31. joulukuuta 2023

Osakesalkkuni vuonna 2023 - Suomi mörnii

Suurimmalle osalle sijoittajista vuosi 2023 oli tappion vuosi, ainakin jos sijoitti pelkästään Suomeen. Helsingin pörssin tuottoindeksi OMX Helsinki GI laski vuodessa noin -1,8 %. Saksassa puolestaan noustiin noin 20 % ja Jenkkilässä teknologiasektorilla vieläkin enemmän. Käytännössä kotimainen pörssimme mörni koko vuoden muihin nähden. Inderesin mallisalkkukin tuotti noin 4 %. Oma salkkuni tuotti 2,44 % vuonna 2023. Jos suurin osa salkustani on suomalaisia osakkeita, niin ei kai sitä voi oikein kovin paljon paremmin pärjätä? Viime vuonna salkun arvo oli noin 391 000 euroa ja nyt vuoden lopussa päädyttiin arvoon 426 000 euroa. Omaa pääomaa tuli sijoitettua jopa 25 000 euroa. Mitä kaikkea sitä salkussa sitten tapahtui?

Arvo-osuustilin tapahtumat


Pitkäaikainen omistus ja annista vuonna 2019 ostettu Fodelia tuli myytyä alkuvuonna. Uskon edelleen osakkeeseen pitkällä aikavälillä, mutta tein myyntitoimeksiannon, koska halusin tappiot (noin 6 500 €) hyötykäyttöön. Korona ja inflaatio oli kurittanut osaketta melkoisesti. Ajatuksena oli ostaa se myöhemmin takaisin, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että kurssi lähti melko railakkaaseen nousuun (myyntikurssi 4,372 vs nyt 5,52) ja myöhästyin parhaasta ostohetkestä. 

Myös Citycon ja KH Group menivät myyntiin, jotta tappiota ja voittoja saadaan netotettua. Myös näissä katsellaan parempaa ajankohtaa ostaa joskus takaisin. Ainakin Cityconin kohdalla myynti on ollut järkevää (myyntikurssi 6,622 vs nyt 5,2) ja tuottoa tuli noin 600 euroa. Myös KH Group (myyntikurssi 0,98 vs nyt 0,814) kohdalla myynti näyttää järkevältä ja tappiota kertyi -1 600 euroa. Kesällä myin myös Talenomin pois (myyntihinta 7,6 vs nyt 6,2). Tähänkin ajattelin palata takaisin pitkäaikaiseksi omistajaksi, kunhan kurssilasku on vähän tasaantunut. Voittoa kertyi Talenomin kohdalla noin 1 400 euroa. Lopulta myynneistä jäi kuitenkin tältä vuodelta tappioita vielä vähentämättä noin 4 000 euroa. Sehän tietää sitten ensi vuonna noin tonnin veronpalautusta, ellen netota tätä voitollisten myyntien kanssa.

Entäs ne ostot? Konecranes tuli salkkuu alkuvuodesta ja on nyt noin +35 %. Loput rahoista on tullut laitettu pitkin vuotta lyhyen koron rahastoon Evli Likvidi B, josta olen kirjoittanut paljon esimerkiksi tässä artikkelissa: Korkojen renessanssi - Määräaikaistalletus, korkorahasto vai jotain muuta? 

Arvo-osuustilini selkeämpi koostumus Sharevillen kuvan avulla. Korkoja vuoden 2023 lopussa jo melkein 15 % salkun arvosta.


Tuntuukin hassulta, että salkun suurin sijoitus on koroissa, mutta kun tuotto on 4,84 % (YTM eli jatkuva/juokseva tuotto), niin suhteessa riskiin mielestäni on jo tyhmää olla sijoittamatta. Oletuksena tietenkin, että ei tähtää maksimaaliseen tuottoon, vaan enemmänkin varojen säilyttämiseen. Kaiken kaikkiaan arvo-osuustilin tuotto vuonna 2023 oli noin 1,8 %.Osakesäästötilillä meni vähän paremmin

OST-tilillä meni hivenen paremmin kuin arvo-osuustilillä, vaikka OST-tilillä on vain pelkästään kotimaisia osakkeita. Tuotto vuodessa noin 5,3 %. Tapahtumia oli todella vähän. Alkuvuodesta tuli ostettua vähän Cityconia kurssiin 6,135 vähän sen jälkeen kuin myin osakkeet arvo-osuustilin puolella. Ainakaan tällä hetkellä ajoitus ei osunut nappiin, koska osake on jatkanut laskuaan. Loppuvuodesta OST-tilille tuli myös Mandatum, joka irtaantui Sammosta. 

Tältä näyttää OST-tilini vuoden 2023 lopulla.

OST-tilin selkeämpi koostumus Sharevillen kaavion avulla. Wärtsilän suuri osuus selittää hyvää tuottoa. Vähän voisi lisätä hajautusta, jotta kolme suurinta ei olisi yli 50 % salkun arvosta.


Osinkoja kertyi bruttona noin 17 170 ja nettona noin 13 750 euroa. Nettotuotto 3,23 % salkun markkina-arvolle. Se on toisiksi paras osinkovuosi, eikä jää kauas ennätyksestä. Kaupankäyntikuluni, toimeksiantojeni määrän, salkun kiertonopeuden ja vaihdon näkee tästä artikkelista: Kaupankäyntikuluni ja niiden osuus salkusta. Mainittakoon nyt lyhyesti, että tänä vuonna kaupankäyntikulut olivat alle 50 euroa, salkun kiertonopeus 10 % ja jos verrataan eläkeyhtiöiden suuriin ja huonosti avattuihin sijoituskuluihin, niin omat kuluni olivat 0,01 % salkun arvosta. Tähän ei pysty edes Norjan öljyrahasto.


Viime vuoden ennusteeni oli mielestäni ihan kelpo ja korkojen osalta se toteutuikin salkussani: 

"Ennustan että markkinat nousevat jonkin verran, koska kaikki jo ennustavat taantuman tulon olevan varma. Voidaan yllättyä positiivisesti, jos siinä vain käväistään. Työllisyystilanne näyttää hyvältä ja inflaatio on laskussa, joten askelmerkkejä hyvään vuoteenkin löytyy. Hinnoitteluvoimaiset yhtiöt porskuttavat ja muut matelevat. Vuosi 2023 voisi myös vihdoinkin olla hetki, kun korkoja voisi miettiä mausteeksi salkkuun."

Mikä voisi olla tämän vuoden pelikirja? Yllä oleva kappale on vieläkin ajankohtainen. Keskuspankit tulevat laskemaan korkoja, joten pitkän koron rahastoista saisi "helppoa ja nopeaa" tuottoa. Toisaalta uskallan olla sen verran härkäinen, että ennustan kaksinumeroista nousua pörssiin etenkin kasvu- ja pienyhtiöiden kohdalla. Täten pitkät korot häviäisivät osakkeiden paremmalle tuotolle. Luultavasti lisään kuitenkin alkuvuodesta hivenen pitkää korkoa ja korkosalkku on sitten siinä. Koska OST-tilin katto tulee nousemaan vuoden 2024 alusta 100 000 euroon, niin tulen siirtämään sinne vähän rahaa. Osa rahasta tulee säästötililtä ja tulevista palkoista, osa arvo-osuustilin käteisestä ja varmaan noin puolet summasta tulee myymällä arvo-osuustililtä muutama rivi, joka sopii paremmin OST-tilin puolelle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti