaa ResQ:n avulla, enkä juuri omia kokkauksia harrastanut. Huomasin myös palvelun integroituneen jo totaalisesti selkärankaani. Pyöräreissuilla tarkastan jo automaattisesti lähistön tarjonnan ResQ:n avulla aina taukojen aikana. Joskus pyöräreitti muuttuukin lennosta, jos lähistöllä on jotain pelastettavaa (esim 3 omarmunkkia ja 3 berliininmunkkia hintaan 3 e). Palvelu on vain niin kätevä, kun esimerkiksi tulet melontareissulta Helsingistä ja saat väsyneenä samalla reissulla ruuat mukaan.

Vuodessa palveluun on tullut palautemahdollisuus, mikä mahdollistaa hyvin sen, että voi suosia vain hyviä ravintoloita, tai vaihtoehtoisesti välttää huonoja. Myös aivan Helsingin keskustassa on muutamia yksittäisiä K-ruokakauppoja (yli 30 kpl) myynyt ruokakasseja/leipäkasseja ResQ:n kautta. Tykkään myös siitä, kun ResQ palkitsee silloin tällöin käyttäjiä (esim alennuskoodi, kun 50 ostosta on täynnä, tai vastaavaa). Uusien ravintoloiden määrä ja levinneisyys on vuodessa kasvanut reilusti, mutta aika hitaanlaisesti määrä kasvaa edelleenkin ainakin länsi-Vantaaa sisällä. Lähiöt ovat täynnä ruokapaikkoja ja silti joudun vielä polkemaan Helsingin puolelle, jos jotain haluan. Tähän ei vuodessa ole tullut parannusta. Pari paikkaa on tullut asuinpaikkani lähelle, mutta niissä ei ole koskaan tarjontaa. Tuollaiset pitäisi ehdottomasti karsia pois, jos myyntiä ei ole ollut vaikkapa kuukauteen. Odotan edelleen mielenkiinnolla sitä hetkeä, kun viiden kilometrin säteeltä asunnostani vihdoinkin löytyisi vähintään kaksi eri ravintolaa, jotka vähentävät hävikkiään ResQ-palvelun avulla.

Leipäkassi K-market Sellosta, hinta 5e. Sisältö vaihtelee päivittäin. Kassi sisältää vaaleaa ja tummaa leipää, erilaisia yrttivoipatonkeja, pullaa ja omapaistotuotteita, joita ruskea pussi vielä täynnä. Paino 3,2 kg, joten kilohinnaksi tulee 1,56 e/kg. Huhhuh. Halvemmalla saa enää varastamalla.

Ravintoloitsijalle ResQ tarjoaa lisätuloa riskittömästi suoraan viivan alle, edistää kestävää kehitystä ja tuo näkyvyyttä sekä mahdollisesti myös lisää uusia asiakkaita käymään ravintolaan. Me käyttäjät puolestaan syömme ResQ-sovelluksella vähän edullisemmin. Jos kiertotalouden mahdollisuudet ruokahävikin vähentämiseen kiinnostaa, niin kannattaa lukea myös artikkelini Fiksuruoka.fi -palvelusta ja Matsmart-verkkokaupasta. Suosittelen tutustumaan myös Feelian ruokakauppaan, joka tarjoaa valmisruokaa aivan uudella prosessilla.

Suosittelen kaikkia kokeilemaan ResQ-palvelua. Lataa vaikka sovellus älypuhelimeesi ja kirjaudu palveluun tällä koodilla: OPI-079. Saat 50 % alennusta ensimmäisestä annoksestasi. Helsingin kaupunki palkitsi muuten ResQ Clubin kesäkuussa 2017 vuoden ympäristöpalkinnolla.



Alkuperäinen teksti julkaistu ensimmäisen kerran 25.8.2017

11 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä, pitääpäs tutustua! Tähän asti olen ostanut ylijäämäruokaa suoraan omasta työpaikkaruokalasta. Sieltäkin saa muutamalla eurolla täyttää kipponsa yli jääneellä ruoalla. Helppoa on kun kävelee vaan portaat alas ja menee katsomaan mitä on tällä kertaa tarjolla :=D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veli kertoi, että hänen työpaikallaan on myös samanlainen tapa vähentää ruokahävikkiä. Pienellä kilohinnalla saisi vietyä jämät kotiin. Ei ole vielä kokeillut, mutta ehkä tämän artikkelin ja kommenttien myötä innostuu. Itse ainakin hyödyntäisin, jos vaan mahdollisuus olisi. Hieman olen kateellinen teille molemmille...

      Poista
  2. Vaikuttaa hyvältä palvelulta täytyy tutustua. Itse ostan usein kaupasta -30% lapulla varustettuja ruokia. Klo 21.00 jälkeen nämä saa taas jo -60%.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse ostan kanssa näitä -30 % lapulla varustettuja ruokia aina kun on tarjolla. En ole tosin huomannut, että omassa kaupassani ne olisivat koskaan -60 %, vaikka joskus aika myöhäänkin siellä piipahdankan. Mutta noinhan sitä hävikkiä on kaupan tapauksessa hyvä vähentää.

      Poista
    2. S-marketissa lapussa lukee -30%, mutta klo 21.00 niistä saa kassalla -60% alennuksen. Ennen tarjous koski osaa kaupoista, mutta nyt käsittääkseni koskee kaikkia s-kauppoja. Lisäksi paistotuotteet myös -60% klo 21.00 jälkeen.

      Poista
  3. Hauskan kuuloinen palvelu :) En ole käynyt itse koko 28-vuotisen elämän aikana kertaakaan ravintolassa (yli 10-vuotiaana..), niin miten tämä käytännössä toimii sitten paikan päällä? Lampsitaan sisään ravintolaan ja etsitään jostain jotain henkilökuntaa paikalle, jolle maksettu sapuska sitten näytetään appista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys. Noin se tosiaan toimii. Marssitaan siis vain sisään ravintolaan ja sanotaan tiskin takaa löytyvälle henkilökunnalle, että ResQ:n kautta ostettu tietty ruoka. Appsista voi näyttää kuittia. Välillä sitä ei edes tarkisteta, vaan ruuan nimen ja ResQ-palvelun mainitseminen riittää.

      Yleensä ruokaa hakiessa ravintolat ovat myös sulkemassa, joten asiakasruuhkan välttää siis kokonaan. Aika usein haku on siis yhtä nopea, kuin vaikkapa hodarin osto Ikeasta hiljaiseen aikaan. Alle minuutissa siis ohi. Ei jonotusta tai odotusta.

      Poista
  4. Hei, kiitokset mukavasta blogista, jota olen lueskellut nyt parin vuoden ajan. Kaikki aiheet eivät itseäni kiinnosta, mutta siksi luenkin blogiasi valikoiden ja olen tykännyt siitä mitä olen lukenut.

    Mutta itse asiaan. ResQ:ta itsekin kokeilin osin tämä kirjoituksen innostamana, joskin pienempi paikkakunta ja asuminen vähän kauempana keskustasta ei tarjoa paljoa hyödyntämismahdollisuuksia. Kun selvittelin firman/tuotteen taustoja, törmäsin uutiseen todella ikävästä tapahtumaketjusta, jonka linkkaan tuohon alle. Lyhyesti siis ResQ on kopio alkuperäisestä ohjelmistosta, jonka varasti firmasta potkut saanut toimitusjohtaja. "Alkuperäinen" tuotekin on sen jälkeen julkaistu, mutta ymmärrettävästi ResQ sai ratkaisevan etumatkan. Kilpailu on armotonta, mutta itselle jäi tosi ikävä maku yrittäjien puolesta kun tuosta asiasta luin. Olisikohan sinulla halua testata tuota originaaliakin versiota? Saattaisi olla jopa joku sponsorointimahdollisuus heidän edustajiltaan kun saisivat omallekin tuotteelle näkyvyyttä. Itse en täältä syrjemmästä varmaankaan saa iloa tuosta koska ResQ:ssakin tarjonta on täällä rajallinen.

    Tässä uutinen: https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kehutun-yrityksen-toimitusjohtajalle-vankeusrangaistus-mursi-nuorten-start-up-unelman-kaikki-sanoivat-ettei-ideoita-voi-varastaa/6777030#gs.60aX0qk

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kehuista. Kaikesta ei tietenkään voi tykätä ja valikoiden luku on sallittua :)

      Tuo ResQ:n tausta ja alkuhistoria on kyllä itselleni tuttu. Ilman oikeudessa käsiteltyjä dokumentteja ja sitä, että itse olisi ollut paikalla ja "aistinut" kehittäjätiimissä silloin meneillään olleen tilanteen, niin asiasta on vaikea sanoa oikeastaan mitään. Asioilla on kuitenkin aina kaksi näkökulmaa. Tässä on myös toinen: http://tuureparkkinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/210861-ceolle-fudut-tekes-paatoksen-takia-–-teki-paremman-palvelun-ilman-sijoittajia

      Jos asiasta olisi lukenut vain tuon antamani linkin verran, niin johtopäätös olisi täysin eri, kuin sinulla. Siis että ideoita ei voi varastaa ja alkuperäinen tiimi rahoittajineen oli vain hidas ja epäpätevä. Visio oli hukassa, rohkeutta puuttui ja jahkailtiin liikaa. Kilpailussa parempi voittaa ja se ei todellakaan ollut alkuperäinen tiimi. En väitä, että tämä olisi totuus, mutta molempia osapuolia kannattaa kuunnella. Aina ei kannata uskoa vain sitä, joka mediassa nostetaan esiin.

      Tuon Lunchien olen kyllä ladannut, mutta rehellisesti sanoen jo lyhyt käyttökokeilu toi esiin sen, että sovellus on valovuosia ResQ:ta jäljessä. En kokeilisi, saati mainostaisi, vaikka maksettaisiin. Kärjistäen tämä "origaali" versio on melkeinpä sysipaska. Ehkä parempi, että kävi näin kuten kävi, vaikka kaikki eivät tapahtumista ilahdukaan. Oliko kilpailu reilua ja mitä ideoita yms oikeastaan varastettiinkaan, en tiedä. Virheitä ja hätäisiä johtopäätöksiä varmasti tehtiin. Riidalla on harvoin yksi osapuoli, joten yhtä syyllistä on vähän turha etsiä. Kukin tehköön tarinan pahiksista, hyviksistä ja uhreista omat johtopäätöksensä.

      Itse tyydyn vain nauttimaan kuluttajille hyvästä lopputuloksesta ResQ-apin voimin. Toivottavasti asuinpaikallesikin tulee vielä hyviä hyödyntämismahdollisuuksia.

      Poista
  5. Jos annoksen valitsee vahingossa, tuleeko mitään varmistuskysymystä tyyliin "Haluatko ostaa..." eli voiko tilauksen vielä perua vai lähteekö se heti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osto pitää vielä vahvistaa, joten mitään väärää ostoa vahinkoklikkauksen muodossa ei voi oikein tulla, kuten vaikkapa Tinderissä supertykkäykset yms.

      Poista