28. tammikuuta 2021

Osakesäästötilin omituisuuksia - Tiesitkö tämän?

Maailma on täynnä hyviä kirjoja ja niiden viihteellisiä tarinoita. Otan tähän alustukseen yhden Faktojen Maailma -kirjasta. Yksi asia, joka vääristää maailmankuvaamme on oletus ja yleistämisen tarve. Kun jokin asia toimii meillä, oletamme sen toimivan myös muualla. Jos muistikuvani on oikein, niin kirjassa henkilö oli vierailemassa jossain kehitysmaan suurkaupungissa. Hänellä oli kiire juhlimaan ystävien kanssa ja porukka oli menossa juuri hissiin. Kirjan henkilö oli vähän muista jäljessä ja oli myöhästyä hissistä ystävien siihen jo siirtyessä. Hissien ovien jo sulkeutuessa hän päättikin laittaa käden oven väliin, jotta ovi ei menisi kiinni. Se oli kuitenkin todella typerä virhe. Vaikka meillä hissien ovien välissä on sensori ja automatiikkaa, niin näin ei välttämättä kehitysmaissa olekaan. Tämä hissi olikin vanha ja käsi meni sairaalakuntoon. Tarinan opetus ja alustus on siis se, että yleistäminen voi johtaa harhaan.


Tarinan aasinsilta johdattaakin meidät osakesäästötilin (OST) maailmaan. Vaikka tilin piti olla yksinkertainen, niin kovin moni tuskin lonkalta pystyy heittämään sitä laskukaavaa, miten verot oikeasti lasketaan. Olen kirjoittanut osakesäästötilistä jo pitkän jutun, joten en ala siitä löytyviä asioita kertaamaan. Nostan tässä muutaman yksityiskohdan esiin, joita en ole itse edes tajunnut. Vaarallisintahan ei ole se mitä ei varmuudella tiedä, vaan se mitä olettaa tietävänsä, vaikka ei todellisuudessa tiedäkään. 


Varojoen arvostaminen menneisyyteen

Yllä oleva otsikko kuulostaa jo ihan tyhmältä ja joltain Takaisin Tulevaisuuteen -leffan juonelta, mutta on ihan totta. Jos nostat varoja OST-tililtä, niin luulisi varallisuuden ja verojen summan määräytyvän sen hetkisen nostohetken mukaan. Eli jos nostat käteistä OST-tililtä 5 000 euroa ja tilin arvo on nostohetkellä tasan 65 000, niin noilla luvuilla mennään. Näin ei kuitenkaan ole. Verohallinto kertoo seuraavaa, kohta 6.2, eli  Osakesäästötilin varojen arvostaminen nostohetkellä: "Kotimaisten pörssiosakkeiden nostohetken käypä arvo määräytyy niiden viimeisimpien päätöskurssien perusteella, joilla tarkoitetaan osakkeiden viimeisintä nostopäivää edeltävän päivän päätöskurssia." Itselleni tuo tuli täytenä yllätyksenä. Luulin homman toimivan reaaliaikaisesti, mutta ei. Päätöskurssi on edeltävä päivä, eli menneisyys.

Mitä tämä käytännössä tarkoittaa ja miten tätä kannattaa soveltaa? Voitolliselta OST-tililtä ei kannata ikinä nostaa varoja laskumarkkinassa, ellei siihen ole aivan pakottavaa tarvetta. Myy vain nousumarkkinassa. Tämä siis siksi, koska jos päivässä salkku laskee 2 %, niin nostohetkellä päätöskurssi on kuitenkin päivää aikaisemmin. Rautalankaa vääntäen tuota 2 % laskua ei voittoja ja veroja määritettäessä huomioida. Paljonko tällä sitten olisi väliä? Katsotaan laskuesimerkin kautta. 

Laskukaava: Tuotto / käypä arvo * nostettava summa = tuottona verotettava pääomatulo

  1. Nostetaan OST-tililtä 5 000 euroa, kun nostohetkellä arvo 65 000 euroa. Tuoton osuus tästä laskukaavan mukaan siis 1 153 euroa. Veroja menee 30 %, joten tuoton osuudesta käteen jää noin 807,70 euroa. Loput nostosta on luonnollisesti pääoman nostoa, jota ei veroteta.
  2. Pörssi laskee 2 %. Nostetaan OST-tililtä 5 000 euroa, kun nostohetkellä arvo 63 700 euroa. Tuoton osuus tästä laskukaavan mukaan siis 1 075 euroa. Veroja menee 30 %, joten tuoton osuudesta käteen jää noin 752,75 euroa. Loput nostosta on luonnollisesti pääoman nostoa, jota ei veroteta.
  3. Pörssi nousee 2 %. Nostetaan OST-tililtä 5 000 euroa, kun nostohetkellä arvo 66 300 euroa. Tuoton osuus tästä laskukaavan mukaan siis 1 229 euroa. Veroja menee 30 %, joten tuoton osuudesta käteen jää noin 860,48 euroa. Loput nostosta on luonnollisesti pääoman nostoa, jota ei veroteta.


Riippuen siitä mihin suuntaan pörssi kulkee, niin jokainen noista yllä olevista tilanteista johtaa käytännössä vaihtoehtoon 1, koska päätöskurssi lasketaan päivää aikaisemmin. Verojen määrässä ja tuotosta käteen jäävässä osuudessa on kuitenkin huomattava ero (752 euroa vs 860 euroa). Ero on tuossa esimerkissä noin 14 %. Kannattaa siis myydä vain nousumarkkinassa, kun voit käyttää tätä omituisuutta eduksesi. Tämä OST-tilin varojen arvostamisen "ominaisuus" on sitten jo todella merkittävä, kun puhutaan vaikkapa 5 % markkinaliikkeistä ja salkku on kasvanut jo todella suureksi.


Ennakonpidätys tapahtuu heti

Tämä ei ehkä ole niin omituinen asia, mutta silti mainitsemisen arvoinen. Kun nostat rahaa OST-tililtä, niin tuoton osuudesta menee heti automaattisesti verot (30 %) ennakonpidätyksenä. Arvo-osuustilin puolellahan voitoista ei ennakonpidätystä tehdä. Myit miten paljon voitollisia osakkeita tahansa, niin arvo-osuustilin puolella maksat verot käytännössä vasta vuoden päästä, kun lopullinen verotuksesi lasketaan. Tämähän on sinänsä järkevää, koska monella voi olla paljonkin vähennyksiä, joilla verojen määrä vähenee.

Jos haluaa minimoida verottajalle lainaksi joutuvan veron määrän, niin OST-tilin puolella tuoton nostaminen kannattaa tehdä loppuvuodesta. Mielellään tietenkin joulukuun viimeisinä päivinä, jos vain mahdollista. Tämä tietenkin sillä edellytyksellä, että sinulla on jotain vähennettävää pääomatuloista. Jos ei ole, niin silloin tällä pointilla ei ole merkitystä.


Lehtolasta ei tunnusteta - Nordnetin Private Banking asiakkuus ja OST-tili

Olen ollut Nordnetin Private Bankin asiakas jo aika kauan. Kriteereinä tähän on tietenkin riittävän suuri salkku (200 000 euroa). Private Bankin asiakkaana saa muun muassa halvemmat kaupankäyntikulut, mikä onkin ihan kiva juttu. Avasin osakesäästötilin vuoden 2020 alussa ja olin siinä uskossa, että Private Bankin asiakkuus ja sen alemmat kaupankäyntikulut olisivat automaattisesti voimassa myös OST-tilin puolella, jos ne jo kerran on ansainnut. Luulisi automaation nykyaikana hoitavan tuon kaikille saman henkilötunnuksen alla oleville salkuille. Tämä palkkiotason tarkastaminenhan olisi erittäin helppoa ja löytyy Sivuni -> Oma profiili & asetukset -> Tilit ja sieltä välityspalkkioluokka. En sitä kuitenkaan koskaan tarkastanut, koska oletin sen tulevan ihan luonnollisesti. 

Vuoden 2021 alussa katselin huvikseni muutamia toimeksiantoja ja niistä veloitettuja palkkioita. Kaikki paitsi aivan ensimmäinen toimeksianto oli veloitettu Tason 3 mukaan (hinta 0,15 % tai minimi 7 euroa). Private Banking hinnastollahan tuon pitäisi olla 0,08 % ja minimissään 5 euroa. Koko vuoden kaupoista on siis veloitettu noin reilut parikymppiä liikaa. Sinänsä rahana ei juurikaan mitään. Kokonaisuutena myös vaatimaton, koska en tuota eroa edes huomannut, kun kaupankäyntikulujani siihen liittyvään artikkeliin päivitin. Kysymys on kuitenkin taas periaatteesta. Otinkin yhteyttä Nordnetin asiakaspalveluun ja kerroin suurin piirtein yllä olevat jutut.

Asiakaspalvelusta vastattiin, että: "Osakesäästötilisi on nyt liitetty Private Banking –hinnoitteluun. Huomioithan, että avatessasi tai liittäessäsi salkkuryhmääsi uusia salkkuja, sinun tulee aina erikseen pyytää näiden liittämistä samaan hinnoitteluun." Pitäisikö asiakkaan sitten tietää tämä toimintalogiikka? Nordnetin Private Banking-sivuilla kyllä lukee, että avatessasi tai liittäessäsi salkkuryhmääsi uusia salkkuja sinun tulee aina erikseen pyytää näiden liittämistä samaan hinnoitteluun. Kuinka moni kuitenkaan oikeasti tuon lyhyen ja pienen rimpsun sivuilta löytää? Luulisi noinkin tärkeän asian olevan paremmin esillä. Foliohattu ehkä miettisi, että tarkoituksella pimitetty. Kuinka monella Private Banking asiakkaalla tuo palkkiotaso OST-tilillä onkaan väärä? Kysyin vielä toisessa viestissä, että mitenkähän korvaatte nuo väärin hinnoitellut toimeksiannot, kun siitä ei tietenkään mainittu mitään? Tällä kertaa asiakaspalvelu teki poikkeuksen ja loppu hyvin, kaikki hyvin. Seuraavana päivänä OST-tilin tapahtumissa näkyi hyvitys: 28,52 euroa. 

Erikoistahan se olisi ollut, jos tuota ei olisi korvattu. Jonkinlaisen negatiivisen jutun olisin varmasti tähän blogiin kirjoittanut, se on varma. Ei tämä nytkään ihan kiitettävä suoritus ollut, vaikka hyvin päättyikin. Ei tuollaista virhettä pitäisi edes pystyä tapahtumaan, jos palvelu on kiitettävää. Jäin vain pohtimaan, miksi tuo hinnoittelu tuli kuitenkin ilmoittamatta päälle esimerkiksi veljelläni. Hän avasi OST-tilin Early Bird -tarjouksesta, jonka loputtua Private Bankin välityspalkkiotaso jatkui automaattisesti. Hänellä on myös muita arvo-osuustilejä Nordnetissä varalla, joita ei ole ikinä käyttänyt ja joihin ei ikinä ole tätä palkkiotasoa pyytänyt, mutta silti automaattisesti saanut. Kummallista...

Tarkastakaapa kaikki Private Bankin asiakkaat, että teillä on varmasti OST-tilin puolella oikea palkkioluokka. Valitettavasti taas yksi ranskalainen viiva lisää siihen, miksi Nordnetissa ennen oli asiat paremmin.


1 kommentti: