6. joulukuuta 2016

Nordnet Private Banking - Sikariportaan piilotetut edut

Sanotaan, että raha tulee rahan luo. Rikkaille on yleensä tarjolla enemmän mahdollisuuksia sijoitusomaisuuden hoitoon ja verojenmaksun optimointiin, kuin tavallisella tallaajalla. Varakkaamman henkilön on myös usein helpompi neuvotella vastapuolen kanssa erilaisista kulurakenteista ja palkkioista alaspäin, kun suuri rahamassi antaa neuvotteluvoimaa. Joku on joskus tokaissut, että köyhät tuovat pankin lattialle vain hiekkaa. Jos tätä on uskominen, niin finanssialalla kannattaa siis pitää ainakin rikkaat tyytyväisinä. Miten tätä filosofiaa on Nordnet lähtenyt toteuttamaan omalla Private Bankin -palvelullaan?


Nordnet Private Bankin palvelut ja edut on tarkoitettu sijoittajille, joiden sijoitusvarallisuus on yli 200 000 euroa. Kovin monella ei tällaista osakesalkkua löydy, joten Private Bankin palveluista ja eduista saa vain haaveilla. Oma osakesalkkuni kolkuttelee jo tätä rajaa, joten katsotaanpa, millaisia erikoisetuja ja palveluita tällaisella varallisuudella voi Nordnetiltä saada normaaliasiakkuuden lisänä? Näitä niin sanottuja sikariportaan etuja on kyllä luoteltu Nordnetin sivuilla tässä ja tässä, mutta mitään kovin täsmällistä niistä ei ole kerrottu. Herää ihan kysymys, miksi osa asioista on piilotettu? Private Bankin edut: • Puhelintoimeksiannot ilman lisämaksuja
 • Henkilökohtaista palvelua kokeneilta asiantuntijoilta (ei yksittäisiä sijoitussuosituksia osakkeille)
 • Analyysit ja kaupankäyntityökalut maksutta (Inderes -analyysipalvelu ja WinTrade aktiivisijoittajille)
 • Mahdollisuus osallistua eksklusiivisiin tapahtumiin, mitä sitten tarkoittaneekaan
 • Aina sama hinta kaupankäyntimäärästä riippumatta (minimi 5 eur/0,08 % pohjoismaihin ja minimi 8 eur/0,08 % muille markkinoille) 

Jokainen arvottaa asioita vähän eri tavalla, mutta mille palvelulle itse antaisin tässä arvoa? Puhelintoimeksiantoja en tule koskaan tarvitsemaan ja omaa salkkuakin haluan hoitaa itsenäisesti oman näkemykseni mukaan. En siis tarvitse siihen neuvoja. Voisin kuitenkin nähdä, että jollekin voi olla arvoa siitä, että saa apua sijoitussalkun rakentamiseen Nordnetin sijoitusnäkemykseen parhaiten soveltuvilla instrumenteilla, kuten ETF:llä tai rahastoilla. Inderesin yli 80 kotimaisen pörssiyhtiön analyyseihin (arvo 20 €/kk) olen joskus tutustunut, mutta ne toimivat lähinnä viihteellisinä julkaisuina. Paljon painoarvoa en niiden sijoitussuosituksille antaisi, vaikkakin joskus olen sentään toiminut analyytikoiden mukaisella tavalla. Kyllä niiden luku silti Aku Ankan voittaa ja ilmaiseksi niitä kyllä selailisin. Rahaa en niistä kuitenkaan maksaisi. Aktiivisen kaupankävijän WinTrade-työkalukin (arvo 9 €/kk) ei voisi turhempi olla tällaiselle "osta ja pidä" -strategiaa käyttävälle. 


Säästöä kaupankäyntikuluissa


Sitten päästäänkin itse asiaan, joka on ehkä tämän palvelun suola. Private Bankingissä on kiinteä hinnoittelumalli, minimi 5 euroa/0,08 % Pohjoismaihin sijoitettaessa ja minimi 8 euroa/0,08 % muille osakemarkkinoille (pois lukien Kanada ja johdannaiset) sijoitettaessa. Tätähän palkkiotasoa ei missään suoraan kerrota ja siihen todennäköisesti vaikuttaa oman salkun koko ja sen antama neuvotteluvoima. Vähän reilun 200 000 euron salkulle on kuitenkin kirjallisesti luvattu kyseinen palkkiotaso. Onko palkkiotaso sitten edullinen? Tätä voi verrata siihen, että muuten kotimaan hinnat ovat 4-1 tasoilla minimissään 9/7/5/3 ja prosenteissa 0,2/0,15/0,10/0,06. Private Bankin kaupankäyntikulut kotimaisille osakkeille ovat siis pienillä ostoilla noin 45 % halvemmat ja suurilla summilla ostettaessa kauppaa käydessä noin 60 % halvempia. Tietysti, jos harjoittaa päiväkauppaa (ja omaa palkkiotason 1), niin tällöin säästöä ei palvelusta kerry.

Vielä suurempi ero on, jos tekee harvakseltaan toimeksiantoja ja kaupankäyntikuluja vertaa esimerkiksi Saksan tai USAn osalta, jossa kulut ovat 4-1 tasoilla minimissään 15 euroa ja 0,3/0,2/0,15/0,12 %. Private Bankingin 8 euron minimi on lähes 47 % säästö kaupankäyntikuluihin ulkomailla ja 0,08 % kulu suurilla summilla sijoitettaessa tuo jo säästöä noin 74 % esimerkiksi Saksaan tai Amerikkaan sijoitettaessa. Kuka vielä väittää, että kaupankäyntikulut ovat kalliita. Omistat vain liian pienen salkun :D

Jos omaat reilun 200 000 euron salkun, niin suosittelen ottamaan yhteyttä Nordnetin Private Banking puolelle, tai odottamaan yhteydenottoa sieltä suunnalta. Mitään kulujahan tästä asiakkuudesta ei ole. Kaikki asiat säilyvät ennallaan, mutta säästät reilusti kaupankäyntikuluissa ja saat vielä muuta kivaa bonusta sen lisäksi. Jos katsotaan esimerkiksi omia kaupankäyntikulujani ja niiden osuutta salkusta, niin Private Banking palvelu toisi rahassa keskiarvona noin 30 euron säästön vuodessa. Ei nyt mitenkään paljon, mutta kaikki on kotiin päin.15 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen tieto tuo kaupankäyntipalkkioiden suuruus. Kysyin nimittäin itse viime kesänä tuosta Nordnetin Private bankingistä. Sain kuitenkin kaupankäyntipalkkioksi seuraavan: "kiinteä komissiomalli 0,10 % / min. 10 € kaikille osakemarkkinoille paitsi Kanadaan". Koska tuo on suomalaisille osakkeille kalliimpi kuin nykyinen, niin en sitten tarttunut tarjoukseen. Varmaan salkun koko sekä etenkin kaupankäyntiaktiivisuus vaikuttaa tarjoukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä itseänikin vähän hämää. Miksi palvelu ei voi olla niin läpinäkyvä, että kaikki tietävät hinnan ja siihen vaikuttavat ehdot? Miksi sitä piilotellaan? Nyt kun tämä artikkeli on julkaistu, niin ehkäpä kaikilla on nyt enemmän rohkeutta ja uskallusta vaatia samaa hintaa kaupankäynnistä, kun salkun arvo on yli 200 000 euroa. Tähän artikkelin julkaisulla ainakin tähtäsin.

   Poista
 2. Kiinnostavaa tietoa. Alkaa tulla ajankohtaiseksi ehkä jo ensi vuonna.

  VastaaPoista
 3. Mielestäni tuo on hyvä palvelu. Kaupankäyntikustannukset ihan siedettävät, eikä tule muiden PB-tahojen pakkotuputuksia mukaan. Ja tuo puhelintoimeksiantojen lisämaksuttomuus on ainakin itselläni ihan hyödyllinen, kun sijoitan markkinoille, joihin ei (vielä ainakaan) ole onlinenä pääsyä. Ja on sitä joskus tullut ihan old school liikenneturvallisuutta vaarantamatta soitettua automatkalta meklarille ja tehtyä toimeksianto. :)

  VastaaPoista
 4. Sanoisin että on kyllä aika köykäiset edut nykypäivän mittapuulla. Suurin osa on aika turhaa tavaraa kun netti on tietoa pullollaan, runsaasti myös luotettavaa ja ilmaista, ja vaikka palkkiotasot ovat normaalia alemmat niin en silti näe, että sillä olisi riittävästi kilpailuvoimaa. 200k€ salkussa ei 30€ säästö vuositasolla ole kuin kärpäsen pieru ja kivijalkapankit & ulkomaiset välittäjät kiristävät kilpailua koko ajan kaupankäyntikustannuksissa. Jos haluan oikeasti säästää kaupankäyntikustannuksissa niin miksi tekisin ostokset Nordnetin kautta kun vaihtoehtoina on esimerkiksi IB ja tällä hetkellä Nordnettia halvempana myös Nordea?

  VastaaPoista
 5. Vanha Kehno: Köykäiset on edut, mutta niin on palvelun hintakin...

  VastaaPoista
 6. Interactive Brokersissa on edullisemmat hinnat eikä tarvitse olla 200.000 euroa. 10.000 USD riittää tilin avaamiseen. Jos tilillä on 100.000 USD, niin ei mene enää 10 USD kuukausittaista minimipalkkiotakaan. Helsingin pörssiin ei tosin voi tuota kautta sijoittaa.

  VastaaPoista
 7. IB:tä tuskin voittaa mikään, jos puhtaasti välityspalkkioita ajatellaan, se lienee selvää kaikille. Nordnetin nykyiselle asiakkaalle, joka arvostaa tietojen automaattista välittämistä verottajalle ja jolla on tuo 200 kEUR Nordnetillä, niin ehdottoman suositeltava palvelu, koska siinä ei häviä mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komppaan tässä anonyymia. Säästö Nordnetin Privat Bankin palvelulla on ainakin omalla kohdallani Vanhaa Kehnoa lainaten vähän kuin kärpäsen pieru. Toisaalta jos joku on vaivautunut katsomaan kaupankäyntikulujani, niin niistäkin voisi sanoa, että ne ovat lähestulkoon kärpäsen pieru. Joku 80 euron kulu vuodessa 200 000 euron salkulla on aika mitätön. Välillä en tosiaan ymmärrä, miksi joku näistä kuluista niin parkuu?

   Itse arvostan Nordnetin palvelussa myös automaattista veroraportointia ja etenkin superluottoa. 0,99 % saa harvalta pankilta tai osakevälittäjältä sijoituslainaa, joka poikii itselleni korkoja. Sitten on tietenkin kuluton kuukausisäästäminen ja superrahastot. Sanokaa yksikään pankki, joka on tuonut uusia innovaatioita ja piensijoittajille järkeviä tuotteita, kuten Nordnet.

   Poista
 8. Toki jos Nordnetissä on jo tuo 200k tai lähelle sen verran, niin nuo pienemmät kaupankäyntipalkkiot ovat ihan mukava "ilmainen" lisä. Kannattaa ehkä silti tehdä laskelmat, kannattaako siirtyminen muulle arvopaperivälittäjälle pitkässä juoksussa. Jos käy vähänkään tiheämmin kauppaa, niin siirto voi tulla kannattavaksi yllättävän nopeasti.

  Verottajan kanssa asiointi ei ole ollut ongelma Nordnetin eikä IB:n osalta. Nordnetistä tiedot toki menevät verottajalle automaattisesti. IB:stä voi ottaa vuoden lopussa raportin kalenterivuodesta ja ilmoittaa verottajalle netissä osinkojen, myyntivoittojen ja myyntitappioiden sekä kaupankäyntikulujen määrät kokonaissummina vuoden ajalta. Menee ehkä noin tunti. Jos verottaja haluaa tapahtumakohtaisen erittelyn, lähetän heille IB:n raportin. Eivät ole tähän mennessä halunneet.

  Positiivisena puolena tuossa itse hoidettavassa verotuksessa on, että vuoden mittaan osingoista menee ennakonpidätyksenä vain 15 %:n lähdevero eikä 25,5 tai 30 %. Erotuksen voin käyttää niin kuin haluan ja yrittää saada sille lisää tuottoa, kunnes verot lopulta menevät maksuun.

  Nordnetillä tosin taitaa tällä hetkellä olla IB:täkin halvemmat sijoituslainat, jos se 0,99 %:n korkotaso on yhä voimassa.

  VastaaPoista
 9. "Positiivisena puolena tuossa itse hoidettavassa verotuksessa on, että vuoden mittaan osingoista menee ennakonpidätyksenä vain 15 %:n lähdevero eikä 25,5 tai 30 %. Erotuksen voin käyttää niin kuin haluan ja yrittää saada sille lisää tuottoa, kunnes verot lopulta menevät maksuun."

  Eikös se näin ole myös Nordnetissäkin, vaikka ei ole "itse hoidettua verotusta"? Lähdevero (esim. 15 % jenkkifirmoista) lähtee osingoista ja lopullisessa verotuksessa loput.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, myös Nordnet ottaa vain tuon 15% ennakonpidätystä jenkkiosingoista.

   Poista
 10. Muutama kk sitten kysyin samaa ja sain samanlaisen vastauksen kuin ensimmäinen kommentoija. Tässä kaikille nähtäväksi:
  https://www.nordnet.fi/mux/plain/mcBinary.html?attachment_unid=170121671&attachment_index=0

  Ihmettelen kyllä miten blogisti on itse saanut noin hyvän tarjouksen. Kenties syynä on, että sinulla on reilusti yli 200k€ ja käyt huomattavasti enemmän kauppaa kuin me muut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi kommentoija halusi, että poistaisin toimimattoman linkin tai vaihtoehtoisesti koko viestin. Ylläpitäjänä en voi kuitenkaan muokata viestiä, enkä haluaisi kommenttia poistaakaan. Mielestäni kommentilla on kuitenkin informaatioarvoa, koska se kertoo, että Private Bankin tarjouksen pitäisi olla läpinäkyvämpi.

   Pakko tehdä tähän myös pieni tarkennus. Alun perin artikkelissa kuvattu tarjous tuli eräälle läheiselleni, jolla salkun koko, koostumus ja kaupankäyntiaktiivisuus oli lähes omaani vastaava. Häneen otettiin yhteyttä suoraan ja tarjottiin etua. Tästä kiinnostuneena ja innostuneena sitten lähetin myös itse Nordnetin viestikeskuksen kautta Private Banking palveluun pyynnön asiakkuudesta ja sain samanlaiset ehdot.

   Poista
 11. Kiitos vinkistä!

  Kun aloitin asiakkuuden Nordnetillä, niin silloin 200 000€ salkun raja oli muistaakseni suoraan kirjoitettu hinnastoon yhtenä palkkiotasona, eli alennetut hinnat tuli automaattisesti. Sittemmin tuo on hinnastosta poistunut ja nyt kun olen itse päässyt tuon 200K€ rajan yli, niin harmittelin etten tuota etu enää saa. Vastaus löytyikin nyt avullasi onneksi tuolta Private Banking puolelta, joka tosiaan Nordnetin tapauksessa tarkoittaa hieman erilaista palvelua (ei varainhoitoa), kuin perinteisissä kivijalkapankeissa. Itsellänikin hyöty tulee lähes ainoastaan alemmasta hintatasosta, mutta en minä muuta olisi kaivannutkaan.

  Sainkin tarjouksen: Kaikki pörssit 0,08% tai minimi pohjoismaihin 5€ ja muihin pörsseihin 8€. Eli hinnasto on nyt parantunut myös Kanadan osalta ja 20€ minimi on historiaa!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...