16. lokakuuta 2017

Älypuhelimen akun vaihto ja kokemuksia MyTrendyPhone verkkokaupasta

Veljeni vaihtoi noin vuosi sitten uuteen puhelimeen ja ostin häneltä parilla kympillä vanhan puhelimen entisen Nokia Lumia 620 -puhelimen tilalle. Tarkka malli on Sony Xperia Z1 Coampact D5503. Näytön koko on 4,3 ", kamera 20,7 Mpx, sisäistä muistia 16 GB ja prossuna 2,2 Ghz quad-core Qualcomm Snapdragon 800. Vastaavan puhelimen hinta pyörii jossain 260 euron kohdalla ja käytettynä Torilla ja Huutonetissä laitteita kaupataan noin 60 euron hintaan. Tämä vedenkestävä Android puhelin on juuri sellainen, jota puhelimelta kaipaankin. En todellakaan tarvitse pippelin jatkeeksi jotain tonnin iPhonea, kun noin 50 euroa ajaa ihan saman asian.

Käytetyn ostajan kannattaa tietenkin olla aina tarkkana, kun puhelimelle alkaa kertyä ikää. Vaikka puhelinta olisi säilytetty miten hyvin tahansa, niin eteen saattaa tulla tilanne, jossa esimerkiksi akku on päässyt huonoon kuntoon. Monille vuosia käytössä olleiden älypuhelimien omistajilla on varmasti tuttu tilanne, jossa puhelin yllättäen sammuttaa itsensä, vaikka akussa pitäisi vielä olla virtaa reippaastikin jäljellä. Ongelma on ärsyttävä ja monissa laitteissa akkua ei voi itse helposti vaihtaa. Näin on myös tässä Sonyn Xperia -puhelimessa. Tyyppivikana näyttää olevan, että akku kestää sen 2 vuotta, jonka jälkeen se "huononee" todella nopeasti. Itselläni puhelin toimi aluksi ihan ok. Vähän ajan päästä se sammui, kun varausta piti olla jäljellä noin 30 %. Parin kuukauden päästä tästä se sitten sammui, kun varausta piti olla vielä 50 % jäljellä. Kuukausi tai pari vielä tästä ja puhelin sammui jo, kun varausta piti olla vielä 70 %. Käytännössä se ei pysynyt päällä edes päivää, vaikka sillä ei mitään olisi tehnytkään. Jos puhelimella erehtyi sitten jotain tekemään, niin se sammui. Turhauttavaa...



Vanhaa ja käytettyä elektroniikkaa on tullut tuunattua jokunen kerta, joten päätin katsoa, miten hankalaa tähän puhelimeen olisi vaihtaa uusi akku ja mitä se tulisikaan kustantamaan. Halpaa kuin saippua, kun akku näyttää vähän joka verkkokaupassa maksavan sen 20 euroa ja netti näyttää olevan täynnä videoita koko operaation hoitoon. Tee-se-itse-miehelle ei varmasti mitään ylivoimaista. Tarvittavilla työkaluilla hommaan pitäisi mennä noin 15 minuuttia. Ei muuta kuin hankkimaan puhelimeen sopiva akku ja vaihtohommiin.


MyTrendyPhone -verkkokauppa


Vertailin muutamaa eri verkkokauppaa ja päädyin ostamaan akun MyTrendyPhone-verkkokaupasta. Syynä oli lähinnä kilpailukykyinen hinta, nopeaksi luvattu toimitus ja se, että sieltä löytyi myös sopiva vyökotelo puhelimelle (En tajua, miten ihmiset pystyvät kuljettamaan puhelinta ilman vyökoteloa). Akun hinnaksi tuli 22,5 euroa ja vyökotelon 11,80 euroa. Alennuksineen ja postikuluineen koko summa oli 35,34 euroa.

Firman nettisivut olivat erinomaiset, tilausvahvistus saapui heti, kuitti oli asiallinen ja seurantakoodikin tuli sähköpostiin, kun paketti oli lähtenyt varastosta. Parin päivän päästä tilauksesta seurantakoodi ei kuitenkaan näyttänyt tilauksen edenneen mihinkään. Katselin sen jälkeen mitä muut ovat firmasta kirjoitelleet ja säikähdin. Aika pahaa palautetta ja huonoja kokemuksia ihmisillä. Onhan nuo palautteet jo muutaman vuoden vanhoja, mutta silti... Jääköhän omat tavarat kokonaan saamatta? Vajaan viikon jälkeenkään seurantakoodi ei näyttänyt mitään edistymistä paketin kulussa. Lähetin MyTrendyPhonen asiakaspalveluun viestiä ja sieltä vastattiin, että "Postin seurantasivu on päivitetty, lähetys on kuljetuksessa. Olemme pahoillamme viivästyksestä". Paketti saapuikin heti seuraavan päivän iltana. Vieläkin jäi kuitenkin mysteeriksi, mistä viivästys oikeasti johtui. Luulisi Postin aina päivittävän tuon seurantasivunsa, kun paketin tilassa tapahtuu jotain muutosta?


Vanhan akun vaihto 


Kun uusi akku vihdoin saapui, niin ryhdyin työhön. Puhelin virrattomaksi ja muutama työkalu pöydälle. Aluksi puhelimen takakuorta lämmitetään vähän hiustenkuivaajalla, jotta kannen liimaus antaisi vähän periksi ja homma olisi helpompaa. Kitaran muoviplektra työnnetään takakannen liimauksen väliin ja plektralla viilletään ja väännetään varovasti liimausta auki. Kun kansi on vihdoin auki, niin akku lähtee irti irrottamalla yhden ruuvin ja virtaliittimen. Helppoa. Sitten vain repäistään vanhasta akusta NFC-tarra uuteen puhelimeen ja katsotaan, että sen virtaliuska kohdistuu virtaa antaviin pinneihin. Koko akku takaisin puhelimeen ja testataan, että kaikki toimii. Tämän jälkeen liimauksen ja takakannen kiinnitys paikoilleen.

Periaatteessa kaikki oli siis erittäin yksinkertaista ja helppoa. Tein kuitenkin yhden pienen virheen. Videolla tarra tuli akun mukana ja tässä ei. Repäisin NFC-tarran jotenkin väärästä kohtaa. Alla olevasta kuvasta näkee, että repäistyn tarran alle jäi vielä jonkinlainen grafiittipohja. Ilman sitä NFC ei toimi. Olisi pitänytkin varmaan irrottaa koko valkopohjainen tarra, joka peittää koko akun ja vaihtaa se uuteen. Voi rähmä. Toisaalta en ole NFC-ominaisutta tarvinnut puhelimessa koskaan ja kerran vain kokeillut sitä matkakorttini arvon lukemiseen. Menetys ei siis ole paha (uuden tarrankin voisi ostaa hintaan 9,2 euroa). Puhelin ei myöskään ole enää vedenpitävä, koska en ostanut siihen uutta taustalevyn kalvotarraa (hinta 7,9 euroa). Nyt liimaus on siis vain vanhan kalvotarran ja kaksipuoleisen teipin varassa. Vedenpitävyys ei ole kuitenkaan itselleni tarpeellinen kriteeri, joten en alkuperäisen tasoiseen liimaukseen satsannut. Nykyinen hoitaa hyvin hommansa. Kaiken kaikkiaan puhelin on nyt lähes uutta vastaava. Akku kestää normaalia käyttöä tasan viikon. Aika huikean hyvä akkukesto mielestäni ja antaa parille kympille ja omalle työlle erinomaista vastinetta. Tietysti saman palvelun voisi ostaa, mutta akun vaihto maksaisi noin 60 euroa paikasta riippuen.


Sony Xperia Z1 compact -puhelimen akku. Älä repäise NFC-tarraa näin :) 

Vähän akun jännitteestä


Tykkään tietää asioiden tieteellisen puolen, jotta ymmärrän mitä olen tekemässä ja miksi. Ajattelin siis kirjoittaa tähän jotain faktaa akuista. Mikä tuossa puhelimen akussa oli vikana? Vanhan "rikkinäisen" akun jännite täyteen ladattuna oli 4,22 V. Noin 15 minuutin käytön jälkeen, kun puhelin sammuttaa itse itsensä, niin jännite on laskenut jo tasolle 4,02 V. Aivan uuden akun jännite on puolestaan melkein täyden latauksen (95 %) jäljiltä 4,29 V. Ero ei ehkä ensi alkuun näytä merkittävältä. Pitää kuitenkin muistaa, että volttimittarilla akkuun ei saa kuormitusta ja siksi "rikkinäisen" akun jännite on tyhjänä todennäköisesti vähemmän.

Tyypillisen Li-ion-akun jännite riippuu purkuvirran suuruudesta. Kuvassa täyteen ladattu (4,2 V) 2000 mAh akku puretaan tyhjäksi (3 V) erisuuruisilla virroilla C (1C = 2 ampeerin virta nimellisjännitteellä yhden tunnin ajan). Mitä isompi on kuormitus, sitä vähemmän akku antaa enää jännitettä. Mitä suurempaa virtaa akusta yritetään ottaa, sitä suurempi on sen sisäinen resistanssi, eli vastus (siksi akku esim kuumenee). Sisäisen resistanssin kasvun takia akun syöttöjännite ei siis välttämättä enää riitä tarjoamaan puhelimelle tarpeeksi virtaa ja se sammuu, vaikka varausta olisikin vielä akussa jäljellä. Periaatteessa akku ei siis ole kuollut, vaikka se ei puhelinta enää pidäkään päällä.

Puhelimessa akkua ei kuormiteta suurilla virroilla, joten se ei juurikaan nosta sisäistä resistanssia. Akun ikä kuitenkin nostaa sitä (elektrodien korroosio, elektrolyytin viskositeetin muutos, erotinkerroksen tukkeutuminen reaktiotuotteiden kasaantumisen takia jne). Puhelimeni tapauksessa voisikin siis ajatella, että akun vanhuuden takia oltaisiin siirrytty kuvaajassa viivoista alaspäin. Vanhan akun sisäisen resistanssin takia jo pienikin virta saa lähdejännitteen laskemaan niin alas, että puhelimen softa ei saa tarpeeksi virtaa ja se sammuu. Todennäköisesti näin on siis tässäkin puhelimessa. En todellakaan tiedä sähköopista juuri mitään, mutta näin sen itselleni järkeilen. Joku fiksumpi voi kommentoida ja korjata, jos olen väärässä.

Akun lähdejännitteen riippuvuus kuormituksesta. Kuvan lähde: Richtek.

Koko jutun pointti on kuitenkin se, että aika usein vanha kannattaa korjata, jolloin siitä tulee lähes uutta vastaava ja samalla säästää ihan kivasti käteistä. Kun ei ole tarvetta pysyä aina uusimman tekniikan aallonharjalla, niin säästää kivasti rahaa johonkin paljon tärkeämpään.






4 kommenttia:

  1. Mulla oli sama ennemmin. Hemmetin hyvä puhelin kyllä mut akku loppui ja näyttökin alkoi olla naarmuilla. Myös kameran linssi kului naarmuille mutta sen takakannen vaihdoin, sen sai kympillä. Tuo oli viimeinen omalla rahalla ostettu puhelin, sit tulikin työsuhdeluuri.
    Mut yksi haitta noissa wanhoissa on, nimittäin tuohonkaan ei enää Sony muistaakseni tue androidin päivitystä eli tietoturvariskit kasvaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä puhelin tosiaan. Tuo Androidin päivitys (tai siis päivittämättömyys) ja sen mukanaan tuoma vanha käyttöjärjestelmä 5.1.1 kasvavine tietoturvariskeineen on tosiaan syytä ottaa huomioon. Eipä tullut itsellä mieleenkään. Kiitos hyvästä näkökulmasta.

      Poista
    2. Oliko Sonyn alkuperäinen akku ? Miten akku on kestänyt ?

      Poista
    3. Akku oli Sonyn alkuperäinen ja hyvin on kestänyt. Prosentit ja arvio vastaavat hyvin jäljellä olevaa käyttöaikaa. Ei se nyt taida ihan viikkoa kestää, mutta täydestä tyhjään noin 5 päivää omalla vähäisellä peruskäytöllä.

      Poista