31. joulukuuta 2018

Osakesalkkuni vuonna 2018 - Tapahtumarikas vuosi

Vuosi 2018 oli suurimmalle osalle sijoittajista aika tapahtumarikas. Helsingin pörssin osingot huomioiva tuottoindeksi OMX Helsinki GI laski -4,67 % vuodessa. Hyvän tuoton tekeminen osakepoiminnalla oli ylipäänsä haasteellista, koska vain pieni osa yhtiöiden osakekursseista nousi edes plussan puolelle. Suurin osa laski ja osa todella roimastikin. Miten meni omalla kohdallani? Salkkuni tuotto voitti muun muassa Arvopaperin osakepoimijat, jossa kaikki neljä kisasalkkua kokeneilta ja nimekkäiltä sijoittajilta jäivät tappiolle. Vuonna 2018 osakesalkkuni tuotto oli noin 4,09 %. Tuota voi pitää erittäin hyvänä ottaen huomioon vallitsevan markkinatilanteen. Vaikka joku olisikin tiennyt, että vuonna 2018 osakemarkkinoilla tullaan laskettelemaan alaspäin, niin eipä olisi kannattanut salkkua myydä. Olisi jäänyt nämäkin tuotot saamatta.



Kun vuonna 2017 salkun velaton arvo oli noin 240 400 euroa, niin nyt kirjoitushetkellä se on noin 252 600. Euromääräinen kasvu noin 12 000 euroa, josta talletuksen osuus salkkuun 3 000 euroa. Superluotto on maksettu pois, joten velkavipua ei tällä hetkellä ole käytössä. Osinkoja salkkuni kerrytti tänä vuonna Nordnetin mukaan bruttona noin 12 600 euroa ja nettona noin 9 700 euroa. Kusihan siinä tuppaa nousemaan päähän, jos joka vuosi näyttäisi voittavan indeksin. En kuitenkaan pidä itseäni keskivertoa parempana sijoittajana. Hyvällä tuurilla on varmasti osuutta ja suurimpana viisautena on ehkä ollutkin se, että olen myynyt "nopeasti" huonot sijoitukset. Tuskin on sattumaa, että sijoituskirjallisuudessa yhtenä oppifraasina on: "Anna voittojen juosta ja realisoi tappiot nopeasti".


Salkkumuutoksia - Toimeksiantojen ennätys


Salkun kivijalka on pysynyt samana, mutta pieniä muutoksia on tapahtunut aika paljon. Itse asiassa vuonna 2018 toimeksiantoja kertyi ennätysmäärä. Kaiken kaikkiaan 29 kpl ja kaupankäyntikuluja noin 235 euroa. Tähän liittyen voi lukea artikkelin: Kaupankäyntikuluni ja niiden osuus salkusta. Salkun kiertonopeus olikin huima 92 %, kun osakesalkun vuoden 2017 kiertonopeus oli vain 8,2 %. Aika huima ero. Se siitä pitkäjänteisestä salkunhoidosta, jos sillä haluaisi keulia. Toivotaan kuitenkin, että tämä vuosi oli vain poikkeus.

Otetaan ensiksi ne plussat. Alkuvuodesta osallistuin Admicomin merkintään ja se osoittautui hyväksi sijoitukseksi. Samoin Orionin ostos lähes pohjalta. Onnistuin myös UPM:n myynnissä 150 kpl, 30,7 e/osake (nyt hinta 22,15). Tuosta tuli voittoa noin 2 900 euroa. Konetta myin 200 kpl hintaan 46,87 (nyt hinta 41,64). Tuosta voittoa noin 2 100 euroa. Myin myös kaikki ETF-tuotteeni pois (voittoa noin 1 700 euroa), koska omistin niitä kuitenkin aika vähällä määrällä ja halusin karsia rönsyjä salkusta. Toisaalta niiden vaihto oli sen verran huono, että mielestäni ne kannatti myydä hyvän sään aikaan, eikä silloin, kun myyntipaniikki on päällä. Sitten on tietenkin se helmi, eli Technopoliksen lunastus salkustani, jolloin 4 500 kpl osakkeista sain 4,645 e/kpl, voittoa tuosta noin 6 400 euroa.

Tappioita ja voittoja. Nordnetin raportti luovutuksista 2018. Nordea Bankin kohdalla rivit ovat väärin. Todennäköisesti siksi, että lappu siirtyi Ruotsin pörssilistalta Suomeen. Oikea tappio olisi voitot vähennettynä Nordean kohdalla yhteensä --1337,56 euroa.


No entäs ne tappiot? Ostin Lehtoa kahteen eri kertaan, yhteensä 750 kpl hintaan 10,773, jotka tajusin myöhemmin myydä hintaan 8,52. Tappiota Lehdosta "vain" noin 1 700 euroa. Toisaalta salkkuun jättäessä potti olisi mädäntynyt ja nykyiseen hintaan 4,250 e/kpl tappiota olisikin tullut jopa noin 5 000 euroa. Outokumpua oli jo ennestään salkussa jonkin verran, mutta ostin sitä 400 kpl hintaan 6,706, jonka tajusin myydä hinnassa 6,136. Tappiota Outokummusta vain 855 euroa. Jos olisin pitänyt salkussani tähän päivään asti, niin hintaan 3,195 e/kpl tappiota olisi kertynyt yli 3 000 euroa. Hintaan 17,75 e/osake ostetut Saga Fursin osakkeet, 493 kpl tajusin vihdoin myydä hintaan 13,30 e/kpl, tappiota noin 2 200 euroa. Nyt kurssi on 7,40, eli tappiota olisi voinut tulla reilu 5 000 euroa, jos olisin jättänyt salkkuun. Emämunaus oli kuitenkin Loudspringin ostos. Tappiota tuli vain noin 1 000 euroa. Ostin sitä 2 900 kpl hintaan 1,28 e/osake ja tajusin myydä 0,9344 hintaan. Arvatkaapa mitä hinta on nyt? 0,34 e/osake hintaan tappiota olisi kertynyt jopa 2 700 euroa. Myös SRV ja Stockmann lähtivät pieninä sijoituksina salkustani tappiollisina pois. Koska luovutusvoittoja oli loppuvuodesta kertynyt enemmän kuin luovutustappiota, niin ihan loppuvuodesta veivasin myös Nordean ja Cityconin kanssa, jotta sain niistä reilun 3 000 euron verran luovutustappiota vähennettäväksi. Verosuunnittelun hyöty siis 30 % tappioista.

Kun nyt katson Nordnetista raporttia luovutuksista, niin se näyttää tältä: Voitot yhteensä 14 150,77 euroa ja tappiot yhteensä -11 448,41 euroa. Voitot vähennettynä tappioilla, niin jää 2 702,36 euroa plussaa. Periaatteessa tappioita olisi siis kuitenkin voinut tulla lähes 5 000 euroa enemmän, jos en olisi ottanut tappioita nopeasti. Huhhuh! Ehkä tästä voi poimia kaksi oppia. 1. Huonoja ostoja sattuu kaikille. 2. Lopeta tappiot nopeasti. Ilman viimeistä oppia voi muuten käydä niin, kuin Laimea Silli kertoi (Cemex -50 % tappiolla, osto siksi, koska olisi mahdollisesti rakentanut Trumpin muurin Meksikon rajalle).

Jos myyntivoittoja tuli erittäin nihkeästi, enkä sijoittanut paljoakaan omaa pääomaa, niin miksi salkku nousi? Syynä salkun kivijalat: Neste, joka nousi vuodessa noin +25 %, Fortum +15 % ja Nokia + 25 %. Vaikka lähes kaikki muut laskivatkin, tai pysyivät samassa, niin noilla meni loistavasti. Kun tämä kolmikko vastaa noin kolmasosaa salkusta, niin ei ihme, että plussalla ollaan.

Osakesalkkuni suurimmat omistukset 2018 lopulla Shareville-palvelusta.


Mitä vuodelle 2019?


Kuten tästä tapahtumarikkaasta vuodesta ja omasta osakesalkustani voi päätellä, niin osta ja unohda strategia ei ehkä ole se paras mahdollinen. Toisaalta en kyllä lähde muuttamaan salkun peruskivijalkaa, jossa Neste, Fortum, Nokia, Nordea, UPM, teleoperaattorit yms ovat. Katsellaan tilanteen mukaan, ei ainakaan tule tylsää vuotta 2019 :) Käteistä on jonkun verran säästötilillä ostoja odottamassa ja Nordnetin Superluottoa on se 40 000 euroa käytettävissä. Kesällä sitten irtoaa noin 10 000 euroa nettona osinkoja, joten kyllähän sitä sijoitettavaa olisi. Tällä hetkellä en vain löydä sopivaa saumaa ja kohdetta, kun ottaa markkinatunnelman huomioon.

Ihan vuoden viimeinen päivä sijoitinkin Amer Sportsiin, hintaan 38,44 euroa/osake. Kiinalaisten 40 euron käteisostotarjouksen läpimenoon ei taideta oikein uskoa, koska 4 % arbitraasi on vielä mahdollinen. Miksi ostotarjous ei menisi läpi, kun 254:lla suurimmalla Amerin osakkeenomistajalla on hallussaan 91,15 %. Täten 90 %:n omistajuuden saaminen ei ole ainakaan piensijoittajista kiinni. Miksi joku suursijoittaja vastustaisi, kun tuo 40 euroa on mieletön summa noin 30 e arvoisesta osakkeesta? Suhteellisen varma tuotto tässä laskumarkkinassa, kun kaikki laskee, vaikkakin 4 kk rahat kiinni? Velalla en tosin uskaltanut sijoittaa... Vertailun vuoksi samassa tilanteessa esimerkiksi Pöyryllä käteisostotarjous on 10,20 e/osake ja hinta on noussut jo tuon yli 10,40 euroon. Sama näkyi muuten Technopoliksenkin kanssa, jossa maksettiin myös "ylihintaa". Mitä mieltä olette tilanteesta?

Päivitys 1.1.2019. Eräs lukija pisti yksityisviestiä ja kertoi, että tuo Nordnetin Luovutukset-raportti on muuten täysin epäluotettava (Jo käyttöehdoissa sanotaan, että Nordnetillä ei ole vastuuta palvelun toiminnasta tai laadusta). Se heittää ihan häränpyllyä. Esimerkiksi Technopolikselle se näyttää luovutusvoitoksi 5 204,09 euroa, kun se oikeasti on 6424,51 euroa. Nordean kanssa se ei toimi ollenkaan, kuten blogin kuvastakin huomataan. Ilmeisesti se ei Technopoliksen kohdalla osaa laskea antikorjattuja hintoja. Ainoa oikea tapa on katsoa myyntivoitot ja tappiot seuraavasti: "Tapahtumat ja laskelmat...Tapahtumatyyppi: Ostot ja myynnit...Vie Exceliin kuvake" ja sitten Excelissä on sarake "Tulos". Se on aina yhtenevä verotuksen kanssa. Toinen vaihtoehto tietenkin ynnätä 9A Veroraportista käsin nuo samat. Pitää laittaa tästä risuja Nordnetin suuntaan.


2 kommenttia:

  1. Todella mielenkiintoinen salkku! Kiitos hyvästä blogista. Aloitin vasta aktiivisesti pitämään omaani ( https://sijoitaviisaasti.blogspot.com/ ). Salkkuni on 168k € koostuen pelkistä suorista osakeostoista. Laitan blogisi seurantaan, itseänikin kiinnostaa kovasti tuo downshiftauspuoli vaikka olenkin todennut, että tarvitsen mielekästä tekemästä arkipäiville jatkossakin. Katsotaan mitä se sitten aikanaan tulee olemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kehuista. Toivottavasti blogini sisältö tulee jatkossakin kiinnostamaan. Kirjoittaminen, oppiminen ja asioiden pohtiminen on juurikin yksi osa sitä mielekästä tekemistä, jota haluan jatkossakin tehdä. Se ei välttämättä tapahdu tulevaisuudessa kokonaisuudessaan vain tämän blogin alla, vaan mahdollisesti myös toisessa blogissa, jonka ajattelin perustaa. Downshiftaus ja taloudellinen riippumattomuus mahdollistaa onneksi kaiken tämän.

      Jos tällä kertaa jaksat kirjoitella pidempään ja itseäni kiinnostavaa uutta asiaa, niin varmasti tulee seurattua blogiasi.

      Poista