10. toukokuuta 2014

Puhelinmyynnin kieltäminen - Robinson palvelu

Puhelinmyyjät tuskastuttavat varmasti monia. Mikä voisikaan olla ärsyttävämpää, kuin rauhallisen koti-illan häiritseminen turhien tavaroiden tai palveluiden tuputuksella. Ei, en tilaa Pelaaja-lehteä, en halua ilmaisia sukkia vain postikulujen hinnalla ja en ole vaihtamassa puhelinliittymää tai sähköyhtiötä, joihin olen jo tyytyväinen. Puhelinmyyjät tekevät tietysti vain työtään, mutta vaikea kuvitella kenenkään nauttivan siitä. Törkeyksiä, haistattelua ja muuta epäasiallista käytöstä saa varmasti kuulla ihan riittävästi. Ihmisistä nyt vain löytyy aina sellaisia yksilöitä, joiden mielestä tällainenkin sopimaton käytös on oikeutettua, kun jo kolmas puhelinmyyjä soittaa viikon sisällä.

Tietysti voi olla kokonaan vastaamatta tuntemattomiin numeroihin, mutta kun samasta numerosta yritetään soittaa viikon ajan joka ikinen päivä ja numerohausta tiedät sen olevan puhelinmyyjä, niin ei voi kun nauraa ja ihmetellä myyjän sinnikkyyttä. Äänettömälläkään puhelinta ei viitsisi tämän takia pitää. Kännykän tarkoituksenahan on olla tavoitettavissa, joten harva uskaltaa siksi olla vastaamatta tuntemattomiinkin puheluihin. Ties vaikka UPS-kuriiripalvelun jamppa osaisi vihdoinkin soittaa puhelimella ja sopia lähetysaikaa tai jospa sama lähetti olisikin jo yllättäen oven takana pähkäilemässä miten ovikelloasi soitetaan ja tarvitsee tähän välttämättä apuasi :)
Puhelinmyynnin kieltämiseen on kuitenkin helppo ja oikeastaan lähes ilmainen keino, josta ei tarvitse maksaa maltaita. Tällainen on Asiakkuusmarkkinointiliiton puhelintarjonnan rajoituspalvelu Robinson. Kuluttaja voi rajoittaa puhelinmyyntiä soittamalla palvelunumeroon 0600 13404 ma-pe klo 8-18 (puhelun hinta 0,39 €/min+pvm, jonotus on maksuton). Rajoituksen antaminen palvelussa perustuu puheentunnistukseen, jossa soittaja puhumalla ohjaa rajoituksen antamista. Homma hoituu noin 40:ssä sekunnissa ja tämän jälkeen rajoitus on kerrallaan voimassa 3 vuotta ja alkaa toimia viimeistään kuukauden kuluessa ilmoituksesta. Itselläni on jo toinen jakso menossa Robinson-kieltoa ja hyvin se on toiminut. Käytännössä puhelinmyyjien soittoja ei tule enää koskaan.

Lähes kaikki suomalaiset kuluttajille puhelinmyyntiä harjoittavat yritykset käyttävät palvelua, viimeisen kartoituksen mukaan yli 600 yritystä. Kaikki ASML:n (asiakkuusmarkkinointiliitto, joka on asiakasmarkkinointia tekevien yritysten etujärjestö) jäsenyritykset ovat sitoutuneet noudattamaan kuluttajan palveluun antamaa rajoitusta toiminnassaan. Yritysten intressissä ei ole soittaa kuluttajille, jotka eivät halua vastaanottaa telemarkkinointia. Sen takia toimiala ja yritykset itse ovat perustaneet Robinson suoramarkkinointirajoituspalvelun, kertoo Suomen Asiakkuusmarkkinointiliitto Kuningaskuluttajassa.

Monet yritykset saavat kuluttajien yhteystietoja muun muassa Väestörekisterikeskuksesta ja Ajoneuvohallintokeskuksesta. Molempiin voi ottaa myös yhteyttä ja kieltää omien henkilötietojensa antamisen eteenpäin. Jos itse omistaisin auton, tekisin ehdottomasti kiellon ajoneuvohallintokeskukselle. Jostain Tekniikan Maailman jutusta luin, miten murtovarkaat bongailevat rekisterinumeroita satamissa. Kun perhe näyttää olevan matkalla laivaan, niin soitto tai tekstiviesti AKE:n palveluun ja tämän jälkeen mennään katsomaan, onko kämppä tyhjä. Yleensä on. Nerokkaita nämä nykyajan murtovarkaat. Herää tietysti kysymys, miksi näitä tietoja edes jaetaan muille, kuin viranomaisille?


2 kommenttia:

  1. Jos omistaa "äly" puhelimen niin voi ladata Fonecta appsin. Tämä näyttää kuka soittaa ja sinne voi tehdä estolistoja minne häiritsevän numeron voi laittaa. Tällöin puhelin ei hälytä vaan siihen jää viesti, että Fonecta caller on estänyt puhelun.

    VastaaPoista
  2. Itse omistan Nokia Lumia 620-älypuhelimen ja siihen on juurikin ladattu tuo Fonecta Caller, jonka mainitsit. Kaikkia soittajia se ei siltikään näytä, vaikka pääosin toimiikin erittäin mallikkaasti. Mitään estolistoja siihen ei ole kuitenkaan mahdollista laittaa. Ehkä Android- tai iPhone-maailmassa tämä onnistuu, mutta ei omassa Lumiassani.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...