21. maaliskuuta 2014

Miksi rakastan ja samalla vihaan Googlea ja Bloggeria

Nyt ei puhuta Googlen vakoilusta tai vastaavasta, vaan keskitytään itse bloggaamiseen. Blogger vai WordPress, kumpi on parempi blogin tekoon? No eihän siihen tietenkään ole yksiselitteistä vastausta, vaan kaikki riippuu omista tarpeista ja mieltymyksistä. Itse en edes ole kokeillut WordPress-julkaisujärjestelmää, joten näiden vertailu ei edes olisi tässä reilua. Keskitytään siis pelkkään Bloggeriin ja jätetään vertailu tulevaisuuteen. Listataanpa siis ensiksi jotain Bloggerin hyviä puolia.

Bloggerihan on Googlen tarjoama ilmainen palvelu blogin tekoon. Aloittelijoille blogin perustaminen ja aloittaminen onnistuu helposti. Luodaan tunnukset palveluun ja keksitään sivustolle hyvä ja kuvaava nimi sekä osoite. Juttujen kirjoittelu ja ulkoasun muokkaus on yllättävänkin helppoa erilaisten teemojen ja pohjien kautta. Bloggeri on niin sanottu WYSIWYG-editori (engl. What You See Is What You Get eli mitä näet, sitä saat) Koska WYSIWYG-ohjelmiston käyttö ei edellytä muotoilukoodin tuntemusta, voidaan sitä pitää erittäin käyttäjäystävällisenä. Periaatteessa siis mitään HTML-kielen osaamista ei tarvita tai edellytetä.

Bloggeri on myös luotettava. Oma sivustoni ei ole vielä kertaakaan ollut alhaalla ja toimimattomana. Muutenkin sivusto on toiminut suhteellisen nopeasti ilman nikottelua. Pientä hidastelua on joskus havaittavissa, mutta se ei edes välttämättä liity itse Bloggeriin. Koska sivusto on Googlen palvelimilla, niin sen ylläpidostakaan ei itse tarvitse huolehtia. Google päivittää ohjelmiston puolestasi, tekee varmuuskopiot ja huolehtii tietoturvasta. Löytyypä Bloggerista LightBox (JavaScript liitännäinen, joka näyttää kuvan isompana sitä klikattaessa) sisäänrakennettuna, joka Wordpressiä käytettäessä pitää ladata lisäosana. Joskus kirjoittelin juttuja MVnetin blogiin, jossa oli käytössä b2evolution 0.9 blogisofta. Siinä tätä ominaisuutta ei ollut käytössä ja muutenkin se oli Bloggeriin verrattuna kankea ja hankala käyttää. Kaikki on siis tähän asti periaatteessa ihan hyvin.


Entäs ne huonot puolet?


Vaikka edellä oli jo lueteltu aika paljon hyviä puolia, niin välillä moni pieni säätäminen aiheuttaa päänsärkyä. Vaikka tekstieditorilla saa kaikki yksinkertaiset asiat tehtyä helposti, monimutkaisempiin tai edes vähänkään erikoisempiin asioihin sen yksinkertaisuus ei taivu. Esimerkiksi taulukoiden tekoon siitä ei ole, vaan ne pitää osata tehdä itse siirtymällä HTML-tilaan ja kirjoittamalla sekä muokkaamalla itse koodia.

Samoin on videoiden kanssa. Jos haluat liittää sivuillesi jotain muuta kuin kaikista huonolaatuisimpia YouTube-videoita, niin joudut tekemään sen käsipelillä, ensin etsittyäsi siihen tietenkin apua netistä. Välillä kuvien kanssa on myös ongelmia. Yhden kuvan kanssa ei yleensä ole ongelmia, mutta usean kuvan kanssa niiden asemointi ja asettelu tökkii pahasti. Kuvat eivät näy siellä, mihin ne on oikeasti laittanut ja niiden kanssa oleva teksti kulkee missä sattuu. Tähän auttaa oikeastaan koodin perkaus/muokkaus käsin tai raa'asti kuvien vähentäminen.

Yksinkertaisuus kääntyy siis oikeastaan itseään vastaan, jos haluaa tehdä jotain vähänkin hienompaa, kuin perusblogisti tekee. Erilaisia Gadgettejä kyllä löytyy, mutta niiden HTML/Javascript-koodi pitää osata löytää ja liittää sivustoosi saumattomasti. Bloggerissa ei esimerkiksi ole optiota erillisille kategorioille, vaan kaikki uudet tekstit julkaistaan automaattisesti yhdelle sivulle. Myöskään Bloggerin oma hakukenttä ei toimi blogissa, vaan tilalle pitää älytä etsiä uusi ja toimiva. Kaikki nämä  on tietysti mahdollista toteuttaa (Kuinka tehdä kategoriat Bloggeriin), mutta se vaatii osaamista ja aikaa. Kaikilla ei kuitenkaan ole aikaa tai edes riittävää kärsivällisyyttä sivuston ulkoasun, toimivuuden tai käytettävyyden hiomiseen.

Jotkin asiat tosin ovat sellaisia, että niille et yksinkertaisesti voi mitään. Vain Googlella on sananvalta siihen ja jos se ei tee asialle mitään, niin voi voi, se on sitten siinä. Yritä pärjätä. Tällainen on esimerkiksi Googlen äskettäin maaliskuun alussa 2014 julkaisema Bloggerin "päivitys", jossa sivuston käyttökokemusta muka uudistettiin. Lopputulos on nyt se, että itse en saa enää ollenkaan sivustoni kategorioita muokattua. Itse asiassa niitä ei edes löydy enää käyttöpaneelista, vaikka ne onneksi netissä näkyvät ja toimivatkin. Tarvetta niiden muokkaukselle ei onneksi toistaiseksi ole, koska mietin ja suunnittelin ne jo sivua perustaessani. Mutta jos periaatteessa haluaisin joskus muutoksia, niin se on tällä hetkellä mahdotonta.

Google Adsense tilisi on hylätty :(


Sitten on tietysti tämä bloggaamiseen liittyvä raha ja mainonta, jossa Google on kärkipaikalla Google Adsense ohjelmansa avulla. Jos verkkojulkaisija haluaa ansaita rahaa blogillaan, helpoin tapa on yleensä liittyä tähän Adsense ohjelmaan, jossa Google hallinnoi jaettavia mainoksia, tilastoi tapahtumat, laskuttaa mainostajia ja maksaa julkaisijoille osan mainosten tuotoista. Mutta mitä jos et pystykään liittymään siihen, jos hakemustasi ei hyväksytä? Jos sait sähköpostissasi viestin, jossa lukee: "Kiitos mielenkiinnostasi Google AdSense -ohjelmaa kohtaan. Tarkistimme hakemuksesi, emmekä valitettavasti voi hyväksyä sinua tällä hetkellä Google AdSense -ohjelmaan, koska sisältöä ei ole riittävästi".

Sisältöä pitää siis olla riittävästi, jotta sivusto voidaan ottaa mukaan AdSenseen ja sivustolla voidaan näyttää osuvia mainoksia. Tähän tarvitaan riittävästi tekstiä, jotta Google Adsensen asiantuntijat voivat tarkistaa ne ja jotta indeksointirobotti voi määrittää, mitä sivusi käsittelevät. Mikä on sitten paljon sisältöä, 20, 30 50 vai 100 postausta? Jos kävijöitä on 5 000 kuukaudessa ja pitkiä tekstejä jo reilut 30 kappaletta, niin riittäisikö tämä? Ei ainakaan omalla blogillani riitä. Googlen hyväksymiskriteerejä ei kukaan tiedä, jotkut arvelevat sen olevan noin 60 artikkelia ja sivuston pitää olla vähintään puoli vuotta vanha.

Luultavasti aikaisemmin ohjelmaan pääsi sisään helpommin, nyt ollaan jo tarkkoja. Olisikin kiva tietää, mitä tähän vaaditaan. Millä kriteereillä ja missä vaiheessa uudet blogin tekijät ovat päässeet mukaan Googlen Adsense-ohjelmaan?

Vaikka huonoja puolia Bloggerista löytyy, niin en silti ole vaihtamassa vielä WordPressiin. Kyllä tällä tuotosta syntyy, jos vaan kärsivällisyyttä löytyy. Taitojen kehittyessä homma on tietysti yhä helpompaa ja tällöin voi keskittyä itse tekstien tuottamiseen.


2 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus ja itselleni myös tuli vastaan tuo Adsensen hylkäys sekä juuri noista syistä.
    Itselläni oma blogini käsittelee elämäntapamuutosta ja sekä urheilua. Myös tekstiä sivustoillani on kiitettävästi, että tyhminkin robotti tajuaisi mitä asiani on.

    Tähän olisi mukavaa saada neuvoa joltain kokeneemmalta.

    VastaaPoista
  2. Puhut täyttä asiaa. Kokeilin juuri taas uudestaan, josko sivustoni hyväksyttäisiin Adsense ohjelmaan. Eipä hyväksytty taaskaan samoin perustein. Tällä hetkellä sivustoni on jo reippaasti yli vuoden ikäinen, tekstejä on 79 kappaletta ja kävijöitäkin jo reilut 13 000 kuukaudessa. Vähän vihaksi pistää. Voisipa tuosta tyhmän robotin tekemästä hylkäyksestä valittaa johonkin...Jos jollain lukijalla on antaa tähän oikeasti toimiva ratkaisu, niin tämä blogisti lupaa antaa ratkaisun antaneelle jonkin yllätyslahjan, sekä mainetta ja kunniaa tätä ongelmaa tulevaisuudessa käsittelevässä artikkelissa.

    VastaaPoista