Vuosi 2020 oli varmasti monelle sijoittajalle tapahtumarikas vuosi koronan takia. Kriisi on ollut harvinaisen syvä, nopea ja yllättävä. Kolmessa kuukaudessa -35 % pohjiin ja siitä ylös on ollut pörssin maailmanennätys. Epätavallisuudesta kertoo jotain se, että jos harrastit kuukausisijoittamista, niin tällaisella sijoittamisella ei juuri edes keritty ostamaan osakkeita pohjahintaan. Ajoittaminen ja markkinanäkemyksen otto on ollut kannattavampaa, kuin indeksisijoittaminen. Vuonna 2020 osakesalkkuni tuotto oli noin 28,8 %. Tuota voi pitää todella hyvänä tuloksena ottaen huomioon vallitseva markkinatilanne. Vertailun vuoksi Helsingin pörssin osingot huomioiva tuottoindeksi OMX Helsinki Cap GI tuotti 12,33 % vuodessa. En edes tajunnut salkkuni nousseen noin paljon kuin vasta tätä raporttia kirjoittaessani. Kiva yllätys :) Pakko sen on olla kuitenkin totta, koska vuonna 2019 salkun arvo velattomana oli noin 300 860 euroa ja tänä vuonna jo huikea 398 422 euroa. Karvan verran alle 400 kiloeuroa siis. Uutta pääomaa lisäsin 10 000 euron edestä.
Sijoitussalkkuni käsittää nyt normaalin arvo-osuustilin ja vuoden 2020 alussa avaamani OST-tilin. Raportoin tässä molempien salkkujen sisällön ja arvot. OST-tili on keskittynyt osinkojen haalimiseen ja mahdollisten listautumisten/pikavoittojen hyödyntämiseen ja arvo-osuustiliä käytän pitkäjänteisempään sijoittamiseen. Tuo niin kuin pähkinänkuoressa. Minkälaisia kauppoja sitten vuonna 2020 oikein tein? Se näkyy alla olevassa listassa.
|
Nordnetin luovutukset -palvelun epävirallinen raportti myynneistä ja niiden voitoista/tappioista. Kannattaa muistaa, että tämä raportti ei ole virallinen ja siihen ei voi aina luottaa. |
Koronapaniikin alkaessa keventelin salkkua myymällä Wärtsilää, Nokian Renkaita, Teliaa ja Sampoa. Osa meni pienellä voitolla ja osa pienellä tappiolla. Tarkoitus oli kuitenkin laskea salkun sijoitusastetta ja kerätä käteistä laskumarkkinaa varten. Ostaisin sitten parhaat yhtiöt pikkuhiljaa takaisin OST -tilin puolelle. Kunnon rytinän alkaessa suojasin salkkua short -minifutuureilla kahteen kertaan. Se olikin erinomainen veto ja tästä
suojaamisesta olenkin kirjoittanut erinomaisen artikkelin. Onneksi tuli joskus tuotakin opeteltua. Valitettavasti arvelin laskumarkkinan loppuvan aikaisemmin kuin se loppuikaan ja suojat tuli myyty jo 9.3, eli aivan liian aikaisin. Kaiken kaikkiaan minifutuureista tuli kuitenkin noin 9 000 euroa voittoa.
Suurin virhe oli ehkä se, että olin koko laskun NoHo Partnersin kyydissä ja jopa ostin ravintolaketjua lisää. Näpeille tuli (-15 000 euroa) ja lopulta päätinkin realisoida osan tappioista ja kuitata ne minifutuurien voittojen kanssa. Samalla keventelin vähän Nestettäkin (noin 3 000 voittoa), koska se on salkkuni suurin osake, eikä näin suurena positiona täytä superluoton ehtoja. Superluottoa taas ajattelin käyttää salkun vivuttamiseen, kun niin sanotusti veri virtaa kadulla ja oltaisiin lähellä laskumarkkinan pohjia. Nousu tapahtui kuitenkin niin yllättäen, että en luottoa koskaan kerennyt käyttämään :(
Loppukesästä ostin Berkshire Hathawayta ja myin vihdoin ja viimein Nokiat (vajaa 4 000 voittoa), joihin en tule enää pitkällä tikullakaan koskemaan. Myös Sampoa ja Cityconia tuli lisäiltyä, vaikka niitä oli jo ennestään OST -tilillä. Syksyllä lisäilin vielä NoHo Partnersia, kun pahin kaaos firmassa oli ohi. Lisäilin myös Tietoa salkkuun ja todennäköisesti ostelen vielä vähän lisää. Marraskuussa siivosin salkusta pois Gilead Sciencen ja Ilkka Yhtymän, kun niiden osuus oli muutenkin marginaalinen. Osinkoja kertyi arvo-osuustille bruttona noin 8 100 euroa ja nettona 6 080 euroa.
OST-tilin sisältö
Avasin osinkosijoittamiseen keskittyneen
OST -tilin heti vuoden vaihteessa ja tankkasin sinne lähes samoja osakkeita, joita olin arvo-osuustililtä koronapaniikin aikaan myynyt. Yhtään myyntiä en tehnyt, vain pelkkiä ostoja. Valitettavasti suurin osa ostoista tapahtui liian aikaisin, kun jo maaliskuun alussa pääosa salkusta oli täynnä. Osakemarkkinoiden pohjahan nähtiin noin 18 maaliskuuta, joten ihan nappiin ajoitus ei mennyt. Ei toki ihan huonostikaan.
OST -tilin vuoden 2020 oma pääoma on 56 387 euroa, joten tuottoa kertyi 12,8 %. Osinkoja kertyi noin 2 200 euroa. Markkina-arvoon suhteutettuna siis noin 4 % osinkotuottoa.
Lopputulos ja vuoden 2021 ennuste
Kaiken kaikkiaan vuosi sujui siis mallikkaasti ja osakesalkkujen koot kasvoivat yhteensä vähän alle 400 k euroon. Positiivisena ongelmana on, että Neste on vieläkin myynneistä huolimatta arvo-osuustilillä aivan liian suuressa painossa, jotta voisin hyödyntää Superluottoa vastaavankaltaisissa paniikeissa. Todennäköisesti tulen sitä vielä vähän keventämään.
|
Arvo-osuustilin (vasemmalla) ja OST -tilin koostumus (oikealla). Graafit Sharevillestä. |
Kaiken kaikkiaan
osinkoja kertyi bruttona noin 10 300 ja nettona noin 8 300. Viime vuoteen verrattuna se on noin 16 % vähemmän (vuonna 2019 osinkoja kertyi bruttona 12 958 e ja nettona 9 810 euroa). Osinkotuotto salkkujen arvolle noin 2,6 %. Myyntejä näyttää tapahtuneen noin 132 239 eurolla ja ostoja vähän tätä suuremmalla summalla. Neljännesmiljoonalla kun tekee kauppoja, niin tietenkin vuonna 2020 vaihto oli suurinta koskaan osakesijoittamiseni aikakautena ja salkun kiertonopeus oli 67 %. Olisin tosin luullut tätä lukua vähän suuremmaksi, kuin se olikaan.
Kaupankäyntipalkkioita kertyi yhteensä 209,81 eurolla. Kaupankäyntitilastojani voi tarkastella
tästä.
Mitäs sitten vuonna 2021? Pörssinousun jatkumiselle on nähtävissä realistisia perusteita, vaikka koronan toinen aalto vaikuttaakin maailmalla. Kuten jo pitkän aikaa, osakemarkkinoita tukee etenkin historiallisen matala korkotaso. Valtion velkakirjoista saa vain tappiollista tuottoa inflaatio huomioiden. Esimerkiksi Espanjan pitkäaikainen korko on jo negatiivinen, vaikka maa onkin jättänyt historiassa velkansa maksamatta jo noin reilut kymmenen kertaa. Hyvää kassavirtaa tuottavat osakkeet nähdäänkin bondien korvikkeena ja näille hyväksytään nyt korkeampi arvostustaso, mikä nostaa osakemarkkinaa. Valtioiden ja keskuspankkien tukikeinot ja elvytys valuvat myös eri kautta osakemarkkinoiden puolelle. Kun lainamarkkinan koko on noin 2 x osakemarkkinan koko ja tämä raha etsii uutta kohdetta, niin osakemarkkinan nousun voi kuvitella olevan todennäköisempää, kuin laskemisen.
Koronan selättäminen rokotteiden kautta nostaa ylös myös syklisempiä yhtiöitä ja niin sanottu sektorirotaatio arvo-osakkeisiin nostaa päätään. Kotitalouksien säästämisaste on ollut suuri, kun pelättiin työpaikan ja oman talouden puolesta. Samoin on myös yritysten puolella, joilla on kassoissa paljon rahaa. Tällä on varauduttu siihen pahimpaan korona-skenaarioon, jota ei koskaan useimmille tullutkaan. Jos elämä normalisoituu ja kun nämä kaikki rahat pannaan haisemaan, niin patoutunut kysyntä purkaantuu ja kulutusjuhlat alkavat. Tämä voi tehdä hyvää osakkeille ja nostaa ehkä myös inflaatiota. Toisaalta liiallinen optimismi on usein haitaksi osakemarkkinoille ja tällöin käännekin on usein lähellä. Tätä esimerkiksi kuumana käyvät listautumisannit ennakoivat. Saapa siis nähdä, mitä vuosi 2021 tuokaan tullessaan. Ehkä vähän rauhallisempi meininki osakemarkkinoilla voisi olla ihan hyväksi.
"Osakemarkkinoiden pohjahan nähtiin noin 18 marraskuuta..."
VastaaPoistamaaliskuuta ehkä kuitenkin?
Korjattu. Se on hyvä ulkoistaa oikoluku lukijoille. Nyt tietää, että ainakin joku lukee artikkelin vähän tarkemman kamman läpi.
PoistaErinomainen, kattava ja myos viihdyttava katsaus. Teksteissasi on aina aimo annos syvyytta, mika tekee niiden lukemisesta erittain mielenkiintoista. Kiitos!
VastaaPoistaAivan huima tuotto, onnittelut!
VastaaPoistaOma salkkuni tuotti 17% (ja pääoma nousi 45%) viime vuonna ja olin siihen tyytyväinen. Neste oli iso tekijä omalta osaltani, ja näyttää siltä että näin myös sinulla.
Hyviä sijoituksia 2021!