20. huhtikuuta 2022

Tradeka Tuotto-osuus - Kannattaisiko sijoittaa?

Kirjoitin vähän aikaa sitten OP Tuotto-osuudesta, josta saa 3,25 % koron (vuonna 2022 saa vielä lisäkoron 1,25 %). Se on varovaiselle sijoittajalle ihan kelpo parkkipaikka rahoille, kun säästötileiltä ei saa oikeastaan juuri mitään. Bank Norwegian tarjoaa 0,75 % ja määräaikaistalletuksista (12 kk) paras Big Bank tarjoaa 1,5 %. OP Tuotto-osuudessa pitää tietenkin ottaa reunaehdot ja riskit huomioon. Jos uskot inflaation lähtevän tästä pitkäaikaiseen laukkaan, niin rahan arvo tuossa kyllä sulaa. Pääoma on myös lukittuna todella pitkän aikaa, joten suurta osaa varallisuudesta ei kannata tuohon sitoa. Toisaalta kevyempi verotus puoltaa sijoituspäätöstä. Kilpailukykyisistä tuotto-osuuksista OP ryhmän kanssa kilpailee myös Tradeka, joka tarjoaa 3,5 % tuoton. Minkälaisena näen tässä riskit ja kannattaisiko tuohon sitten sijoittaa? Jos et ole vielä tietoinen mitä tarkoittaa tuotto-osuus, niin kannattaa lukea tuo tekstini OP tuotto-osuuksista. Siellä asiat on kerrottu erittäin kattavasti, enkä ala tässä kaikkia kertaamaan. 


Tradekan historia lyhyesti


Osuuskunta Tradeka on vuonna 1917 perustettu osuuskunta, jonka tarkoitus on tuottaa jäsenistölleen kilpailukykyisiä etuja ja palveluja, sekä tukea yleishyödyllistä toimintaa. Tradeka-Yhtiöt Oy:n tavoitteena on saavuttaa pitkällä aikavälillä keskimäärin vähintään 5 % sijoitetun pääoman tuotto. Sen historiaan kuului osuuskauppoja, lihanjalostusta, meijeritoimintaa, ravintolatoimintaa, vakuutusyhtiö Kansa ja muun muassa rakennusliike Haka. 

1970-luvulla laajennuttiin hotellitoimintaan. Monialakonserni EKA-yhtymä perustettiin 1980-luvulla. Sitten tuli lama, tytäryhtiöiden konkursseja ja saneerauksia. Kansa ja Haka menivät konkurssiin. Konserniin kuuluneet vähittäiskaupat ja Restel selvisivät saneerauksesta. 2010-luvulla Tradeka myi loput Suomen Lähikaupasta (Siwa, Valintatalo, Euromarket) Keskolle. 2016 Tradeka-Yhtiöt osti Lehtipisteen ja 2017 Tradekan omistaman Restel Oy:n hotelliliiketoiminta myytiin Scandicille. 2019 Tradekan ensimmäinen tuotto-osuusanti laskettiin liikkeelle. Tradekan nimi on lyhennetty Trade-EKA:sta. EKA puolestaan tuli sanoista Elanto ja Kannelmäki, kun 1973 Kannelmäkeen avattiin E-liikkeen ensimmäinen suurtavaratalo (EKA-market), kertoo wikipedia.


Tradekan tuotto-osuus 3,5 % - Missä voi merkitä?

Tradekan tuotto-osuus on osuuskuntalain mukainen sijoitusmahdollisuus osuuskunnan omaan pääomaan. Tuotto-osuuden tuottotavoite on 3,5 %. Tuotto-osuus on tarkoitettu pitkäaikaiseksi sijoituskohteeksi tuottamaan vakaata vuosittaista tuottoa niitä merkinneille osuuskunnan jäsenille. Tradeka yhden tuotto-osuuden hinta on 100 € ja niitä voi merkitä maksimissaan 50 000 € arvosta. Tässä OP vetää pidemmän korren, koska kattoa ei ole. Suurelle osalle tuo 50 k€ on kuitenkin jo ihan riittävä summa. Merkintähakemukset voi tehdä näppärästi Oma Tradekassa luomalla sinne käyttäjätilin. Ehtona on 18 vuoden ikäraja. Tuotto maksetaan vuosittain kesäkuussa. Maksettavasta korosta ja sen määrästä päättää tietenkin viime kädessä Tradekan hallitus, jos jakokelpoisia varoja löytyy. 


Tradekan konsernirakenne - Mitä oikeasti omistetaan?

Tuotto-osuudella ei ole luonnollisesti pääomaturvaa, eikä se kuulu talletussuojan piiriin. Koska sijoitukseen sisältyy riski tehdyn sijoituksen menettämistä osittain tai kokonaan, niin pitäisi tietenkin tietää, mitä Tradeka oikeastaan omistaa, paljonko se tekee tuottoa ja omaako se paljon velkaa? Katsotaan siis ensiksi kaavio konsernirakenteesta. Käytännössä osuuskunnan noin 200 000 jäsentä omistavat Tradeka-yhtiöt Oy:n, johon kuuluu 5 eri liiketoimintayksikköä.

Tradekan konsernirakenne. Osuuskunnan jäsenet omistavat pääosan Tradeka-Yhtiöistä, joka on jaettu viiteen eri liiketoimintayksikköön.

Yhteensä Tradeka konserni teki vuonna 2021 liikevaihtoa 566,6 miljoonaa euroa, mikä on 29,5 % edellisvuotta enemmän. Konsernin liikevoitto oli 26,1 milj. euroa, tulos parani edelliseen vuoteen verrattuna 47,1 miljoonaa euroa. Noin 570 miljoonan euron liikevaihdolla tehtiin siis noin 4,6 % voittoa. Vertailun vuoksi vuonna 2021 liikevahtoa tehtiin 453,4 milj. euroa ja liikevoittoa 22,0 milj. euroa. Alla kuva liikevaihdon ja liikevoiton jakaantumisesta eri tytäryhtiöiden kesken. 


Tradeka-sijoitus

Käytännössä pääosa voitosta tehtiin Tradeka-sijoituksen alla, eli noin 620 miljoonan sijoitusvarojen hoidolla. Allokaatioksi on määritelty: osakesijoitukset 35 %, korkosijoitukset 25 % sekä pitkäaikaiset sijoitukset 40 %. Näihin kuuluvat muun muassa listaamattomat osakkeet, kiinteistöt, kiinteistörahastot, infrasijoitukset, buyout -rahastot, VC-rahastot ja private credit -sijoitukset. Yhtiö arvioi strategista allokaatiota vuosittain, jotta tuottotavoite on mahdollista saavuttaa, kertoo Tradekan Tuotto-osuus esite. Tarkemmin allokaatiota ja yksittäisiä tuottoja avattu Tradekan sivuilla tästä. Tradeka-sijoitus Oy:n strategiassa pitkäjänteisen sijoitustoiminnan tuottotavoitteeksi on määritetty 4 % reaalituotto. Kuten alla olevasta kuvasta ja sen luvuista näkee, niin varainhoidolla on todella merkittävä vaikutus konsernin tulokseen. Oikeastaan se on koko homman ydin. Muille yhtiöille (Restel, Onni, Lehtipiste ja A-Katsastus) sijoitetun pääoman tuottotavoite on 10 %, mutta kuten myöhemmin nähdään, niin tästä jäädään kirkkaasti. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta muu liiketoiminta syö vain kuormasta.

Tradekan ymistamat tytäryhtiöt liiketoimintayksiköihin jaettuna ja niiden liikevaihdot ja tulokset.

Restel

Restelin ravintolaketjuihin kuuluvat hampurilaisravintolaketju Burger King, meksikolaistyylinen pikaruokaketju Taco Bell, buffet-ravintolaketju Rax Pizzabuffet, baariketju Hemingway's, pubiravintolaketju Wanha Mestari, amerikkalaistyylinen sporttibaari- ja ravintolaketju O’Learys, ruokaravintolaketju Martina sekä liikenneasemaravintolaketju HelmiSimpukka. Vuonna 2022 mukaan tuli myös Classic Pizza ja Hangon Makaronitehdas -ravintolaketjut. Kovia braändejä siis. Yhteensä Restel operoi noin 250 ravintolaa eri puolilla Suomea. Vuonna 2021 liikevaihtoa kertyi noin 200 miljoonaa ja liiketulos jäi tappiolle noin -17 miljoonaa. Ennen koronapandemiaa vuonna 2019 liikevaihto oli 227,5 milj. euroa ja liiketappio -0,7 milj. euroa. Toisin kuin NoHo Partnersin kohdalla, niin ravintolatoimintaa ei voi millään muotoa pitää kovin tuottavana liiketoimintana.


Tradecare

Med Group eli tuttavallisemmin ONNI on suomalainen sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yritys. Se tarjoaa avustaja-, hoiva- ja siivouspalveluita, sekä hammaslääkäri- ja lääkäripalveluja ja ensihoidossa se on Suomen suurin yksityinen toimija tarjoten muun muassa kiireetöntä sairaankuljetusta Uudellamaalla, tai ensiapuvalmiutta tapahtumiin ja yleisötilaisuuksiin. Lastenhoitopalvelu käynnistyy vuonna 2022. Vuonna 2021 liikevaihto oli 86 miljoonaa euroa ja liiketulos jäi pakkaselle noin -6 miljoonaa euroa. Ennen koronapandemiaa vuonna 2019 liikevaihto oli 76,2 milj. euroa ja käyttökate 4,2 milj. euroa. Aika nihkeää tuottoa, kun käyttökateprosentti oli 5,5 %.


Tradedot, eli Lehtipiste

Lehtipiste on koko Suomen kattava jakelu- ja markkinointiyhtiö. Valikoimaan kuuluvat koti- ja ulkomaisten lehtien irtonumerot, kirjat, keräilytuotteet sekä monet muut tuotteet. Sen jakelussa on noin 1200 aikakauslehtiä ja 200 sanomalehteä, kirjoja, kalentereita, karttoja sekä keräily- ja trendituotteita. Myyntipisteitä on lähes 5 000 päivittäistavarakaupoissa, tavarataloissa, kioskeilla, huoltoasemilla ja erikoiskaupoissa. Lehtipisteen Pakettipiste on valtakunnallinen pakettiautomaattien verkosto, josta voi noutaa ja palauttaa verkkokaupasta tai muualta tilatut Pakettipisteen, Matkahuollon, PostNordin ja DHL Expressin toimittamat paketit. Pakettipisteen pakettiautomaattiverkosto kattoi vuodenvaihteessa lähes 600 automaattia ja vuoden aikana kuljetettujen pakettien määrä ylitti 3 miljoonaa. Automaatteja löytyy yli sadalta paikkakunnalta. Vuonna 2021 liikevaihtoa kertyi noin 90 miljoonaa ja liiketulosta 5,3 miljoonaa euroa.


Tradecar

A-Katsastus Group Oy on Suomen johtava ajoneuvojen katsastus- ja rekisteröintipalveluja tarjoava toimija. Konserniin kuuluu myös Ajovarma Oy, joka vastaa kaikkien kuljettajantutkintojen vastaanotosta Suomessa. A-Katsastuksella on Suomessa noin 150 toimipistettä. Vuonna 2021 liikevaihtoa kertyi noin 62 miljoonaa euroa ja liikevoittoa 2,9 miljoonaa.Konsernin tase ja pääoman tuotto

Kaiken kaikkiaan osuuskuntakonserniin kuului vuoden 2021 lopussa emo-osuuskunnan lisäksi 32 liiketoimintaa harjoittavaa tytäryhtiötä ja 1 osakkuusyhtiö. Yksi tulevaisuudessa merkittävä tytäryhtiö on Suomen Sairaalalaitepalvelu Oy (diagnostiikkalaitteiden rahoitus- palvelu HUSille), josta lehdissäkin on uutisoitu. Jos katsomme vielä konsernin tasetta, niin velkaisuus on vähäinen, omavaraisuus noin 71 %. Jos taseessa on noin 800  miljoonaa varoja ja vuonna 2021 tehtiin liikevoittoa noin 26 miljoonaa euroa, niin sijoitetun pääoman tuotto on 3,25 %. Todella heikkoa :( Muistutettakoon, että Tradeka-Yhtiöt Oy:n tavoitteena on saavuttaa pitkällä aikavälillä keskimäärin vähintään 5 % sijoitetun pääoman tuotto (joka sekin on todella vaatimaton, jos kyseessä olisi pörssissä listattu yhtiö). Jos tätä myytäisiin pörssissä, niin hankkisin yhtiötä vasta paljon alle tasearvon (ehkä P/B < 0,6 jos johto ja hallitus vaihtuisi). 

Tradeka konsernin tase. Velkaa suhteellisen vähän, omavaraisuusaste noin 71 %. Huomaa tuotto-osuuksien vähäinen määrä.


Tuotto-osuuden verotus ja suosio

Pihvi näissä tuotto-osuuksissa on tietenkin kevyempi verotus. Kun säästötilille maksettua korkoa verotetaan 30 % lähdeverolla, niin tuotto-osuuden verotus on paljon maltillisempi. Tuotto-osuuksille maksettavasta korosta 75 % on verovapaata pääomatuloa ja 25 % veronalaista tuloa 5 000 euroon saakka, jolloin veroprosentti on 7,5 % (0,25 x 30). Tämän rajan ylittävältä osalta korosta 85 % on veronalaista pääomatuloa ja 15 % verovapaata tuloa, jolloin veroprosentti on 25,5 % (0,85 x 30. Eri osuuskunnista saatavat tuotto-osuuskorot ja niihin rinnastuvat tulot lasketaan verotuksessa yhteen edellä mainitun 5 000 euron rajan täyttymistä tarkasteltaessa. Osuuskunta Tradeka toimittaa tuotto-osuuden korosta automaattisesti ennakonpidätyksen. 

Käytännössä siis Tradekan maksamia ylijäämiä verotetaan kevyemmin ja käteen jää siis noin 3,24 % nettotuotto (3,5 x 0,925 =  3,2375). Jos omistat 50 000 euron arvosta, niin euroissa tämä on 1 618,75 €. Koska normaaleista talletustileistä lähtee koko tuotosta 30 % lähdevero, niin käytännössä Tradekan tuotto-ouus vastaakin vajaata 4,6 % tuottoa talletustililtä. Sellaista ei ole nähty reiluun vuosikymmeneen. Vuoden 2021 aikana osuuskunnan jäsenet merkitsivät tuotto-osuuksia nettomääräisesti noin 0,9 miljoonan euron edestä ja kaikkiaan niitä on merkitty noin 4,3 miljoonaa euroa, kertoo Tradekan vuosikertomus. Vertailun vuoksi OP tuotto-osuuksia on merkitty noin 2,6 miljardilla eurolla, joten ero on aika järkyttävän suuri. Kun tuotto-osuuksia on noinkin vähän, niin korkoihin Tradekalta meni vain noin 110 000 euroa. Se on Trakedan kohdalla kuin pisara meressä, kun rahaa jo lahjoitetaan noin 1 miljoonan arvosta vuosittain ja vuonna 2021 liikevoittoa tehtiin noin 26,1 miljoonaa €.


Muut Tradekan tarjoamat jäsenedut

Tradekan jäsenetuna on muutakin, kuin 3,5 % tuotto-osuudet. Liittyminen osuuskunnan jäseneksi maksaa 33,64 euroa. Osuusmaksu palautetaan kokonaan, jos eroat osuuskunnasta. Osuuskunnan jäsenet saavat vuosittain elokuussa postitse jäsenkirjeen, jossa esimerkiksi vuonna 2021 lähetettiin neljä viiden euron ravintolaetuseteliä Restelin ravintoloihin. Muista eduista käytetyimpiä ovat jatkuva 20 % alennus Restelin ravintoloissa (kaikki eturavintolat näkee tästä) sekä 40 % alennus autopesuista. Lisäksi saa muun muassa 10 % alennuksen Turvan vakuutuksista, Kuluttajan digilehden ilmaiseksi ja A-Katsastus tarjoaa 15 % alennuksen henkilö- ja pakettiautojen määräaikaiskatsastuksista. Kaikki lukemattomat edut näkee tästä linkistä

Tradekan jäsenilleen myöntämiä etuja. Jos tykkäät käydä useasti Burger Kingissä, niin pelkkä jäsenyys taitaa jo kannattaa.


Punapääoman linnake

Kuten konsernirakenteesta nähdään, niin Tradeka-Yhtiöt Oy:n pääomistaja on Osuuskunta Tradeka, jonka omistusosuus on 98 % mutta osuus määräysvallasta vain 49 %. Enemmistö määräysvallasta on Tradekan säätiöllä ja Kuluttajaosuustoiminnan säätiöllä, joita ei voi vallata. Käytännössä valta on SDP:n ja Vasemmistoliiton edustajilla. Ongelmalliseksi tämän tekee se, jos/kun osuuskunnan varallisuutta jaetaan erilaisina puoeluetukina yms eteenpäin. Osa lahjoituksista on ollut suunnattu poliittista vasemmistoa lähellä oleville järjestöille. Tästä on kirjoittanut Jarno Liski muutaman hyvän jutun: Vasemmiston oma rahakone ja HUS:in ja Tradekan uusi miljoonayhtiö kanavoi verovaroja vasemmistolle

Esimerkiksi vuonna 2021 Tradeka lahjoitti yleishyödyllisen toimintaan 600 000 euroa ja vuonna 2020 noin 1,1 miljoonaa euroa. Ei ihan pikkusummia. Valitettavaa, että ideologiaa ja politiikkaa sotketaan tähän vähän samaan tapaan, kuin Veikkaus-rahoissa :( Onneksi suurin osa lahjoituksista taitaa mennä suhteellisen järkeviin kohteisiin. Esimerkiksi vuonna 2022  Ukrainan sodassa kärsiville lahjoitettiin 100 000 euroa. Lisätietoa Tradekan lahjoituksista ja kohteista voi lukea tästä. Ei tuosta silti pääse yli eikä ympäri. Suuri rahapotti on tehottomassa hoidossa.


Sijoittaisinko?


Ennen tämän artikkelin kirjoittamista olin vähän sillä fiiliksellä, että Tradekan tuotto-osuuksiin sijoittaminen kannattaa jättää välistä. OP tuotto-osuudet olisivat vähäriskisempiä. Tradekan bisnes tuntui vähän huonosti hoidetulta yritykseltä, joka tuottaa vain nihkeästi liikevoittoa. Vanhaa työväenliikkeen punapääomaa, jota roiskitaan sinne sun tänne. Kannattavat yritykset pitävät pystyssä kannattamattomia. Mitä enemmän vuosikertomuksia lukee, niin sitä enemmän mieli muuttui ja kuva yrityksestä kirkastui. Ei liiketoiminta edelleenkään mitään erinomaista ole, oikeastaan vain välttävää. Jos Tradeka olisi pörssissä, niin en ostaisi sitä edes tasehintaan, koska niin huonosti sen pääoma tuottaa ja rahaa syydetään sinne tänne vähän huonoin perustein. Toisaalta vaikkapa Burger King, A-katsastus tai Pakettipiste kuulostaa ainakin brändinä hyvältä.

Käytännössä tätä pitääkin ajatella enemmän sijoitusrahastona, joka tarjoaa vähäriskistä tuottoa ja muita etuja siihen sijoittavalle. Käytännössä sijoitustoiminnalla tehdään se tuotto ja muu toiminta on ekstraa siinä sivussa. Sijoitustoiminnan 4 % tuottotavoite kuulostaa realistiselta, joten kyllä Tradekan tuotto-osuudesta voi mielestäni hyvillä mielin odottaa tuota 3,5 % tuottoa. Olisi todella huonoa mainosta, jos tuottoa ei maksettaisi, koska tähän on sijoittanut niin vähän sijoittajia ja korkomenot ovat pisara meressä. Jos kerran koronan aikanakin maksettiin tuotot, niin vaikea nähdä, että suuren taseen omaava konserni lopettaisi korkojen maksun tuotto-osuuksille. 

Harmittavasti suurin osa varallisuudestani on jo sijoitettuna osakemarkkinoille, joten ylimääräistä rahaa ei juuri löydy. Vähän tässä pohdiskelenkin, kannattaisiko ottaa Supeluottoa ja pistää rahat Tradekan tuotto-osuuksiin. 0,99 % maksavalla lainalla 3,5 % tuottoa, jolloin erotus se noin 2,5 %. 50 000 € summalla noin 1 250 euroa ekstraa. Mitä mieltä muut lukijat ovat?8 kommenttia:

 1. Itselläni on ollut muutaman vuoden jo noita Tradekan tuotto-osuuksia. Itseasiassa ihan ensimmäisten joukossa olin tuonne rahoja laittamassa kun se lanseerattiin. En hoksannutkaan että Nordnetin superluotolla tuolla voisi kohtuullisella riskillä jotain pientä tienatakin. Menee vahvasti harkintaan kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä olet tykännyt muista jäseneduista, vai oliko niillä yhtään mitään merkitystä sijoitusta harkitessa?

   Poista
  2. Alun perin tuohon Tradekaan tuli liityttyä juurikin noiden jäsenetujen takia. Pikaruokaa tuli siihen aikaan syötyä turhankin usein ja -20% alennus Rax buffetista oli kyllä mieluisa. Nykyään noita jokavuotisia ruoka-kuponkeja kyllä odottaa mielellään, mutta pikaruoka on vaihtunut terveellisempiin vaihtoehtoihin. Jäsenetuja on tosiaan paljon muitakin kuin ruokaan liittyviä ja pyrin niitä aina hyödyntämään jos se vain on järkevää.

   Sanoisin melkeinpä että paras sijoitus tuo reilun 30€ jäsenyys on ollut ja se on tullut jo moneen kertaan takaisin. Tuotto-osuuksiin sijoittaessa jäseneduilla oli siinä mielessä merkitystä että oli tullut tutustuttua konkreettisesti siihen miten laaja-alaisesti Tradeka toimii.

   Poista
 2. Olipa kiva lukea asiasta sellainen mielipide, jota ei ole pilattu suuntaan tai toiseen liiallisella poliittisella mesoamisella. Itse olen sijoittanut Tradekan tuotto-osuuteen kohtuullisen reippaasti. OP:n tuotto-osuuksissa on sitten euroja vähemmän kiinni. Miksi voimasuhteet noinpäin? No ihan vain siksi, että omalla alueella OP:n tuotto-osuudet tuntuu olevan melkein aina loppu ns. sopivalla hetkellä, enkä ole sinne päässyt sijoittamaan kuin yhden kerran. Muuten OP:n vaihtoehto houkuttelisi hitusen enemmän.

  Tuotto on toki näissä rajallinen. Mutta kaikki on tietenkin verrannollista. Jos oman kämpän ja sijoitusasuntojen korot on lukittu 2030-luvun puoliväliin asti reilu prosentin korkotasoon, niin ei sitä liikaa siedä moittia tällaisten sijoitusinstumenttien tuottoa. Toivotaan, että inflaation pitkittyessä ja talletuskorkojen noustessa näidenkin tuottoa tarkastellaan tulevaisuudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista. Ei yhtään hullumpaa sitoa asuntolainat matalaan kiinteään korkoon ja nauttia tuotto-osuuksista, jotka paljon tätä korkoa suurempia. Jotkut toiset sijoittivat Tokmanniin ja tuotto - 40 % pakkasella :( Onneksi hajautus on keksitty...

   Poista
 3. Moi, onko jotain syytä miksei ole pitkään aikaan tullut blogikirjoitusta osakemarkkinoilta? Näitä olisi mukava lukea enemmänkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole mitään kunnollista syytä. Kesällä nyt vain tulee keskityttyä kaikkeen muuhun, kuin sijoittamiseen. Toisekseen tuntuu vähän siltä, että kaikki on jo sijoittamisesta sanottu. Pitäis keksiä jokin uusi aihe ja näkökulma, jota muualla (muut sijoitusblogit, Inderes, Kauppalehti yms) ei olisi käsitelty.

   Kolmanneksi tuntuu ehkä siltä, että blogikirjoittelu on muuttunut vähän pakkopullaksi. En saa siitä enää samanlaisia kiksejä, kuten aikaisemmin. Ei ole kertynyt kirjoittamisesta mainetta tai mammonaa :( Jää siis vain jonkinlainen päiväkirja itselleni ja ehkä siinä sivussa on tullut vähän oppeja ja lisää sivistystä.

   Poista
 4. Kiitos tästä(kin) & hyvää uutta vuotta !

  VastaaPoista