5. tammikuuta 2024

Tulot ja menot - Kirjanpitoni vuonna 2023

 Pienituloisuuden raja on 60 % koko väestön mediaanitulosta. Yhden hengen taloudessa elävälle raja oli noin 16 910 euroa vuodessa (noin 1 410 euroa kuukaudessa) vuonna 2022, kertoo Tilastokeskus. Liikuntaa harrastavana sinkkumiehenä kuulun siis yhden hengen talouteen, mutta en mahdu ihan pienituloisuuden määritelmään. Kuulun kuitenkin tulokymmenyksisssä siihen 4. pienimpään tulokategoriaan (20 635 - 23 691 €/vuosi), jos tuloihin lasketaan vain ansiotyöstä kertynyt palkka. Miten ihmeessä sitten pystyin sijoittamaan osa-aikaisena ravintolatyöntekijänä osakesalkkuuni 25 000 euroa uutta rahaa? Se selviää lukemalla juttua vähän enemmän. Myöhemmin myös selviää, mihin tulokymmenykseen kuuluisin, jos osingot ja muut tulot huomioitaisiin.Tulopuoli ansiotuloista


Vuosi 2023 oli taloudellisesti vähän viime vuotta huonompi ja tämä oli itselläni tiedossa jo kesällä, koska vaihdoin lomarahat vapaaksi4 viikkoa lisää lomaa lohkaisi palkastani noin 1 200 euroa, mutta marginaaliverot huomioiden nettopalkasta vain noin 800 euroa. Kaikkia tuloja kertyi nettona yhteensä noin 20 225 euroa, eli keskiarvona noin 1 685 euroa kuukaudessa (ei sisällä osinkotuloja, tai muita tuloja arvo-osuus- tai OST-tilin sisällä). Summa on noin 1 400 euroa vähemmän, kuin viime vuonna. Kokonaissummasta noin 89 % tulee ansiotuloista, eli töistä saadusta palkasta, bonuksista ja siihen verrattavista tuloista (lomarahat, liikuntasetelit ja lounasvähennys yms, jotka nostaisivat maksettua nettopalkkaa). 

Työtunteja tuli tehtyä noin 973, mikä oli reilusti vähemmän kuin esimerkiksi viime vuoden 1 050 tuntia lisäloman takia. Yleensä vuositunnit ovat jääneet alle tuhanteen, joten tavallaan töitä tuli tehtyä kuitenkin vähän enemmän. Viikkotunneiksi muunnettuna tuo on noin 20,27 h/viikko, jos luvun jakaa tasaisesti kaikille viikoille vähennettynä lisälomalla. Tuntipalkkani ravintolatyöntekijänä oli muuten 14,44 €/tunti, jos lisiä ei huomioida. Ennakonpidätysprosenttini vuotena 2023 oli vaatimaton 5 %. Lisäloman ansiosta ansiotuloja ei ihan kertynyt niin paljoa, että lisäprosentti 27 olisi tullut loppuvuodesta käyttöön.

Nettisivuistani kertyi vaatimattomat noin 220 euroa (noin 1 % kaikista tuloistani). Se on karkeasti saman verran kuin viime vuonna. Todennäköisesti tulen lopettamaan nuo mainosten näytöt kokonaan vuoden 2024 aikana nettisivuillani, koska ei niistä ole kuin riesaa ja Google taitaa muutenkin pistää kapuloita rattaisiin uusien muutosten myötä. Pitäköön tunkkinsa, jos menee liian vaikeaksi. Erilaisten turhien tavaroiden myynneistä yms. tuloista kertyi noin 1 300 euroa (vajaa 7 % kaikista tuloistani). Tuossa on tältä vuodelta esimerkiksi White 3 Fat pro läskipyöräOculus Quest 2 VR lasit ja leffalippuja vanhentuvilla kulttuuriseteleillä

Tähän samaan kategoriaan kuuluu myös panttitölkit. Työmatkan varrelta ja taloyhtiön metallinkeräyksestä löysin panttipulloja yhteensä 189 euron arvosta. Tuo on muuten noin 1 260 tölkkiä tai 17,64 kg kierrätettyä alumiinia (yhden tölkin paino 14 grammaa). Kun yhden alumiinitonnin valmistukseen käytetään noin 14 000 KWh energiaa, niin keräykselläni säästin myös noin 247 kWh sähköä. Se vastaa 2 kk sähkönkulutustani, joten ei ihan vähäpätöinen juttu, vaikka äkkiseltään voisi luulla.

Vuoden 2023 tuloni ja menoni. Menot riveillä eri kategorioittain, sarakkeissa kuukaudet. Lopussa oikealla vertailu edelliseen vuoteen ja alhaalla balanssi on tulojen ja menojen erotus.

Menopuoli - Mihin tuli kulutettua


Mihin sitä rahaa tuli sitten käytettyä? Vuonna 2023 kaikki menoni olivat noin 14 380 euroa, eli noin 1 200 euroa/kk. Viime vuoteen verrattuna kuluja kertyi reippaasti vähemmän, eli noin 2 400 euroa ehuemmalla rahapussilla selvittiin. Syynä kulujen laskuun on tietenkin Tunturi Tribe sähköläskipyörä, jonka viime vuonna ostin hintaan 2 900 euroa. Tuohon verrattuna kovin suuria ostoksia en tänä vuonna tehnyt. Suurimmat olivat Pico 4 VR lasit (noin 500 €) ja Oculus Quest 3 VR lasit (570 €). Käytännössä menokategoriat ovat oikeastaan samansuuruiset, kuin viime vuonna. Näin on ollut jo lähes vuosikymmen.

Asumiskuluissa oli pientä inflaatiokorjausta ylöspäin, mutta ruokakuluissa taas selkeämpää laskua alaspäin (-10 %, eli noin 270 € vuodessa vähemmän). Mikä selittää ruokakulujen selkeää laskua? Ravintoloissa tuli käytyä vuoden aikana vain 50 kertaa, mikä on vähän yli puolet vähemmän kuin viime vuonna (109 kpl). Tähän liittyen olen kirjoittanut tekstin: Onko ravintolassa syöminen kallista? - Vuosi lounasbuffettia takana. Ruokakulut laskivat myös sen vuoksi, että ravintolassa syömisen sijasta ResQ -hävikkisovellusta tuli käytettyä 116 kertaa ja tähän rahaa kului 438 euroa. Ravintolaruoka korvautui siis hävikkiruualla. Kaiken kaikkiaan ruokaan meni vuodessa noin 2 600 euroa, eli 217 euroa/kk.Mitä jäi viivan alle? - Odotukset seuraavalle vuodelle


Tulot miinus menot, niin viivan alle jäi noin 5 850 euroa. Se on noin tonnin enemmän säästöön, kuin vuonna 2022. Tuohon pitää kuitenkin lisätä vielä veronpalautus noin 1 730 euroa. Myöskään työnantajan lisäeläkejärjestelyä ei ole huomioitu (maksetaan noin 565 €, kokonaispotti yhteensä noin 6 600 €). Tänä vuonna tuli myös perintöä/lahjoitusta noin 14 400 euron edestä. Ei siis mikään ihme, että pystyin lisäämään osakesalkkuun 25 000 euroa lisää pääomaa.

Kaiken kaikkiaan taas ihan hyvä vuosi siis. Itse olen siinä mielessä etuoikeutetussa asemassa, että pystyn lähestulkoon jo rahoittamaan elämisen pelkillä osinkotuloilla. Vuonna 2023 osinkoja kertyi 13 750 euroa. Osinkojen suhde kaikkiin kuluihin oli jo 96 %. Alle olen pistänyt graafin netto-osinkojen kehityksestä omiin menoihini. Kivasti nouseva sininen käyrä on lähestulkoon saavuttanut keltaisen käyrän kokonaismenoista, joka on oikeastaan sahannut 10 vuotta 14 000 euron molemmin puolin (+/- 2 000 euron vaihteluväli, jos ostan tai jätän ostamatta jotain isompaa). Todennäköisesti tuleva vuosi 2024 voisi olla se hetki, kun osinkotulot nettona ylittävät kaikki menoni. Olen tuosta lähes 100 % varma, koska tiedossa ei ole mitään kalliimpia hankintoja. Täten kulutuskin taitaa tippua reilusti alle 14 000 euron ja todennököisesti uusi lisätty pääoma generoi myös lisää osinkoja.

Netto-osingot olivat melkein jo isommat kuin kaikki menoni 2023.


Viime vuonna kirjoittelin, että tulen vähentämään ravintolassa käyntiä, koska hintakin oli noussut 11,30 -> 12,70 (nousu melkein 13 %). Näin tulikin tehtyä ja turvauduttua enemmän ResQ -sovellukseen. Vuonna 2014 ravintolabuffetin hinta nousee 12,70 -> 13,50 (nousu 6,3 %), mutta lähiravintolani ei ole ainakaan vielä nostanut hintaa. Hinnannostosta vähän rippuu, kuinka paljon tulen ravintolapalveluja vuonna 2024 käyttämään. Jos hinta pysyy samana, niin kerta viikossa kuulostaa realistiselta. Jos hinnat nousevat kaikkialla, niin saatan jopa vähentää tuosta ja käyttää ResQ-sovellusta vieläkin enemmän.
 
Ennustin myös viime vuoden kirjanpidossa, että yhdellekään uudelle tavaralle ei ole tarvetta (ellei Oculus julkaise uusia VR-laseja), joten panostan elämyksiin ja etenkin SUP-laudalla seikkailuun sekä äänikirjojen kuunteluun. Äänikirjoja en kuunnellut, mutta SUP-laudalla tuli kyllä seikkailtua. Kirjoittelen niistä juttuja sitten kesällä, kun tekstit ovat ajankohtaisempia. Tekisi mieli tässä luvata jotain uutta ja hienoa, mutta kun kaikki asiat ovat aika lailla hyvin ja tykkään omasta arjesta. Pitäisikö kokeilla, josko kohta 40-kymppisenä pystyisi juoksemaan Cooperissa 3 km? Vähän kutkuttaisi testata, mihin pystyy. Hyviä kirjoja pitäisi ehkä lukea enemmän ja avata niitä tässä blogissa. Onhan tuossa huoneen nurkassa myös sähkökitara (RockSmith 2014 Edition), joka on vuosia vain kerännyt pölyä... Lomarahat tulen kyllä jatkossakin vaihtamaan vapaaksi, se on ainakin varmaa.Lopuksi lupasin kertoa, mihin tulodesiiliin kuuluisin, jos saamani brutto-osingot myös huomioitaisiin. Sijalta 4 nousisin kolmanneksi suurimpaan tulodesiiliin, eli sijalle 8. Osingot bruttona 17 170 euroa vuodessa nostaa sijalukuani siis neljä pykälää ja päädyn välille (37 584 - 44 171 €/vuosi). Vuonna 2022 toiseksi viimeinen tulodesiili on 44 172 €/vuosi ja viimeiseen tulodesiiliin yltää 78 031 euron tuloilla. Sinne ei ole kyllä mitään saumoja, mutta tuo 9. tulodesiili ei ole hirmu kaukana. Tämän esimerkin on tarkoitus korostaa ja inspiroida sitä, miten säästämällä ja sijoittamalla voi nostaa itseään aika pienilläkin osinkotuloilla elintasoportaissa ylöspäin.


1 kommentti:

  1. Kiitos kattavasta raportista taas! Olet kyllä inspiroiva esimerkki onnistuneesta leppoisan elämän ja sijoittamisen avulla tapahtuneen vaurastumisen yhdistämisestä. Eikä tuo vaadi mitään, mitä ei voisi kuka tahansa saavuttaa. Onnittelut hienosta suorituksesta!

    VastaaPoista