He jotka eivät käsiänsä vielä nostaneet, ovat samaa mieltä kanssani ja nyökyttelevät muka ymmärtävästi. Samalla kuitenkin suurin osa heistä lottoaa ja kuvittelee mielessään mitä näillä rahoilla sitten tekisi, vaikka äkkirikastumisen todennäköisyys sotii oikeasti järkevää toimintamallia vastaan. Se pieni porukka joka tästä jää enää jäljelle, tajuaa lukea sijoituskirjallisuutta (ja toivottavasti myös blogiani) ja tietää, että rikkaaksi ei tulla helposti. Kuten olen jo monta kertaa toistanut, rikkaaksi pääsee vain säästämällä ja sijoittamalla. Höh, ei siis mitään lampun henkeä tai sateenkaaren päässä odottavaa aarretta :(
Tavallaan on kuitenkin helpottavaa tajuta, että se on näinkin helppoa. Vaurastuminen ei olekaan tapahtuma, vaan pitkäkestoinen prosessi, jota kärsivällisesti ja pitkäjänteisesti noudattamalla varallisuutta alkaa kertymään. Silläkin uhalla, että alan jo toistamaan itseäni, niin listaan kohdat jotka tähän vaaditaan aikajärjestyksessä. Jos haluat nämä asiat toteuttaa, niin ryhtymällä heti toimeen kasvatat varallisuuttasi varmasti. Myönnän tähän elinikäisen takuun!
- Säästäminen palkasta ja muista tuloista. Kirjanpito on tähän ehdottomasti paras ratkaisu, jotta konkreettisesti näkee, mihin raha menee pitkässä juoksussa ja mistä voi säästää.
- Säätöjen sijoittaminen. Anna rahan tehdä työtä puolestasi ja korkoa korolle efektin kerryttää tuottoa. Sijoita ajallisesti hyvin hajauttaen osakemarkkinoille korkeamman tuoton takia.
- Kun kohdat 1 ja 2 ovat jo muodostuneet rutiiniksi, voit alkaa vasta harkitsemaan lisätulojen hankintaa erilaisin keinoin, kuten sijoitusasunnoilla, palkankorotuksen pyytämisellä, työpaikan vaihdolla, oman yrityksen perustamisella yms.
Yllä olevaan neuvoon voisi vielä sanoa sen, että vaikka sijoittaminen ja siitä saatu tuotto onkin tässä pääasiassa, niin ilman säästämistä siihen ei ole mahdollista päästä. Sijoittamiseen tarvitaan aina pääomaa ja tätä saadaan vain ja ainoastaan säästämällä. Mitä enemmän säästät, sitä enemmän kerrytät sijoitettavaa. Kuten voi huomata, lisätulojen hankinta on vasta viimeinen kohta. Tämä siksi, että isosta palkasta ei ole mitään hyötyä, jos kaikki vain tuhlataan. Palkasta pitää osata ensiksi säästää ja sijoittaa automaattisesti ja rutiininomaisesti, se ei saa tuntuu pakkopullalta. Vasta tämän jälkeen tulojen kasvattamisesta on jotakin hyötyä. Pitää myös muistaa, että tämä kolmen kohdan neuvo on niin sanottu iteratiivinen, eli toistava prosessi, jossa jonkun kohdan suoritettuasi voit palata takaisin aikaisempaan ja parantaa sitä. Prosessi toistuu siis jatkuvasti, eikä lopu koskaan.
Mutta hetkinen, oliko blogin otsikko valheellinen, kalastelinko vain blogiin lukijoita iltapäivälehtien lööppien tapaan? Kyllä ja ei. Oikeastaan haluan osittain katsoa, miten hyvin näin "provosoiva" ja populistinen otsikko tuo kävijöitä. Toisekseen haluan antaa yllä listatun elinikäisen neuvoni lisäksi vain yhden, mutta sitäkin tärkeämmän neuvon rikastumiseen. Tätä voisin itse pitää ohituskaistana, oikotienä helpoimpaan tapaan vaurastua. Jos lukisit tästä blogistani vain yhden artikkelin, se olisi ehkäpä juuri tämä: Aikaisin aloitetun säästämisen merkitys - Korkoa korolle efekti. Artikkeli on tällä hetkellä blogini top 5 -luetuimmissa teksteissä, mutta mielestäni sen pitäisi olla ehdottomasti vieläkin korkeammalla. Kaikki muut tekstini pohjautuvat enemmän tai vähemmän tähän koron korkoon ja sen ymmärtämiseen. Jos tämän sisäistit, niin pääset varmasti pitkälle varallisuuden kerryttämisessä ja olen tyytyväinen. Samanaiheisen kirjoituksen: 35 vuoden eläkesäästöt kymmenessä vuodessa?, on kirjoittanut myös Nordnet -blogin Martin Paasi. Jos et siis usko minua, niin usko Nordnetin talousvalmentajaa ja rahastoyhtiöiden toimitusjohtajana toiminutta henkilöä. Toivottavasti mahdollisimman moni havahtuukin miettimään näitä asioita.
Kinskin tulotaso on sellainen, ettei lisätienestien hankkimisessa ole mitään järkeä. Kun 6% raippavero nostaa muutenkin korkeaa marginaalia, on tullut kohta jossa säästeliäs, sävykäselämä ja vähempi työ ovat paremoi vaihtoehto.
VastaaPoistaKunpa koulussa opettetaisiin lapsille maailman tärkein kaava. Jokainen arvannee mikä se on.
Näinhän se menee. Esimerkiksi miljoona on helppo tienata sijoittamalla riittävän pitkän ajan kuluessa. Vaikeampaa on vaan saada säästettyä riittävä määrä rahaa sijoitettavaksi.. Esimerkiksi 500€:a indeksirahastoihin 40:n vuoden ajan eikä tarvitse kovin suurta aikaa asiaan tuhlata. Ongelmat ovat enimmäkseen päänsisäisiä mitä rahaan tulee.
VastaaPoistaJust samat teemat itsellä mielessä. Juuri kirjoitin vielä blogitekstiin saman summan eli 500€/kk..
VastaaPoistaItsellä nyt ei vielä ainakaan ole samaa "ongelmaa" kuin Kinskillä että tuloja on enempi kuin kerkeää sijoittamaan =)
no, hiljaa hyvä tulee.
Oletus siitä että vinkkejä rikastumiseen etsivät hakisivat tällaisia vastauksia on typerä. Kaikkihan sen ymmärtävät että kun tarpeeksi pitkään säästää pieniä rahojaan panos muuttuu joskus miljoonaksi tai kahdeksi. Harvaa tyydyttää vaikka tileillä 40 vuoden päästä olisikin miljoona, sillä aika on liian suuri osa kaikkein arvokkaimmasta eli elämästä. Kovalla työllä, uskaltamalla yrittää ja ottamalla elämä omiin käsiin vaurastuminen voi olla ihan jotain muuta kuin 40 vuotta säästämistä. Suosittelen palkkatyöstä luopumista ja yritystoiminnan kasvattamista jos oikeasti haluat rikastua
VastaaPoistaVäitän, että aika harva kyllä oikeasti tajuaa ajan ja koron koron merkityksen. Itse olisin ainakin (olisi kyllä aika moni muukin) tyytyväinen, jos tililläni olisi 40 vuoden päästä miljoona euroa. Rikkaus on tietysti suhteellista. Se rahamäärää, mitä itse pidän rikkautena, on varmasti sinulle ihan jotain muuta ja paljon omaani suurempi. Jos pitää elämässä jotain muuta tärkeämpänä kuin työntekoa (oli se sitten palkkatyötä tai yrittämistä), niin miksei vain nauttisi siitä ja säästäisi ja sijoittaisi siinä ohessa rahojaan. Se on kuitenkin helpoin ja vaivattomin tapa rikastua vaivaansa nähden.
PoistaMillä pystyy säästämään, kun on ollut aina pieni palkka, iso perhe, ja vielä pieni eläkekin. Vaikka kuinka vyötä kiristää, säästöön ei jää mitään.
VastaaPoistaAntamallasi lähtötiedoilla on aika vaikea sanoa mitään konkreettista. Vaikka itse elän jo säästäväisesti, niin pystyisin kyllä säästämään vielä lisääkin. Laiskana en vain ole jaksanut vaihtaa esimerkiksi pankkia, tai peruuttaa kaikkia sijoituslehtiä, jotka voisin lukea kirjastossa. Ruokakuluissakin säästäisin, jos hommaisin ruuat Lidlistä, johon olisi matkaa vain vajaat 2 km enemmän. Kyllä niitä säästökohteita löytyy, kunhan on vain valmis tekemään kompromisseja ja luopumaan jostain rutiinista. Paljon on kyse omasta ajattelutavasta ja valinnoista.
PoistaJossain vaiheessa elämää tulee myös se piste, jolloin voisi sanoa, että niin makaa kuin petaa. Raha-asioita pitää hoitaa hyvin koko elämän ajan, aivan kuten terveyttä. Köyhänä, kipeänä ja vanhana vaihtoehdot ovat aika vähissä, jos ne on aiemmin jättänyt retuperälle ja elänyt huolettomasti. Elämästä pitää tietenkin nauttia, mutta ei se sulje pois säästämistä ja sijoittamista.
"Itse olisin ainakin (olisi kyllä aika moni muukin) tyytyväinen, jos tililläni olisi 40 vuoden päästä miljoona euroa." Ajatellaan teoreettisesti ja huom! kuitenkin erittäin rationaalisesti, mitä jos sinulla todetaan esimerkiksi syöpä tai muu vakava sairaus ensi vuonna, viiden vuoden päästä, kymmenen vuoden päästä, 20 vuoden päästä? Mikä elämässä on tärkeintä, onko se raha?
VastaaPoistat. Asiat perspektiiviin... elämää nähnyt sairaanhoitaja
Saahan sitä haaveilla kaikenlaista, mutta kovin realistista tuo miljoonaomaisuus ei ole. En tiedä, miten paljon olet blogiani lukenut. Jos tämän artikkelin tekstin liittää blogin yleiseen kontekstiin ja aatteeseen downshiftauksesta, niin varmasti ymmärrät, että rahan kerääminen vain itsensä vuoksi ei siihen liity.
PoistaMikä elämässä on tärkeintä kysymykseen vastaus on siis kaikkea muuta kuin raha. Toisaalta kommenttisi vähän vihjaa, että rahaa tuhlaamalla ja kaikkea tarpeetonta ostamalla tulisi jotenkin onnelliseksi. Säästää ei kannata, koska rahalla ei tee mitään haudassa. Toisaalta allekirjoitat varmasti viisauden, että raha ei tuo onnea? Näetkö kommentissasi kenties nyt jonkinlaisen ristiriidan?
Tämä on juurikin se kummallinen ajatusmalli, joka monilla ihmisillä on. Mistä se kumpuaa? Ehkä oman elämän tyhjyydestä, jota yritetään paikata tavaroita ostamalla. Ehkä kateudesta, kun muut ovat onnistuneet säästämään järkevästi, kun itse elää epävarmasti kädestä suuhun. Säästäminen on aivan eri asia, kuin pihistely. Elämästä nauttiminen ja säästäminen eivät poissulje toisiaan.
Asiat perspektiiviin siis. Uskoisin, että elämää nähneenä sairaanhoitajana voisitkin samaistua siihen, että työn tekemistä pelkän rahan takia kannattaisi vähentää ja keskittyä itse elämiseen. Tehdä sitä, mistä kukin nauttii ja minkä kokee mielekkääksi.