27. joulukuuta 2016

Tulot ja menot - Kirjanpitoni vuonna 2016

Vuosi alkaa olemaan kohta pulkassa. Nyt on siis aika julkaista jo perinteinen ja jokavuotinen kirjanpitoni. Paljonko sain vuodessa tuloja ja paljonko oli menoja, miten ne jakautuivat, oliko eroja viime vuoteen verrattuna ja tuliko jossain asiassa skarpattua tai toisessa asiassa repsahdettua. Tuloja ja menojani seuraan siis oman kirjanpitoni kautta, jota hoidan taulukkolaskentaohjelmassa. Kirjaan siihen menot yleensä kerran viikossa kuittien ja laskujen pohjalta ja tällöin hommaan menee se minuutti tai kaksi. Tuota hommaa ei voi millään muotoa pitää vaivana, vaan pikemminkin palkintona, kun numeroiden pohjalta näkee selkeästi, miten oma talous kulkee.

Jos saarnaa säästämisestä ja sijoittamisesta, niin luonnollisesti pitää myös rehellisesti näyttää, miten omaa polkuaan kulkee. Nyt kiinnostuneet saavat jälleen tirkistellä luvan kanssa ja vieläpä kommentoida, jos siltä tuntuu. Se on mielellään jopa suotavaa, jos kysymyksiä kirjanpidostani tulee. Vaikka kulupuoli on omasta mielestäni tässä artikkelissa se kiinnostavampi asia, niin luonnollisesti asiayhteydessä pitää mainita myös itse tulot. Pienistä puroista nimittäin kertyy pitkällä tähtäimellä yllättävän suuri summa.


Tulopuoli


Pidemmittä puheitta mennään suoraan asiaan. Vuonna 2016 tuloja oli nettona 18 321
 euroa, eli keskiarvona 1 527 e/kk. Tämä on melkein 1 400 euroa enemmän kuin viime vuonna. Tästä summasta noin 83 % tulee itse ansiotuloista, eli töistä saadusta palkasta ja siihen verrattavista tuloista (lomarahat, liikuntasetelit ja lounasvähennys yms, jotka nostaisivat maksettua nettopalkkaa).  Nettisivuistani kertyi 529 euroa (noin 3 % kaikista tuloistani) ja erilaisten turhien tavaroiden tai vastaavien myynnistä kertyi 2 660 euroa (noin 14,5 %) tuloista. Tämän summan valossa kukaan voi tuskin väittää, etteikö omia nurkkiaan kannata siivota ja raivata vähän käytetyistä tai jopa käyttämättömistä tavaroista :) Suurimmat myynnit tuli vähän käytetyn täysjoustopyörän (1000 e), cyclocross -pyörän (294 e) ja taulutelevision (215 e) myynnistä.

Pieniä tavaroiden myyntejäkään ei kannata väheksyä, sillä tulipa sitä tehtyä bisnestä (noin 140 euroa nettoa) myös kunnostamalla ja kauppaamalla taloyhtiön itse varastosta raivatut romupyörät. Pienenä viihteellisenä kommenttina pitää myös mainita, että yleensä noukin mukaani myös tiellä eteen osuvat pantilliset tölkit ja näistä kertyi 12,5 euroa rahaa vuodessa. Ei paljon, mutta toisaalta tuo taitaa olla suurin piirtein jo summa, jonka käytän vuodessa karkkiin tai suklaaseen. Tästä voisi olla jopa hyvä projekti sellaiselle, joka haluaa rajoittaa makean syömistään. Karkkilakko, jossa saat käyttää makeisiin vain sen verran rahaa, kuin saat panttipulloista ja tölkeistä kerättyä rahaa edellisenä kuukautena. Pitää pistää tämä hauska idea korvan taakse.

Vuoteen 2015 verrattuna tämä vuosi meni aivan uskomattoman hyvin. Kaikkien nettotulojen osalta plussaa tuli noin 1 370 euroa, eli 117 euroa/kk enemmän vuoteen 2015 verrattuna. Nettisivuista saadut tulot laskivat hivenen (noin 150 e), mutta tavaroiden myyntitulot kasvoivat viimevuotiseen verrattuna huimat 1 070 euroa. Suurin osa tästä tulosta liittyy vanhojen polkupyörieni myyntiin. Paljon on toki tullut muutakin ylimääräistä myytyä ja on sitä vielä myymättäkin, mutta ensi vuodelle en odota kuin noin 500 euroa muita tuloja.

Töistä kertyi palkkatuloja 360 euroa viimevuotista enemmän, mikä tietenkin selittyy sillä, että tein noin 5 % enemmän työtunteja (57 h), kuin vuonna 2015. Yhteensä työtunteja kertyi 1 086 tuntia vuodessa. Tämä on siis noin 20,9 h viikossa, jos jakaa kertymän tasaisesti koko vuodelle. Lomapalkka, -korvaukset yms työhön liittyvä tulo olisi siis nettotuntipalkaksi muunnettuna noin 13,75 euroa/tunti. Jos vähäinen, töihin käyttämäni tuntimäärä hämmentää jotakuta, niin huomautan taas tavoitteestani. "Olla taloudellisesti riippumaton 45-vuotiaana"-rajapyykki lähestyy, niin miksi tehdä enempää töitä, kuin on rahan vuoksi pakko?  On sitä elämässä paljon muutakin. Teen siis vain sen verran töitä, mistä vielä nautin. Vaikka olisinkin jo taloudellisesti riippumaton, niin tuskin laskisin töiden määrää alle 15 h/viikko, koska "tarkoituksettomallakin" työllä on kuitenkin itselleni tietty sosiaalinen ja rutiineja ylläpitävä puoli elämässäni.

Vuoden 2016 tuloni ja menoni kuukausikohtaisesti taulukkolaskentaohjelmassa.

Menopuoli


Seuraavaksi käsitellään sitten menopuolta, eli mihin sitä rahaa meni ja kuinka paljon. Vuonna 2016 kaikki menoni olivat 12 984  euroa, eli 1 082 euroa/kk. Viime vuoteen 2015 verrattuna kuluja kertyi jopa 3 381 euroa vähemmän. Jihuu. Suurin syy tähän on tietenkin se, että yhtään uutta polkupyörää ei tullut hankittua ja nykyisten pyörien määrää tulikin jopa realisoitua vähemmäksi. Myös ruokaan tuli vuodessa käytettyä noin 200 euroa viime vuotta vähemmän. Hyvä omenasato ja töissä enemmän halvempaan ja terveellisempään salaattibuffettiin siirtyminen todennäköisesti taustalla. Erittäin ylpeä olen siitä, että viihteestä (pelit, leffat, kirjat) säästin lähes 360 euroa vuodessa. Itse asiassa tein jo vuoden alussa lupauksen, että en osta yhtäkään peliä tai leffaa, mutta niin vain kävi, että retkahdin Black Friday -päivän erinomaisiin tarjouksiin ja tuli muutama peli ja elokuva hankittua :( Nyt voin luvata, että pärjään näillä hankinnoilla ja kirjaston lainauksilla koko seuraavan vuoden. Yksi uudenvuoden lupauksista on siis, että en tule käyttämään ensi vuonna euroakaan peleihin tai leffoihin. Piste. Tänä vuonna ei tullut myöskään käytettyä oikeastaan euroakaan uusiin vaatteisiin, vaan vanhoja hyvin käyttämällä ja huoltamalla pärjäsin erinomaisesti. Säästö tässä vaate -kategoriassa oli noin 390 euroa, joka tosin selittyy sillä, että viime vuonna tuli ostettua jonkin verran triathlon-kampetta. Tämä nostaa siis vertailuvuoden lukua ja helpotti säästämistä.

Kaiken kaikkiaan tuloni nousivat vähän ja menoni laskivat paljon. Talouden balanssi, eli tulojen suhde menoihin parani dramaattisesti, ollen kaikkien vuosien paras. Itse asiassa jopa parempi, mitä ennustin vuonna 2015. Vuodessa säästöön jäi 5 337 euroa, eli 445 e/kk. Huikean hyvin tällaisella pienituloisen palkalla. Vuoteen 2015 parannusta tuli 4 749 euroa. Säästämisaste ilman lainaa 61,9 %. Tästä säästämisestä huolimatta talouteen tuli hankittua esimerkiksi uusi 55" älytelevisio ja esimerkiksi triathlonkisoihin tuli osallistuttua paljon viime vuotta useammin. Säästä siis turhasta, jotta voit tärvätä tarpeelliseen. Pitää myös ottaa huomioon, että tässä ei ole vielä huomioitu työnantajan vuosibonusta ja lisäeläkejärjestelyä (yhteensä noin 1 200 e), jotka molemmat maksetaan vasta vuoden 2017 puolella. Luonnollisesti myöskään osinkotuloja ei ole huomioitu, joita vuonna 2016 kertyi nettona noin 6 000 euroa.

Mitenkäs sitten ensi vuoden suunnitelmat? Aika lailla samoilla lupauksilla mennään, kuin tänäkin vuonna. Kasvatetaan osakesalkun pääomatuloja ja huolehditaan siitä, että menopuoli pitää. Nettisivuista saatuja mainostuloja, tai ainakin yhteistyösopimuksia ja -diilejä olisi tarkoitus lisätä. Sähköpyörää olisi ainakin kiva testata ja nojapyöränkin hankinta jyskyttää edelleen takaraivossa.
Nythän Big data -ilmiö ja sen käsittely sekä esittäminen on nouseva trendi, joten jos haluat laajempaa vuosivertailua trendeineen, inflaatiosta spekulointia ja kaiken tämän mieluiten graafeina, niin tästä on artikkeli: Näkyykö inflaation vaikutus, jota on myöhemmin tarkoitus päivittää aina vuosittain uusilla luvuilla. Siinä on myös avattu vähän enemmän sitä, mitä eri rivit ja sarakkeet pitävät sisällään, mitä ovat aineettomat menot ja miksi jokin asia on ylipäänsä laskettu ja otettu mukaan vertailuun.

25 kommenttia:

  1. Erinomaisen kuuloinen vuosi ja onnittelut siitä! Toivon, että oma toteutustapani lähestyy vähitellen sinun tyyliäsi. Jää sitten aikaa tehdä muutakin kuin töitä. Ehkä olet avannutkin tätä aikaisemmin, mutta miksi tuollainen seurantakohde kuin säästämisaste ilman lainaa? Alkaako laina olla taputeltua kamaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos onnitteluista. Olin melkein varma, että joku kysyisi juuri kysymäsi kysymyksen, joka on ihan relevantti. Laina ei ole vielä taputeltua kamaa. Lyhyesti sanoen se liittyy vertailukelpoisempaan laskentatapaani, aineettomien kulujen seurantaan ja siihen, että matalampi tavoite on helpompi saavuttaa = suurempi motivaatio tähän hommaan.

      Kysymykseesi on annettu tarkempi vastaus Näkyykö inflaation vaikutus -artikkelissa, jonka juuri päivitin, sekä http://downshiftaaminen.blogspot.fi/2014/01/taloudellinen-riippumattomuus.html kommenteissa. Toivottavasti tuli vähän selvennystä, vaikka vähän sekavasti vastasin :)

      Poista
    2. Sieltähän niitä selvityksiä löytyi. Järkeenkäypää ja kaikki motivaation lisäämisen keinot kannattaa tietenkin hyödyntää.

      Poista
  2. Vuosihan meni ihan putkeen. On kyllä mahtava tulos tuolla palkalla. Ehkä itsekin muutaman vuoden päästä tuntuu tarpeeksi turvalliselta vaihtaa osa-aikatyöhön :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos osinkokuningas. Taloudellisesti vuosi tosiaan meni aika lailla nappiin. Osakesalkun suhteenkin asiat menivät odotettua paremmin. Siitä sitten enemmän vuodenvaihteessa uuden artikkelin muodossa. Ei tässä osa-aikatyössäkään kaikki ole aina niin hienoa, kuin voisi kuvitella. Palkka on mitä on ja eläkettäkin kertyy vähän. Kaveritkin ovat usein töissä silloin, kun itselläni on vapaata.En silti kuitenkaan vaihtaisi kokoaikaiseen työhön...

      Poista
  3. Erinomaisia lukuja ja oiva todiste siitä, että työtä ei oikeasti hirveästi tarvitse tehdä, että saa mukavan ja simppelin elämäntyylin. Nostan hattua. Tavoitteenani on siirtyä melko samanlaiseen elämäntyyliin kuin sinä ensi vuonna (pois rahoitusalan rat racesta) ja nämä blogi-postaukset ovat antaneet minulle varmuuden siitä, että se on mahdollista, eli kiitos siitä.

    Minulla olisi kysymys liittyen ansiotuloihisi. Nettopalkkasi palkkatyöstäsi on ymmärtääkseni keskimäärin ~1270e/kk. Mikä bruttopalkkasi on keskimäärin kuukaudessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että blogistani on ollut apua.

      Palkasta pidätettävä perusprosentti on näillä tuloillani verokortissa 9 %, joten siitä voidaan haarukoida esittämälläsi arvolla, että bruttotulot olisivat (1270/0,91)=1 396 euroa. Toisaalta vuoden 2015 verotuspäätöksessä ansiotulot olivat yhteensä 18 006 euroa vuodessa, josta saadaan kuukausiksi jakamalla 1 500,5 euroa. Jossain noilla main se on. Riippuu ihan miten "keskimääräisen" haluaa määritellä.

      Toisaalta bruttopalkalla ei pitäisi olla oikeastaan kovinkaan paljon väliä, vaan katsoisin mieluummin nettotuntipalkkaa, jossa on huomioitu verot, kulut ja työhön käytetty aika kokonaisuudessaan. Tästä ajattelin kirjoittaa vähän kattavamman artikkelin pikapuoliin.

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta. Hurjan kevyttä tuo verotus pienissä palkoissa. Ja tosiaan kuten sanoit, tuolla bruttopalkalla ei ole oikein mitään merkitystä, vaan juuri tuolla nettotuntipalkalla.

      Tuntuu olevan se vaikein osuus tässä "downshiftauksen" alottamisessa se "suuren askeleen" ottaminen, eli irtisanoutuminen kovapalkkaisesta ja arvostetusta työtehtävästä, jonka eteen on tehnyt vuosia ja vuosia töitä (turhaan..?). Kulupuoli (~750-900e/kk kokonaiskulut) ja "minimalistinen/stoalainen" elämäntapa/elämänfilosofia ovat kunnossa, mutta vielä täytyy kerätä rohkeus siirtyä oravanpyörän ulkopuolelle. Noh, kerran se vain kirpaisee...

      Poista
    3. Se ensimmäisen askeleen ottaminen onkin juuri vaikeinta, kuten sanoit. Pätee vähän kaikkeen. Lenkille lähtisin, mutta kun ulkona on sykkää ja märkää, sekä sohva on lämmin. Kyllä sitä hölkkäisi, jos ulos asti olisi jo itsensä vain raahannut. Sijoittamisessakin se ensimmäisen 10-100 000 euron ansainta on hankalinta, nyt tuntuu jo vähän siltä, että lumipallon pyöriessä sen eteen ei tarvitse tehdä juuri enää mitään. Kunhan ei nyt eteen hyppää poikkiteloin :)

      Itse taistelen nyt Tinderin kanssa. Treffirintamalle pitäisi saada niin sanotusti vähän lisää vipinää :) Tinder olisi varmasti se helpoin valinta, mutta jotenkin tuo ulkonäkökeskeisyys ja pinnallisuus pelottaa. Mitä lie hiihtäjää tulee vastaan. Toisaalta en ole aikaisemmin seuraa netin kautta edes kokeillut etsiä, joten kaikki perustuu omiin ennakkokäsityksiini, jotka voivat hyvinkin olla väärässä. Eihän sitä tiedä, josko vaikka elämän rakkaus löytyisikin tätä kautta. Se ensimmäinen askel vain pitäisi ottaa...

      Onko irtisanoutuminen sitten rahoitusalalla ainut vaihtoehto? Voisiko työtä jotenkin vähentää tai tehdä vain muutaman päivän viikossa sillä oletuksella, ettei nykyinen homma vituta? Se on sitten ongelma, jos työnantaja on niin joustamaton tässä asiassa.

      Poista
    4. Näinhän se on. Pitää vaan kerätä rohkeus ja tehdä tarvittavat siirrot. Oletko muuten hedgannut salkkuasi esim. optioilla tai muilla johdannaisstrategioilla?

      Onhan tuo toki yksi vaihtoehto yrittää neuvotella osa-aikaista työviikkoa nykyiseen hommaan, mutta v-käyrä nykyisessä hommassa on niin jyrkkä, että sitä ei välttämättä viitsisi edes osa-aikaisena tehdä.

      Poista
  4. Nyt pitää avautua :D

    Tinderiä pelkäät kyllä ihan turhaan. Paras keksintö introvertille, kirjallisesti lahjakkaalle treffailijalle mitä löytyy!

    Tuo niin sanottu ulkonäkökeskeisyys ja pinnallisuus on jonkun feministin keksimää höpöhöpöä.

    Siellä pätee aivan samat lainalaisuudet kuin missä tahansa muissakin sosiaalisissa ympyröissä, jos partnerin haku on mielessä.

    1) Ensiksi katsotaan miellyttääkö vastapuolen ulkonäkö, tottakai. Jo pelkistä kuvista, ulkonäöstä ja ulkomuodosta saa vinkkejä siitä millainen henkilö yleisesti ottaen ruudulla vilkkuu. Näinhän teet missä tahansa ympyröissä. On aika epätodennäköistä, että lähdet syvemmin ihastumaan henkilöön henkisesti, jos fyysistä vetoa ei ole. Toisaalta fyysinen veto häviää nopeasti, jos persoona ei kolahda millään lailla. Tinder tekee homman tältä osin vain paljon, paljon yksinkertaisemmaksi ja rehellisemmäksi kuin ns. perinteiset keinot. Se ensimmäinen swiippaus on vähän kuin flirttaileva silmänisku baarissa. Tässä yhteydessä ei vaan jää epäselväksi, jos vastapuoli on mieltynyt siihen mitä näkee. Siellä baarissa se jää aina vähän arvailuksi.

    2) Jos "match" osuu, niin sitten lähdetään katsomaan löytyykö sieltä yhteensopivaa persoonaa taustalta. Ei tuohonkaan kannata pelkotiloja juuri investoida, vaan laittaa persoona peliin ja olla rohkea. Aluksi se on vaikeaa. Mutta kun tajuaa, että tässä pelissä ei todellakaan mitään häviä, vaikka vastapuoli ei tykkäisikään, niin homma helpottuu. Se on tilastopeliä käytännössä, eikä yhteenkään profiiliin kannata valmiiksi ihastua. Se tulee sitten myöhemmin, jos juttu muutenkin luistaa.

    Heitä siis ennakkokäsitykset ja yhteiskunnalliset ennakko-odotukset siitä miten asioiden "tulisi" olla hiiteen, ja heittäydy mukaan.

    Voin siis kokemuksesta sanoa, että pelkosi ovat vääriä. Jos et ole aiemmin netti / mobiilitreffejä harrastanut, niin kyllä, tulet tekemään kaikki perusvirheet jossakin vaiheessa. Mutta tämä onkin asia, jota ei missään vaiheessa pidä ottaa liian vakavasti.

    Väistämättä siellä tapaa aivan loistavia persoonia, ja sitten vähemmän yhteensopivia. Mutta kaikkien kanssa jotain voi oppia, jos pitää avoimen mielen, eikä lataa liikoja odotuksia vääriin hetkiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun avauduit, viisaita sanoja ja kokemuksia. Ehkä sitä vain haluaa yrittää uskotella itselleen, että ei olisi niin sanotusti ennakkoluulojen ja eläimellisten vaistojen varassa vietävissä, vaan jotenkin kaiken sen yläpuolella. Mutta kuten sanoit, niin Tinderin käyttö kertoo sen kyllä rehellisesti: kirja arvostellaan pääosin kansien perusteella ja harva hyvä kirja tulee luetuksi, jos takakansi ei ole vetävästi kirjoitettu. Näinhän se ihan rehellisesti on, en kiellä.

      Poista
  5. P.S. Tiesitkö muuten, että tuo sivuston yläosassa näkyvä ärsyttävä evästeilmoitus, jota suomalaisillakin nettisivuilla näkyy joka paikassa ei ole Suomessa pakollinen ollenkaan. Voit tarkistaa sen vaikka Viestintäviraston sivuilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No huhhuh, kaikkea sitä oppii. Pienen tutkiskelun jälkeen hommahan on juurikin näin. Ei voi käsittää, miten media ei ole tästä mitään uutisoinut. Se siitä toimittajien osaamisesta. Kunnon lammasefekti, jossa apinoidaan muita tietämättä syytä. Kiitos kommentista. Jos jakaisin palkintoja hyödyllisimmistä kommenteista, niin tämä olisi varmasti top3 listalla. Pitääpä tehdä tästä infosta artikkeli tai ainakin päivittää vanhaa.

      Poista
  6. Hienoa kuulla konkreettisesta siirtymisestäsi kohti leppoisempaa elämää :)

    Itselläni tuo steppi myös houkuttaisi, sillä olen alkanut pikkuhiljaa kyllästyä aina vain tiukkenevaan työelämään. Olen saavuttanut piakkoin blogini alkuperäisen tavoitteen eli 200 Keuron salkku, ja ehkä itselläkin olisi seuraavaksi vuorossa viikkotyötuntien ja mahdollisesti tulopuolen vähennys (nyt 40-50h /viikko ympäri vuoden). Varmaan kirjoittelen itsekin aiheesta piakkoin.

    VastaaPoista
  7. Varsin kattavasti olet pitänyt kirjaa menoista ja tuloista. Olisi paljon parannettavaa itsellä tuolla saralla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kattavuus on sinänsä hyvä asia, mutta ei itsetarkoitus. Mitä tarkemmin jotain menoja seuraa ja erittelee, sitä enemmän siihen saa myös aikaa kulumaan. Joskus se voi olla tärkeää, joskus taas aivan totaalista ajanhukkaa. Jos omassa taloudenpidossa ei ole niin väliä meneekö euro vai kaksi vessanpaperiin tai vaikkapa alkoholiin, niin turha niiden kuluja on sitten eritellä. Kunhan tietää menopuolen suhteellisen hyvin, eikä huijaa itseään.

      Merkittävintä onkin, miten niitä kirjanpidon tuloksia käyttää. Miten optimoida valintojaan, jos johonkin asiaan näyttää menevän mielestään liikaa rahaa. Se taito vasta tärkeä onkin. Kirjanpidon pitämisestä, oli se sitten miten täydellinen tai tarkka tahansa, ei ole mitään hyötyä, jos tuloksia ei vielä sovella käytäntöön arkitasolla. Joskus pelkkä tietoisuus tästä kuluerästä riittää jo muuttamaan toimintatapoja.

      Poista
  8. Tosi hyvät säästöt sinulla. Saattaa olla, että lainaan tuota sinun pullonpalautus-herkku-vinkkiä. Olenkin omaan blogiini kirjoitellut omasta herkkuaddiktiostani, jota olen erilaisilla tavoilla koittanut hillitä. En ole myöskään koskaan jostain syystä verrannut vuosia toisiinsa tulojen ja menojen osalta. Voisi kyllä lainata sinulta sitäkin ideaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa lainata :) Itse asiassa tuota pullonpalautus-herkku-vinkki juttua kirjoittaessani mieleeni tulikin samalla juuri sinun blogisi ja miehesi kanssa yhteinen projekti herkkujen vähentämisessä. Toivottavasti vinkistä saisi lisää piristystä ja apua siihen. Pitää vain kerätä panttipulloja vähän enemmän... :)

      Poista
  9. Minua kiinnoistaisi tietää minkälainen puhelinliittymä sinulla on, kun kulut ovat noin pienet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikaisemmin minulla oli lähes kuukausimaksuton puhelinliittymä (joku Saunalahden 0,99 e/kk liittymä), jossa maksoin puheluista vain käytön mukaan. Hoidin lähes kaiken yhteydenpidon kuitenkin whatsappillä, joten laskua ei paljon tullut. Vuoden 2016 joulukuussa tuli kuitenkin kirje, että liittymä käytännössä lopetetaan ja kuukausimaksu nousee. Nyt olisi hakusessa vastaavanlainen, jos vaan löytyisi. Näyttäisi halvinkin olevan kuitenkin noin 6 e/kk. Ryöstöä sanoisin :(

      Poista
  10. Hei, mielenkiinnosta kysyn miten ruokamenot saa noin alas?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keskiarvona 172 euroa kuukaudessa tekee noin 5,6 euroa per päivä. Jollekin se voi olla vähän, jollekin paljon. Talousbloggarien joukossa olen kyllä nähnyt vieläkin alempia ruokakuluja. Kaiken itse tekemällä pääsisi vieläkin alempiin kuluihin, mutta olen vähän laiska. Mieluummin syön töissä sen kunnon lounaan noin 5 euron hintaan (tai erinomainen aamupala noin 2,5 euroa), kuin joka päivä mietin mitä ruokaa tehdä, käytän siihen omaa aikaa ja roudaan lounaan vielä töihin asti.

      Tietysti kotona ostan sitten vain sitä, mitä tarvitsen. Sorrun erittäin harvoin mihinkään houkutuksiin. Karkkeja tai suklaata ei tule ostettua kuin joitain fillari-reissuja varten. Limua tai alkoholia ei tule juotua. Katson kilohintoja ja ostan yleensä sitä, mikä on edullinen kausituote jne. Esimerkiksi porkkana, kaali, omenat, kurkku, perunat, makaroni, rahka ja erilaiset puuroainekset jne. ovat erittäin halpoja. Ei leipäkään paljon kaupassa maksa. Biojätteeseenkin menee vain banaaninkuoret, omenankarat jne. Mitään ruokaa ei tule heitettyä roskiin, kun vähän suunnittelee ostoksia ja katsoo päivämääriä järkevästi.

      Saahan sitä rahaa ruokaan kulumaan, jos syö joka päivä ravintolassa. Kotona syö sitten vain sisäfilettä ja salaattikin pitää olla kaupasta helposti napattava caesarsalaattia. Tähän päälle joka päivä joku suklaapatukka ja limu heräteostoksena. Kotona sitten viikottain siivotaan jääkaappia ja hyllyjä "vanhoista" leivistä ja muista elintarvikkeista, kun ei niitä tullutkaan käytettyä tai et ymmärrä eroa parasta ennen, viimeinen käyttöpäivä tai aistinvarainen laaduntarkkailu välillä. Pienistä puroista ja omista valinnoista siis aika paljon kiinni.

      Poista
    2. Siinäpä mulla tavoite. Meillä menee hedelmiin paljon rahaa ja melkein joka päivä jotain pitää hakea. Onhan se näin, että pitää suunnitella vain hyvin niin saa kyllä allemmas ruoka menoja. Meneekö sulla vielä terveyteen rahaan? Katoin, ettei siitä ole erikseen kategoriaa. Jotain ravintolisiä vitamiineja yms?
      Kiitos paljon vastauksestasi.

      Poista
    3. Suoranaisesti terveyteen ei mene. Kerran tai joka toinen vuosi tulee D-vitamiinipurkki ostettua. Tämäkin pieni ostos menee kuitenkin ruokakulujen alle. Ja onhan nuo hedelmät, liikunta ja muut virkistysmenot epäsuorasti terveyttä ylläpitäviä. Muut -kategoriassa on tainnut myös joskus olla jotain särkylääkettä tai hammaslääkärikulut. Toistaiseksi terveys kulukategoriana on muihin nähden sen verran pieni, että mitään järkeä sitä ei olisi eritellä.

      Poista