5. heinäkuuta 2018

Sijoittajan hankintameno-olettama - Milloin sitä kannattaa käyttää?

Verosuunnittelu on keino selvittää erilaisia vaihtoehtoja ja näiden tulevia veroseuraamuksia. Verosuunnittelu on jokaisen oikeus ja se on verottajankin mielestä hyväksyttävää. Jokainen meistä tekee sitä, koska täyttää vähintään veroilmoituksen. Myös rahastosijoittamisen voi tulkita verosuunnitteluksi, koska rahaston tuotoista maksetaan veroa vasta myytäessä osuus. Jos verosuunnittelua nyt jostain syystä paheksuu, niin kannattaa muistaa, että alkoholin haku Tallinnasta, tai savukkeiden ja polttoaineen osto itärajan takaa on ihan laillista ja aika suosittu harrastus kansan keskuudessa. Verosuunnittelua sekin, vaikka ei ehkä sitä ilmeisintä.
Yleensähän myyntivoitto esimerkiksi osakkeiden kohdalla lasketaan siten, että luovutushinnasta vähennetään maksettu kauppahinta. Tästä voitosta sitten maksetaan pääomatuloveroa 30 % (yli 30 000 euron pääomatuloista vero on 34 %). Vaihtoehtoisesti myyntivoiton verojen laskuun voidaan hyödyntää myös niin sanottua hankintameno-olettamaa, jonka hyödyllisyys riippuu sijoituksen arvonnoususta ja sijoitusajasta. Hankintameno-olettamassa luovutusvoitto lasketaan vähentämällä luovutushinnasta hankintameno-olettama. Hankintameno-olettama on 40 prosenttia luovutushinnasta, jos omaisuus on omistettu vähintään 10 vuotta ja 20 prosenttia, jos omistusaika on alle 10 vuotta.


Olen aikaisemmin kirjoittanut luovutustappioiden vähentämisestä ja Saksalaisten lähdeverojen takaisinhausta. Nyt olisi vuorossa hankintameno-olettama. Milloin sitä kannattaisi käyttää? Yritin taannoin etsiä tähän yksinkertaista peukalosääntöä, mutta enpä helposti löytänyt. Pistetään se nyt tähän kaikille nähtäväksi: 40 prosentin hankintameno-olettama on kannattava, kun osakkeen arvo on sijoitusaikana yli 2,5 kertaistunut. Pienemmällä tuottoprosentilla siitä ei ole hyötyä. Perusteluja tähän sitten vähän myöhemmin alempana.Selventävä esimerkki laskutavasta - Mikä on milloinkin halvin tapa


Sijoittaja on ostanut osakkeet reilut 11 vuotta sitten 10 000 eurolla ja myynyt nyt osakkeet 28 000 eurolla. Jos sijoittaja laskee myyntivoiton perinteiseen tapaan hankintahinta myynnistä vähentäen, on voitto 18 000 euroa, josta sijoittaja joutuu maksamaan pääomatuloveroa 5 400 euroa (30 % * 18 000). Koska sijoittaja on omistanut osakkeet vähintään 10 vuotta, kannattaa tässä tilanteessa hyödyntää 40 % hankintameno-olettamaa. Tällöin veroa maksetaankin vain 5 040 euroa (28 000*0,6*0,3). Hankintameno-olettamalla verot siis 5 040 euroa vs. perinteinen verotus 5 400 euroa. Selvää säästöä.

Näin kesällähän ei ole luonnollisesti mitään järkeä istua sisällä taulukkolaskentaa ja graafeja vääntäen. Joskus sitä kuitenkin myös sataa, joten vähän innostuin ja tein kuvaajan, josta voi pähkäillä eri verotustapojen käytön järkevyyttä, kun tietää vain osakkeen tuottoprosentin ja luonnollisesti sen ostoajan. Vaaka-akselilla on osakkeen tuottoprosentti ja pystyakselilla maksetun veron määrä. Mitä pienempi veron määrä, eli mitä matalammalla tietyn verotustavan viiva kulkee, sitä parempi vaihtoehto se on. Mukana perinteinen tapa ja 20% sekä 40% hankintameno-olettamat, kaikki kahdella eri verokannalla. Kivasti eri verotustapojen ja verokantojen viivat risteävät :)Ylemmässä kuvaajassa on ehkä himpun verran liikaa tietoa, joten tein siitä mahdollisimman selkeän ja suurimmalle osalle sopivan kuvaajan alle. Verokanta on vakioitu 30 % tasolle, koska suurin osa tuskin saa yli 30 000 euron pääomatuloja.Mitä kuvaaja sitten kertoo? 40 % hankintameno-olettama, jossa omistus yli 10 vuotta (punainen viiva) tulee verotuksellisesti halvemmaksi, kun osakkeen tuotto on yli 150 % (punaisen ja keltaisen viivan leikkauspiste). Kuten peukalosäännössäkin sanoin, osakkeen pitää siis 2,5 kertaistua, jotta 40 % hankintameno-olettama kannattaa. Suurilla osakkeen tuottoprosenteilla näiden ero on jo merkittävä. Jos et ole kuitenkaan osaketta vielä omistanut yli kymmentä vuotta, niin 20 % hankintameno-olettama (sininen viiva) tulee halvemmaksi vasta, kun tuotto on yli 400 % (sinisen ja keltaisen risteyskohta). Tuohon viisinkertaistumiseen ei taida kovin moni osake pystyä. Toisaalta omassa salkussani taitaa Neste jo tuohon tuottoon yltää, joten ei se ihan mahdotontakaan ole.

Toivottavasti tästä oli jollekin hankintamenon kanssa pähkäilevälle valaisevaa tietoa. Peukalosääntö ainakin kannattaa opetella, jos ei muuta. Olen siinä käsityksessä, että hankintameno-olettamaa pitää erikseen vaatia. Pääsääntönä taitaa verottajan puolelta olla todellisen luovutusvoiton määrän laskeminen. Verovelvolliselle aina halvin vaihtoehto ei siis tule oletuksena. Joku fiksumpi voi tarkentaa, jos oletukseni on väärä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...