25. kesäkuuta 2022

Vesipostit pääkaupunkiseudulla - Ilmaista vettä päiväretkelle

Kesällä hellettä piisaa ja vähänkään pidemmille reissuille pitää juomavettä varata mukaan riittävästi. Esimerkiksi itselläni on peukalosääntö, että yksi 0,75 litran juomapullo kuluu noin tunnissa. Joskus tämä riittävästi saattaa olla se ongelma, koska vesi painaa ja määräänsä enempää sitä ei jaksa/pysty kantamaan. Vaikkapa maantiepyörääni ei saa kahta juomapulloa enempää. Tietenkin kaupasta voi ostaa virvokkeita ja täyttää juomapullot vaikka vessan kraanasta (lukusuositus: Pyörälenkki: Sastamala-Urjala-Loppi-Helsinki, 222 km päivässä). Tällöin täytyy kuitenkin kantaa mukana myös lukkoa, joka harvoin on matkassa. Jos on kaverin kanssa reissussa, niin silloin tuo ei ole ongelma, kun toinen voi vahtia kulkupelejä.


Pääkaupunkiseudulla harva kuitenkin tietää, että vettä voi kuitenkin saada helposti ilmaiseksi. HSY ylläpitää 75 vesipostia eri puolilla pääkaupunkiseutua. Niistä kaupunkilaiset saavat helposti juomakelpoista vettä janoonsa vaikkapa pidemmän ulkoilu/retkeilypäivän aikana. Usein noista kulkee ohi huomaamatta, kun ne ovat vähän piilossa. Esimerkiksi oman työmatkani varrella on yksi vesiposti, jota en ollut huomannut, kuin vasta veljeni kertoessa tästä. Mikä parasta, vesi on todella viileää ja se on samaa erinomaista juomavettä, mitä saa myös kiinteistöjen hanasta. Jos et ole ulkoiluihmisiä, niin voihan tämä tieto olla valttia vaikkapa jonkin kriisin aikana, kun et itse saa vettä taloosi. 


Mistä vesiposteja löytyy?

Periaatteessa vesipostit löytyvät kartalta hsy.fi/vesipostit. Sen käyttö on kuitenkin vähintäänkin tahmeaa ja se sisältää vesiposteja, jotka eivät toimi tai ovat poistettu käytöstä. Sitä ei oltu päivitetty vuosiin, ennen kuin veljeni kyllästyi tähän ja päätti tehdä vuonna 2021 projektin. Kartoittaa ja kuvata kaikki pääkaupunkiseudun vesipostit ja tehdä tuosta käytettävyydeltään parempi. Kun verorahoille ei saa kunnolla vastinetta, niin pistetään yksityinen puoli tekemään se paremmin :) Ja hyvähän siitä tuli. Avoimen datan pohjalle luotu kartta, josta löytyvät kuvat ja tiedot jokaisen vesipostin tilasta. Sen saa joko Google Mapsin, tai OpenStreetMapsin pohjalle. Vesipostien vienti Garminin laitteeseen tai kännykkään onnistuu myös helposti. Tarkemmat ohjeet tästä PolkupyöräWikistä. Vähän vieläkin huvittaa, että kaikkialla ohjataan tuohon HSY:n huonompaan karttaan, vaikka paljon parempiakin löytyy.

Ruutukaappaus HSY:n kaikista vesiposteista pääkaupunkiseudulla OpenStreetMapsissa. Muutama toimimaton tai huonosti toimivakin paikallistettu.

Vesiposteja on usean eri näköisiä, värisiä ja mallisia, mutta suurin osa toimii nostokahvalla, joka on helpoin käyttää. Uusimmat vesipostit toimivat jalkapedaalilla ja Vantaalla T-kahvalla. Tällöin irrotetaan päällä oleva kansi ja käännetään sisällä olevaa T-avainta hanan aukaisemiseksi. Oli toimintalogiikka mikä tahansa, niin raikasta vettä niistä kuitenkin tulee, eikä sitä tarvitse tosiaankaan pumpata jostain syvästä kaivosta. Osasta vesi tulee paineella, osasta vähän liruttamalla. Vesipostit ovat käytössä saavarauksella huhtikuun alusta lokakuun loppuun. 

Ei muuta kuin etsimään lähin vesiposti ja kokeilemaan. Tai vaihtoehtoisesti seikkailla kaikki lähialueelta löytyvät läpi, jolloin tulee varmasti tutustuttua myös uusiin paikkoihin. Voisihan HSY halutessaan brändätä nuo vaikka jollain juuomapulloa muistuttavalla kyltillä, mutta vähän epäilen... julkiselta rahalta ei sovi vaatia mahdottomia. Toisaalta onhan se vesipostin hanavesi ekologisempaa, kuin vesipullon ostaminen kaupan hyllyltä.

Todennäköisesti HSY:tä ei kiinnosta näiden korjaaminen ja ylläpito, kun juuri kirjoitushetken alla (kesäkuu 2022) Mustikkamaalta kaivettiin yksi pois :( Pitkällä aikavälillä kaikki vesipostit poistunevat käytöstä. Uusia vesiposteja ei ole tullut vuosiin ja lukumääräkin on laskenut alle 70 kappaleeseen, kun joitakin vuosia sitten niitä oli vielä yli 100 kpl. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti