Seikkailupuistot ovat nyt vähän hittituote. Pääkaupunkiseudulta löytyy neljä seikkailupuistoa: Huippu Espoon Leppävaarasta, Zippy Talin urheilupuistosta ja Korkee Mustikkamaalta, vähän ennen Korkeasaareen siltaa. Vuoden 2017 kesällä Korkee avasi myös toisen pisteen Paloheinään. Linkkejä klikkaamalla voit lukea niistä pidemmän arvioni oman artikkelin muodossa. Näin äkkiseltään voisi luulla, että puistot ovat samanlaisia. Periaatteessahan kaikissa edetäänkin puiden latvuksiin tehtyjä vaihtelevia ratoja pitkin turvavaljaat päällä. Jokaisessa seikkailupuistossa on kuitenkin sitä jotakin, mikä toisesta taas puuttuu, tai on tehty toisessa eri lailla tai paremmin kuin toisessa. Toisessa puistossa saattaa olla haastavammat radat, halvemmat hinnat, nopeammat vaijeriliu'ut, pidemmät radat tai muuten vain jotain ärsyttävää, josta et oikein tykkää.
Pääkaupunkiseudun seikkailupuistot - Plussat ja miinukset
Seikkailupuisto Huippu
+ Kertalipun hinta 25 e, opiskelijat arkisin 21 e, lapset 18/14 euroa pituuden mukaan. Kausilippu 99/72/49 euroa, jolla seikkailee sitten vaikka koko kesän
+ Netin kautta seikkailuajan varaus mahdollista
+ Turvajärjestelmä huomaamattomin, eikä haittaa kiipeilyä
++ Nopeimmat, pisimmät ja pyörimisen takia haastavimmat vaijeriliu'ut, sekä parhaat näköalat
++ Tarzan hyppy kutkuttaa ihan oikeasti mahanpohjaa. Pelottavin hyppy/tiputus kolmesta seikkailupuistosta
+ Järjestää seikkailun lomassa myös tapahtumia, kuten sinkkuseikkailu tai tasapainoilua parisuhteessa
+ Järjestää seikkailun lomassa myös tapahtumia, kuten sinkkuseikkailu tai tasapainoilua parisuhteessa
- Erittäin kompaktit ja lyhyet radat
- Radat aloitetaan aina puutorniin kapuamalla, jolloin jo osa potentiaalisesta kiipeilyelämyksestä menetetään. Vaikeuttaa myös radan ja siltä löytyvän ruuhkan hahmotusta
- Ei ohitusmahdollisuutta, jos edessä hitaampia kiipeilijöitä
-- Radat helppoja, vaikeusasteen taso 7/10 vaikeimmalla reitillä. Jää vaikeusasteessa seikkailupuistojen viimeiseksi
Näkymää seikkailupuisto Huipusta. Kuvan lähde: MyKontiki. |
+ Kertalipun hinta 25 e, lastenlippu 20 e, lastenmaa 15 e
++ Pisimmät radat ovat oikeasti pitkiä ja päästään kunnolla tekemisen makuun
++ Vaikeusaste tasapainoisin ja nousee sopivan lineaarisesti ylöspäin
++ Vaikeimmassa radassa tarvitaan oikeasti tekniikkaa ja koko kropan saa likoon. Käsivoimilla ei tässä ole merkitystä. Vaikeusasteen taso 9/10 vaikeimmassa mustassa radassa
+ Jos kaipaa lisää haastetta, niin sitä saa vielä lainaamalla 25 kg painoliivit ylle. Toinen kierros näin, niin kovinkin karju puuskuttaa.
+ Järjestää seikkailun lomassa myös tapahtumia, kuten zombiseikkailu
+ Järjestää seikkailun lomassa myös tapahtumia, kuten zombiseikkailu
-+ Hitaimmat vaijeriliu'ut, jotka tosin päättyvät aina lopussa ylöspunnerrukseen, joka plussaa
- Vähäisiä ohitusmahdollisuuksia, jos edessä hitaampia kiipeilijöitä
- - Aloitukset ja radan lopetukset erittäin tylsiä ja hitaita tikkaiden nousemisia sekä laskeutumisia. Potentiaali tässä hukattu täysin. Korkeella paras ratkaisu ja Huipunkin torni ok tähän verrattuna.
- Välillä radoissa ärsyttäviä turvalaitteen stoppereita, joilla seikkailijan flow-tila kadotetaan
Zippyn haastavilla radoilla on kerrankin kunnolla pituutta ja tekemisen meininkiä. |
Seikkailupuisto Korkee (Mustikkamaa)
+ Kertalipun hinta aikuisille 24 euroa (opiskelijoille 2 e alennus), lapset 14 euroa.
+ Turvajärjestelmän ja radan ansiosta helpoin ohittaa hitaimpia kiipeilijöitä
++ Radan aloituksetkin jo mieleenpainuvia ja hyödynnetty suunnittelun kokonaisuutena
+++ Vaikein rata oikeasti haastava ja vaatii tekniikan lisäksi rohkeutta, hypyt eivät kuitenkaan tunnu vatsanpohjassa. Vaikeusasteen taso 10/10 vaikeimmalla radalla
- Erittäin kompaktit ja pääosin lyhyet radat
- Heittelevä vaikeusaste, keskitaso puuttuu mielestäni kokonaan
- Epäselvä ohjaus, seuraavaa rataa ei aina tahdo heti löytää
- Välillä (aika harvoin) itsevarmistava turvajärjestelmä seikkailijan tiellä ja rajoittaa liikettä
- Vaijeriliu'ut eivät anna haastetta nopeuden puolesta, käsillä roikkuminen tässä toki plussaa
Seikkailupuisto Korkeessa (Mustikkamaa) radan aloitukset ovat yleensä hyviä ja mieleenpainuvia. |
Seikkailupuisto Korkee (Paloheinä)
+ Kertalipun hinta aikuisille 24 euroa (opiskelijoille 2 e alennus), lapset 18 euroa.
+ Turvajärjestelmän ja radan ansiosta helpoin ohittaa hitaimpia kiipeilijöitä
+ Radan aloitukset jo osa rataa ja hyödynnetty suunnittelun kokonaisuutena
+++ Kolme hyppyä, jotka vaativat rohkeutta. Hypyt eivät kuitenkaan tunnu lopulta vatsanpohjassa.
+ Keskeisellä paikalla infotaulu, josta radan sijainnit näkee
+ Keskeisellä paikalla infotaulu, josta radan sijainnit näkee
- Erittäin kompaktit ja pääosin lyhyet radat
- Heittelevä vaikeusaste, keskitaso puuttuu mielestäni kokonaan
- Vaijeriliu'ut eivät anna haastetta nopeuden puolesta, käsillä roikkuminen tässä toki plussaa
- Vaikeinkaan rata ei kovin haastava fyysisesti. Vaikeampi silti kuin Huipun vastaavat. Vaikeusasteen taso 8/10 vaikeimmalla radalla
- Vaikeinkaan rata ei kovin haastava fyysisesti. Vaikeampi silti kuin Huipun vastaavat. Vaikeusasteen taso 8/10 vaikeimmalla radalla
Seikkailupuisto Korkeessa (Paloheinä) voi sanoa kaverille hypänneensä helikopterista :) |
Lopputulos - Mikä valita?
Olen päässyt testaamaan jokaista seikkailupuistoa yhteistyössä kyseisen yrityksen kanssa, joten seikkailuni veljen kanssa näissä puistoissa ovat olleet ilmaisia. En usko yhteistyön kuitenkaan vaikuttaneen arviooni kyseisistä puistoista, koska jokaisesta seikkailupuistosta löytyy kyllä kehitettävää. Eri plussia ja miinuksia on aika kirjavasti. Mikä puisto on sitten voittaja? Siihen on tietenkin ihan mahdoton antaa vastausta. Jokainen tykkää vähän eri asioista. Toiselle plussa voi olla toisen mielestä negatiivinen asia, joten kuvauksia kannattaa itse pohtia. Jollekin ratojen pituus ja haastavuus on se pääasia, toiselle taas halvin hinta tai kutkuttava tunne vatsanpohjassa on se valintakriteeri. Joku haluaa testata rohkeuttaan basehyppäämisessä. Äskeisillä kriteereillä voittajaksi valikoituisi aina eri seikkailupuisto.
Jos seikkailupuistot kiinnostaa, niin kannattaa katsastaa Offerillan tarjouksia tästä linkistä. Sieltä löytyy kaikenlaista kivaa tekemistä pääkaupunkiseudulla -50 % hintaan ja tasaisin väliajoin alennuksia myös seikkailupuistoihin uskomattoman halvalla. Esimerkiksi joskus oli pääsyliput seikkailupuisto Zippyyn kahdelle hengelle vain 29 euroa (normihinta 50e). Säästö on aika tuntuva.
Toivottavasti tämä artikkeli osaltaan helpottaa päätöksentekoa. Jos mietitte kirjoittajan suosikkia, niin se on vain karvan mitalla Zippy, koska tykkään haastaa itseäni fyysisesti. Toisaalta myös Korkee Paloheinässä tarjoaa kutkuttavaa oman rohkeuden testausta. Vaihtelu kuitenkin virkistää ja olisikin hieno nähdä jotain yhteistyötä näiden puistojen välillä. Kuvitelkaa jokin 60 e maksava yhteislippu, joka oikeuttaisi käymään kerran jokaisessa puistossa. Itse ainakin ostaisin. Ensi kesänä voisikin sitten ehkä lähteä pääkaupunkiseudun ulkopuolelle ja tutustua vaikkapa Kalajoen seikkailupuisto Pakkaan. Sieltä löytyy Seikkailutorni X-Tower, joka on Euroopan ja mahdollisesti jopa maailman suurin seikkailutorni. Vapaapudotus ja noin 330 metriä pitkä Megazipline, jossa vauhti voi olla luokkaa 80 km/h kiinnostaisi ;)
Jos kesällä ei sää suosi ja et ole ulkoilmaihmisiä, niin kannattaa suunnata Extreme Esport aktiviteettiareenalle, joka tarjoaa huikean kattauksen liikunnan iloa ja haastetta. Paikka on vähän kuin trampoliinipuisto, mutta pienellä lisämausteella.
Hyvä vertailu! Itse olen käynyt noissa vaan Zippyssa. Se ei ollut tarpeeksi mielenkiintoista mielestäni että olisi kipinää mennä uudestaan/kokeilemaan toisia ratoja =)
VastaaPoistaOliko radat sitten Zippyssa liian helppoja, vai odotitko jotain mahanpohjassa tuntuvaa pelkoa hypyn/pudotuksen/vaijeriliu'un muodossa? Vaikeammat radat tarjoavat ainakin haastetta, jos ne yrittää suorittaa oikeaoppisesti. Paljon näkee seikkailijoita, jotka "huijaavat". Tylsäähän se silloin olisi, jos radan kävelee vain vaijerista kiinni pitämällä.
PoistaEi seikkailupuistot tietenkään kaikille sovi, meitä on monenlaisia. Itse en puolestaan jaksaisi Linnanmäellä tai vastaaviin huvipuistoihin lähteä. Passiivista laitteissa istumista. Nykytrendi on juurikin enemmän aktiivista, itse tekemistä ja osallistumista. Varmaan sekin vaikuttaa, kenen kanssa seikkailupuistoon lähtee. Yksin en noihin koskaan jaksaisi mennä, mutta kaverin kanssa on eri juttu ja treffipaikkana voisi olla erittäin hyvä :)
Itse olen testannut vain Zippyn ja "mustalla radalla" loppui huumori. Se keinueste (näkyy yllä zippyn kuvassa) ei ollu enää hauska, muuten oikein mukava kokemus ja varmasti tulee mentyä kokeilemaan nuitakin ratoja.
PoistaEn tiennyt että eri paikoissa näin paljon eroja, kiitos vertailusta!
En itsekään aikaisemmin tiennyt, kuinka paljon seikkailupuistoja löytyykään, tai miten ne eroavat toisistaan. Nyt suuremmalla vertailupohjalla voi sanoa, että pieniä ja isompiakin eroavaisuuksia löytyy. Tällaiselle vertailulle taitaa siis olla kysyntää.
PoistaKommenteista huomaa, miten hankalaa sopivan vaikeusasteen seikkailupuisto onkaan suunnitella. Toiselle Zippyn keinueste on juuri sopivan haastava, kun taas toiselta meinaa huumori loppua. Seikkailijan pitäisi tietää, miten mikin este suorittaa, muuten voi turhautua. Toisaalta oivaltamisen ilo katoaa, jos heti tietää oikean suoritustekniikan. Tasapainoilepa niiden välillä sitten.
Sori kun vastaus kesti =) Itsekin turhauduin niin paljon juuri tuohon Zippyn keinuhaasteeseen ettei enää ole seikkailupuistot innostaneet =D
Poista