9. maaliskuuta 2016

Mitä suuresta osingonjaosta pitäisikään ajatella

Yritysten jakamat suuret osingot ovat taas monien kahvipöytäkeskustelujen aiheena ja lehtien palstoilla. Väitetään jopa, että ahneet omistajat saavat taas ylisuuren palkkion, joka revitään köyhien työntekijöiden selkänahasta, tai jotain lähes yhtä typerää. Jotkut tuntuvat oikeasti luulevan, että osinko on jotain ilmaista rahaa, joka sataa taivaalta. Eihän se näin ole. Todellisuudessahan yrityksen osakkeen arvo laskee periaatteessa aivan yhtä paljon kuin se jakaa osinkoa. Jos Tikkurila maksaa vaikkapa 5 % osinkotuottoa osakkeelle, niin osingon irtoamisen jälkeen osakkeen arvo laskee tämän saman 5 %. Varsinainen tuotto on nolla. Osinko ei luo siis mitään lisäarvoa, siinä vain raha vaihtuu taskusta toiseen. Mikä tässä on niin vaikeaa ymmärtää? Yhtä hyvin saman tuoton saisi myymällä Tikkurilan osakkeita 5 % salkusta. Jotenkin kummallista, että jos yritys tuottaa voittoa ja jakaa suuria osinkoja, niin sitä pidetään tuomittavana ja asiaa paheksutaan. Entä jos asiat olisivat päinvastoin? Tällä logiikalla samat ihmiset eivät kuitenkaan jostain syystä hurraa, jos yritys kyntää tappiolla, ei maksa veroja yhteiskunnan pyörittämiseen, eikä pysty edes työllistämään ihmisiä.




Ansiotyössä palkkaasi voidaan pitää suhteellisen varmana ja vakaana. Saat joka kuukausi tietyn summan, kerrytät eläkettäsi ja ansaitset vuosilomaa. Todennäköisesti palkkasi nousee vielä joka vuosi. Suhteellisen riskitöntä, jos näin voisi sanoa. Sijoittamiseen liittyy kuitenkin enemmän riskejä ja varmaa on vain epävarmuus. Välillä tulee paljonkin tuottoa ja toisina kausina tappio on väistämätöntä. Pitää aina muistaa, että riski kulkee käsi kädessä tuoton kanssa, joten osakemarkkinoilla tuoton pitää olla palkkatöihin verrattuna suurempaa. Kukaan tuskin sijoittaisi yhtään mihinkään, jos riskin ottamisesta ei saisi riittävän suurta korvausta. Kenenkään meidän työtä ei olisi ilman pääomaa, joka on yksi tuotannontekijä.

Kukin sijoittaja itse määrittelee oman tuottotavoitteensa. Onko sitten esimerkiksi Tikkurilan maalipurkissa liikaa katetta, jos yritys kerran pystyy jakamaan suuria osinkoja? Jos Tikkurilan maalipurkissa olisi liian pieni kate, ei yritys investointi- ja sijoituskohteena miellyttäisi suurta osaa sijoittajia. Harva enää investoisi tähän yritykseen ja kilpailussa ketterämmät ja tehokkaammat kilpailijat tulisivat lopulta ohi oikealta ja vasemmalta. Markkinaosuus laskisi, lomautuksia ja työntekijöiden irtisanomisia tulisi irtisanomisten perään, kunnes omistajien rahahanat menisivät kiinni ja putiikki lopulta jopa ehkä konkurssiin. Jos maalipurkissa olisi puolestaan katetta liikaa, niin se luonnollisesti houkuttelisi alalle lisää kilpailua. Kuka tahansa on vapaa perustamaan oman firman, jos luulee tekevänsä rahaa helposti. Ainiin, tarvitset siihen vain pääomaa, työntekijöitä, tietotaitoa ja hyvän brändin. Todennäköisesti et omaa tarpeeksi rahkeita ja uskalluskin puuttuu. Turha siis valittaa osinkojen jakamisesta. Se on vain seuraus siitä, että yritys menestyy kilpailussa ja tulevaisuudessakin kiinnostaa sijoittajia ja näiden pääomaa.

Jos ei ole rahkeita yrittäjäksi, mutta tuntuu, että Tikkurila tekee liikaa tulosta, niin jokainen on vapaa ostamaan Tikkurilan osakkeita ja nauttimaan pääomatuloista ja kapitalistina olosta. Oma on sitten vikasi ja tappiosi, jos tämä asia ei kiinnosta. Todennäköisesti näistä suurista osingoista mankujat ovat juuri ihmisiä, joilla ei ole osakeomistuksesta hajuakaan. Eläkerahastot omistavat paljon osakkeita, joten periaatteessa omistat myös itse osakkeita epäsuorasti. On siis jo kaikkien etu, että yritykset ovat kilpailukykyisiä. Kilpailukyky säilyy kuitenkin vain investoimalla tulevaan. Jokainen sijoittaja toivoo tietenkin tuloksen sijoittamista ja sen kasvua tulevaisuudessakin investointien ansiosta. Tällä hetkellä suurin osa tuloksesta jaetaan kuitenkin osinkoina, koska järkevää investointikohdetta ei vain löydy. Osakkeenomistajat saavat sitten päättää, mihin nämä rahansa laittavat tuottamaan. En oikein ymmärrä, miksi menettely olisi jotenkin väärää? Pitäisikö yritysten voittovaroilla rakentaa pakolla pyramidia keskelle Lapin erämaata? Jos yritysjohto ja markkina ei näe järkevää investointikohdetta, niin ei se paska kiillottamalla kullaksi muutu. Turha niitä voittoja on yritysten tililläkään tuottamattomana pitää, muuten voi jäädä seuraava Supercell jossain rahoittamatta ja syntymättä.

Tästä jokavuotisesta osinkokeskustelusta liian vähälle huomiolle on mielestäni oikeastaan jäänyt verojen maksu. 7.3.2016 MOT-ohjelmassakin (katso Yle Areenasta) kerrottiin, miten piensijoittajat maksavat veronsa, mutta suursijoittajat eivät juuri mitään. Ohjelman laadusta voidaan olla montaa mieltä, mutta fakta on, että piensijoittajan ennakonpidätys osingoista on 25,5 %, rahastot ja vakuutuskuoren sisällä rahojaan pitävät puolestaan eivät maksa veroja saamistaan osingoista. Vähintään 10 prosentin siivun omistava suursijoittajan osingot jätetään myös verottamatta. Verotta selviää myös yleishyödylliset yhdistykset, kuten esimerkiksi ammattiyhdistysliikkeet ja säätiöt. Osinkojen verotuksessa on suuria "porsaanreikiä", eikä se ole yhdenvertaista kaikille sijoittajille. Mikseivät kaikki maksa samaa veroa? Se siitä laajasta veropohjasta. Kansantaloudellisesti tämä on suorastaan hölmöä, eikä millään tavalla ainakaan kannusta tavallisen kansalaisen sijoittamisen yleistymistä.

5 kommenttia:

  1. Jos jokin asia "maallikoiden" sijoittamiseen suhtautumisessa ärsyttää, niin juuri osingoista valittaminen. Olen itse saanut korjata mm. vanhempieni käsityksiä osinkojen luonteesta ja merkityksestä, hekin kun kovasti paheksuivat herroille jaettavia osinkoja jotka ilmeisesti olivat jotenkin tavan työntekijöiltä pois. Toisekseen poliitikkojen ym. vaikuttajien osinkopopulismiin sortuminen on omiaan herättämään tunteita.

    Hyvä teksti ja mielenkiintoisia huomioita epätasa-arvoisesta verokohtelusta. En ole tiennytkään että suuromistajat välttyvät osinkojen verotukselta, ammattiyhdistysliikkeiden verovapautta olen kyllä ihmetellyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Useinhan nämä valittamiset liittyvät siihen, että yritys jakaa osinkoja (voittoa) ja irtisanoo työntekijöitä samanaikaisesti. Eikös näin käynyt Nokian renkaiden osalta? Yrityksen talous on kuitenkin eri asia kuin kotitalous, yrityksen ei tarvitse ruokkia lapsiaan. Tietysti yrityksen on tehtävä voittoa ja motivoitava sijoittajia, mutta on kestämätöntä irtisanoa työntekijöitä, ettei voittoprosentti laskisi. Irtisanominen on ymmärrettävää jos tuottoa ei synny ja varat loppuvat, mutta heikompi voitto on voittoa kuitenkin. Yrityskulttuuriin pitäisi saada kehitystä tältäkin osalta, itse sijoittaisin mieluummin kestävästi, vaikka tuotto ei olisikaan maksimaalinen. Harmillisen usein vain raha puhuu.

      Poista
    2. Ymmärrän hyvin valituksen aiheen periaatteellisella tasolla. Eihän irtisanominen ennätystuloksia tahkottaessa niin hyvältä vaikuta. Olisiko yrityksen viestintäosastolla tässä vähän kehitettävää? Mutta kuka sitten päättäisi oikeasta voittotasosta ja irtisanomisista, kuin itse yrityksen johto? Joku poliittinen ja jäykkä byrokraatti, joka ei tiedä asiasta mitään? Joku mystinen komitea kenties? Varoisin suuresti asettamasta mitään tiettyä "hyväksyttävää" voittotasoa yrityksille. Toisilla aloilla riittää pienikin marginaali, toisilla riskinotto pitää palkita isommalla voitolla. Vähän jopa pelottaisi, jos yrityksen toimitusjohtaja sanoisi yrityksen intressin ja motiivin olevan jokin muu kuin voiton tuottaminen pitkällä tähtäimellä...

      Menee vähän saivarteluksi, mutta toivottavasti kestävästi sijoittaminen ei tarkoita sitä, että kilpailu kokonaan unohdetaan, kilpailukykyä ei kehitetä millään rintamalla, työntekijöitä pidetään töissä vaikka hampaat irvessä veronmaksajien rahoilla ja oikeastaan koko homma pyörii pelkkien tukiaisten ja poliitikkojen varassa. Jotenkin tulee mieleen julkisen puolen toiminta, maataloustuet, tuulivoimalat ja esimerkiksi case Talvivaara. En tiedä miksi?

      Kultainen keskitie tässäkin asiassa on tietysti paras valinta. Raha puhuu, koska sitä on helpoin mitata. Ei se tietysti saisi olla ainut mittari missään nimessä.

      Poista
  2. Hyvä kirjoitus! Olen joskus huvikseen pohtinut, että mitäköhän ihmiset ajattelisi jos nykyinen 8 miljardia mitä osinkoina Suomessa jaetaan, käytettäisiinkin vaikkapa osakkeiden takaisinostoihin ja osinkoja ei maksettaisi ollenkaan. Suurin osa ihmisistä ei varmasti edes ymmärtäisi mistä niissä on kyse, ja kun tällöin yritys ei jaa rahaa suoraan omistajille ,niin voisi kuvitella, että kukaan ei valittaisi kuinka nyt työläisiltä viedään rahaa. Entä mitenhän suhtauduttaisiin omistajaetuihin? Esim. jos Tikkurila alkaisi myymään maalipurkkeja 50% alennuksella omistajille, niin olisiko tämä suurta vääryyttä? Tietysti vasemmisto lopulta keksii vääntää kaikki asiat vähintäänkin moraalisesti vääräksi. Twitterissä Mika Hyttinen kiteytti asiasta hyvin: Yritys ei saa jakaa koko tulostaan osinkona, mutta palkansaaja saa tuhlata kaiken, eikä palkkaa esim. siivoojaa.

    Toisaalta en kyllä ymmärrä sijoittajienkaan kannalta, että mikä niissä osingoissa on niin ihmeellistä. Nehän ovat jokatapauksessa omistajien rahoja, vaikka ne siellä yrityksessä pysyisi. Toki jos rahaa on enemmän kuin mitä investointeja tulevaisuudessa ja korkotaso on matalalla, on se hyvä maksaa osinkoina (tai osakkeiden takaisinostoina). Näinä aikoina sanotaan, ettei ole investointikohteita, mikä varmastikin on totta, mutta kannattaako silti jakaa kaikkea rahaa ulos? Voi olla, että jo vuoden päästä löytyykin hyvä koti rahoille. Fortum on tässä mielessä erinomainen esimerkki, kun ei jakanut "odotettua" osinkoa vaan päätti pitää käteistä mahdollisten suurten investointien varalle. En sitten tiedä päteekö sama sääntö yritystoiminnassa ja sijoittamisessa, eli investoi kun muut ovat pelokkaita...



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä kysymyksiä ja kommentteja molemmilta. Etenkin tuosta viimeisestä: "Investoi kun muut ovat pelokkaita", lukisi mielellään tutkimustuloksia, jos jostain vain löytäisi. Luulisi, että juuri laskukaudella niitä markkinaosuuksia kannattaisi yrittää voittaa investoimalla ja tehostamalla toimintaa. Osinkojen merkityksestä omassa sijoitusstrategiassa ajattelin jossain vaiheessa kirjoittaa pienen jutun. Kannattaa olla kuulolla :)

      Poista