9. maaliskuuta 2014

Lasitettu parveke - Vehreä puutarha ja monikäyttöinen lisähuone

Nyt eletään maaliskuun alkua ja Etelä-Suomessa on melkein kaikki lumet sulaneet, vain rippeitä on jäljellä siellä täällä teitten varsilla ja ojan penkoissa. Öisin on hädin tuskin enää pakkasta ja päivisin pysytään muutama aste plussan puolella. Kirjoitushetkellä ulkona on reilut viitisen astetta lämmintä, mutta tuuli on melkoinen saaden sään tuntumaan kolealta ja kylmältä. Kevät on tuloillaan, mutta talvi pitää sitä vielä hyvin otteessaan. Kirjoittelen juuri (8.3.2014) tätä artikkelia ulkona pelkissä shortseissa ilman paitaa. Siis teen mitä! Aivan, ilman paitaa pelkissä shortseissa. Päälläni on vielä aurinkolasit ja lippalakki. Mahtaa olla näky naapuruston vanhoille rouville ja viereisen tontin työmiehille :)

Ei, en ole tullut hulluksi, enkä ole missään etelän lomakohteessa, vaan omalla lasitetulla parvekkeellani aurinkokylvyssä. Ai että tuntuu hyvältä, kun aurinko vihdoinkin pitkän kylmän talven jälkeen näyttäytyy kunnolla ja lämmittää vartaloani. Tuntuu kuin olisin uudelleensyntynyt ja kaikki huolet olisi heitetty romukoppaan. Radio soi taustalla ja hyvä ruoka tuoksuu vieressä. Parvekkeellani on tällä hetkellä noin 19 C varjossa ja puolivarjossa vajaat 25 astetta. Lämpötila ei ole mitenkään poikkeuksellinen tähän aikaan, siihen tarvitaan vain pilvetön taivas, jolta aurinko helottaa. Kuka osaisi arvatakaan, että vuoden 2013 helmikuun lopussa päästiin jo 20 asteen tietämille omalla parvekkeellani. Kun olosuhteet olivat optimaaliset, 20 astetta meni melkein rikki vielä saman vuoden marraskuun puoliväliin asti. Aurinkoa siis lähes vuoden ympäri. Kyllä siinä kelpaa makoilla sohvalla ja tehdä sitä, mistä nauttii. Lukea kirjaa tai vaikka kirjoittaa, niin kuin itse nyt teen.

Sohva, vähän aurinkoa ja jotain lukemista, mitä muuta kesältä vaaditaan. Kuva vuodelta 2013.

Oikeastaan parveke on itselleni yksi henkireistä liikunnan ohella. Suurta lasitettua parveketta harvoin mielletään yhdeksi kodin huoneista, vaikka pienellä vaivannäöllä siitä sellaisen saakin. Oikeastaan vasta parveke tekee kerrostalokodista oikean kodin. Oma parvekkeeni toimiikin kesäisin ihanana vehreänä kesäpuutarhana ja oleskelupaikkana, jossa nautitaan raikkaasta ilmasta ja auringonpaisteesta. Itse asiassa kesäisin se on asunnostani paikka, jota käytän eniten. Parveke on kooltaan noin 2,2 m x 3,6 metriä eli noin 8 neliön suuruinen. Ei ihan pienen yksiön suuruinen, vaikka siltä joskus tuntuukin.

Hyvin tehty lasitus on suhteellisen kallis, mutta mielestäni hintansa väärti ainakin näin isolle parvekkeelle. Hintaa omalla kohdallani tuli tämän kokoiselle lasitukselle noin 2850 euroa avaimet käteen periaatteella, josta asennustyön osuus oli 541 euroa. Lasitus pidentää parvekkeen vuosittaista käyttöaikaa monella kuukaudella niin kasvien kasvukauden kuin asukkaan "löhöilykaudenkin" osalta. Lasituksen jälkeen tuuli ja sade ei piiskaa enää parveketta, eikä lumitöitä tarvitse talvella tehdä. Parvekkeen lasit on helppo avata ja sulkea lämpötilan mukaan tai siirtää pesua varten. Parvekkeen hienon ja toimivan lasituksen on tehnyt ammattitaidolla yhden päivän aikana Lumon, jonka kanssa tosin oli hivenen ongelmia paloturvallisuuden ja viranomaismääräysten täyttämien savunpoistopeltien hinnoittelun kanssa. Pienen kädenväännön, reklamoinnin ja kuluttaja-asiamiehen avustuksella hommasta päästiin kuitenkin yhteisymmärrykseen.

Viherpeukaloille parveke tarjoaa kesäisin miltei rajattomat käyttömahdollisuudet ja sinne voi istuttaa niin monivuotisia kuin yhden kesän kestäviä kukkasiakin. Kasvit on hyvä valita sillä perusteella, viihtyvätkö ne auringonpaahteessa vai varjopaikassa. Mikään ei tietenkään estä kasvattamasta tomaatteja, avomaankurkkuja tai vaikkapa mansikoita parvekkeella. Myös erilaisia yrttejä voi kasvattaa parvekkeella, jos rakastaa niiden hyödyntämistä ruuanlaitossa. Itse suosin perinteisiä orvokkeja, begonioita ja pelargonioita, Tänä vuonna olisi tarkoitus kokeilla enemmän krookuksia, hyasintteja,  narsisseja ja muita sipulikasveja. Kurkkua ja mansikkaakin on tullut kokeiltua. Samoin chiliä, jotka ovat kuitenkin kaikki kuolleet kesän lopuksi.

Lasituksen ansiosta parvekkeelle voi hyvillä mielin viedä vaikkapa muutaman kalliimmankin huonekalun. Itseltäni löytyy esimerkiksi Huuto.netistä aikoinaan hankkimani iso kolmen istuttava kangassohva (hinta kuljetuksineen 140 euroa). Kolmisen vuotta sohva on jo parvekkeella ollut ja vielä on kuin uusi. Sohvan päälle olen heittänyt lakanan hikoilun takia. Muutaman kerran kun sohvan imuroi vuodessa, niin johan siinä kelpaa köllötellä ja lukea kesäisin vaikkapa Tex Willereitä tai Arvopaperia. Jeahh! Sohvan lisäksi parvekkeella on muutama pieni pöytä/jakkara ja yksi isompi hylly seinällä kukkamultaa ja muuta kasvien hoitoon tarvittavaa tavaraa varten, kaikki ostettuna Ikeasta. Varjostuksesta huolehtii Ikeasta ostetut kolme pienenpää aurinkosuoja/rullaverhoa. Nuo ovat mallia Enje-rullaverho ja maksoivat yhteensä varmaan noin 70 euroa. Ne on tarkoitettu sisäkäyttöön, mutta ovat toimineet hyvin parvekkeellani. Oikeat aurinkosuojaverhothan ovat huomattavan kalliita ja nuo omani ovat mielestäni enemmän kuin hyvät tarkoitukseensa.


Lisäksi parvekkeeltani löytyy kesäinen valkosininen kukkaverho estämään viereistä naapuria näkemästä omalle parvekkeelleni. Toisaalta verho on myös sisustustekijä. Samaa äidin vanhaa verhokangasta olen käyttänyt myös parvekkeen toisessa päädyssä verhoamaan betonisen ja ruman tukipylvään. Mielestäni tuloksena on nyt tyylikäs "sisustuselementti". Osa kukista ja kukkalaatikoista puolestaan on isäni itse tekemissä tyylikkäissä ja öljytyissä "kukkahyllyissä" kiinni parvekkeen seinässä/kaiteessa. Hieno ja tilaa säästävä ratkaisu, joita ei kaupoista löydykään. Parvekkeen lattia on päällystetty Bauhausista löytyneillä puulaatoilla (hinta koko alalle noin 40 euroa) ja päällä on vielä Tarjoustalosta löytynyt terassimatto (hinta noin 25 e). Eipähän tule kylmällä säällä jaloista viileä. Matto näyttää muutenkin hyvältä ja pehmeältä paljaan jalan alla. Kaiken kruunaa tietysti hyttysovi (90 e), jolloin asunnon tuuletus ja viilennys onnistuu hyvin kesäkuumallakin ilman pelkoa pistävistä itikoista.

Ilmojen viiletessä parveke voi toimia myös väliaikaisena kylmätilana, jossa voi esimerkiksi säilyttää erilaisia juomia tai jäähdyttää juuri tehtyjä ruokia ennen jääkaappiin laittoa. Syksyllä iltojen pimetessä parveketta voikin jo alkaa koristelemaan erilaisilla lyhdyillä ja jouluvaloilla, jotka luovat pimeydessä hienoa tunnelmaa. Itse tosin käytän parvekkeellani niin sanottua kellokytkintä, johon olen ohjelmoinut kellonajan, jolloin parvekkeella olevat valotu syttyvät ja sammuvat automaattisesti. Turha niitä valoja on joka joulun jälkeen poistaa, kun ajastimen ohjelmoinnilla valot saa palamaan mihin aikaan haluaa.

Tällainen on siis oma parvekkeeni, sen sisustus ja käyttötarkoitus. Vinkkejä kauniista ja helppohoitoisista parvekekasveista otetaan vastaan. Olisin myös kiitollinen, jos joku tietää hyvän, helpon ja näppärän keinon vihannespunkin/kehrääjäpunkin ehkäisyyn. Pelkkä lehtien alapinnan sumutus ei itselläni tehoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...