Olen kirjoittanut veroilmoituksen täytöstä jo niin paljon, että en jaksa toistaa itseäni. Kannattaa lukea tekstit: Veroilmoitus ja veronpalautus - Mitä verovähennyksiä ja Veroilmoitus verkossa 2015 - Matkakuluja ja vähennyksiä. Noiden perusteella jokaisen pitäisi saada kattava tietopaketti veroilmoituksen täytöstä ja hyvistä vähennyksistä. Jos asiasta on jotain kysyttävää, niin kannattaa katsoa ensimmäiseksi kyseisten artikkelien kommentti-osiot.
Lisään tähän lyhyesti omat vähennykseni, merkittävät muutokset viime vuodesta ja näiden yhteisvaikutuksen. Seuraavana vuonna on sitten taas helpompi täyttää veroilmoitus, kun blogista katsomalla muistuu taas tehdyt asiat paremmin mieleen.
Matkakulut: 1 268,20 euroa. Koostuu: matkaliput + polkupyörä = (12 kk * 98,60 e/kk + 85 e/vuosi). Koska pidän kesälomani kahdessa osassa, tulee lomat huomioiden halvimmaksi ostaa matkalippu 12:lle työssäkäyntikuukaudelle. Verottaja hyväksyy vähennyksen halvimman kulkuneuvon mukaan, joka on yleensä julkinen kulkuneuvo. Säästö noin 142 euroa. Laskenta: (matkakulut - omavastuu) * ansiotulojen lisäprosentti = (1268,20 e -750 e) * 0,275.
Muut tulonhankkimiskulut pääomatuloista: Yhteensä 805 euroa. Säästö noin 241 euroa. Laskenta: tulonhankkimiskulut * pääomatuloveroprosentti = (805 e * 0,30). Kulut koostuvat:
- Kulun määrä: 23 euroa, Taloustaito-lehti ja Veronmaksajain keskusliiton jäsenyys
- Kulun määrä: 39 euroa, Viisas Raha-lehti ja Osakesäästäjien keskusliiton jäsenyys
- Kulun määrä: 96 euroa, Internet-yhteys (100 % vähennys)
- Kulun määrä: 410 euroa, Työhuonevähennys, huomattavat sivutulot
- Kulun määrä: 237 euroa, Tietokone (100% vähennys), 25% vuotuisina menojäännöspoistoina
Menee vähän ehkä aiheesta ohi, mutta tässä kohtaa haluaisin tuoda esille sen, miksi kaiken muun hyvän ohella kannattaa olla sijoittaja ja saada vähän pääomatuloja. Toisin kuin ansiotulojen kohdalla, niin pääomatulojen vähennyksissä ei ole niin sanottua "omavastuuta". Jokainen vähennys pienentää voitoista maksettavaa veroa pääomatuloveroprosentin verran (30 % vuonna 2016). Toisin sanoen saan siis periaatteessa kaikista sijoitusaiheisista lehdistä, käyttämästäni nettiyhteydestä ja tietokoneesta "alennusta" tuon 30 %. Kuka ei haluaisi saada uudesta tietokoneesta alennusta? Ryhdy siis sijoittajaksi, niin saat vaikkapa Applen MacBook Airista 30 % alennusta :)
Alun perin verotuspäätökseni 107,01 euron veronpalautus muuttui noin puolen tunnin laskuharjoitusten/etätöiden avulla vajaan 500 euron veronpalautukseksi (107,01 + 142 + 241 + 7,65 = 497,66 euroa). Veroprosenttilaskurin avulla tuota tulosta voisi vielä haarukoida tarkemmin, mutta itselleni laskelma on jo ihan riittävän tarkka. Tuollaista tuntipalkkaa ei mistään muualta saakaan.
Päivitys 15.9.2016. Lopullinen verotuspäätös kolahti postilaatikkoon. Lopullinen veronpalautus vuodelta 2015 on 478,98 euroa ja maksetaan tililleni 29.11.2016. Aika tarkkaan tuli siis palautus "arvattua".
Itse olen jo muutaman vuoden ajan käyttänyt työhuonevähennystä maksimiarvolla ja aina mennyt läpi kun olen perustellut isolla salkun koolla ja etätöillä omalla koneella. Saa nähdä meneekö tänä vuonna läpi. Säästö 820e*.3=246e 2 tunnin työstä. Tuo vastaisi karkeasti 500€/h bruttopalkkaa.
VastaaPoistaKyllähän tuo veroilmoituksen täyttö usein aina leiville lyö, vaikka siihen saisikin tuhrattua jopa puolikin päivää.
PoistaPitää kuitenkin aina muistaa, että vaikka vähennys menisikin nyt läpi (tai se on aikaisemmin mennyt), verotusta ja vähennyksiä ei silti välttämättä ole tehty oikein. Harvaa veroilmoitusta verottaja oikeasti katsoo läpi tai fyysisesti tarkistaa. Joku asiaan paremmin perehtynyt tai verottajalla töissä oleva voisi ehkä valaista, mitä automaattisia prosesseja ilmoitus käy läpi? Aika montaa varmaan kiinnostaisi...
Etätöiden teon ei pitäisi vaikuttaa pääomatuloista tehtävään työhuonevähennykseen. Kyseessä eri tulolajit. Etätyöt liittyvät ansiotulon tienaamiseen ja siinä on omavastuu, joka yleensä leikkaa vähennyksen. Jos etätöitä on yli 50 % työpäivien kokonaismäärästä, niin vain silloin voit saada maksimivähennyksen työhuoneesta ansiotuloihin. Aika harvalla varmaan näin on.