29. joulukuuta 2017

Osakesalkku vuonna 2017

Suomen tunnetuin osakesäästäjä Erkki Sinkko arvioi pörssivuotta 2017 kohtalaisen hyväksi. Sijoittajakonkari pohti mennyttä pörssivuotta Helsingin Stockmannin kahvilassa. Itse puolestani istuskelen omalla sohvallani läppäri sylissä ja avaan sen tiedot taas lukijoilleni jokavuotiseen tapaan. Salkkuni arvo nousi vuonna 2017 Nordnetin Salkkuraportti-tilastojen mukaan noin 12 %, kun samaan aikaan vertailuindeksi OMX Helsinki Cap tuotto nousi noin 11,5 %. Kesällä oltiin vielä indeksiä jäljellä, mutta lopulta päästiin hitusen ohi. Tuuria vai taitoa, sitä ei kukaan tiedä, mutta tavoite taloudellisesti riippumattomaksi lähenee taas vääjäämättä (periaatteessa summa meni juuri rikki). Salkun markkina arvo on nyt noin 259 950 euroa. Tästä noin 19 500 euroa on rahoitettu halvalla Superluotolla, joten salkun velaton arvo on noin 240 400 euroa (29.12.2017). Salkku nousi viime vuoteen verrattuna noin reilut 30 000 euroa. Vähän hirvittää, kun kasa paisuu silmissä kuin pullataikina :)

Kaiken kaikkiaan sijoitusvuosi sujui siis mallikkaasti. Poikkeuksellisen tästä vuodesta tekee se, että en periaatteessa myynyt yhtään osakkeita. Katselin vuoden lopussa salkkuni tapahtumia ja huomasin, että myyntejä on tullut tehtyä tasan 0 kpl. Siksi päätinkin myydä Nestettä noin 970 eurolla, jotta voin käyttää hyväksi sijoittajan verosuunnittelua. Tällöin alle 1 000 euron myynneistä ei tarvitse maksaa veroja. Noin 240 % noussutta Nestettä myydessä säästö veroissa noin 175 €. Ei paljon, mutta kaikki säästö on kotiin päin. Osinkoja salkkuni kerrytti tänä vuonna bruttona 9 900 euroa ja nettona noin 7 660 euroa.


Osakesalkkuni Nordnetin palvelussa vuoden 2017 lopussa.

Realisoimaton arvonnousu on tällä hetkellä noin 74 500 euroa. Kaiken kaikkiaan salkku näyttää lähestulkoon samalta kuin viime vuonnakin. Hauskaa on kuitenkin se, viime vuonna salkun kiertonopeus oli 0,52. Toisin sanoen 52 % salkun osakkeista vaihtui. Aika huimaa. Tänä vuonna en tosiaan myynyt oikeastaan mitään, vaan pelkästään ostin. Alkuvuodesta ostin vähän lisää Teliaa ja Konetta. Vuoden puolivälissä salkkuun tuli pienellä summalla Outokumpua ja Saga Furssia, jota tankkasin lisää vielä loppuvuodesta. Nokian osuuttakin kasvatin vuoden loppupuoliskolla. Tällä hetkellä nämä ostoerät taitavat olla vähän miinuksella, mutta katsotaan vuoden päästä.  Osallistuin muuten myös Titaniumin merkintäoikeusantiin. Kaiken kaikkiaan ostoja kertyi noin 22 000 euron edestä. Pääosa on rahoitettu osingoilla ja Superluotolla. Osakesalkun vuoden 2017 kiertonopeudeksi saammekin vain 8,2 %. Se siitä aktiivisesta salkunhoidosta, jos sillä haluaisi keulia.

Sharevillen havainnollinen jako suurimmista omistuksistani.Viime vuodesta Neste on noussut Fortumin ohi suurimmaksi omistuksekseni. Osuus 13,2 % ja tuotto noin 295 % (euroissa voittoa melkein 23 500). Sitten Nordea, Fortum ja UPM noin 10 % osuuksilla jne. Nesteen lisäksi parasta tuottoa on antanut UPM, joka on voitolla noin 15 000 euroa (184 %). Nuo kaksi osaketta vastaavat lähes puolesta salkkuni realisoitumattomasta tuotosta. Saga Furs on puolestaan salkkuni suurin murheenkryyni ollen noin -25 % tappiolla ja rahassa mitaten noin - 2 000 euroa.

Kun muistaa, että tikkaa heittävä sokea apinakin yleensä tutkimusten mukaan voittaa ammattisijoittajat, niin ei tämä osittain fiilispohjalta ostelu ole kovin huono strategia. Toki luen osavuosikatsauksia, sijoituskirjallisuutta, blogeja ja sitä mitä alan gurut tekevät. Inderesin analyyseihin verrattuna oma yhtiöihin tutustuminen on kuitenkin niin pintapuolista, että itse kutsuisin analyysiä loppujen lopuksi mitättömäksi. Stetson-menetelmä, Mutu- tai hihasta ravistelu. Siinähän niitä synonyymejä fiilispohjaiselle sijoittamiselle :) Nousukaudella voi sijoittaa lähes mihin tahansa ja tuottoa tulee. Ne parhaat salkunhoitajat löydetään sitten laskumarkkinoilla. En kuvittele todellakaan tietäväni kaikkea, mutta osaan epäillä kykyjäni. Siksi sijoittaminen niin mielenkiintoiselta tuntuukin. Saapa nähdä, mitä ensi vuosi tuo tullessaan. Onko vuosi Bitcoinin, uraanin, Oravan, vai kenties Nokian riemuvuosi? Tuleeko korot pikkuhiljaa nousemaan? Onko laskumarkkina ihan oven takana ja josko Finanssivalvontaan olisi vihdoinkin palkattu jokin täysjärkinen ihminen, joka ajattelee omilla aivoillaan ja peruisi ETF-sekoilunsa.

9 kommenttia:

 1. Hienoa sijoitusvuosi takana, onnittelut!

  VastaaPoista
 2. Nordnetin salkun tuotto sisältää osingot, joten vertailukohtana pitäisi olla OMX Helsinki Cap -tuottoindeksi. Se on noussut tänä vuonna reilu 11 %.

  Komea salkku kyllä sinulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Vertailu pitäisi tosiaan olla tuo tuottoindeksi. Katsoin luvut sharevillestä ja oletin, että siinä käytetään tuottoindeksiä. Ei pitäisi ikinä olettaa. Korjaan oikean luvun tekstiin.

   Poista
 3. Itselläni salkku nousi n. 11%

  Tästä meidän on hyvä jatkaa myös ensi vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuolla tuotolla kelpaa kakkukahvit nauttia. Aina jos ei häviä indeksille ja nauttii sijoittamisesta, niin voi taputtaa itseään selkään.

   Kiitoksia kaikille onnitteluista. Tulipahan muuten nyt mieleen (lisäsin myös jälkikäteen tekstiin), että tässähän mentiin juuri ja juuri yli rajan, jonka määrittelin taloudelliseksi riippumattomuudeksi itselleni. Voihan jehna.

   Poista
 4. Onnittelut tavoitteen saavuttamisesta!

  VastaaPoista
 5. Onnea tavoitteen saavuttamisesta! Pitkäjänteinen työ tuottaa tulosta.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...