19. toukokuuta 2014

Sähkön kilpailuttaminen ja halvin sähköyhtiö

Kirjoitin jokin aika sitten sähkölaitteiden virrankulutuksesta niiden valmiustilan osalta ja lopputulos oli enemmän tai vähemmän se, että valmiustilaa kannattaa välttää. Artikkelissa Tekniikka&Talouden mukaan jopa 10 % kotien sähköstä kuluu laitteiden valmiustilaan. Itse sain osin teoreettisilla laskelmilla osuudeksi jopa noin 30 %. Sammuttamalla aina kaikki mahdolliset laitteet, voi säästö sähkölaskussa siis olla hyvinkin merkittävä. Kun sähkönkäyttöä on enää vaikea vähentää, niin seuraava looginen askel on tietenkin itse sähkön kilpailuttaminen ja halvimman sähköyhtiön löytäminen. Ensiksi kuitenkin vähän teoriaa ja eväitä sähkömarkkinoista ja sähkön hintakehityksestä, jotta lukijalle muodostuu mielikuva tarjoushintojen menneestä ja mahdollisesta tulevasta kehityksestä (ja koska tykkään kirjoittaa pitkästi).

Kulutuksen seuranta etäluettavien sähkömittarien avulla kannustaa säästämään. Taloustaito-lehden 7/2013 mukaan lainsäädäntö edellyttää sähköverkonhaltijoilta, että vuoden 2013 lopussa asiakkaiden sähkönkäyttö on oltava tunneittain mitattavissa. Suomi kuuluukin etäluennassa Euroopan kärkimaihin, kertoo Taloustaito. Vaikka taantuma ja perusteollisuuden alasajo pitävätkin sähkönhintaa alhaalla, talouslehdissä on kuitenkin ennakoitu kuluttajien sähkönhinnan nousulla. Tätä on selitetty muun muassa juuri etäluettavien sähkömittarien asennuskustannuksilla, sähköyhtiöiden varautumisella myrskytuhoihin (vuoden 2028 jälkeen taajamissa sähkökatko saa kestää 6 tuntia) ja niistä maksettavilla korvauksilla sekä ilmajohtojen muuttamisella maakaapeleiksi. Suoraan sähkön hintaan siirrettynä se olisi 1,2 senttiä kilowattitunnilta, kertoo Maaseudun Tulevaisuus.Sähkön hintakehitys


Miten sähkön hinta on sitten kehittynyt vuosien kuluessa. Maailmanlaajuiset heikot talousnäkymät ovat pitäneet sähkön hinnan maltillisena. Energiaviraston sähkönhinta.fi-palvelun sähkön hintatilastojen mukaan sähkön verolliset nimelliset kokonaishinnat ovat kehittyneet vajaan kymmenen vuoden aikana alta löytyvän kuvan mukaisesti. Vertailussa ovat toistaiseksi voimassaoleva sopimus, 1-vuoden määräaikainen ja 2-vuoden määräaikainen sopimus.

Sähkön verolliset nimelliset kokonaishinnat (siirto- ja energiahinnat). Kerrostalo 2 000 kWh/v, Uusimaa ajalta 01.01.2008 - 19.05.2014. Vertailussa erilaiset sopimustyypit.

Kuten kuvaajasta näkee, sähkön hinta kerrostaloasujalle (kulutus 2000 kWh/vuosi) kahden vuoden määräaikaisella sopimuksella on osoittautunut halvimmaksi vaihtoehdoksi viimeisten vuosien aikana ja toistaiseksi voimassa oleva sopimus on ollut kallein. Nimellishintojen sijasta voimme myös vertailla 2-vuoden määräaikaisen sopimuksen sähkön realihintaa, jossa hintojen suhteelliseen kehitykseen on tehty korjaus Tilastokeskuksen laskemaa kuluttajahintaindeksiä (1995=100) käyttäen. Toisin sanoen alla oleva kuvaaja kertoo, miten 2-vuoden määräaikaisen sähkösopimuksen hinta on muuttunut inflaatio huomioiden valitusta ajanhetkestä eteenpäin. Vajaassa kymmenessä vuodessa hinta on noussut reaalisesti vain 10 %. En ole mikään ennustaja, mutta tuskinpa se tuosta enää paljon halpenee. Aika lailla keskiarvossa nyt ollaan.

Sähkön verollinen reaalinen kokonaishinta (siirto- ja energiahinnat). Kerrostalo 2 000 kWh/v, Uusimaa 01.01.2008 - 19.05.2014. 2-vuoden määräaikainen sähkösopimus.


Hintakehitystä voi verrata myös Nord Poolin (pohjoismaiden kantaverkkoyhtiöiden omistama sähköpörssi) sähkön spot-hintoihin Suomessa, joka pitkällä aikavälillä näyttää olevan nousussa, vaikka vuodesta 2010 onkin laskenut merkittävästi. Suomessahan on EU:n halvin sähkö ostovoimaan suhteutettuna, kertoo Taloussanomat. Suomessa sähkön keskihinta oli 12,7 ja EU:n 27 jäsenvaltion keskihinta oli 19,7 senttiä kilowattitunnilta, ketoo Taloustaito-lehti 7/2013. Sähkön hintaan vaikuttaa merkittävästi teollisuuden kysyntä, polttoaineiden hinnan kehitys, vesivoiman riittävyys Pohjoismaissa (sateet täydentävät vesivarastoja), päästökauppa, siirtokaapeleiden riittävyys ja tulevaisuudessa sähkömarkkinoiden EU tasoinen integraatio. Yli puolet sähköpörssin sähköstä on vesivoimaa ja sähköpörssin osuus kaikesta Pohjoismaissa ostetusta sähköstä on noin neljä viidesosaa, kertoo Taloustaito 7/2013.

Nord Pooli-sähköpörssin vuosisähkönhinta eri vuosina.

Näin kilpailutat sähkösi


Sähkölasku koostuu sähkön myynnistä sekä sähkön siirrosta. Ainoastaan sähkön myynnin osuuden voi kilpailuttaa ja sähkön siirrosta vastaa aina paikallinen sähköverkkoyhtiösi, vaikka sähkönmyyjä vaihtuisikin. Siirtohinta on siis aina sama riippumatta siitä, keneltä sähkönmyyjältä energian ostat. Myynnin osuus sähkön hinnasta on noin 5,44 senttiä (43 %), siirron 2,97 senttiä (24 %) ja verojen osuus 4,13 senttiä (33 %) keskihinnasta. Mitä pienempi on sähkön kulutus, sitä suurempi on sähkönsiirron osuus hinnasta ja sitä vähemmän kilpailutus auttaa. Sähkön myyjän kilpailuttaminen on erittäin helppoa ja palkitsevaa ja sopimuksen tekeminen hoituu internetissä. Aikaa hommaan menee noin 10 minuuttia ja säästetyn summan näkee samantien koneelta. Voiko palkitsevampaa askaretta ollakaan?Aivan uusien toimijoiden kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana ja kuluttajavirasto sekä energiamarkkinavirasto ovat joskus puuttuneetkin näiden vilppeihin. Sähkönmyyjän vaihto on maksutonta ja uuden sähkömarkkinalain mukaan siirtoyhtiö ei enää voi veloittaa ylimääräisestä mittarinluvusta, kun asiakas vaihtaa sähkönmyyjää. Vaihtaa voi siis periaatteessa kuinka usein tahansa. Kilpailuttaja.fi-palvelussa voi helposti kilpailuttaa halvimman sähkösopimuksen. Myös muita palveluja voi kokeilla. Kun kilpailutus on tehty ja halvimman kanssa tehty sopimus, niin uusi sähköntoimittaja lähettää postitse tai sähköisesti uudelle asiakkaalle tehdyn sopimuksen ja irtisanoo/ilmoittaa vaihdoksesta sähkönsiirrosta vastaavalle yhtiölle. Noin 230 000 asiakasta (7,7%) vaihtaa nykyisin sähköntoimittajaa, kertoo Taloustaito. Ruotisssa osuus on 9,9 ja Norjassa 13 prosenttia.

Ja halvin sähköyhtiö on...?
Sähkösopimuksen voi tehdä määräaikaisena, eli yhden tai kahden vuoden pituisena, jolloin hinta ei muutu sopimusaikana. Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa yhtiö voi muuttaa hintaa koska tahansa, kunhan ilmoittaa tästä asiakkaalle kuukausi etukäteen. Kuten alun sähkön hintakehityksestä näimme, on sähkö nyt suhteellisen halpaa ja 2-vuoden määräaikainen sopimus peittoaa muut vaihtoehdot. Halvin sähköyhtiö 17 kuukauden määräaikaisella sopimuksella ja 1500 kWh kulutuksella on Nordic Green Energy, joka myös itselläni on sähkön toimittajana. Linkkiä klikkaamalla pääset tekemään halvimman sähkösopimuksen. Vuoden 2012 sähkönkulutukseni oli noin 1454 kWh ja kilpailutuksessa säästin reilut 10% edelliseen kilpailutukseen verrattuna, eli rahassa säästö oli noin 20 euroa/vuosi.

Nyt jos koskaan kannattaa sähkö kilpailuttaa, niin saa halpaa sähköä kahdeksi vuodeksi eteenpäin. Nordic Green Energyn tapauksessa se on myös vesivoimalla tehtyä uusiutuvaa energiaa. Koska sähkön hinta vaihtelee jatkuvasti, Kilpailuttaja.fi-palvelusta kannattaakin aina etsiä sen hetken halvin sähköntoimittaja.3 kommenttia:

 1. Vaikuttaako öljyn hinnan lasku mitenkään sähkönhintaan?
  Lähinnä mietin kannattaako nyt tehdä mahdollisimman pitkä sopimus vai lyhyt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys. Sähkön hintaan vaikuttaa erilaisten polttoaineiden hintakehitys ja saatavuus. Avainasemassa on tietenkin vesitilanne. Vaikka öljyllä ei juuri sähköä tuotetakaan, niin öljyn hintakehityksellä on epäsuoria vaikutuksia sähkön hintaan. Halventunut öljyn hinta vaikuttaa kuljetuskustannuksiin ja esimerkiksi hiilen louhintakustannuksiin. Toisaalta halvan öljyn on sanottu edistävän talouskasvua ja helpottavan haastavaa taloustilannette. Taloustilanteen kohentuessa puolestaan polttoaineiden, päästöoikeuksien ja sähkön kysyntä kasvaa ja hinta nousee. Halpa öljy on kurittanut myös suurta öljyntuottaja Venäjää, jonka talous on vaikeuksissa ja rupla heikentynyt. Tämä on avannut tilanteen, jossa Venäjältä on kannattanut tuoda enemmän halpaa sähköä Suomeen.

   Öljyn hinnanlaskun vaikutus sähkönhintaan on siis monimutkaista, osin epäselvää ja vaikutusketju pitkä. Tavalliselle vähän sähköä kuluttavalle ja sähköä kilpailuttavalle kansalaiselle säästö tuskin on kovin merkittävä, vaikka lasku jatkuisikin. Itse tekisin pitkän sopimuksen jo sen perusteella, ettei vuoden päästä tarvitse kilpailuttaa sopimusta uudestaan. Laiska kun olen :)

   Poista
 2. Blogin järjestelmänvalvoja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...