24. toukokuuta 2017

Hakukoneoptimointi ja linkkien merkitys

Olen mielestäni kirjoittanut bloggaajien tuloista ja blogiyhteistyöstä jo aivan tarpeeksi. Kaikki on jo sanottu. Nyt on kuitenkin pakko jakaa lukijoiden kesken eräs tapahtuma, joka itselleni sattui äskettäin. Kyselin tavalliseen tapaani blogiyhteistyötä erinäisten yritysten kanssa. Mietin mitä tarvitsisin, tai mistä olisin kiinnostunut ja mille yritykselle olisi tästä mainostuksesta ehkä eniten hyötyä. Homma toimii siis yksinkertaistaen kaavalla, että tavaraa tai palvelua vastaan kirjoitan hyvän artikkelin, jossa kerron omista kokemuksistani. Homman pitää toimia win-win-tilanteena molemmille, jotta yhteystyössä olisi ylipäänsä järkeä. Otin yhteyttä erääseen yritykseen, jonka vastaus yhteistyökuviooni oli lyhyesti seuraava:




"Kiitos ehdotuksesta. Tällä hetkellä emme voi lähteä tähän. Tuo sivu on http-protokollalla ja siitä olisi enemmän haittaa kuin hyötyä, kun se ei ole suojattu https protokolla". 

Olen lähettänyt useita kymmeniä yhteistyöehdotuksia koskien blogissani mainostamista ja saanut myös useita kymmeniä vastauksiakin. En kuitenkaan koskaan tällaista. Jäin suu auki lukemaan vastausta. Luin sen toisen kerran ja kolmannenkin, en tajunnut yhtään perusteluja. Ei muuten tajunnut kukaan itseäni fiksumpi twitterissäkään. Kuulostaa aika oudolta. HTTPS -protokollaa käytetään tiedon suojattuun siirtoon webissä (esim. verkkokauppojen maksut ja pankkipalvelut). Blogissani ei kuitenkaan lähetetä mitään luottamuksellista dataa mihinkään? Miten blogini protokolla voi vaikuttaa yhteistyön hyötyyn? Oli pakko ottaa yhteyttä viestin lähettäjään ja pyytää vähän selvennystä. Vastaus oli taas muokkaamattomana ja lyhykäisyydessään seuraava:

"Meidän hyöty tulisi ensisijaisesti linkistä joka parantaa positiota hauissa, mutta http-sivuilta tulevat linkit ovat muuttuneet positiota rankaiseviksi googlen viimeaikaisissa päivityksissä, ja vain https-sivuita tulevista linkeistä on hyötyä".

Ok, nyt asia rupeaa selkenemään, vaikka kuulostaa edelleenkin vähän oudolta. Ensinnäkin blogini kyllä toimii myös https-protokollalla (klikkaa tästä). En sitä kuitenkaan mainosta, koska en näe, että sillä olisi mitään lisäarvoa. Päinvastoin se rajoittaa blogini toimintaa karsimalla joidenkin gadgettien toimintaa, eikä mahdollista esimerkiksi TradeTrackerin mainosten näyttöä. Pienillä muutoksilla saisin varmaan kaikki toimimaan, mutta miksi nähdä vaivaa? If it's not broken don't fix it. Eikös kaikki sivuston sisäiset linkit pitäisi tällöin muuttaa ja muilta sivuston ulkopuolelta tulevat linkit ohjaisivat sitten väärään paikkaan? Ehkä jos aloittaisin nyt blogini tyhjästä, niin näin voisin tehdä. Nyt suojatummalle yhteydelle ei kuitenkaan ole tarvetta.

Toisekseen en ollut "myymässä" linkkiä, joka nostaa sivuston pagerankkia. Yhteistyön pointtihan oli tehdä artikkeli, joka tulee tietyillä hakusanoilla Googlen hakutuloksissa kärkipäähän. Näiden kahden eroa on jostain syystä ihmisten vaikea ymmärtää. Jos siis kirjoittaisin esimerkiksi artikkelin Lohjanjärven ympäripyöräilystä, niin se nousee Googlen hakutuloksissa kärkipäähän, jota klikkaamalla lukija pääsee sitten mainostetun yrityksen tai tapahtuman etusivulle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että itse yrityksen tai tapahtuman sivu itsessään välttämättä nousisi etusivulle. Rautalangasta vääntäen blogiartikkelini voi siis hyvin olla Googlen hakutuloksissa mainostettavaa yritystä tai tapahtumaa korkeammalla sijalla. Myyn siis näkyvyyttä, en pagerank-nostatusta, vaikkakin ne kulkevat yleensä melkein käsikädessä.

Kolmanneksi, onko https-sivujen linkit sitten ylipäänsä arvokkaampia, kuin tavalliset linkit? Mitään tieteellisen tarkkaa vastausta en osaa antaa. Jonkinlainen marginaalinen ero suojatummalla https-osoitteella on ainakin tämän lähteen mukaan. Tämä ero kuitenkin muokkaa saatuja hakutuloksia Googlessa vain alle 1 % luokkaa vuoden 2014 lopussa (lähde). Esimerkiksi laadukkaalla sisällöllä on hakutuloksien algoritmiin paljon suurempi merkitys. Todennäköisesti suojatumpi yhteys saa ehkä ajan saatossa suurempaa painoarvoa. Nyt väite ratkaisevasta position vaihdosta on puppua. Se on kuitenkin aivan täyttä hevonpaskaa, että normaaleista http-linkeistä ei olisi hyötyä. Tällä perusteella esimerkiksi Helsingin Sanomista (joka ei ole https) tuleva linkki ei muka nostaisi pagerankkia. Hah, uskoo ken tahtoo. Itse en löisi senttiäkään vetoa sen puolesta. Mikä on sitten tuo Googlen viimeaikainen päivitys, johon kommentissa viitataan? Siis tuo jo vuonna 2014 tullut ilmoitusko, koska muusta en ole kuullutkaan?

Tässä kohtaa kannattaa mainita follow- ja nofollow -linkkien ero (linkin lopussa oleva html koodin määre). "Nofollow" on keino, jolla sivuston ylläpitäjä voi antaa hakukoneille käskyn, kuten "Älä seuraa tätä linkkiä". Google ei yleensä seuraa nofollow-määritteellä merkittyjä linkkejä. Tämä tarkoittaa, että Google ei siirrä PageRank-arvoa tai ankkuritekstiä näiden linkkien kautta (lähde). Ainakin Bloggerissa linkit ovat oletusasetuksena follow ja ne saa linkin atribuuttia muokkaamalla helposti toisenlaiseksi. Periaatteessa siis maksetun linkin haluavan tahon kannattaa pyytää, tai ainakin varmistaa (itseltäni on joskus tätä nimenomaan pyydetty), että linkki ei ole nofollow. Tällöin se ei nimittäin vaikuttaisi niin paljon hakutuloksiin. Toki sitä pitkin pystyy edelleen klikkaamaan toiselle sivulla, mutta nofollow-määrite ei nosta pagerankia läheskään niin hyvin kuin follwo-määrite. Ymmärtäisin siis hyvin, jos vastauksessa yhteistyökuviooni olisi kyse tästä linkkien erosta, mutta tähän päätelmään ei tekstiä lukemalla voi oikein päätyä.

Neljänneksi hämmennystä herättää kuitenkin vielä se, miten linkistä voisi olla ylipäänsä haittaa? Kuka on koskaan kuullut, että jonkin sivuston linkki olisi pagerankkia ajatellen haitallinen? Toki huonoja linkkejä on, mutta kommentista saa sen kuvan, että linkittämisestä olisi oikeasti mitattavaa haittaa. Jos ulkopuolinen linkki laskisi sivustosi arvoa, niin silloinhan netti olisi täynnä tällaisia roskasivustoja, jotka kiristäisivät muita käyttäjiä jonkinlaisilla lunnasmaksuilla, jotta sivustoasi ei sinne linkitettäisi. Enpä ole tällaiseen törmännyt, saati kuullut.

En jaksanut alkaa tästä hakukoneoptimoinnista ja yhteistyötahon kommenteista sen enempää vääntämään, koska en tykkää saarnata. Kukin voi arvella, olisiko yhteistyötä tämän jälkeenkään syntynyt, vaikka olisin asiani perustellut miten hyvin tahansa. Pieni mahdollisuus tietenkin on, että joku tietää hakukoneoptimoinnista paljon itseäni enemmän ja olen väärässä asian suhteen. Todennäköisempää kuitenkin on, että firmassa asioista vastaava on nyt aivan pihalla. Se ei tosin olisi mikään yllätys, kun markkinointia seuraa bloggaajan ja blogiyhteistyötä kyselevän näkökulmasta. Sitä varten tämän tekstin kirjoitinkin. Älkää olko pihalla. Aika paljon muuttui alkuperäinen kommentti siis muotoaan, kun perusteluja oikein kaivellaan.


5 kommenttia:

  1. Vai että https sivut? Eikö http enää kelpaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan selityksenä olla myös jokin muu piilomotiivi. Ehkä firmalla ei vain ollut tähän yhteistyöehdotukseen varattu rahaa, resursseja tai yksinkertaisesti ei vain juuri sillä hetkellä kiinnostanut, kun on monta rautaa tulessa. Tätä piilomotiivia ei tietenkään kehdata sanoa, joten kysyjälle annetaan joku hätäselitys, joka ei loppujen lopuksi perustelut tarkkaan peraten kestä loogista tarkastelua.

      Poista
  2. Sinähän käytät Blogspottia eli Bloggeria, joten HTTPS:n käyttöönotto oletuksena on hyvin helppoa, laitat vaan asetuksista HTTPS-uudelleenohjauksen päälle. Tuo ei riko mitään linkkejä, sillä HTTP-linkit toimivat edelleen, ne vaan automaattisesti ohjataan HTTPS-puolelle.

    Sivuston sisäiset linkit kannattaa muuten kirjoittaa ilman domain-osaa, eli yksinkertaisesti "/2017/05/hakukoneoptimointi-ja-linkkien-merkitys.html". Muualle osoittaavat linkit taas kirjoitetaan nykyään ilman http/https-etuliitettä, jolloin ne toimivat automaattisesti oikein, eli näin: "//www.google.com". Tuolla tavalla TradeTrackerkin toimisi sinulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, käyttöönotto olisi varmasti juurikin noin helppoa. Googlen uuden politiikan mukaan yhtään pagerank-arvoakaan ei pitäisi hävitä. Aikaisemmin siirron ja uudelleenohjauksen takia saattoi hävitä noin 15 % pagerankkia ainakin tämän jutun mukaan: https://moz.com/blog/301-redirection-rules-for-seo

      Tuo suhteellisten linkkien käytön suosiminen on myös totta. Pitäisi skarpata siinä, mutta kun tuon absoluuttisen linkin kopioiminen ja liittäminen johonkin on vain niin paljon nopeampaa ja helpompaa. Säästää toiminnassa aina sen pari sekuntia, kun toimii tyhmästi :)

      HTTPS:n kohdalla olen kuitenkin vielä vähän skeptinen, vähän kuin sijoittamisessa. Jos jostain asiasta ei ole suhteellisen suurta varmuutta ja hyötyä, niin jätän väliin. Jos HTTPS tuo tulevaisuudessa suurtakin buustia hakukonenäkyvyyteen, niin sitten pitää uudelleen harkita tätä siirtymistä.

      Oliko blogisi jo alunperin HTTPS protokollalla, vai vaihdoitko itse tähän jossain vaiheessa? Jos vaihdoit itse matkan varrella, niin näkyikö muutos mitenkään kävijämäärissä tai hakukonenäkyvyydessä?

      Poista
    2. Täytyy myöntää, että otin HTTPS:n käyttöön vasta luettuani tämän blogipostauksen :)
      Tuskin tuolla on *toistaiseksi* mitään käytännön merkitystä tällaisella blogisivustolla.

      Poista