17. kesäkuuta 2020

Kulut laskevat mutta lisäarvottomuudella rahastetaan - Mandatum Life

Turhauttava ja hämmentynyt olo. Nyt ei ole kyse koronasta tai ihmissuhdeasioista, vaan sijoittamisesta ja tuosta iänikuisesta asiakkaan puijaamisesta. Ei siitä ole kauaakaan kun kerroin lukijani kokemuksista siitä, miten huonosti hänen varojaan OP olisi hoitanut. Kirjoitin tuon taustoista pitkän artikkelin: Näin meitä vieläkin huijataan - OP-sijoitusvakuutus ja sijoituskori 50. Se kannattaa lukaista, jos ei ole sitä tehnyt. Pähkinänkuoressa ehkä se, että mihinkään sanottuihin neuvoihin, tuottoihin, tai kuluihin ei oikein voinut luottaa ja paska haisi kulman takaa asti. Tätähän ei tietenkään suoraan kerrottu, mutta sen saattoi lukujen takaa todeta, jos vain tiesi mitä katsoa. Harva valitettavasti osaa, eikä sen taidon saati ammattilaisen kyseenalaistamisen pitäisi olla nykypäivää. Valitettavasti finanssialalla on edelleen käytetyn autokauppiaan maine ja tällä menolla se myös pysyy siellä. Oikeastaan ihmettelen, että muiden toimijoiden vertaispaineella ei saada kupruja ja huonoa yrityskulttuuria kuriin. Sitten on tietenkin erikseen nuo harmaalla alueella olevat asiat, kuten: Kuukausisäästäjän liioiteltu tuotto-odotus - Matematiikka vääristää, piiloindeksointi ja asuntorahastojen omat ongelmansa. Niistä ei kuitenkaan sen enempää, vaan mennään itse artikkelin pointtiin.



Katselin tässä huvikseni työnantajan lisäeläkejärjestelyä, joka siis alkoi vuonna 2014. Kiinnosti, miten tämä on koronan aikana pärjännyt. Lisäeläkejärjestely, johon työnantajani maksaa vuosittain jotain on siis Mandatum Lifen sijoitusten hoitopalvelun alla. Lisäeläkejärjestelyn tarkoitus on tietenkin sitouttaa nykyiset työntekijät yritykseen ja palkita jo vanhoja, kokeneita ja uskollisia työntekijöitä. Maksettava summa tähän ryhmäeläkevakuutukseen päätetään vuosittain ja kirjoitushetkellä 17.6.2020 itselläni on siellä noin 4 710 euroa (sijoitettu 4 446,30 euroa), joten vähän ollaan plussalla (+ 5,93 %). Aikaisemmin järjestelyn sisään menevistä rahoista veloitettiin 1 % palkkio, säästöistä veloitettiin vuosittain 0,6 % hoitopalkkio ja eläkeaikana peritään 1 % kulu rahaa nostettaessa.

Vuoden 2020 toukokuussa Mandatum Life ilmoitti, että sisään menevästä rahasta ei veloiteta palkkiota, hoitopalkkio laskee 0,45 %:iin ja rahaa nostettaessa kulut ovat samat. Pientä laskua siis kulupuolella, mikä on hyvä asia. Sitten on tietenkin vielä rahastojen omat palkkiot alla, joten suhteellisen kalliiksi kuitenkin tulee. Kritisoin tuossa artikkelissa tätä kulurakennetta ja yksi anonyymi kommentoija silloin sanoikin, että jos haluaa fiksuna maksimoida tuoton, niin kannattaa luonnollisesti säätää osakepainoksi maksimi ja valita huonoista vaihtoehdoista se vähiten huono. Täyttä asiaa ja näin luonnollisesti teinkin vuoden 2017 alussa. Silloin lisäeläkejärjestelyn oma sijoitussuunnitelma näytti alla olevan mukaiselta.

Mandatum Lifen lisäeläkejärjestelyn sijoitussuunnitelma vuoden 2017 alussa. Huomaa, että kokonaisuus rakentuu monen eri kehittyvien maiden indeksien varaan.


Alun perin kehittyvien maiden indeksien varaan rakennettu sijoitussuunnitelma oli vaihtunut aivan toiseksi. Tarkalleen ottaen 26.11.2019 tuli seuraavanlainen muutos, josta suora lainaus yhtiön sivuilta: "Muutamme kaikkien indeksisijoituskoriemme sääntöjä siten, että jatkossa voimme toteuttaa sijoitustoimintaa asiakkaidemme puolesta aiempaa tehokkaammin. Näin pystymme myös voimakkaammin painottamaan vastuullisuusnäkökulmaa alla olevien sijoituskohteiden valinnassa. Samassa yhteydessä osa indeksisijoituskoreista päättyy ja sulautuu." Toisin sanoen siis kaikki kehittyvien maiden indeksit sulautuivat yhdeksi Kehittyvät Markkinat Indeksiksi ja salkustani löytynyt Australia Indeksi sulautui Maailma Ilmasto Indeksiksi. Ylempi sijoitussuunnitelman kuva siis muuttui alemman mukaiseksi.

Joku voisi sanoa, että onhan siinä edelleen kehittyviä maita mukana. Totta, mutta painotukset ovat ihan eri. Esimerkiksi alkuperäinen 10 % Kiina paino on nyt Kehittyvät Markkinat indeksissä melkein 40 %, Brasilia enää 5 % ja Venäjä noin 3 % jne. Voihan uusi indeksi tuottaa vaikka paremmin, kuin vanhat sijoituskohteeni. Kuvittele kuitenkin tilanne, jossa sijoittaja on tarkoin harkinnut painotuksensa ja sitten kaikki tämä työ heitetään romukoppaan.

Mandatum Lifen lisäeläkejärjestelyn sijoitussuunnitelmani muutos 26.11.2019. Indeksit sulautuivat yhteen.


Selkokielellähän (oma suomennokseni) tuo tarkoittaa oikeasti sitä, että ratsastamme nyt vastuullisuusnäkökulmalla, koska sillä voi nyhtää asiakkailta parhaat tuotot. Sulautamme myös vähän palkkioita tuottaneet, mutta parhaiten sjoittamisessa toimivat indeksisijoitustuotteet nyt hämäävästi yhteen, koska niistä saamme näin paljon paremmin fyffeä sisään. Nostamme samalla kuluja, koska tyypillinen asiakkaamme ei tajua piilokuluja, eikä osaa vertailla niitä muihin tuotteisiin. Luotamme myös siihen, että asiakas ei seuraa kunnolla säästöjään ja tajuaa tämän muutoksen vasta pitkän ajan kuluttua. Jos asiakas haluaa säätää salkkuaan niin tulemme parin vuoden päästä taas mylläämän sijoitusinstrumentit, jotta varmasti turhaudut kulujen välttelyssä ja parhaan tuoton metsästyksessä.


Faktat tiskiin - Miten kulut oikeasti muuttuivat


Indeksirahastot ovat hyviä sijoitustuotteita siksi, että niillä saa laajan hajautuksen erittäin pienillä kuluilla. Siksi ne ovat piensijoittajien suosiossa, mutta varallisuudenhoitajat pyrkivät niitä välttämään, koska niistä ei juuri rahaa heru. Esimerkiksi Mandatum Lifen Kehittyvät markkinat Indeksi on oikeasti iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF Acc. Mandatumin hallinnointipalkkio tästä on kuitenkin 0,95 % ja tämän päälle tietysti sijoitustuotteen normaalit kulut. Jos ostaisit tätä samaa ETF-tuotetta vaikkapa Nordnetin kautta suoraan, niin kulut olisivat 0,18 %. Mandatum Life vetää siis välistä aika paljon extra-kulujen heidän "indeksituotteiden" muodossa. Puhtaasti siis kaappi-indeksoitu rahasto, josta veloitetaan aktiivisen rahaston kulut. Voi vittu! 

Entäs Maailma Ilmasto Indeksi oikeasti? Sehän on Amundi IS Equity Glbl Lw Crbn ETF-C EUR (näkee kohdasta katsaus), jonka juoksevat kulut ovat 0,25 %. Tätäkin ETF tuotetta pystyy hyvin ostamaan Nordnetin kautta. Mandatum Life kuitenkin veloittaa tästäkin extra hallinnointipalkkioita 0,7 %. Että semmoista. Joku voi kysyä, että mitäs helvetin lisäarvoa Mandatum Life tähän tuo? No ei kerrassaan mitään, mutta jotta saat lisäeläkevakuutuksesi rahoja tähän sisään, niin pakko kestää tuollaisia kuluja. Jos todennäköisesti enemmän työtä aiheuttavassa osakesäästötilissä ei ole kuluja asiakkaalle, niin miten sijoitusvakuutus voi olla näin kallis? 

Miksi siis itseäni turhauttaa. Voisin sijoittaa Nordnetin kautta tuohon Amundin vähähiiliseen EFT-tuotteeseen 0,25 % kuluilla. Nyt kuitenkin maksan tuosta Amundin juoksevat kulut + Mandatum Lifen hallinnointipalkki +  vakuutuksen kulut eli 0,25 + 0,7 + 0,45 = 1,4 juoksevia kuluja vuodessa. Kuluina siis noin 20 % oletetuista tuotoista. Tuohon pitää vielä laskea ulostulon palkkiot. Paskoista vaihtoehdoista on valittava se vähiten paska ja silti kulut ovat aivan liikaa, enkä ole tyytyväinen asiakas. Tämäkin valikoima todennäköisesti muuttuu vuoden parin päästä, kun Mandatum Lifelle epäedulliset, eli liian vähän palkkioita tuottavat, tai huonosti performoivat sijoitustuotteet sitten sulautetaan muihin tuotteisiin. Sitten sama sijaisvertailurumba alkaa alusta.

Ei paljon lohduta, että sijoitusvakuutuksen kulut putoavat 0,6 % -> 0,45 %, jos samalla kustannustehokkaita indeksirahastoja pudotetaan valikoimista ja korvataan paljon paljon kalliimmilla tuotteilla. Vaikea edes sanoa, onko tämä kokonaisuudessaan hyvä vai huono muutos. Päällimmäisenä jotenkin hämmentynyt fiilis. Saatanan tunarit. Haluan sijoittaa pitkäjänteisesti ja kustannustehokkaasti. En todellakaan halua tarkastella vuosittain teidän vaatimatonta ja huonoa tarjontaa ja säätää salkkua aina sen mukaan. Pahimmillaan vielä parin vuoden välein. Laillistettua ryöstöä, johon Finanssivalvonnan pitäisi puuttua.

Nykyiset sijoituskohteeni Mandatum Lifen lisäeläkejärjestelyssä. Näin pienellä summalla ei maksa vaivaa alkaa salkkua enää säätämään. Katselen sitä kerran vuodessa. Menköön nykyisellä sijoitussuunnitelmalla ja säästöillä. Homma muuttuu kuitenkin taas parin vuoden päästä...



1 kommentti:

  1. Hei, Kiitos sydämeni pohjasta. Mä oon pohtinut omaa sijoitussuunnitelmaani ja en vaa millään oo tajunnu Nordean/ML:n rahoitusneuvojien logiikkaa sen suhteen mihin kannattaa sijoittaa. Kun olen tiedustellut et miksi en voi valita indeksirahastoja ni vastaantulo on vaa ollu et MÄ en tajua sijoitushienouksia..wtf..totaalista vedätystä, joka saa käyrän nousemaan ku luin tän tekstin. Ku asia on just noin. No mut Nordnetissa oon, ja tän kirjoituksen myötä pysyn. ML:n henkilöstörahastosäädöt ja Nordean sijoitusneuvonta voidaan tunkea..(pahoittelut)..Onneksi en ehtinyt pistää rahojani savuna ilmaan. Kiitos. Yst.terv.anonyymi lekuri

    VastaaPoista