31. joulukuuta 2019

Osakesalkkuni vuonna 2019

Kuinka moni on törmännyt termiin "Fuck you" -raha, eli suomeksi käännettynä "Haista paska" -raha? Käytännössä termi siis tarkoittaa sivuun kerättyä varallisuutta ja selkänojaa, joka mahdollistaa kaiken sen tekemisen, jota itse pohjimmiltasi haluaa. Ei siis tarvitse hyppiä muiden pillin mukaan. Jos siis vaikkapa pomosi sanoo, että joku asia on pakko tehdä, niin voit surutta haistatella pitkät, jos kehotus on ansaittu. Edes lopareiden ottaminen ei pelota, kun olet oman elämäsi herra. Rakastan jotenkin tuota termiä, kauneinta mitä rahalla saa :D Toimikoon tämä aasinsiltana ja ehkä motivaattorina salkkukatsaukseen, kun taas on sijoitusvuosi takana. Osakesalkkuni tuotti 16,9 %, kun osingot huomioiva OMX Helsinki CAP GI tuotti samaan aikaan noin 20,45 %. Pikkuisen jäin siis vertailuindeksille. Syynä tähän luonnollisesti Nokian ja Nordean pulkkamäki ja näiden kyseisten osakkeiden suuri painoarvo salkussa. Vertailun vuoksi mainittakoon, että jos olisin sijoittanut rapakon taakse, niin S&P500 indeksi nousi noin 29 %. Hyvä opetus siitä, miksi sijoittajan kannattaa tähyillä USA:n suuntaan. Happamia sanoi kettu pihlajanmarjoista.




Kun vuonna 2017 salkun velaton arvo oli noin 240 400 euroa ja vuonna 2018 se oli noin 252 600, niin nyt pyöritään jo summissa 300 860 euroa. Huikeata. Euromääräinen kasvu viime vuodesta noin 48 000 euroa, josta talletusten osuus kasvusta tasan 0 euroa. Osingot on toki uudelleensijoitettu (osinkoja kertyi bruttona 12 958 e ja nettona 9 810 euroa). Jotenkin ihmeellistä, että vaikka en ole laittanut salkkuun yhtään lisää rahaa, niin se turpoaa kuin pullataikina. Joka vuosi hämmästelen tätä samaa, mutta etenkin tänä vuonna ihmettelin kasvua silmät suurina ja suu auki. Vaikka tuottoprosentti ei tänä vuonna ollutkaan järin suuri indeksiin nähden, niin tällaisessa rahamäärässä kasvu alkaa olemaan absoluuttisesti jo todella suurta. Missähän vaiheessa sitä pitäisi jo alkaa suojelemaan pääomaa sijoittamalla vähän tylsempiin, defensiivisempiin ja vähävolatiilisiin osakkeisiin...?


Muistutus Nordnetin käyttäjille -  Raportissa voi olla puutteita


Alla oleva lomake kertoo, miten osakemyynneistä on kertynyt voittoja ja tappioita vuonna 2019. Jos avaan raportin alkuperäisessä muodossa, niin siinä sanotaan: voitot yhteensä 16 762,07 e, tappiot yhteensä -14 563,73 e ja voitot/tappiot 2 198,34. Jos kuitenkin ruksaan kohdan: käytä hankintameno-olettamaa, niin saan alla olevan kuvan mukaisen tuloksen, eli noin - 1 000 euron tappion. Aika hyvä säästö tuolla veroedulla. Jos joku miettii milloin hankintameno-olettamaa on näissä järkevää käyttää, niin lyhyesti: Admicomissa jo 20 % hankintameno järkevää, koska noussut yli 400 % rajan (itselläni taisi olla noin 510 %). Nesteessä puolestaan 40 % hmo, koska omistettu yli 10 vuotta ja noussut yli 150 % rajan (nousu itselläni noin 530 %). Jos ei homma auennut, niin linkittämässäni artikkelissa tätä on avattu selkeissä graafeissa.

Nordnetin 9A lomake myytyjen osakkeiden voitoista ja tappioista. 


Laskelman alalaidassa lukee kuitenkin seuraavaa: "Nordnet ei takaa sitä, että raportin tiedot ovat täydellisiä tai oikeita. Nordnetillä ei ole vastuuta raportin sisällöstä tai laadusta." Piensijoittajien hehkuttama palveluntarjoaja, joka siis sanoo, että raportti voi olla täyttä roskaa, mutta tarjoamme sitä kuitenkin teille, koska emme takaa parempaa palvelun laatua. Tämä siis vielä pienellä präntillä, jota moni ei edes tajua lukea. Vastuullista? Aika moni nimittäin tekee veromyyntejä ja -suunnittelua juurikin sen perusteella, miten paljon on voittoja ja tappioita plakkarissa.

Kuten jo viime vuoden salkkukatsauksessa kerroin, niin yllä oleva raportti saattaa olla täysin epäluotettava ja heittää häränpyllyä. Tällöin sanoin, että ainoa oikea tapa on katsoa myyntivoitot ja tappiot seuraavasti: "Tapahtumat ja laskelmat...Tapahtumatyyppi: Ostot ja myynnit...Vie Exceliin kuvake" ja sitten Excelissä on sarake "Tulos". Se on aina yhtenevä verotuksen kanssa. Valitettavasti tämä ei kuitenkaan oikein toimi muun kuin euro-valuutan kanssa ja itse vaivuinkin epätoivoon, kun osassa myynneistä kyse olikin ruotsin valuutasta ja en saanut kaikkia rivejä millään täsmäämään. Oletettavasti kuitenkin nyt yllä olevaa kuvaa ja noin - 1 000 euron tappiota voi pitää realistisena. Se siis tarkoittaisi pientä veronpalautusta tulevaisuudessa.



Salkkumuutoksia - Risut ja ruusut


Toimeksiantoja kertyi tasan 30 kappaletta ja kaupankäyntikulut olivat muuten 190,33 euroa (Nordnetistä kohdasta Salkku -> vuositiliote ja luovutukset -> Luovutukset. Alareunasta klikataan haluttu vuosi ja avautuvasta ikkunasta kohta Maksut). Ostoja kertyi kaiken kaikkiaan noin 116 500 euroa ja myyntejä 94 300 euroa. Yhteensä siis netto-ostoja tuli 22 200 eurolla, josta pääosa osingoilla, loput superluotolla. Salkun kiertonopeus oli taas melko huima 68 %. Vertailun vuoksi se oli viime vuonna 92 % ja vuonna 2017 vain 8,2 %.


Salkkuni suurimmat omistukset vuoden 2019 lopussa. Kärkikolmikon jälkeen hyvillä sijoilla mielenkiintoisia pienyhtiöitä.

Suurimmat tappiot tulivat Nokiasta (n. - 5 130 e), Nordeasta (n. -5 970 e) ja Lehdosta (n. -3 200). Lehdossa uskoin laskun olevan ohi tulosvaroituksen jälkeen, mutta toisin kävi ja osake lähtikin vikkelästi uuteen alamäkeen ja täten pois salkusta. Loudsringillä yritin myös ajoittaa osin hyvin tuloksin ja samoin Wärtsilän ostolla, jota löytyy vieläkin salkussa. Viime vuoden suurimmista sijoituksisa Nordea lähti kokonaan salkusta ja vaihtui turvallisempaan Sampoon. Nokian ostin tulosvaroituksen jälkeen vähän pienemmällä painolla takaisin ja hyödynsin sen ja muiden osakkeiden tappioita Nesteen (+ 6 320 e) ja Admicomin (+ 3 670 e) realisoituviin voittoihin, jossa hyödynsin siis hankintameno-olettamaa. Nestettä myin lähinnä siksi, että se alkoi jo kokonsa puolesta rajoittaa superluoton käyttöä ja Admicom oli tunnuslukujen perusteella muuttunut todella kalliiksi. Toisekseen Admicomia oli kuitenkin salkussa niin pieni määrä, että vaikka se vielä tuplaisikin, niin kokonaisuuden kannalta sillä ei ole merkitystä. Myin salkusta pois myös viime vuoden kesän pohjilta Ostetun Orionin (+1 350 e), kun tunnusluvuilla alkoi vaikuttaa taas täyteen hinnoitetulta.

Opiskelin jopa miten minifutuurit toimivat ja aloin shortaamaan Elisaa todella pienellä rahalla. Sinänsä mielenkiintoista, vaikkakaan ei oma juttuni. Ehkä tämä kuvaakin sijoitusvuottani aika hyvin. Salkkutapahtumia katsellessa vaikuttaa vähän siltä, että tiedostamattani olen yrittänyt ajoittaa markkinoita. Tämä ehkä siksi, koska alkuvuodesta käteistä oli aika paljon ja missasin tavallaan osakkeiden suurimman nousun. Kuvittelin, että vuodenvaihde olisi laskumarkkinan alku se vain jatkuisi. Kun näin ei käynytkään ja oma salkkuni ei tuottanut niin hyvin kuin muilla sijoittajilla ja muilla markkinoilla, niin ehkä hätäännyin ja harmistuin. Kuten alussa sananlasku sanoo, niin happamia sanoi kettu pihlajanmarjoista. Toivoin, että ajoittamisella saisin lisää tuottoja, mutta ahneella on paskainen loppu ja ei toiminnasta ainakaan lisätuottoja tullut. Loppuvuotta kohti siivosinkin salkusta lähes kaikki vähäiset sijoitukset, joita en jaksa seurata. Tilalle tulikin muun muassa mielenkiintoisia pienyhtiöitä, kuten Kamux ja NoHo. Feelian ruokaverkkokaupan kokeilun jälkeen myös Fodeliaa tuli salkkuun kivasti.


Mitä vuodelle 2020?


Ei kyllä hajuakaan. Nokiaa tekisi mieli ostaa lisää, mutta saa nähdä. Kun katson kaupankäyntiaktiivisuutta ja kuluja, niin onhan tuo kaupankäyntimäärä ihan liikaa. Pitäisi selvitä vuosi vain muutamalla kaupalla. Osakesäästötilinkin voisi avata, mutta se tuskin ainakaan vähentäisi toimeksiantojeni määrää. Toisekseen tuo Nordnet on sössinyt superluoton käytön, eikä osakesäästötili käy luoton vakuutena, joten saa nähdä mitä teen. Muutenkin Nordnet tuntuu vähän taantuneen. Viesteihin ei tunnuta enää vastaavan ja uudistunut sivu on muutenkin huono. Esimerkiksi uuden sivuston puolella viestin lähetyksestä saa ilmoituksen: "Jokin meni pieleen, voit yrittää myöhemmin uudelleen..."

Semmoinen kiintoisa sijoitusvuosi siis takana. Jos olit koko tämän vuoden markkinoilla, niin todennäköisesti salkkusi tuotti omaani paremmin. Onneksi olkoon. E muuta kuin hyvää "Fuck you" -salkun kasvatusvuotta.

9 kommenttia:

  1. Oma salkkuni nousi n. 100k euroa puhtaasti arvonnousun takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi olkoon. Voin vain kuvitella fiiliksen, kun salkku on vaikkapa reilut 300k ja on sijoittanut myös USA:n markkinoille. Noin 30 % vuosituotolla arvonnousu on absoluuttisesti aika huimaa. Tietysti, jos salkku on jo vaikka miljoonan, niin silloin 100k arvonnousu on indeksiin nähden jo huono. Tuossa tilanteessa kuitenkin itse jo kuvittelisin siirtyneen arvon säilyttämiseen, enkä edes metsästäisi maksimaalista tuottoa.

      Poista
  2. Olen törmännyt "Fuck you -money" termiin siellä täällä.

    Kuten sinulla, myös oma salkkuni nousi yli 300k lukemiin. Itselläni on tämän lisäksi myös velaton omistusasunto. Alkaa tuntua siltä, että FU-rahat ovat kasassa :)

    Mutta eiköhän tässä jossain vaiheessa saada romahdus aikaan ja salkku välillä pienemmäksi. Sitä odotellessa hyvää sijoitusvuotta 2020!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 300k -kerhossa on mukava olla :) Jostain syystä pienempi neljännesmiljoona tuntuu sanana paremmalta suussa, kuin tuo luku.

      Vanhoja blogitekstejä lukiessa huomaa, että sitä romahdusta on tullut odotettua jo vuositolkulla. Kyllä se sieltä joskus tulee, mutta ajankohtaa on vaikea sanoa. Salkun kokoa se varmasti pienentää, mutta toisaalta se on myös mahdollisuus. Ei tule ainakaan tylsää osakemarkkinoilla.

      Poista
  3. En äkkiseltään löytänyt blogistasi artikkelia mitä tehdä kun taloudellinen riippumattomuus on saavutettu. Sinä alat monella mittapuulla olla jo riippumaton osa-aikatyöstäsi. Onko ajatuksissa kirjoittaa aiheesta tulevaisuudessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole suoranaisesti sellaista kirjoittanut, vaan enemmänkin sivulauseessa jotain maininnut. Elämäni on jo sellaisella mallilla, että suurellakaan rahamäärällä en siitä juurikaan mitään muuttaisi. Vaikka olisi miljoona salkussa, niin tekisin edelleenkin noin 20 h viikossa töitä. Sillä saa jonkinlaista rutiinia ja särmää elämään ja samalla näkee työkavereita.

      Tykkään harrastaa monipuolista liikuntaa vuodenaikojen mukaan ja etenkin pyöräillä. Kirjastosta saan lainattua lähes kaikki mielenkiintoiset kirjat, pelit ja leffat. Ruokakaan ei paljoa maksa, kun syö usein töissä, tai ResQ-sovelluksella. Autoa en tarvitse ja kurkusta ei kannata rahaa alas kaataa. Tuohon ei paljon rahaa mene. Nykyinen 56 neliön kämppäkin on oikein hyvä nykyiseen elämäntilanteeseen ja tilaa olisi vielä jäljellä elämänkumppanillekin.

      Rehellisesti sanoen en ole edes miettinyt asiaa sen syvällisemmin. Kun luita alkaa joskus kolottaa, niin ehkä sen pimeimmän talven voisi viettää etelän lämmössä ja auringossa. Jonkinlaisen sijoituskirjankin voisin kirjoittaa. Avaruus ja ihmiskunnan historia kiinnostaa myös, joten ehkäpä joskus rupean niitä tutkimaan ja vaikkapa käymään ihan paikan päälle katselemassa pyramideja, Machu Picchua ja vaikkapa Pääsiäissaaren Moai-patsaita. Tai sitten ostan rahoilla kinnerin, eli katetun nojapyörän ja lähden sillä maailmaa kiertämään. Kuka tietää...

      Poista
  4. Täällä haaveillaan vasta 100.000 eur salkusta, sillä ei oikein voi vielä pomolle haistatella ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alku on aina se hankalin. Sitten kun homma lähtee rullaamaan, niin kasvu onkin ällistyttävää. Sijoittamisen paradoksihan vähän on, että yleensä puhutaan vain tuottoprosenteista. Niitähän on helpoin verrata. Prosenteilla ei voi kuitenkaan elää, vaan se on tehtävä salkun tuottamalla kassavirralla. Pienellä summalla vaikkapa 200 % tuotot eivät välttämättä ole rahallisesti kovin paljon, mutta kun salkku on paisunut isoksi, niin jo pieni 5 % tuotto vaikkapa 300 000 eurosta on jo 15 000. Se on jo paljon.

      Poista
    2. Ja täällä vasta 10.000 eur salkusta. Nooh, hitaasti mutta varmasti. Nollasta (tai siis miinukselta kun opintolainat huomioidaan) kun lähtee pienestä palkasta kuukausittain säästämään niin ei voi oikein lumipalloefektistä puhua. Sentäs jokainen kuukausi on aina himppusen eteenpäin ja pistetään usko siihen että joka vuosi homma aina hiukan nopeutuu. Onneksi kun on nuorena aloittanut niin ihan kovin kummoisia tuottoja tai säästämistä ei vaadi, etteikö eläkettä voisi aikaistaa. Kuitenkin noin 40 vuotta eläkeikään, niin jos puolivälissä tuota olisi viimeistään taloudellisesti riippumaton...

      Poista