21. kesäkuuta 2014

Terveys = Varakkuus - Kumpaa sinä oikeasti arvostat

Kumpaa haluaisit mieluummin:

 1. Älyttömän summan rahaa, jonka voisit tuhlata aivan miten haluat ja joka ei tulisi koskaan loppumaan. Rikkauden eteen olet luistanut terveellisistä elämäntavoista ja siksi olet hyvin ylipainoinen ja terveytesi reistailee. Et jaksa nousta rappusia, vaan tarvitset aina hissiä.
 2. Tulet juuri toimeen rahojesi kanssa, kunhan näet vähän vaivaa taloutesi pidon kanssa. Et elä pihistellen, mutta suurimpia hankintoja pitää vähän harkita. Olet kuitenkin panostanut terveyteesi. Olet superkunnossa, mieli ja keho toimivat, maraton menee heittämällä. Elät terveenä todennäköisesti ainakin 100-vuotiaaksi.


Jos esittäisin yllä olevan kysymyksen, niin miten siihen vastattaisiin? Todennäköisesti suurin osa haluaisi vaihtoehdon kaksi, eli mieluummin hyvän terveyden kuin paljon rahaa. Rahallahan ei saa kaikkea ja terveys on varmasti yksi niistä asioista. Tietysti on sairauksia tai vastaavia, joita vain suurella rahalla on mahdollista hoitaa, mutta hyvä kunto, peruskestävyys ja voima, ne on vaikea ostaa suurellakaan rahatukolla.


Hyvä kunto ja terveys on myös suhteellisen helppo hankkia. On paljon helpompi tulla hyväkuntoiseksi kuin miljonääriksi, johon vain harva meistä pystyy koko elämänsä aikana. Riittää, että noudatat hyviä elämäntapoja. Syöt terveellisesti ja säännöllisesti, nukut tarpeeksi, urheilet, nostelet vähän painoja etkä istu päivästä toiseen vain toimiston tuolilla, lipitä kahvi, syö pullaa ja liikut vain autolla. Jokainen meistä kyllä tietää, miten terveellisiä elämäntapoja vaalitaan ja mikä oikeasti on hyväksi omalle keholle ja mielelle. Loppukädessä on vain kyse omasta viitseliäisyydestä ja laiskuudesta.

Jos kerran terveys ja hyvä kunto on helpompi hankkia kuin varakkuus ja suurin osa vieläpä haluaisi olla mieluummin terveitä kuin varakkaita, niin eikö ole absurdia, ettei näin toimita? Totuus kuitenkin on, että suurin osa ihmisistä käyttää työn tekemiseen paljon paljon enemmän aikaa (40+ tuntia viikossa) kuin terveydestä huolehtimiseen (hatusta vedettynä 4 h/viikko). Raha voittaa kuitenkin terveyden ja kun varakkuutta on saatu kerrytettyä, sillä yleensä vieläpä tietämättään edesautetaan oman terveyden alasajoa. Varoja käytetään usein epäterveellisiin elämäntapoihin, kuten suurten ja rasvaisten ravintola-annosten syömiseen ja auton tai moottoripyörän ostamiseen, jottei vain tarvitsisi omia lihaksiaan käyttää mihinkään liikkumiseen.
Evoluution portaat. Kuvan lähde: Pyöräilyä Helsingissä-blogi.

Talouselämä uutisoi 6.6.2014, että ylipaino on suomalaisten suurin terveyspelko. Kyselyssä 86 % vastaajista piti lihavuutta merkittävänä terveysriskinä.  Seuraavaksi suurimmat terveysuhat ovat suomalaisten mielestä liian vähäinen liikunta, liiallinen alkoholin käytö ja epäterveellinen ruokavalio. Terveysuhkina pidetään siis tekijöitä, joihin voi ainakin tietyssä määrin itse vaikuttaa. Jos tästä on näin yksimielinen konsensus, niin miksi ylipainolle ei tehdä mitään? "Enhän se minä ole lihava, vaan tuo naapurin Pentti"-ajatellaan. Tulokset eivät kyllä yllätä itseäni yhtään. Kun seuraavan kerran asioitte vaikkapa suuressa kauppakeskuksessa, niin katselkaapa ympärille. Kuinka moni on ylipainoinen? Yllättävän moni on. Näin kesällä tuon huomaa selvästi, kun ihmiset kuoriutuvat talvivaatteistaan ja yrittävät päästä rantakuntoon.

Väittäisin, että moni sairaus olisi täysin estettävissä, jos vain liikkuisimme ja huolehtisimme terveydestämme. Myös lääkkeiden käyttö vähenisi huomattavasti ja koko elämänlaatumme parantuisi, jos vain liikkuisimme enemmän. Välillä on oikeasti turhauttavaa kuunnella ylipainoisten keski-ikäisten ihmisten tilitystä vaivoistaan, kun lääkkeet tai hoidot eivät auta. Tekisi mieli kysyä, onko sitä laihduttamista ja liikuntaa kokeiltu ollenkaan? Näinhän ei tietysti saa sanoa, mutta joskus totuus olisi se ainut lääke heräämiseen. Oikeaa ongelmaa ei kannata lähteä piilottamaan ja vaivoja vain pitkittämään ja pahentamaan. Kukaan ei pidä totuudenpuhujista, mutta hyssyttely tässä tapauksessa on vielä pahempaa. Uskallapa siinä sitten neuvoa jotakuta.

Rantakuntoon on kuitenkin mahdollista päästä ja se onnistuu jopa sinulta. Miksi et siis aloittaisi, mikä estää? Ole rehellinen itsellesi ja vastaa, että keksit vain tekosyitä olla aloittamatta. Jos vanhemmalla iällä terveys ja liikuntakyky alkaa reistaamaan, voit syyttää vain itseäsi, kun et ole siitä riittävästi huolehtinut. Jos kerran Alexander Stubbilla on aikaa, niin silloin on myös sinullakin. Se vaatii työtä ja pitkäjänteisyyttä, mutta on helpompaa ja arvokkaampaa kuin miljonääriksi tuleminen. Itse haluaisin Vin Diesel tyyppiset lihakset ja ravihevosen pakarat ja reidet, mutta vielä niitä ei ole, höh :) Ehkä siksi, että pidän itseäni mukamas hyväkuntoisempana kuin suurinta osaa muista ihmisistä. Se muka sitten riittää ja olen sitten hyvä keksimään tekosyitä olla liikkumatta ja kirjoittelen sitten vaikka tätä blogia. Ei todellakaan näin, hävettää. Mutta ehkäpä hankin ne lihakset sitten joskus pikkuhiljaa, mutta se on varma, että itsestään ne eivät ilmesty.

Hyvä esimerkki sinnikkäästä ja pitkäjänteisestä työstä on Jutta ja puolen vuoden superdieetit-sarjassa nähty Jarna. Täytyy oikeasti nostaa hattua tuosta muodonmuutoksesta, 77 kilosta 54 kiloon.  Ulkonäkö ja etenkin muodot ovat muuttuneet täysin ylipainoisesta tytöstä kaunottareksi. Olin oikeasti kuin puulla päähän lyöty, kun katsoin tuon jakson. Toivottavasti joku saa tuosta esimerkistä tsemppiä.2 kommenttia:

 1. Eniten ihmettelen ihmisiä jotka saapuvat autolla kuntosalille, polkemaan pyörää joka ei liiku mihinkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se tietysti vähän hullunkurista. Vielä kun kuntosali olisi vaikkapa 2. kerroksessa, johon veisi rullaportaat, niin koomisuus olisi huipussaan. Omalla asuinalueellani on yksi treenipaikka, jonka vieressä on aivan liian pieni parkkipaikka. Se on usein aivan tukossa autoista. Todennäköisesti pieniä klommoja, maalivaurioita yms tulee autoihin ahtauden takia. Hämmästelen aina tuota ihmisten "laiskuutta", kun noin 300 metrin päässä on parkkitilaa aivan järkyttävä määrä. Miksi pitää tehdä asiat niin hankalasti?

   Pyöräily sinänsä on erittäin hyvä kuntoilumuoto ja näin syksyisin, kun koko ajan on pimeää ja kaikki metsät ja asvalttitiet märkiä, niin ei tuo "oikea" ajaminenkaan mitään herkkua aina ole. Voisin itsekin ehkä harkita harjoitusvastuksen pystytystä olohuoneeseen ja polkea hyvissä olosuhteissa vaikka telkkaria katsellessa. Toistaiseksi en ole näin tehnyt, vaan tyydyn työmatkapyöräilyyn ja vaihdan sitten lajikirjoa aina vuodenaikojen mukaan sopiviksi.   Poista