31. joulukuuta 2022

Osakesalkkuni vuonna 2022 - Osinkoennätys ja torjuntavoitto

Piensijoittajalle vuosi 2022 oli karu. Suurin osa teki tappiota. Inderesin foorumin mukaan yli puolet teki tappiota vähintään -30 %. Hyvää sisältöä Inderesillä tuottava Verneri Pulkkinen kertoi itse pannuttaneensa salkun tuotoksi huimat -40 %. Kuplaisia osakkeita ja korkojen nousu, niin katastrofi on valmis. Inderesin mallisalkkukin laski noin -28 %. Samaan aikaan yleisindeksi OMXHGI tuotti noin -12 %. Oma salkkuni tuotti lähes saman verran, eli -12,4 %. Kai sitä voi pitää jonkinlaisena torjuntavoittona, että ei pahemmin tullut lunta tupaan. Onhan tässä käynnissä sota, energiakriisi, inflaatio, todella nopea korkojen nousu ja kohta taantumaakin pukkaa. Voisihan sitä huonomminkin mennä. Samaan aikaan osinkoja kilahteli tilille muhkeasti. Tähän vuoteen salkku lähti noin 420 000 eurosta ja päätyi noin 391 000 euroon siitäkin huolimatta, että omaa pääomaa tuli sijoitettua jopa 23 000 euroa. Mitä kaikkea sitä salkussa sitten tapahtui?


Arvo-osuustilin tapahtumat

Fortumit tuli myytyä syyskuun puolivälissä, kun Uniper diiliä neuvoteltiin taas uudestaan ja kaikki näytti osuvan tuulettimeen. En uskonut silloin pätkääkään, että Fortumilla/Tytti Tuppuraisella tai Suomella on muskeleita Saksan "kansallistamista" vastaan. Todennäköisesti kaikki Uniperiin sijoitettu menee ja lopulta Fortumin osakeantiakin pukkaa. Se jos suunnataan vaan valtiolle, niin sitten on pulkkamäki valmis. Myynti siis puhtaasti riskienhallinan takia. Ostin sitten takaisin 4 päivän päästä, kun uusi sopimus osoittautui suhteellisen hyväksi ja riskitaso sekä epävarmuus väheni. Tappiota tuli noin -3 600 €, mutta osinkoja kertynyt vuosien varrella messevästi ja Fortum on nyt hyvin plussalla.

Syyskuussa tuli myytyä myös kaikki saksalaiset vakuutusyhtiöt salkusta, koska Nordnet ei pysty tuottamaan Saksalaisten lähdeverojen takaisinperintään vaadittavaa todistusta. Voittoa kertyi noin 7 000 €. Saksalaisiin osakkeisiin en enää koske ja Nordet sai taas yhden tahran lisää mainehaittaa hanuriin menneestä tiedotuksesta. Verosuunnittelu silmällä pitäen syyskuussa lähti myös Tokmanni kiertoon ja tappiota kertyi melkein 6 000 €. Lähes sama määrä löytyy taas salkusta. Eniten kuitenkin harmittaa toiminta Kamuxin kanssa. Vielä vuoden alussa tuo oli melkein 17 000 € plussalla. Istuin käsien päällä tulosvaroitukset ja lopulta otin verosuunnittelulla noin 3 000 euron tappiot. Ostin myöhemmin takaisin, mutta Kamux perseilikin niin hyvin, että antoi vuoden viimeisenä päivänä negarin ja osake vain jatkoi laskuaan. Eittämättä vuoden suurin sijoitusmoka.

Jotain positiivisia ostojakin kertyi. Tietoa tuli lisättyä alkuvuodesta. Cityconia ja Keskoa (A-sarja) lisättyä lokakuussa. Myös Sievi Capitalia päätyi taas salkkuuni, kun yhtiön uusi strategia päivittyi. Arvo-osuustilin tuotto oli -14,8 %.

Osakesäästötilillä meni hyvin

OST-tilillä meni yllättävän hyvin, koska lähes puolet salkusta oli pelkkää Sampoa. Tuotto vuodessa noin -0,4 %. Alkuvuodesta tuli ostettua vähän Fortumia, kun pahin kriisi ei ollut vielä päällä. LapWallin listautumisantiin tuli osallistuttua ja myytyä parin kuukauden pidon jälkeen pois pienellä voitolla. Lokakuussa lisäsin vähän lisää Wärtsilää ja joulukuussa myin puolet Sammosta. Kurssi on jo sen verran korkealla, että näen parempiakin sijoituskohteita. Riskienhallinan kannalta potti oli kasvanut myös liian suureksi. Sijoitin nämä rahat sitten Nokiaan ja Oma Säästöpankkiin. Salkusta tuli siivottua myös EcoUp selkeällä tappiolla. Onneksi se rivi oli todella marginaalinen.


Osinkoja kertyi bruttona noin 17 700 ja nettona noin 14 500 euroa. Bruttotuotto 4,5 % salkun markkina-arvolle. Se on kaikkien aikojen osinkoennätys ja jotain hyvää tässäkin vuodessa. Kaupankäyntikuluni, toimeksiantojeni määrän, salkun kiertonopeuden ja vaihdon näkee tästä artikkelista: Kaupankäyntikuluni ja niiden osuus salkusta.


Nordnetin tarjoama graafi kumuloiduista brutto-osingoista ja niiden maksajista. 100 k€ raja saavutettu. Näppärä kuva.

Viime vuoden ennusteeni ei osunut ihan nappiin, mutta aika hyvin kuitenkin: 

"Veikkaisin kuitenkin, että IPO-buumi jatkuu vielä jonkin aikaa ja suuren kertoimen kasvuyhtiöt ovat kovassa paineessa, kun korkoja aletaan nostamaan. Arvo-yhtiöitä siis salkkuun ja mahdollista suojaa (shortti) myös kartoittamaan, jos sen paikka vaikka tulisi."  

Olisi pitänyt uskoa tuota :) Tälle vuodelle ennustan, että markkinat nousevat jonkin verran, koska kaikki jo ennustavat taantuman tulon olevan varma. Voidaan yllättyä positiivisesti, jos siinä vain käväistään. Työllisyystilanne näyttää hyvältä ja inflaatio on laskussa, joten askelmerkkejä hyvään vuoteenkin löytyy. Hinnoitteluvoimaiset yhtiöt porskuttavat ja muut matelevat. Vuosi 2023 voisi myös vihdoinkin olla hetki, kun korkoja voisi miettiä mausteeksi salkkuun.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti