2. tammikuuta 2017

Osakesalkku vuonna 2016

Sijoitusvuosi 2016 tuli ja meni. Moni analyytikko ja ennustaja povasi vuodesta huonoa sijoittajien kannalta. Toisin kuitenkin kävi. Salkkuni arvo nousi vuonna 2016 Nordnetin tilastojen mukaan noin 16 %, kun samaan aikaan vertailuindeksi OMX Helsinki Cap nousi noin reilut 8 %. Tuuria vai taitoa, sitä ei kukaan tiedä, mutta tavoite taloudellisesti riippumattomaksi lähenee vääjäämättä. Salkun markkina arvo on nyt noin 218 500 euroa. Tästä noin 10 000 euroa on rahoitettu halvalla Superluotolla, joten salkun velaton arvo on noin 208 600 euroa (2.1.2017).

Vuoden 2015 osakesalkkuni näkee tästä. Osakesalkun pääoma on siis kasvanut vuodessa noin 37 000 euroa. Hittolainen :D Sehän kasvaa jo nopeammin kuin pullataikina, vaikka salkun eteen en juuri enää töitä tee. Uusi sijoitettu pääoma salkkuun oli vuonna 2016 tasan 6 000 euroa ja tietenkin myös kaikki vuoden aikana kertyneet osingot pistettiin poikimaan lisää tuottoa. Osinkoja kertyi Nordnetin tilastojen mukaan bruttona 9 433 euroa ja ennakonpidätysten jälkeen 7 253 euroa. Realisoimaton arvonnousu on salkussani noin 61 000 euroa.

Vuosi 2016 on siinä mielessä poikkeus, että osto- ja myyntitoimeksiantojen summa suhteutettuna salkun kokoon oli melko poikkeuksellinen. Tämä salkun kiertonopeus oli 0,52. Toisin sanoen 52 % salkun osakkeista vaihtui. Aika huimaa. Tämä kuitenkin johtui pitkälti vain verosuunnittelusta. Osakesalkkuni koostumus kuitenkin pysyi lähes samana kuin viime vuonna. Oikeastaan mitään merkittävää ei edes tapahtunut. Piti itse asiassa ihan katsoa Nordetin osto/myynti-tilastoista, miten salkku eroaa vuoden 2015 tilanteesta yhtiöiden osalta. Nimihirviö db x-trackers II iBoxx EUR Liquid Corporate UCITS ETF (D5BG), eli Euroopan yrityslainoihin sijoittava ETF sai lähteä alkuvuodesta, koska korkomarkkinoilla on kupla. Kun korot lähtevät myöhemmin nousuun, niin tällä tuotteella tekisi tappiota. Myös Keskoa ja Norvestiaa tuli myytyä loppuvuodesta, kun molemmat alkoivat olemaan mielestäni jo ylihinnoiteltuja verrokkeihin nähden. Nokiaa ja Nordeaa tuli molempia ostettua vuoden puolivälin paikkeilla ja aivan vuoden lopussa salkkuun tarttui Nordnetin tarjouskampanjan takia vielä uusina yhtiöinä bioteknologiayhtiö Gilead Sciences ja pörssiguru Warren Buffetin monialayhtiö Berkshire Hathaway.

Osakesalkkuni suurimmat omistukset yhtiöittäin.
Nordean osuus salkusta on 12,7 % (arvo noin 26 400 euroa), sitten Neste noin 10 % ja sitä rataa. Aika sama kuin viime vuonnakin. Oikeastaan osakesalkusta on vaikea kertoa mitään uutta, mitä en olisi jo vuonna 2015 sanonut. Parhaimmat menestyjät koko ajalta: Neste (+172 % ja 14 100 euroa voitolla) ja UPM (+155 ja 12 600 voitolla). Kuten joku voi nopeasti huomata, nämä kaksi osaketta vastaavat lähes puolesta koko salkkuni arvonnoususta. Suurempiakin nousuprosentteja on, mutta ne eivät taas rahallisesti ole kovin merkittäviä. Pahalla tappiolla ei ole yksikään osake.

Sijoitusvuotta 2017 ei kukaan osaa ennustaa, mutta todennäköisesti aika samoilla mennään. Koska salkkuni on jo reilut 200 000 euroa, niin sain myös Nordnetin Private Bankin edut, jolloin kaupankäyntikulujen pitäisi laskea niin kotimaassa kuin ulkomailla. Salkkuun ei kovin paljon muutoksia tule. Uutta rahaa tullaan sijoittamaan vuoden 2017 aikana varmaan noin 4 000 euroa sekä osingot, eli yhteensä noin 10 000 euroa uutta rahaa. Mihin ne sitten tullaan sijoittamaan onkin toinen kysymys? Riippuu tilanteesta ja markkinoista. Pankkisektori ja kiinteistösijoitusyhtiöt voisivat vielä kiinnostaa. Koska korkopuolella näyttäisi olevan kupla, joka ei vain näytä puhkeavan, niin myös korko-shortti-strategia (DXSV) tuntuisi mielenkiintoiselta. Toisaalta Superluoton maksaminen pois voi myös olla ihan järkevää.


Alle 200 € kaupat Helsingin pörssissä vain 0,99 € 31.8.2017 asti

6 kommenttia:

 1. Hieno saavutus säästää noin iso salkku ainoastaan osa-aika työllä! Itse teen täysipäiväistä mutta 200k on vielä kaukainen haave =)

  VastaaPoista
 2. Salkkusi koko alkaa jo olla kohtalaisen suuri. Tämän lisäksi lähes kaikki varasi ovat Nordnetin ylläpitämässä salkussa. Näetkö tässä mitään riskejä? Itseäni on alkanut epäilyttää enemmän ja enemmän mm. Nordnetin tietoturva, kun oma salkku on kasvanut. Olenkin jo harkinnut salkun hajauttamista kahdelle välittäjälle. Näetkö itse tällaisessa mitään järkeä? Riski siitä että Nordnetilla tapahtuisi joku kupru on varmasti hyvin pieni, mutta kuitenkin jonkin verran nollaa suurempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riski on tosiaan nollaa suurempi, mutta en olisi tästä kovin huolissani. Paljon todennäköisempää on, että kuolen esimerkiksi liikenneonnettomuudessa, tai menetän rahani jonkun out of the box -tapahtuman seurauksena, kuin hakkerin toimesta. Miksi ketään edes kiinnostaisi tällaiset piensijoittajat Nordnetissa, kun isompiakin kaloja löytyy ja silloin kaikki osakevälittäjät olisivat samalla viivalla?

   Toisaalta kysymyksesi jälkeen oli pakko katsoa, josko asiasta löytyisi jotain konkreettista. Kertoo siis siitä, että kai tuo riski nyt sitten vähän huolettaa. Nordnetin sijoittajan suoja -sivut eivät ainakaan tätä paranna. Teoriassa ja ihan käytännössäkin olisi kyllä kiinnostavaa tietää, miten tietoturvasta on Nordnetissa ja yleensäkin pankeissa huolehdittu. Kannattaisiko kysymys esittää esimerkiksi Martin Paasille Nordnetin rahapodissa? Aika montaa kuulijaa varmasti kiinnostaisi.

   Poista
  2. Nordnet, tai muutkaan välittäjät, eivät vastaa osakkeiden säilyttämisestä.

   Arvo-osuustilien ylläpitämisen sekä tileille tehtävien arvo-osuuskirjausten tallentamisen hoitaa Euroclear Finland Oy (aiemmin Suomen Arvopaperikeskus Oy).

   Poista
  3. No nyt menee vähän pilkun hinkkaukseksi. Suurin osa sijoittajista varmaan tietää tuon säilyttäjäyhteisön roolin. Pointti kysymyksessä taisi kuitenkin olla se, että varani ovat bitteinä jossain tilillä. Kärjistetysti: yksi huolimaton näppäimen painallus tai bugi ja rahat ovat kadonneet. Vähän siis turha kommentti...

   Poista
 3. Mahtava tilanne sinulla! Minä vielä haaveilen siitä, että jonain päivänä salkkuni kasvattaa itseään.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...