16. maaliskuuta 2021

Säästövinkki: Kilpailuttamalla halvin sähkösopimus - Totta vai tarua?

Äkkiseltään luulisi, että kilpailuttamalla saisi aina halvimman sähkösopimuksen. Periaatteessa näin, mutta kilpailuttaa voi kuitenkin niin monella tapaa. Voit olla kilpailutuksessa aktiivinen osapuoli, joka on se paras ratkaisu, tai sitten tyytyä osittaiseen passiivisuuteen, jolloin et todennäköisesti saa sitä halvinta ja parasta diiliä. Näiden eroja tulen tässä artikkelissa käsittelemään. Samalla tämä on myös hyvä kertomus siitä, miten kilpailuttaminen kannattaa. Loppuun olen laittanut mielenkiintoisen graafin onnistumisistani 10 vuoden historian pohjalta. Tällaista et muuten muista talousblogeista löydä. Takaan, että jos käytät tämän artikkelin lukuun pienen hetken, niin tulet säästämään selvää rahaa vähintään noin 10 euroa vain viiden minuutin työllä. Jos asut isommassa omakotitalossa, käytät sähkölämmitystä, etkä ole koskaan kilpailuttanut sähkösopimustasi, niin tämä juttu lukemalla säästösi voi olla kymppien sijaan jopa satasia. Kovin monella säästövinkillä tuskin pääset parempiin tuntipalkkoihin.



Passiivinen ja aktiivinen kilpailutus - Oma kokemukseni


Huonoin vaihtoehto sähkön kilpailutuksessa on olla tekemättä mitään. Toiseksi huonoin vaihtoehto on tehdä kilpailutus niin sanotusti passiivisesti, jolloin oletat sähköyhtiöltäsi saaman tarjouksen olevan se halvin. Voit siis esimerkiksi kävellä jonkin kauppakeskuksen läpi ja kohdata sähköyhtiön palkkalistoilla olevia myyjiä. Nämä sisäänheittäjät markkinoivat aika agressiivisestikin sähkösopimuksia ja vakuuttavat kuolleen mummonsa haudan kautta, että juurikin sen yhtiön sopimus on sinulle se halvin. Todella yleistä on myös puhelinmyynnin kautta yrittää kaupata "halpaa" sähkösopimusta. Helppoahan se on myyjänä heittää numeroita kilowattitunnin hinnasta ja kuukausimaksusta, kun yksikään asiakas ei tuota halpuutta pysty päässä laskien juuri sillä seisomalla varmistamaan. Kannattaakin sanoa suosiolla ei kiitos.

Kerron tässä yhden oman kokemukseni. Määräaikainen sähköenergiasopimukseni (kulutus: 5,08 senttiä/kWh ja kuukausimaksu 0,95 e/kk) Nordic Green Energyn kanssa loppui 31.1.2017 ja sainkin tästä ilmoituksen tekstiviestillä. Samassa tekstiviestissä sain tarjouksen uudesta määräaikaisesta sopimuksesta: sähkö 4,59 senttiä/kWh ja kuukausimaksu 2,95 euroa. Kuulostaa äkkiseltään halvemmalta, eikö? Tähän tarjoukseen olisin voinut tarttua yksinkertaisesti vain vastaamalla tekstiviestiin "kyllä". Laskin kuitenkin kotona nopeasti, että vanhan sopimuksen hinta nykyisellä noin 2 000 kWh/vuosi sähkönkulutuksella yhden hengen kerrostalokaksiossa maksoi noin 113 euroa ja uusi "tarjous" olisi ollut kalliimpi hintaan 127,2 euroa. Tyhmiä asiakkaita yritettiin siis suoraan sanoen kusta silmään, sillä tähän tarjoukseen tarttumalla olisin maksanut noin 14 euroa enemmän kuin vanhasta tarjouksesta. Hintavertailusivustojen kautta kilpailuttamalla sainkin sopimuksen hintaa 4,45 senttiä/kWh. Omalla kulutuksellani vuosimaksuksi tulee 89 euroa. Alkuperäiseen sopimukseen verrattuna säästöä vertailulla 24 euroa/vuosi ja vaihtoehtoiseen "tarjoukseen" jopa 38,2 euroa.

Tähän liittyen kerron myös toisen esimerkin. Kilpailutin tammikuussa 2021 määräaikaisen sopimukseni Energiaviraston Sähkönhinta.fi -palvelun kautta. Sain vajaa 2 vuotisen sähkösopimuksen hintaan 4,77 senttiä/kWh. Seuraavana päivänä kävelin sitten kauppakeskuksen käytäviä ja sähköyhtiön ständin lähestyessä myyjä huikkasi kiinnostaako uusi sähkösopimus. Ei enää kiinnostanut, mutta noin mielenkiinnosta halusin tietää, millä hinnalla hän sähköä myisi. Hinta oli 4,99 senttiä/kWh, eli noin 5 % kalliimpi, kuin itse vertailemalla löysin. Miten tuo ständiltä saatu hinta edes voisi olla halvin, jos myyntiin ja markkinointiin pitää laskea sisään myös myyjän palkka/komissio?


Sähkön kilpailuttamisen oikea tapa 


Noin lyhyesti sanoen oikea tapa on käyttää hintavertailusivustoja. Luotettavin on Energiaviraston Sähkönhinta.fi, mutta muitakin kannattaa kokeilla. Tästä palvelun käytöstä olen kirjoittanut ehkäpä netin puolueettomimman ja parhaimman artikkelin: Sähkön kilpailuttaminen ja halvin sähköyhtiö. Siinä käsitellään kilpailuttamisen lisäksi perusteellisesti muun muassa sähkön hintakehitystä, mahdollista säästöä, miten muut ihmiset toimivat, erilaisten sopimusten etuja jne. Todella kattava setti. Artikkelissa myös ruoditaan sitä, miten erilaiset sähkönkilpailutus -sivustot markkinoivat agressiivisesti. Erilaisia sähkön kilpailutus- ja vertailupalveluja löytyykin kymmeniä ja jokainen niistä haluaa taistella kuluttajan huomiosta. Näistä esimerkkinä mainittakoon vaikkapa Summarum, jonka avulla sähkön kilpailutus tulee tehtyä käden käänteessä.

Aina kannattaa vertailla, eikä tarttua ensimmäiseen tarjottuun vaihtoehtoon. Näin on varsinkin sähkön kohdalla, jonka vertailu on äärimmäisen helppoa ja nopeaa. Jos et ole sähkösopimustasi koskaan kilpailuttanut, niin tee se nyt. Aikaa siihen menee vain 5 minuuttia. Jos jotain lukijaa kiinnostaa, niin itselläni on kirjoitushetkellä Helenin CO2-vapaa kiinteähintainen (30.92022 asti) sopimus. Luonnollisesti tässä ei ole kuukausimaksua ja energian hinta 4,77 senttiä/kWh. Ei välttämättä halvin, mutta riittävän hyvä. Sitä en muuten ole koskaan tajunnut, miksi näitä sopimuksia ei löydy energiayhtiöiden nettisivuilta? Siellä on kyllä paljon muita vaihtoehtoja, jotka kaikki ovat kalliimpia. Miksi näitä tarjouksia ei myöskään mainosteta esimerkiksi TradeTrackerissa tai vastaavissa? Affiliate -mainonta olisi näihin ihan omiaan...?


Kilpailuttamiseni historiaa - Omat sähkösopimukseni


Näin talvilomalla tuli mieleen tehdä pieni graafi omasta sähkön kilpailutuksestani. Miten se onkaan onnistunut? Teoria kun ei välttämättä kuitenkaan ole sama asia, kuin käytäntö. Data on napattu Energiaviraston sivulta, johon ei jostain syystä ole päivittynyt aivan uusimmat tiedot. Sinisellä viivalla kulkee koko Suomen sähköenergian keskiarvohinta sisältäen arvonlisäveron ja punaisella minimihinta 2 000 kWh kuluttavan kerrostaloasujan osalta. Sopimuksena 2 vuoden määräaikainen sopimus. Jos jotain vaikka kiinnostaa, niin pääosan ajasta itselläni on ollut käytössä Nordic Green Energy ja nykyisin Helen. 

Sähköenergian hintaero 2 vuoden määräaikaisessa sopimuksessa sisältäen arvonlisäveron. Hintana koko maan painotettu keskiarvo (sininen) ja halvin hinta (punainen). Keltaisella oma kilpailuttamalla saatu hinta. Tyyppikäyttäjänä kerrostalohuoneisto jossa sähkön käyttö 2 000 kWh/vuosi. Datan lähde: Energiavirasto.


Itselläni ei ole dataa yli 10 vuodelta, joten siksi keltainen viiva alkaa vuoden 2012 kohdalta. Pääosa sopimuksistani on ollut 2 vuotisia. Sopimuksen alun ja lopun huomaa hyvin portaiden noususta ja laskusta. Mikä on tuomio, toimiiko kilpailutus myös pidemmällä ajalla käytännössä, eikä vain teoriassa? Graafista huomaa hyvin, että olen päässyt kilpailuttamalla alle keskiarvohintojen. Minimin kohdaltakin on tullut sopimus joskus napattua ja määräaikaisuuden vuoksi sillä on päästy jopa alle "markkinahinnan". Mielenkiintoista dataa. Kumpa Energiavirasto saisi nuo hommansa tehtyä ja datansa päivitettyä :(



(Artikkeli on julkaistu 2.12.2016 ja nyt päivitetty)


3 kommenttia:

  1. Itse olen ollut aika laiska sähkön kilpailuttamisessa. Sähkölasku taisi olla siirron kanssa 30-40€ kuussa jos oikein muistan. Meillä taitaa olla Vantaan energian pörssisähkö -sopimus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljonhan aikaa, saati vaivaa prosessi ei vaadi, jos kerran kahdessa vuodessa kilpailutuksen tekee. Paljon helpompaahan homma ei enää voisi olla. Toisaalta jos sähkölasku on jo valmiiksi pieni, ei kilpailutuksella voi tästä enää paljon lisää säästöjä tiristääkään. Silloin voi olla jo mielekästä, että käyttää aikansa ja tarmonsa johonkin mielenkiintoisempaan ja tuottavampaan. Meillä on kuitenkin vain rajallisesti energiaa ja puhtia jokaiselle päivälle.

      Esimerkiksi itse maksan joka kuukausi pankkipalveluistani sen 4e/kk, eli vuodessa 48 euroa. Tiedän kyllä, että aivan samat palvelut saisin hintaan 0 euroa. Saatu säästö on kuitenkin nähtyyn vaivaan nähden mielestäni niin mitätön, että en ole pankkia jaksanut vaihtaa. Tilinumerot pitäisi päivittää töihin ja ties mihin kaikkialle. Ei vaan viitsi. Olisiko tämä jotenkin verrattavissa Osinkokuninkaan toimintaan?

      Poista
    2. Joo se se varmaan on. Tulee vain yksi lasku Vantaan energialta, sekin on helppoa =)

      Poista