29. marraskuuta 2013

Kirjanpito ja budjetti

Moni on miettinyt miten pystyn elämään niin pienellä palkkasummalla, mitä töistä tienaan. Välillä työkaverit jopa väittävät, etten muka käy töissä ollenkaan, kun eivät ole nähneet minua vähään aikaan. Syy on tarkassa kirjanpidossa ja budjetissani. Teen vain töitä sen verran, kuin on tarvis. En yhtään enempää. Tavoite on, että säästöön jää aina pitkällä tähtäimellä noin 200 euroa kuukaudessa, eli vuodessa siis noin reilut 2000 euroa.

Ajattelin nyt laittaa kaikille saatavaksi oman kirjanpitoni ja budjettini katsottavaksi kuvina sekä omalle koneelle ladattavaksi ja muokattavaksi tarkoitettuun muotoon. Pohja on alunperin Martoilta, mutta tuota on muokattu niin radikaalisti, ettei sitä millään uskoisi. Kaikki henkilökohtaiset tiedot on luonnollisesti poistettu taulukosta, mutta kaikki laskukaavat toimivat silti automaattisesti. Alla kuvat kuukausikohtaisesta kirjanpidostani ja budjetista kuukausi ja vuositasolla.

Avataanpa kirjanpitoani sitten vähän. Jokainen meno on sijoitettu kategorian alle (laina, asuminen, ruoka jne), jotka olen taas jakanut vielä tarkempiin luokkiin (Asumisen kategoria jaettu vielä vastikkeeseen, veteen ja sähköön jne). Kategoriat on yritetty jakaa loogisiin kokonaisuuksiin. Jokaiselle kuukaudelle on oma taulukkonsa, johon menot kirjoitetaan päiväkohtaisesti, kun niitä syntyy. Jos meno ei ole aivan selkeä, kuten ruokakulut, sille kirjataan myös selitys.

Esimerkiksi alla oleva vuoden 2013 huhtikuun kirjanpisossa 31. päivänä meni 40 euroa virkistykseen, joka oli selityksen mukaan ilmoittautumismaksu Korso MTB pyöräilytapahtumaan ja maksettu vielä liikuntaseteleillä. Tämä helpottaa kulun etsimistä myöhemmin, jos sille on tarvetta. Taulukon alimmalle riville lasketaan automaattisesti jokaisen kategorian menot yhteensä ja yhteenveto- laatikkoon lasketaan automaattisesti kuukauden kokonaismenot. Nämä olivat esimerkissämme 1059,68 euroa, muita tuloja ei ollut ja palkkaa en vielä tähän kohtaan kirjaa.


Vuoden 2013 huhtikuun kuukausikohtainen kirjanpito täytettynä.



Kuukausikohtaisen kirjanpidon pitäminen tällä tavalla tietokoneella on mielestäni helppoa. Menoja ei välttämättä tarvitse kirjata joka päivä. Istu vaikka koneelle kerran viikossa ja kaiva lompakostasi kuiteilta summat taulukkoon. Kun kuukausikohtainen kirjanpito on taulukossa valmis, siitä kopioidaan Yhteensä -kohdan koko vaakarivi oikean kuukauden kohdalle ja liitetään tiedot vuosikohtaisen kirjanpitoon ja budjettiin klikkaamalla Muokkaa - Liitä määräten (ruksit vain kohtaan numerot ja transponoi). Tämä siksi, että haluamme kääntää vaakasuuntaisen rivin numerot oikeaan pystysuuntaiseen sarakkeeseen. Samalla täytetään Tulot -kohta, johon siis kirjataan nettotulot ja muut mahdolliset tulot. Näin kaavan avulla voidaan automaattisesti laskea tulojen ja menojen erotus, eli Balanssi. Tästä nähdään jäikö mitään säästöön.

Kun kuukausikohtaisia kirjanpitoja ja tuloja on merkitty riittävästi vuosikohtaiseen kirjanpitoon, alkaa siitä hahmottua selkeästi erilaisten menojen ja tulojen keskiarvot kuukautta kohden ja lopulta vuosikohtaiset kokonaismenot ja jopa erotukset viime vuoteen, jos niistä tietoja oli. Kaikki nämä lasketaan automaattisesti kaavojen avulla. Jotkut väittävät, että pienipalkkaisen on pakko trendikkäästi sanoa downshiftaavansa, koska muutakaan vaihtoehtoa ei ole, jos elää senttiä venyttäen. Elämäni ei kuitenkaan ole mitään pienellä rahalla kituuttamista.

Otetaanpa esimerkiksi tästä katselemalla vuosikohtaista kirjanpitoa ja budjettiani vuodelta 2011. Kokonaisuudessaan menoni olivat 14 941 euroa vuodessa, eli 1245 euroa/kk. Kaikki tulot taas yhteensä 16 779 euroa vuodessa. Säästöön jäi 2212 euroa. Ruuan osuus kuukaudessa oli 161 e, eli 13 % menoista. Kuinka moni osaa suoralta kädeltä sanoa, paljonko ruokaan kuluu rahaa? Isoimmat menoni olivat: keäkuussa ostin 595 euron hintaisen Tunturi CX700 -Cyclocross pyörän Vantaan Bikeplanetista ja huhtikuussa Xbox360 S -mallin Gigantista hintaaan 253,75 euroa. Jos eläisin kituuttaen, olisinko tuhlannut näihin ja saanut silti rahaa säästöön?


Vuosi 2012 oli vuoteen 2011 kaikin puolin parempi säästämisen ja tulojen muodossa. Vastike laski aika merkittävästi ja ruokaan sain kulutettua vähemmän rahaa. Laajakaistasta tuli taloyhtiön laajakaista ja kustannukset laskivat kivasti. Vaatteisiin en saanut "tuhlattua" kuin 10 euroa vuodessa. Pistäkää paremmaksi :) Sorruin kuitenkin huhtikuussa ostamaan 999 euron etujousitetun Corratec -maastopyörän (TM-testivoittaja) ja heinäkuussa MacBook Air kannettavan SSD levyllä hintaan 1319 euroa. Yhteensä menoja oli 14 879 euroa vuonna 2012 ja kaikkia nettotuloja yhteensä 17 650 euroa. Säästöön jäi 3088 euroa. Mahtavaa!!


Mitäs vuodesta 2013 voisi sanoa? Ruokaan on taas mennyt enemmän kuin viime vuonna ja leffoihin ja kännykkään taas vähemmän, koska olen siirtynyt WhatsAppin käyttöön. Jotain vaatettakin oli viime vuoden jälkeen pakko hankkia. Liikkumiseen menikin sitten 2000 euroa, kun ostin unelmien kilpapyörän Rosen Carbon Pro RS-3000. Telkkarikin piti päivittää maaliskuussa 50 tuumaiseksi (799 Gigantista), koska pitäähän sitä leffoista ja peleistä päästä kunnolla nauttimaankin. Muutama muukin kallis ostos tuli tehtyä. Ensi vuonna pitää sitten tsempata. Menot olivat korkeimmat koskaan 16 335 euroa. Tulot kaikkinensa 17 154 euroa ja säästöön jäi onneksi 1 401 euroa.



Muokattavan tiedosto kirjanpidostani ja budjetistani löytyy  Google Drive palvelusta tämän linkin takaa. Lataa. Kirjanpito ja budjetti.ods on tallennettu OpenDocumet -laskentataulukoksi, jonka voit avata esimerkiksi OpenOfficella. Voit muuttaa kategorioiden nimiä haluamaksesi (esim Asumisen lainan tilalle vuokra, kouluruuan tilalle ravintola yms), mutta muista, että kaavat toimivat automaattisesti, joten joudut sitten muuttamaan kaikki löytyvät kategoriat samalla tavalla. Liikaa muuttelemalla saat takuulla kaavat sekaisin.

Toivottavasti tästä on jollekin suuri apu. Kirjanpidon täyttö voi kuulostaa hieman tylsältä, mutta aikaa se ei juuri vie ja on ainut tapa löytää pitkällä tähtäimellä selviä säästökohteita.





7 kommenttia:

  1. Kiitos budjettisheettien jaosta! Tulee tarpeeseen. On ollut itselläkin kulut seurannassa, mutta näin niiden vertailu on vaan niin paljon näppärämpää.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kiinnostavasta blogista! Itselleni kuukausikirjanpito on jo tuttua hommaa. Pitääpä seuraavaksi koota viime vuoden tiedot samaan taulukkoon...:)

    VastaaPoista
  3. Vinkkinä jos ei jaksa kuittien kanssa pelailla viikottain, niin nettipankista saa tilitapahtumat ladattua csv muodossa ilmaiseksi vaikka koko edellisen vuoden osalta. Näin ainakin Op:lla. Näitä voi sitten jatkojalostaa taulukkolaskennassa miten haluaa. esim. Jaotella automaattisesti eri kategorioihin maksun saajan perusteella. tämä tietty toimii vain jos maksaa pääasiassa kortilla. Mulle tarkkuus on riittävä ja (vähäiset) käteisnostot olen vaan merkannut "muut menot" alle..

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Voitko kertoa ruokavaliostasi, miten saat nälän kuriin sadalla eurolla kuussa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todennäköisesti tekisi tiukkaa 100:lla eurolla kuussa. Nythän se on noin 160 euroa kuukaudessa, jos katsot kategorian tarkkaan. 100 euroa menee kotona syömiseen, sitten päälle vielä töissä ja muualla syönti. Työruokaan en tietenkään voi vaikuttaa, paitsi siltä osin, valitsenko monipuolisen salaatin vai herkullisen lounaan. Valinta riippuu vähän mitä on tarjolla ja mikä on päivän fiilis.

      Kotona tulee syötyä paljon puuroja: kaura-, manna- ja riisipuuro. Aika paljon hedelmiä ja vihanneksia, leipää, kananmunia ja rahkaa erilaisilla marjoilla, jugurtilla ja kaurahiutaleilla höystettynä :) Huonona tapana on myös täysjyvämurot, joka on vain niin helppo ja nopea "pikavälipala". Silloin harvemmin, kun teen ruokaa, niin se on yleensä hernekeittoa, broileria riisillä ja kasviksilla, jonkinlaista pastaa tai salaattia. Luonnollisesti sitä tulee syötyä myös kerran kuussa jotain kalaa, pizzaa tai vaikkapa ranskalaisia. Vähän riippuu myös kaupan tarjouksista.

      Poista
  6. Hei kiitos tästä monipuolisesti informoivasta ja selkeästä postauksesta! Latasin kaaviot itelleni ja muokkasin ne itelleni sopiviksi sarakkeiden osalta. Todella kätevää ja auttaa ehdottomasti hahmottamaan sitä omaa kulutusta. Ja motivoi säästämään, kun todella näkee sen rahankulun. :D

    VastaaPoista