1. maaliskuuta 2024

Tänäänkin on hyvä syy erota AY-liikkeestä

Suomi ei näytä enää hyvinvointiyhteiskunnalta. Edellisen hallituksen politiikka oli jakaa rahaa ja vielä lisää rahaa jokaisen ongelman paikkaamiseen, vaikka siihen ei ollut varaa. Velkarahan jakaminen kaikille on se, mitä sosialistit käytännössä vain osaavat. Helpoin ratkaisu oli tietenkin tuhoisa. Velasta ei kuulemma ollut huolta, kun sitä ei tarvitse maksaa takaisin. Se on sitä vasemmiston talouslogiikkaa. Mitään järkeviä uudistuksia ei tehty. Nyt velanhoitokustannukset ovat kasvussa ja Sote-palvelut ovat katastrofin partaalla. Terveyspalveluista pitää karsia, mutta silti rahaa ei riitä hyvinvointialueille. Kuka muistaa, että meille luvattiin parempia palveluja halvemmalla. Paskaa saatiin ja tästä kyllä varoiteltiin. 


Pahaa unta vai Kummelin sketsi?

Bkt ei ole kasvanut sitten vuoden 2008 finanssikriisin, eli takana on 15 vuotta menetettyä hyvinvointia ja kasvua, koska mitään järkeviä uudistuksia ei uskallettu tehdä. Surkuhupaisaahan tässä on se, että nyt kun uusi hallitus yrittää korjata aikaisemmalta hallitukselta saamaansa hirveää perintöä, niin oppositio räksyttää itse aiheuttamistaan ongelmista. Kaiken lisäksi entisen hallituksen tuhoviisikosta sentteri on lähtenyt maailmalle kunnolla massia tienaamaan ja muotilehtiin egoaan nostattamaan. Muut "tähtipelaajat" ovatkin sitten vetäytyneet taka-alalle vastuuta pakoilemaan ja luovuttavat viestinviejän kapulan seuraavalle puheenjohtajalle. Vähän kuin rotat jättäisivät uppoavan laivan. Tähän kun vielä lisätään mediakohu rasismin ja etenkin pesukarkukravatin ympärillä, niin koko homma vaikuttaa ihan Kummelin sketsiltä. Valitettavasti kaikki on kuitenkin täyttä totta :(

Koska menoista on pakko karsia, niin luonnollisesti tämä osuu erilaisiin sosiaalietuuksiin, jotka ovat suurin menoerä. Varakkaat eivät nauti tukia, joten sieltä on paha leikata. Toisekseen Suomen kokonaisveroaste (43 %) on maailman 5. suurin (lukusuositus: Varallisuus kunniaan - Suomalaiset ovat persaukista kansaa). Toisin sanoen 98 % maista verottaa vähemmän kuin Suomi. Meillä ei siis ole myöskään varaa verottaa enempää, koska ihmiset ulosmittaavat sen sitten vapaana vähentämällä työntekoa, muuttamalla toiseen maahan tai pahimmillaan siirtyvät tukien varaan elämään, tai ovat perustamatta yrityksiä, kun työntekoon ei ole kannustinta.

Nykyinen hallitus pyrkii uudistuksia tekemään, mutta silti nuristaan. Varsinkin AY-liike, joka väittää ajavansa työntekijöiden oikeuksia ja asemaa on neliraajajarrutuksessa uudistuksia vastaan. Itse en ihan ymmärrä, miten kansan syvistä riveistä voi mielipidemittausten mukaan löytyä vielä niin paljon kannatusta AY-liikkeen puolesta. Toisaalta työmarkkinakuviot ja poliittiset lakot ovat sekava ja monimutkainen juttu. Listaan alle viisi syytä, miksi AY-liikkeen propaganda kuulostaa niin oudolta, eikä itseltäni heru sympatiapisteitä. 


Miksi erota AY-liikkeestä - 5 keskeisintä pointtia


1. Voimassa olevan työsopimuksen pitäisi taata työrauha

Mediassa ja yleisessä mielipiteessä näkee yllättävän vähän sitä argumenttia, että AY-liike tuhoaa täysin oman luetettavuutensa lakkoilemalla. Kun työehtosopimuksista on aikoinaan työntekijöiden ja työnantajien kesken sovittu, niin se sitoo molempia osapuolia. Kun työehtosopimus on voimassa, niin se "kieltää" lakot. Käytännössä sopimuksella siis ostetaan työrauha. Tällä hetkellä AY-liike käy kuitenkin poliittisia lakkoja ja on aiheuttanut työnantajille miljardin euron menetykset. 

Tällä hetkellä työehtosopimukset ovat voimassa, mutta työrauhaa ei ole ja lakkoillaan. Kyseessä on siis puhtaasti poliittinen lakko hallituksen toimia vastaan, eikä työtaistelutoimi, jolla pyrittäisiin vaikuttamaan työehtosopimuksen ehtoihin ja palkkatasoon. Tämän ymmärtäisi, mutta poliittista lakkoilua ei. AY-liike on siis syönyt sanansa, eivätkö kunnioita sopimuksia. Sivulliset uhrit kärsivät. Jos olet syönyt sanasi, niin olet käytännössä epäluotettava ja menettänyt kunniasi. Miksi sinuun enää tulevaisuudessa luetettaisiin? Mitä on silloin enää jäljellä? Ei mitään muuta paitsi valheet ja propaganda. Miten AY-liike edes kuvittelee, että tekemällä hallaa sekä työnantajille, että työntekijöille joku heistä marssisi eduskuntaan heidän puolestaan ja vaatisi Petteri Orpoa muuttamaan politiikkaa. Haistakoon..... Päinvastoin pitäisi vaatia AY-liikkeeltä korvauksia.


2. Eduskunnalla on yksinoikeus lakien säätämisessä. 

Tulevista lakihankkeista voi ja saa olla mitä mieltä tahansa. Loppupeleissä kuitenkin demokraattisesti valittu Eduskunta säätää uudet lait, tai muuttaa vanhoja lekeja hallituksen esityksestä. Oletus, että ammattiyhdistysliikkeellä olisi oikeus estää maan hallitusta toteuttamasta haluamaansa politiikkaa uhkaamalla lakkojen kautta tehdyllä taloudelliseslla katastrofilla on vähintäänkin outo. Lakien säätäminen ei kuulu AY-liikkeille

Joku voi argumentoida, että kansalaiset äänestivät vallanpitäjistä, mutta eivät hallituspolitiikasta. Se on aivan totta. Näin on kuitenkin aina jokaisen hallituksen kohdalla. Jostain syystä vasta nyt se näyttää olevan ongelma, eikä silloin, kun tuhoviisikko teki vasemmistolaista politiikkaa.  Miksi viime hallituksen aikaan ei lakkoiltu näin, vaikka tehtiin eläkeputken poisto, aktiivimalli 2, hoitoalan pakkolait jne, jotka varmasti kurmottivat työläisiä. Hövelisti kaverille jaetulla rahalla saa nähtävästi ihmeitä aikaan, mutta auta armias, kun pitäisi tehdä kestävämpää taloudenhoitoa ja vyötä vähän kiristää. 

Pitää myös muistaa, että politiikka on aina kompromisseja täynnä, eikä yksikään puolue voi luvata saavansa vain haluamiaan asioita läpi. Itse ainakin tiesin melko hyvin mitä Perussuomalaiset lähtevät eduskuntaan ajamaan ja siksi niitä äänestinkin. Olen ollut päätöksiin pääosin tyytyväinen. Äänestäjiä ei siis todellakaan ole johdettu harhaan. Jos joku johtaa harhaan, niin se on AY-liikkeen propaganda. Nyt tehdyt leikkaukset ovat aivan mitättömiä 90-luvun lamassa tehtyihin sosiaaliturvan leikkauksiin. Pitäisi nähdä metsä puilta ja tajuta missä mennään, eikä puhua yleislakosta. 


3. Pelkkä kassajäsenyys riittää ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan

AY-liike väittää ajavansa työntekijöiden etua. Tämän jutun lukemalla voi tulla myös toiseen lopputulokseen. Ammattiyhdistysliikkeen toinen olemassaolon kulmakivi on ansiosidonnainen työttömyysturva, jota se mainostaa. Yhä useampi palkansaaja on todennut, ettei työttömyyskassaan kuuluakseen tarvitse olla ammattiliiton jäsen. Olen itse kirjoittanut tästä artikkelin: Vain tyhmät eivät liity työttömyyskassaan - Halvin työttömyyskassa.

Rahat ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan kerätään kaikilta töissä käyviltä perittävillä työttömyysvakuutusmaksuilla (noin 0,6 % palkasta). Eli vaikka et kuuluisikaan työttömyyskassaan, maksat siitä maksuja automaattisesti palkastasi. Jos et kuulu työttömyyskassaan, et saa tälle jo maksamallesi rahalle yhtään mitään vastinetta. Vain 5,5 % maksusta rahoitetaan työttömyyskassojen jäsenmaksuilla. Kun ansiosidonnaisen saa liittymällä työttömyyskassaan, eikä AY-liike aja duunarin etua, niin miksi edes liittyä siihen? Tänäänkin on hyvä syy erota.  

Korkeasti koulutettujen työttömyyskassa on itselleni halvin valinta. Jäsenmaksu 63 € vuodessa.


4. Oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo hukassa

Taloudessa pitää säästää leikkaamalla kuluja ja kasvattamalla verotuloja. AY-liikkeiden vaatimukset kaikkien leikkausten perumiseksi kuulostaa tekopyhältä, kun samaan aikaan miettii jäseniltä kerättyjä verottomia jäsenmaksutuloja. Huomattavia summia tulee myös verovapaina osinkoina esimerkiksi pörssiyhtiö Kojamon kautta. Hyvää liksaa vetävien AY-pamppujen on helppo miettiä lakkoaeen käyttöä, kun oma palkka juoksee ja sisään tulevat rahat ovat verottomia. Muut kantavat riskin ja maksavat verot, mutta AY-liike nauttii jonkinlaista suojaa. Epäreilua. Minäkin haluaisin tuollaisen duunin, jos selkäranka olisi yhtä joustava ja maha kestäisi ainaisia kokousviinereitä :) Kansanedustaja Tere Sammallahti listasikin Twitterissä, että AY-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poisto voisi tuoda noin ~220 M€/vuosi ja työmarkkinajärjestöt verolle toisi noin 50-200 M€/vuosi. Ei muuta kuin samalla itkulla kaikki reformit läpi, jos poliittiset lakot jatkuvat. Muutenkin tuo on aivan epäoikeudenmukaista. Missä AY-liikkeen vastuunkanto taloudesta ja duunareista?

Paikallinen sopiminen on duunarin etu, vaikka AY-liike muuta väittää. Paikallinen sopiminen on ihmisoikeuskysymys ja jokaisen ihmisen perusoikeus. Tämä ihmisten perusoikeuksien polkeminen tulee vihdoin päätökseen, kun paikallinen sopiminen laajenee. Nykyisin työehtosopimus (TES) koskee myös työnantajaliittoon kuulumattomia työnantajia, mutta vain liittoon kuuluvat saavat hyödyntää paikallista sopimista ja jouston mahdollisuutta. Ei kovin reilua ja oikeudenmukaista, kun yleissitovuuden kautta rikotaan perustuslaissa säädettyä sopimusvapautta. Jatkossa kaikki saisivat hyödyntää jouston mahdollisuutta, jos työntekijät näin haluavat

Aikaisemmin kaikki joustavuus katosi, kun TES-edustajan oli pakko tulla AY-liikkeestä, eivätkä työntekijät saaneet niin halutessaan valita edustajaa keskuudestaan. Käytännössä AY-liike on siis aina ajanut epäoikeudenmukaisuutta ja tasa-arvo on ollut kaukana. Miten tuollaista on voinut kukaan kannattaa? Todennäköisesti yleissitovuus joskus lakkaa, mitä AY-liike pelkää, kun työnantajapuolen järjestäytyminen laskee alle 50 % tason. Lain edessä kaikki tulevat vihdoinkin olemaan samalla viivalla.


5. AY-liike tukee vasemmistolaista politiikkaa

Voisin jotenkin ymmärtää AY-liikkeen toimia ja kannatusta, jos jo yllä mainitut asiat olisivat kunnossa ja sillä olisi omia järkeviä ideoita työmarkkinoiden uudistamiseen. Valitettavasti jo Antti Rinteen hallituksen aikaan siltä pyydettiin toimia, mutta saatiin tyhjä paperi. Miten uskottavana voi pitää AY-liikettä, jolla ei ole tarjota mitään? Neuvotellaan siitä, että toisella ei ole tarjota mitään, kun hallitus vain noudattaa hallitusohjelmaa. Hullunkurisintahan on, että AY-liike ei vastusta pelkästään työmarkkinauudistuksia, vaan tahtotilana on, että hallituksen tulee perua kaikki sosiaaliturvaleikkaukset. Keskusjärjestöjen tavoite siis on, että valta luevutetaan heille. AY-liike on siis vasemmisto-opposition kiristäjäporukkana. Kutsumalla AY-liikettä mafiaksi ei siis olla mielestäni kovin väärässä.

Historiassa AY-liikkeillä on ollut valtaa ja varmasti myös tarvetta. Jatkuva jäsenkato on ammattiyhdistysliikkeille ongelma. Mitä vähemmän maksavia jäseniä, sitä vähemmän valtaa ja myös rahaa. Jos vähänkään tutkii mitä puolueita AY-liike on ennen vaaleja rahoittanut, niin se on todella kallellaan vasemmalle. Osa rahasta on julkista, osa piilossa. Joakim Vigelius on tehnyt tästä hyvän videon, joka upotettuna alla. 

 

Vigeliuksen mukaan jokainen vasemmistolainen kansanedustaja on saanut liitoilta vaalirahaa, demareistakin vähintään 3/4. Vanha sananlasku sanookin: Kenen leipää syöt sen lauluja laulat. AY-liike tukee siis vasemmistolaista politiikkaa, joka on ajanut tämän maan yhä huonompaan tilaan. Jos kannatat siis vaikkapa Perussuomalaisia, tai Kokoomusta, niin liittoon kuulumalla tuetkin vasemmistolaista politiikkaa. Jos sait vaaleissa läpi sen mitä halusit, niin on aika epäloogista rahoittaa päinvastaista ideologiaa ja osallistua vielä poliittiseen lakkoon. Maksaisit siis siitä, että ääntäsi yritetään vaientaa ja kestävämpää taloudenpitoa ajaa alas. Rahat voi vaikka polttaa, jos etsii toiseksi huonointa vaihtoehtoa. Fiksu tietenkin sijoittaa säästetyn summan.


AY-liikkeen kannatus kertoo oikean tavoitteen

Tavalliseen katukansaan AY-liikkeen propaganda näyttää uppoavan ainakin toistaiseksi. Ymmärrän tämän hyvin, koska aihe on laaja ja monimutkainen. Tavallinen ihminen ajattelee yleensä vain arjessa selviytymistä. Jos saamaasi rahallista tukea ollaan leikkaamassa ja se vaikuttaa elämääsi, niin luonnollisesti olet tätä uudistusta vastaan. Samalla jos AY-liike väittää tätä hallituksen syyksi, demonisoi uudistukset, eikä kerro isoa kuvaa, niin luonnollisesti olet AY-liikkeen kannalla.

Mitä jos samaiselle henkilölle kuitenkin maalattaisiin iso kuva? Kerrottaisiin AY-liikkeen vallan häviämisestä, josta tässä on lopulta kyse. Keskusjärjestöjen jäsenmäärät ovat olleet vuosi toisensä jälkeen laskussa, kuin lehmän häntä. Yhä useampi palkansaaja on todennut, ettei työttömyyskassaan kuuluakseen tarvitse olla ammattiliiton jäsen, vaan pelkkä kassan jäsenyys riittää ansiosidonnaiseen. YTK onkin suurin työttömyyskassa ja lisännyt jäsenmääräänsä vuosi vuodelta. Ilta Sanomien mukaan YTK:n jäsenmäärä oli noin 517 000 ja ohittanee SAK:n lähiaikoina. 

Keskusjärjestöjen jäsenmäärän lasku. SAK:n jäsenyys tulee ammattiliittojen kautta. Luvut aitoja palkansaajia. Kuvan lähde: Ilta-Sanomat.
 

Ammattiyhdistysliikkeiltä ei ole tullut yhtään uudistusta työmarkkinoille, vaikka näitä on pyydetty jo edellisien hallitusten toimesta. Miten voi rehellisesti ajaa työntekijöiden etua, jos ei ole järkeviä ideoita? AY-liike ajaa myös vasemmistolaista politiikkaa ja tukee suoraan rahallisesti näiden puolueiden ehdokkaita. AY-liikkeen tahtotilana on perua kaikki sosiaaliturvaleikkaukset, mutta se itse nauttii samalla verovapaita osinkoja ja jäsenmaksutuloja. AY-liike on myös epäoikeudenmukainen, koska yleissitovuuden takia kaikki yritykset eivät ole lain edessä tasavertaisia ja saa hyödyntää paikallista sopimista.

AY-liikkeen uskottavuus on mennyt, koska se ei kunnioita itse sopimaansa työrauhaa. Se on syönyt sanansa ja ajaa poliittisia lakkoja niin pitkään, kuin duunari vielä uskoo sen propagandaa. Loppupeleissä lakien säätäminen kuuluu eduskunnalle ja kansalaiset äänestivät vallanpitäjät muuttamaan lakeja juuri siihen suuntaan, kuin ennen vaaleja suurin piirtein kerrottiin.

Toivottavasti näistä viidestä kohdasta oli jotain apua selkeyttämään kuvaa AY-liikkeen, median ja hallituksen välisestä eripurasta ja siitä miten itse näen asian. Toivoisin olevani asiassa väärässä, mutta vaikea nähdä AY-liikkeellä tulevaisuutta, jos samanlainen meno jatkuu. Mitä mieltä lukijat ovat?


9 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus ja hyvin olet avannut asiaa.
  Itse olen pitkälti samoilla linjoilla. En kuulunut liittoon enää pitkään aikaa vaan olen korkeasti koulutettujen työttömyyskassan jäsen.

  Itse olen huomannut että töihin mennään monesti vasta kun ansiosidonnainen loppuu. Eli uskon kyllä että ansiosidonnaisen porrastamisella on suuri vaikutus työttömyyden kestoon.

  Toinen asia mikä tuli mieleen on vuorotteluvapaa, jos haluan lähteä vaikka ulkomaille puoleksi vuodeksi ja pitää taukoa työtekemisestä niin voin tehdä sen aivan hyvin omilla rahoillani. Sen maksaminen ei kuulu mielestäni valtion tehtäviin.

  Poliittiset mielen ilmaukset kuuluvat tietysti kansalaisoikeuksiin, mutta mielestäni ne pitäisi tehdä vapaa-ajalla eikä työajalla.

  Alla kansalaisaloite asiaan liittyen:
  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/13148

  Lisäksi olen valmis siihen, että ensimmäinen sairauslomapäivä olisi palkaton, vaikkakin todellisuudessa kaikki työehtosopimuksen piirissä olevat saavat myös jatkossa nauttia ensimmäisen sairauslomapäivän palkallisuudesta.

  Jos asiaa miettii toiselta kantilta niin minkä takia työnantaja edes maksaa palkkaa siitä kun on sairaana? Kyllähän yksilön pitäisi kantaa vastuuta omasta sairastumisestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Olen kanssasi hyvin samaa mieltä listatuista asioista ja perusteluista. Ansiosidonnaisessa olisi pitänyt vielä ulottaa se koskemaan kaikkia työntekijöitä, koska kaikki sitä kuitenkin maksavat. Siinä hallitukselle pieni miinus, mutta ehkä tätä on ajateltu pelkästään säästämisen kautta, eikä myös oikeudenmukaisuuden.

   Ensimmäisen sairausloman palkattomuuden kannattamisesta tuskin saa päänsilittelyjä, mutta siitäkin olen aika lailla samaa mieltä. Suoraan sanoen vähän vituttaa, kun itse on ollut 20 v aikana yhden päivän saikulla. Toiset ovat sitten vähän väliä, kun työmoraali ei nappaa. Miksi ei tarjota "bonusta", jos pitää itsestään huolta, eikä saikuta? Pitäisikin saada valita palkallisen sairausloman, tai palkattoman mutta hivenen korkeamman palkan välillä.

   Toisaalta riippuu myös vähän mitä työtä tekee. Jos on ammatissa, jossa ei voi välttää ihmiskontaktia (esim päiväkoti), niin on ihan selvää, että siellä sairaudet jyllää ja varmasti myös itse sairastuu. Tällöin palkallinen sairausloma pitää kuulua TES:iin, koska se sairauskin on työstä tullut. Riippuu paljon mitä työtä siis tekee...

   Poista
 2. Työnantajalla on käsittääkseni aina oikeus vaatia sairaspoissaolosta todistusta, joten miksi ei tekisi niin ilman sen kummempia lakeja. Pitkän urani aikana vastaan on tullut yksi työkaveri jolle johtaja on sanonut että aina on todistus toimitettava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Jos on paljon aikaisempia poissaoloja, niin silloin luonnollisesti itsekin työnantajan housuissa kysyisin lääkärintodistusta. Omalla työpaikallani esihenkilön luvalla voi olla pois 1+1+1+1 päivää ilman lääkärintodistusta.

   Onhan se vähän tyhmää kuormittaa työterveyshuoltoa turhanpäiväisellä käynnillä vaikkapa selkäkivun tai flunssan takia. Lyhyestä tutkimuksesta ei kuitenkaan hyödy mitään ja toisaalta nuo oireet voi kyllä aivan hyvin feikatakin.

   Poista
 3. Hyvä nosto tuo ansiosidonnaisen ulottaminen koskemaan kaikkia työntekijöitä. Näinhän sen pitäisi ollakin, koska kaikki myös maksavat työttömyysvakuutusmaksua.

  Itse teen asiantuntijatyötä ja olen aika harvoin sairaana, joten itselleni olisi ok, jos en saisi palkkaa ensimmäisestä sairauslomapäivästä. Mielenkiintoinen ajatus tuo että voisi saada hieman korkeampaa palkkaa. Se voisi olla win-win -tilanne sekö työntekijälle että työnantajalle.

  Tuosta ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuudesta on tietysti monta eri näkökulmaa ja mielipidettä, jotka vaihtelevat ihmisestä, elämäntilanteesta ja alasta riippuen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläkkeet, sairaspäivärahat, työttömyyspäivärahat ja kaikki muutkin tulonsiirrot, tulisi korvata kaikille veronpalautuksena maksettavana perustulona.

   Vaikkappa 33% valtion verotuloista maksettaisiin kaikille kerran vuodessa veronpalautuksena. Olisipa se sitten 100 tai 500 eur / kk.

   Silloin jokainen voisi ansaita tai olla ansaitsematta, eikä järjestelmä kannustaisi sairastumaan tai köyhtymään kuten nykyisin.


   Yleisesti rahaa ei pitäisi kerätä valtiolle, vaan valtion omistajille.

   Poista
  2. Sen verran sekava kommentti, että sanoma ei itselleni auennut.

   Poista
 4. Väite että varakkaat eivät saa tukia on virheellinen. Itseasiassa valtaosa sosiaalituista menee varakkaille, tämä selviää tilastokeskuksen sivuilta jos viitsii vaan katsella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oliko sivulauseessa mainittu yleistys nyt ainut asia, mikä tästä postauksesta jäi mieleen? Otetaanpa esimerkki. Ville Varakas omistaa asunnon maalla ja maksaa kiinteistöveroa. Hän menee töihin omalla autolla, josta on maksanut autoveron ja polttoaineesta menee veroa. Ville Varakas tienaa 5 000 €/kk ja verot tästä on noin 34 %. Hänellä on myös pääomatuloja, joista menee verot. Vuodessa menee veroa valtion kassaan hurjasti, jolla hyvinvointivaltiota rahoitetaan. Ville Varakas ei nauti yhtään tulonsiirtoja.

   Pertti Persaukinen on työtön ja nauttii perustoimeentulotukea ja asumistukea. Hän on sitä mieltä, että ihmisen ei tule elää oravanpyörässä työtä tehden, jotta muut eivät vaurastu hänen kustannuksellaan. Hän on ollut tapatyötön jo pitkään. Pertti Persaukinen on itse asiassa sitä mieltä, että kaupasta saa varastaa, jos siltä tuntuu. Pertti nauttii vain tulonsiirtoja.

   Väität, että valtaosa sosiaalituista menee varakkaille, mutta et edes jaksa laittaa tästä edes linkkiä. Yllä oleva esimerkki ei kyllä puhu asiasi puolesta.

   Poista