4. marraskuuta 2014

Vain tyhmät eivät liity työttömyyskassaan - Halvin työttömyyskassa

Myönnetään heti alkuun, että otsikko on hieman provosoiva, koska tarkoituksena on puhua tärkeästä asiasta. Jos otsikko olisi yhtään tylsempi, harva jaksaisi lukea sitä pidemmälle. Vaikka otsikolla haetaankin tarkoituksellisesti näkyvyyttä, pitää väite silti täysin paikkansa ja perusteluihin tutustutaankin seuraavissa kappaleissa tarkemmin. Jotta aihe tulisi käsiteltyä kunnolla ja tarpeeksi selkeästi, pitää kuitenkin ensiksi tutustua tarkemmin siihen, mitä ovat termit työttömyyskassa, peruspäiväraha ja ansiosidonnainen työttömyysturva? Tämän jälkeen voidaankin sitten perehtyä kysymyksiin kannattaako työttömyyskassan jäsenyys ja miksi siihen pitäisikään liittyä?Kuvitellaan aluksi tilanne, jossa varmana pitämäsi työpaikka meneekin tuotannollisista syistä alta ja olet nyt työtön. Paska juttu, joka voi sattua kenelle tahansa. Tänä päivänä työmarkkinat muuttuvat nopeasti ja yhä useampi suomalainen joutuukin olemaan ajoittain työttömänä. Vuokra pitää kuitenkin maksaa ja ruokaakin ostaa. Laskujakin alkaa kertyä. Hyvinvointivaltio Suomi kuitenkin huolehtii vähäosaisista ja Kela maksaa työttömille työttömyysturvaa. Jos työton ei kuulu työttömyyskassaan, hän saa pelkkää peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea, riippuen täyttääkö työssäoloehdon. Jos työtön ei täytä työssäoloehtoa eli hän ei ole ollut töissä tarpeeksi pitkään saadakseen peruspäivärahaa, hän saa valtion työmarkkinatukea. Samoin käy tietenkin peruspäivärahakauden loppuessa.

Kutsuipa työttömyysturvaa millä termillä tahansa, niin vuonna 2014 peruspäiväraha ja työmarkkinatuki ovat molemmat 32,66 euroa päivässä ja niitä maksetaan viideltä päivältä viikossa. Täysimääräisen peruspäivärahan ja työmarkkinatuen määrä lapsettomalle on vuonna 2014 bruttona noin 702,2 e/kk (21,5 x 32,66 e) ja nettona noin 562 euroa kuussa (20 % ennakonpidätys), kertoo Kela. Puolison tulot eivät enää vaikuta tähän tukeen. Työttömyysturva ei vaikuta kovin suurelta, jos sitä vertaa työttömyyskassaan liittyneiden turvaan. Ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa voivat saada vain ne työttömät, jotka ovat työttömyyskassan jäseniä. Ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan taso perustuu työttömyyttä edeltäneeseen palkkatasoon. Siinä on kaksi osaa: perusosa, joka on peruspäivärahan suuruinen ja kaikille sama, sekä ansio-osa, joka perustuu työttömyyttä edeltäneeseen vakiintuneeksi katsottuun palkkaan. Ansio-osa on keskimäärin 42 prosenttia päiväpalkan ja perusosan erotuksesta.

Kelan taskutilaston mukaan vuonna 2013 keskimääräinen ansiosidonnainen päiväraha oli 1440,5 euroa kuussa (21,5 x 67 e/päivä) eli noin kaksi kertaa suurempi kuin työmarkkinatuki. Vielä kun työttömyysturvaetuuksien saajien määrä nousi vuodesta 2012 vuoteen 2013 jopa noin 16,7 %, niin tuntuukin todella tyhmältä olla liittymättä työttömyyskassaan. Ansiopäivärahaa haetaan työttömyyskassasta. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan maksimikesto on 500 arkipäivää ja työttömyyden jatkuessa työtön putoaa työmarkkinatuelle. Suurin osa Suomen työttömyyskorvausta saavista henkilöistä on pelkän työmarkkinatuen tai peruspäivärahan varassa. Kelan taskutilaston mukaan vuoden 2013 syksyllä näitä oli 59,1 % kaikista työttömyysturvaa saavista työttömistä työnhakijoista, ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa sai 47,4 % kaikista työttömyysturvaa saavista työttömistä työnhakijoista.

Ansiosidonnainen päiväraha eri palkkatasoilla vuonna 2014. Laskettu TYJ:n päivärahalaskurilla ilman lapsikorotusta tai muita sosiaalietuuksia.


Työttömyyskassat tasoittavat siis taloutesi heilahteluita ansiosidonnaisella peruspäivärahalla, jos jäät työttömäksi. Työttömyyskassat tarjoavat jäsenilleen myös erilaista tukea työttömyysajalle, kuten vuorottelukorvausta. Ammattiliiton jäsenet kuuluvat samalla yleensä myös työttömyyskassaan. Kassaan voi kuitenkin liittyä myös ilman ammattiliiton jäsenyyttä. Työttömyyskassat maksavat työttömiksi jääville jäsenilleen keskimäärin siis kaksinkertaisen määrän rahaa kuukaudessa kuin KELA. Suomessa on vallinnut jo pitkään konsensus siitä, että työmarkkinatuki ja peruspäiväraha ovat niin pieniä, etteivät ne riitä pääsääntöisesti kattamaan vaatimattomiakaan elinkustannuksia. Miksi jäisit siis kituuttamaan pienellä työmarkkinatuella, jos voisit työttömyyskassaan liittymällä turvata taloutesi huomattavasti paremmin? Ehkäpä syynä on se, että et ole aikaisemmin edes miettinyt tätä asiaa tarkasti. Harva työuraansa aloitteleva nuori oikeasti ajattelee näitä asioita heti alkuvaiheessa, vaikka näin todellakin kannattaisi tehdä.

Työttömyyskassan jäsenet joutuvat maksamaan vuosittain jäsenmaksun, jonka suuruus vaihtelee työttömyyskassan mukaan, mutta on vuodessa keskimäärin suurusuusluokkaa 100 euroa. Kalliimman kassan jäsenmaksu on yleensä osa liiton jäsenmaksua ja siihen voi kuulua enemmän palveluja, kuten neuvontapalveluja tai vaikkapa jäsenlehti. Työttömyyskassan jäseneksi hakevan täytyy olla palkansaaja. Ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha kerätään pääosin työnantajien (49,5 %) ja valtion (40 %) maksuosuuksista. Vain 5,5 % maksusta rahoitetaan työttömyyskassojen jäsenmaksuilla, kertoo wikipedia. Ja nyt tulee se jännä juttu. Pakollisia työttömyysvakuutusmaksuja maksavat myös kassaan kuulumattomat. Ansiosidonnaista työttömyysturvaa ei siis rahoiteta kassan jäsenmaksuilla vaan KAIKILTA töissä käyviltä perittävillä työttömyysvakuutusmaksuilla (noin 0,6 % palkasta). Eli vaikka et kuuluisikaan työttömyyskassaan, maksat siitä maksuja automaattisesti palkastasi. Jos et kuulu työttömyyskassaan, et saa tälle jo maksamallesi rahalle yhtään mitään vastinetta. Olet siis yksinkertaisesti niin tyhmä ja tietämätön, että rahoitat vain muita kassan jäseniä, koska he ovat tajunneet siihen jo liittyä.

Moni on jättänyt työttömyysturvansa kokonaan hoitamatta, kun he ovat luulleet, että se on kallis ja se edellyttää liittoihin kuulumista. Näin ei kuitenkaan ole. Suurin osa ihmistä joutuukin opettelemaan työttömyysturvan alkeet liian myöhään vasta jouduttuaan ensimmäisen kerran työttömäksi. Silloin monelle vasta kunnolla selviääkin käsitteet perusturva, ansiosidonnainen, työttömyyskassa ja liitto. Miksi et siis liittyisi työttömyyskassaan jo nyt? Työttömyyskassat luovat turvallisuutta talouteesi. Jäsenmaksu on pieni hinta kohtuullisten tulojen varmistamisesta vaikeiden aikojen yli. Kassan jäsen saa keskimäärin kaksinkertaista korvausta työttömänä, kuin kassaan kuulumaton. Jo kuukaudessa työttömänä saat enemmän rahaa, kuin maksat kymmenessä vuodessa jäsenmaksuja halvimpaan työttömyyskassaan. Ansiosidonnainen myös kerryttää eläkettäsi. Palkastasi menee joka tapauksessa pieni maksu työttömyyskassalle, joten olet ainoastaan tyhmä, jos et liity siihen.

Halvin työttömyyskassa JATTK

Työttömyyskassojen vertailu voi olla hyvinkin kannattavaa ja helppoa puuhaa, jos etsit vain halvinta työttömyyskassaa, etkä tarvitse sen muita palveluja. Suomessa on ammattiliittoihin kuuluvia ja sitoutumattomia työttömyyskassoja. Yhteensä Suomessa on 28 palkansaajakassaa ja kaksi yrittäjäkassaa. Jäsenmäärältään suurimmat ja merkittävimmät työttömyyskassat ovat: Yleinen työttömyyskassa, IAET-kassa ja Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa. Kassojen jakamat etuudet ovat tasan samat kassasta riippumatta, vain kassojen jäsenmaksut vaihtelevat. Alimmillaan kassan jäsenmaksu on lääkärien kassan 23 euroa vuodessa, ylimmillään metalli- ja rakennusalan kassoilla 200–300 euroa vuodessa, kertoo Talouselämä. Laskusuhdanteen ja työttömyyden takia jäsenmaksuissa on nyt paineita pienille korotuksille tulevina vuosina. Kattaakseen kasvaneita menoja, noin 60 prosenttia kassoista nostaa jäsenmaksujaan ensi vuonna. Noston tehneiden kassojen maksut kallistuvat keskimäärin 20 prosentin luokkaa, kertoo Kauppalehti.

Suomen kenties halvimpana työttömyyskassana tunnettu Yleinen työttömyyskassa (Loimaan kassa), johon itsekin vielä vähän aikaa sitten kuuluin, ei siis oikeasti ole edes halvimmasta päästä. Vuonna 2013 halvin työttömyyskassa oli JATTK-työttömyyskassa, jonka vuosimaksu on 42 euroa (3,5 e/kk). Tähän kassaan on kaikkien erittäin helppo liittyä ja sen voi tehdä siis kuka tahansa töissä käyvä veronmaksaja. Vaihdoin itsekin loppuvuodesta 2012 JATTK:hon, jossa olen ollutkin siitä asti. Vaihto oli erittäin helppoa, piti täyttää ja postittaa vain yksi A4 paperi ja viimeisin palkkalaskelma. JATTK hoiti tietojen siirron vanhasta kassasta uuteen. Palvelun sisältöhän on kaikissa sama ja lakisääteinen, joten ihmettelen miksi maksaa enemmän, kun halvemmallakin pääsee. Vuoden 2015 jäsenmaksuksi Finanssivalvonta on vahvistanut 4,00 euroa kuukaudessa, eli 48 euroa vuodessa. Kaikki siis liittymään tähän kassaan.

Enemmän tietoa (ja aika pitkästi) työttömyysturvan harhoista, vääryyksistä ja rahoituksen virheistä löytyy tästä osoitteesta.


7 kommenttia:

 1. Liittoon liittymistäkin kyllä kannattaisi harkita (ehkä alasta riippuen, kaikki liitot eivät tunnu kauheasti saavan aikaan..).

  Kun asiat menevät hyvin, liittoa ei periaatteessa tarvitse (enää) mihinkään, mutta jos ei, on helpottavaa kun selusta on suojattu. Oma liittoni on välillä tuntunut kalliilta, mutta toisaalta saan nyt nauttia jäsenetuna ilmaisesta yksityiselämän oikeusneuvonnasta, jota valitettavasti tarvitsen. Taitaa tasata jäsenmaksut tältä vuodelta. Puhumattakaan ihan normaalista työehtoneuvonnasta, silloin kun sitä tarvitsee.

  Tiedän, että liitto on punainen vaate monelle -tai ei vain tule edes mieleen-, mutta kannattaa punnita edut tarkkaan. Mikään aktiivi en ole, ja haittapuolena itsekin pidän tuota järjestöjen (sekä ay- että työnataja-) kovin vahvaa otetta yhteiskunnasta. Kuitenkin uskon, että jos liittoja ei olisi, olisi työsuhteessa olevilla Suomessa huomattavasti huonommat olot. Kirjoitin tämän kommentin siis vain siksi, kun usein verrataan liiton maksuja työttömyyskassan maksuihin, ja kyseessä on kuitenkin osin eri asia.

  VastaaPoista
 2. Minusta tämä oli todella hyvä kirjoitus. Olen itse aika ummikko näissä työttöyyskassa- ja ammattiliitto-asioissa, ja minulta mennyt tällainen kassa kokonaan ohi. Suuri säästö vuositasolla.
  Itse en ainakaan liittoon enää halua kuulua, koska en ole niistä koskaa apua saanut, vaikka olisin edellisessä elämässä tarvinnutkin.

  -Ansku

  VastaaPoista
 3. Kiitos. Et ole todellakaan ensimmäinen, joka on niin sanotusti untuvikko asian suhteen ja jolle tämä blogikirjoitus avasi silmät ja toi myös selvää säästöä.

  VastaaPoista
 4. Hienoa, että on ihmisiä, jotka jaksavat valaista tätä asiaa laajemmallekin lukijakunnalle. Olen itse pitänyt vain lähipiirini hyvin tietoisena siitä, että johonkin työttömyyskassaan kannattaa AINA kuulua, kun vaan on töissä. Olin itsekin YTK:n jäsen vuodesta 1995 aina vuoteen 2013 jolloin vaihdoin JATTK:n jäseneksi. Tänä vuonna jäsenmaksussa säästän 70€:a. Suosittelen myös kaikille, jotka ei niinkään muita palveluja tarvitse vaan riittää tuo pelkkä turva ansiosidonnaisesta.

  VastaaPoista
 5. Kiitos. Ytimekäs ja hyödyllinen kirjoitus.

  VastaaPoista
 6. Tervehdys

  Itse olen sitä mieltä, että ihmiset elää hyvässä uskossa kun kuuluu kassaan, tai littoon. No mitäs sitten kun paska osuu tuulettimeen? Tästä alkaa helvetti ja näyryytys. Työkkärillä ei ole tarjota sulle alan töitä ja antaa olla sun rauhassa noin 3kk. Tämän jälkeen ruvetaan tarjoo sulle työtä johon ei koulutusta tarvita, tai koulutetaan työn ohella (siivooja). Kieltäydyt ja karenssia pukkaa, eipä siinä muu auta, kuin sovitella moppia käteen korkeakolutunkinnon saaneena. Moppailet lattioita ja mietit mikä vittu meni vikaan? Jokaisen pitäisi ymmärtää, ettei kassoihin, tai liittoihin kuuluminen tee asioita helpoksi. Työkkärillä on oikeus tarjota sulle töitä ja jos ei löydy alan koulutusta, niin sitten tarjotaan työtä johon ei tarvita koulutusta. Kieltäytyä ei voi!!! No minulla kävi tuuri ja sain vapaudu vankilasta kortin. Minulla todettiin reuma molemmissa lonkissa ja pystin lopettamaan työt lääkärintodistuksella. Täytyy kyllä sanoa, että työpäivän mustina hetkinä mietin jo köyden virittämistä kaulaan lattioita siivoillessa. Jos olet sinut, että siivoot rakennuksilla, toimistoja, sairaaloita kor. koulu tutkinnolla, niin ei siinä mitään. Mä en kuulu enään mihinkään liittoon enkä kassaan. Mun mielestä sitä kaupataan kusettamalla, eikä kerrota prosessia mitä tapahtuu kun työttömyys tulee. On olemassa vain yksi ratkaisu, jos kuuluu kassaan tai liittoon. Työttömyyden tullessa sun täytyy muuttaa sellaisella paikkakunnalle missä ei ole tarjota töitä, tai koulutusta 100km säteellä. Tällöin voit nauttia ansiosidonnaisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommenttisi pisti kyllä miettimään, hyvä pointti. Työttömyysetuus on aina kaikissa tapauksissa vastikkeellista. Se tarkoittaa, että olet valmis ottamaan vastaan työtä tai koulutusta, jota sinulle tarjotaan ja osallistumaan palveluihin, jotka edistävät työllistymistäsi. Eikö tämä ole hyvä asia, jos työttömät saadaan entistä nopeammin töihin? Huono-osaisten kyykyttäminen on sitten jo tuomittavaa ja asia erikseen.

   Työttömille ei voi tarjota ihan mitä tahansa töitä. Jos työhön tarvitaan tiettyä koulutusta, niin sitä ei tietenkään voi tarjota tai tarvitse ottaa vastaan. Päteviä syitä kieltäytyä tarjotusta työstä ovat myös sellaiset, jos ansiosi työstä jäisivät kuluineen pienemmäksi kuin työttömyysturvasi tai työpaikka sijaitsee työssäkäyntialueesi ulkopuolella (etäisyys tai työmatkan kesto). Ei ole myöskään kiellettyä kiertoilmaisuin ilmaista, että esim. puhelinmyynti ei oikein houkuttele. Fiksumpikin työnantaja kyllä tajuaa olla palkkaamatta tällaista henkilöä. Oikeita töitä kannattaakin aktiivisesti itse hakea, eikä istua kotona odottamassa, että työkkäri niitä tarjoaisi. Mielekkään työn saaminen on kuitenkin kaikille se tavoite, eikö? Työn tarjoaminen sinänsä ei siis mielestäni ole ongelma, mutta sen vastaanottamisen pitäisi olla vapaaehtoista. Onko se sitä nyt, se on vähän tulkinnanvaraista.

   Mitä itse työttömyyskassaan kuulumiseen tulee, niin jo kuukaudessa keskimääräinen ansiosidonnainen päiväraha on 700 euroa suurempi kuin peruspäiväraha tai työmarkkinatuki. Tuolla erotuksella makselee jo halvimman kassan maksuja reilut 12 vuotta. Siksi en itse en pysty allekirjoittamaan kommenttiasi olla kuulumatta työttömyyskassaan, vaikka perustelusi tavallaan toki ymmärrän.   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...