5. lokakuuta 2014

Karttateline polkupyörään

Katselin tässä taannoin blogini kävijätilastoja ja hakusanoja, jolla blogiini tullaan Googlen hakukoneen kautta. Joku oli hakenut polkupyörän karttatelinettä ja päätynyt sitä kautta sivuilleni. Hauskaa ja samalla outoa, sillä hakusanoilla "karttateline polkupyörään" tämä blogi löytyy Googlen hakutuloksista vasta jostain kolmannelta sivulta. Monta sivua ja linkkiä on siis saanut kahlata läpi, jotta tähän blogiin on päätynyt karttatelinettä etsiessä.

Olen maininnut karttatelineestä polkupyörään jotain vain lähinnä sivulauseessa Snowflakes seikkailu 2014 Kiljavalla ja Mietteitä sekä fiilistelyä menneistä multisport- ja seikkailukisoista juttuja käsitellessäni. Ajattelinkin nyt korjata tämän tiedon puuttumisen ja kertoa lyhyesti, mitä karttatelinettä itse käytän pyöräsuunnistusta sisältävissä kisoissa. Normaaliin jokapäiväiseen polkupyörällä ajamiseen keskellä kaupunkia ei tietysti tarvitse mitään karttatelinettä. Sen kun kaivaa hukassa ollessaan kartan takataskusta tai vilkaisee kännykän kartta/gps-sovellusta, niin tietää missä on. Pyöräsuunnistuksessa vaatimustaso on kuitenkin jotain aivan muuta. Kartanluvun pitää olla sulavaa ja nopeaa. Karttalevyn pitää olla pyörivä ja tarpeeksi iso, jotta isommankin kartan tulkinta ja suunnistus olisi helppoa. Kiinnityksen tankoon pitää olla tukeva ja koko karttatelineen olisi hyvä vielä suodattaa jotenkin tärinää.

Jostain syystä niin sanotut "ammattilaisten" karttatelineet pyöräsuunnistukseen ja muuhun polkurymistelyyn maksavat suhteellisen paljon (noin 75 euroa), ottaen huomioon sen, että ne kuitenkin koostuvat vain pyörivästä karttalevystä ja parista kiinnikkeestä ohjaustankoon. Hyvän karttatelineen pystyy kyllä askartelemaan kotona, mutta jos peukalo on keskellä kämmentä, eikä jaksa nähdä hirveästi vaivaa projektin eteen, niin karttatelineen ostaminen on paras vaihtoehto. Käytin joskus aikoinaan KLICKfix:in karttatelinettä, mutta se osoittautui pyöräsuunnistuksessa hirveäksi rimpulaksi. Kiinnitys tankoon oli huono ja pahimmissa kisoissa se löystyi, mikä vaikeutti kartanlukua. Itse karttataskuun ei mahtunut oikein mitään, vaan isokokoista karttaa sai olla taittelemassa kokoajan. Jos kartan taittelu karttataskuun oli vähänkään huono ja kartan reunat tulivat ulos karttataskusta, koko kartta saattoi lentää pois vähänkään nopeammassa alamäessä. Pahimmassa tapauksessa alamäet piti ajaa yhdellä kädellä, kun toisella piti koko ajan tukea karttatelinettä ja estää karttoja lentämästä ulos taskusta. Ei siis ihan parasta pyöräsuunnistusta :D Satsaa siis suosiolla hyvään karttatelineeseen pyöräsuunnistuksessa.

Nyt käyttämäni karttateline on mallia Green One ja se on hankittu Mika Tervalan Karttatelineet.comista, joka on tuotteen jälleenmyyjä Suomessa. Hintaa tällä edullisella ja markkinoilla suhteellisen uudella telineelle on 50 euroa. Greenin teline on kevyt ja tukeva (310 grammaa), se sopii siipimutterikiinnityksensä ansiosta lähes kaikkiin tankomalleihin (25,4 mm ja 31,8 mm) ja on nopea asentaa ilman työkaluja. Greenin levy on kokoa 26 cm x 26 cm ja nepparit ovat levyn alla. Tämä lisää levyn hyötypinta-alaa suunnistuksessa. Neppareilla kartanvaihto on myös nopeaa ja paperinen kartta ei muutu mössöksi edes vesisateessa kovin nopeasti. Karttalevy on luonnollisesti pyörivä ja sen kulmaa on helppo säätää halutuksi. Tärinä on yritetty minimoida huopapaloin ja erikoisrakentein. Karttalevy on hivenen kovera, eli levyn etu- ja takareuna nousee hivenen koholle keskustasta helpottaen suunnistusta ja kartanlukua levyn reunojen lähellä.

Green-telineen kiinnitys on helppoa ilman työkaluja siipimuttereilla. Kuvan lähde: Karttatelineet.com.

Greenin levyn nepparit ovat levyn alla. Tämä lisää levyn hyötypinta-alaa ja hidastaa veden pääsyä kelmun alle. Kuvan lähde: Karttatelineet.com.


Eipä tuosta Greenin karttatelineestä ole oikein mitään pahaa sanottavaa. Hinta-laatu suhteeltaan se on mielestäni ehdottomasti paras karttateline pyöräsuunnistukseen. Gigantin slogania siteeraten: "Se nyt vaan on tyhmää maksaa liikaa". Tietysti lähes vastaavan voisi tehdä itsekin, mutta maksaneeko vaivan, jos noin 50:llä eurolla saa todennäköisesti eliniän kestävän karttatelineen polkupyörään. Suoraan Green Onen valmistajalta karttatelinettä ei ikävä kyllä oikein saa, koska minimierä tilaukselle on 15 kpl (hinta tällöin noin 25 euroa/kpl, tiedusteltu joskus sähköpostilla). Greenin karttatelineen hankinta kannattaakin siis tehdä Karttatelineet.comista ja tilaukset hoidetaan sähköpostilla Mika Tervalan kautta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti