12. maaliskuuta 2021

MacBook Air ja akun vaihto - Halvalla lisää käyttöaikaa

Yksi hyvä ja helppo tapa säästää rahaa on ostaa uutta tavaraa vanhan tilalle harvemmin. Uutta autoa, televisiota, kännykkää, tietokonetta yms ei tarvitse ostaa edes joka toinen vuosi. Loputtomasta päivityskierteestä ei seuraa mitään hyvää, vaan pahimmassa tapauksessa vain noidankehä, jossa toimintamalli ruokkii itse itseään. Kun olet päivittänyt autosi, televisiosi ja tietokoneesi uuteen, niin sitten pitääkin tietysti päivittää myös kännykkä, printteri, leivänpaahdin, polkupyörä, vaatevarasto, pelikonsoli... Jokainen varmasti tajuaa, että edessä on loputon suo, joka ei tuo onnea. Näin toimimalla haaskaa rahaa ja tekee itsestään velkaorjan, joka tekee työtä vain saadakseen "päivitetyksi" kaikki tavaransa joka vuosi uudestaan.

Mitä jos ostaisitkin uuden kannettavan kahden vuoden sijaan vaikkapa vain joka neljäs vuosi? Näin toimimalla säästäisi tietokoneiden ostokuluissa puolet. Jos käytät tietokonetta sijoittamiseen, niin pidemmän käyttöajan takia voit tehdä siitä myös hieman enemmän vähennyksiä. Hankintakulujen laskiessa ja vähennysten noustessa vanhan tavaran käyttöajan pidentäminen onkin erittäin järkevää säästämistä. Mieti paljonko säästö olisi, jos pitkität uuden ostoa jokaisen tuotteen kohdalla samalla tavalla? Vanhallakin tavaralla pärjää, jos on ostanut vähän laadukkaampaa tuotetta, käyttää sitä oikein ja huoltaa sekä korjaa tarvittaessa. Esimerkiksi kannettavan tietokoneen tapauksessa akku tulee yleensä ensimmäisenä vaihtokuntoon.

Akun vaihto käynnissä. Pohjan Pentalobe -ruuvit irrotettu, vielä pari Torx-ruuvia ja akkupaketti irtoaa.

Olen joskus vuosia sitten vaihtanut muun muassa vanhaan MacBook -kannettavaan uudet muistit. Kaiken kaikkiaan itse tekemäni asennus oli erittäin helppoa ja nopeaa noudattamalla netistä löytyneitä ohjeita. Akku vain irti kolikon avulla, kolmen ruuvin ja metallikielekkeen irrotus ja lopuksi muistikamman irrotus ja uuden laitto sisälle. Ruuvit, metallikieleke ja akku takaisin paikoilleen ja homma oli sillä selvä. Ensikertalaiselta kului operaatioon aikaa vain noin 10 minuuttia. Muistien asennuksessa oli oikeastaan mahdoton mokata, jos oli vain ostanut oikeantyyppistä muistia ja lukenut jonkinlaisen asennusohjeen lävitse. Tästä innostuneena ja muutakin pienelektroniikkaa korjaillessani päätinkin uusia myös nykyisen MacBook Air -kannettavan akun.

Vanha ja hyvin palvellut koneeni on MacBook Air 13" 2011 vuoden puolivälin malli, siitä löytyy 1,7 GHz Intel Core i5 prosessori, 4 Gt muistia ja 256 Gt SSD levy. Tekniikan puolesta siis vielä ihan hyvä peli netissä surffailuun, satunnaisten videoiden toistoon ja blogin kirjoitteluun. Kannettava on ostettu vuoden 2012 heinäkuussa noin hintaan 1300 euroa. Ainut miinus melkein 5 vuotta vanhassa kannettavassa on sen akku. Omenalogo -> Tietoja tästä Macista -> Järjestelmäraportti -> Virta. Sieltä löytyy muun muassa tieto, että oman koneeni akkua on ladattu 1 221 kertaa. Tuon on aivan järjettömän paljon, melkein yhden kerran päivässä. Akun kunto on noin 62 % alkuperäisestä. Akun varauksesta on jäljellä 4 157 mAh, kun normiakussa on varausta 6700 mAh. Kannettavan akkusymbolia klikattaessa siinä lukee: Vaihda pian. Ikäänsä nähden vanha akku on kuitenkin kestänyt suhteellisen hyvin, koska Apple sanoo, että akku on suunniteltu säilyttämään jopa 80 % alkuperäisestä kapasiteetistaan 1000 täyden lataussyklin ajan.


Paljonko tarvikeakku maksaa?


Applen valtuutetussa huollossa Tector veloittaa osineen ja töineen akun vaihdosta 179 euroa. Uudet korkealaatuiset tarvikeakut maksavat suomalaisissa kivijalkakaupoissa noin 110 euroa, ulkomaalaisissa nettikaupoissa tietenkin jonkin verran tämän alle. Itse hommasin omaan kannettavaani akun Huvipiste verkkokaupasta. Huvipiste on elektroniikkatarvikkeisiin erikoistunut maahantuoja ja sieltä saa halvalla esimerkiksi paljon eri akkuja erilaisiin kannettaviin laitteisiin. Oma tarvikeakkuni maksoi noin 60 euroa. Tuote siis Patona MacBook Air akku A1369, tehty Kiinassa, 7,3 V ja 5200 mAh, eli siis 38 Wh akku. Hintaansa nähden hyvä, mutta vasta oston jälkeen tajusin, että alkuperäiseen akkuun verrattuna (6700 mAh ja 49 Wh) Patona tarvikeakussa varaustahan on vähemmän (5200 mAh ja 38 Wh). Voittaa se silti vanhemman ja huonokuntoisen akun, mutta ehkä pari kymppiä lisää vieläkin suuremman varauksen omaavaan akkuun olisi ollut ehkä parempi vaihtoehto. En vain akkua tilattaessa tajunnut, että tämäkin olisi pitänyt ottaa huomioon. Onhan erilaiset varaukset samankokoisissa ladattavissa paristoissakin jo tuttuja, joten syyttää voi vain omaa tyhmyyttään asian selvittämisessä.

Imurille tarvetta, kun vähän pölyä kertynyt sisään. Ihan kuin joku olisi tunkenut koneen sisään pumpulia :)

Uuden akun vaihto Ifixit -ohjeiden ja alta löytyvän videon avulla on periaatteessa erittäin yksinkertainen ja nopea homma. Jos omaa pohjan aukaisuun tarvittavan 1.2 Pentalobe ruuvimeisselin ja akkupaketin muutamaan ruuviin tarvittavan T5 Torx ruuvimeisselin, niin hommaan menee noin 10 minuuttia. Vielä kun vähän imurilla tai rätillä pyyhkii käytössä sisään kertyneet pölyt, niin lopputulos on uutta vastaava. Akkukesto nousi vanhasta 2 h 20 min noin reiluun 3 tuntiin normaalilla käytöllä. Toivoin kyllä vähän parempaa tulosta, vaikka toisaalta odotusarvon pitäisikin olla suurin piirtein tuo aika näillä akun varausta osoittavilla lukemilla. Toisaalta nyt tällä akkukestolla, laitteistolla ja MacOS Sierra -käyttöjärjestelmällä pärjää kyllä mainiosti sen vuoden tai kaksi taas pidempään.


Saako tarvikeakusta oikeasti vastinetta - 4 vuoden testi


Päivitys 12.3.2021. Hyvin on vaihdettu tarvikeakku kestänyt. Uusi akku siis vaihdettu vuoden 2017 alussa, eli nykyisellä akulla ikää reilut 4 vuotta. Akkua ladattu 1 667 sykliä ja kunto 90 % iStat menun mukaan. Akun kokonaiskapasiteetti 4722 mAh/ 5200 mAh. Hyvin on saanut rahoilleen vastinetta. Se on itse asiassa kestänyt paremmin, kuin alkuperäinen akku aikoinaan. Tässä artikkelissa kuvattu läppäri onkin palvellut vajaa 10 vuotta ja on nyt myyty Huuto.netissä 150 euron hintaan, koska ostin uuden MacBook Air M1 -tietokoneen

Vanhan MacBook Airin myyntikuva. Latausjohto vähän kärsinyt ja S- ja K-näppäimistä maali kulunut. Muuten ihan toimiva peli vieläkin.


Koneen kokonaiskustannukset - Vuosikulut ei päätä huimaa


Sivulauseena on muuten pakko mainita, että hyvin on Applen kone kestänyt, kun noin 10 vuotta tullut käytettyä. Vuosikustannuskaan ei päätä huimaa. Kun ostihinta oli noin 1 300 €, myynti 150 € ja verovähennys 195 € (0,5 x 1 300 € * pääomatuloveroprosentti 30 %) huomioiden, niin lopputulokseksi koneen kokonaiskuluiksi tulee noin 955 euroa. Kymmenessä vuodessa siis alle 100 €/vuosi.
(Artikkeli julkaistu 10.1.2017 ja nyt päivitetty)10 kommenttia:

 1. Itsekin tullut vanhaan pöytäkoneeseen päivitettyä osia säännöllisesti. Tällä on pystynyt pitkittämään koneen käyttöikää huomattavasti. On Aivan turhaa kuluttaa uuteen koneeseen rahaa 1-2vuoden välein.

  Hyvä kirjoitus!

  VastaaPoista
 2. Jep yritetään välttää turhaa materialismia jos vanhakin on ihan kelpo kunnossa.
  Ps. Pääseekö sinunkin blogrolliin mukaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on pakko vastata suoraan ja rehellisesti, kun jo toisen kerran kysyt tuota samaa. Et pääse ainakaan vielä. Moni uusi blogi kuolee vajaan vuoden päästä aloituksesta. Jos jaksat ylittää sen rajapyykin ja artikkelisi ovat rautaa, niin katsotaan sen jälkeen. En halua millään muotoa vähätellä aloitustasi, mutta blogrolliini eivät ole päässeet paljon nimekkäämmät ja kauemmin kirjoittaneet bloggaritkaan. Jokin teksteissä ja aihealueen rajauksessa ei vain ole herättänyt tarpeeksi kiinnostusta, jotta voisin rehellisesti niitä suositella.

   Poista
 3. Hyviä ohjeita! Itsellä vaan käytössä työläppäri niin ei tarvitse vaihdella itse akkuja =)

  VastaaPoista
 4. Päivitin itse loppusyksystä läppärin uudempaan malliin. Syynä oli juurikin se, ettei akku kestänyt enää yhtään, vaan kone oli oltava seinässä kiinni kaiken aikaa. Toisaalta, vanha macbookkini oli jo 7-8 vuotta vanha ja pelkästään käynnistymiseen meni niin kauan aikaa, että ehti kahvit keittelemään (ja juomaan) odotellessa kirjautumissivua.

  Niinpä päivitin koneen kokonaan uuteen ja olen ollut tyytyväinen. Vanha macbookini odottelee, josko saisin hankittua siihen uuden akun (siihen on akku vielä helposti vaihdettavissa) mikäli sellaisia vielä jostain saa. Lasten käytössä, kuten dvd-leffojen katseluun, se vanhus toimisi vielä mainiosti (jos jaksaa odottaa sen käynnistymisen yli :D )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asenna siihen käyttöjärjestelmä uudestaan niin luulis virkoovan vanhakin kone?

   Poista
  2. Voisin kokeilla. Viimeeksi kun päivitin käyttöjärjestelmän se hidastui entisestään. Nyt, kun kaikki tärkeät dokumentit on tallessa siellä ja täällä, niin voisin tyhjentää vanhuksen ja asentaa tuon käyttöjärjestelmän kokonaan uudelleen.

   Poista
 5. Omaan 2012 Airiin tarvitsisi myös vaihtaa akku jossain vaiheessa.
  https://www.google.fi/amp/www.macrumors.com/2016/11/29/early-2009-to-early-2011-macs-obsolete/amp/?client=safari
  Applen mielestä 5-7 vuotta koneet ovat vanhentuneita. Harmi, koska oma toimii yhtä hyvin kuin uutena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä juttu. Pakko nostaa syyttävää ja heristävää sormea Applea kohtaan. Osasyynä siihen, että käytän vanhaa (2011 puolivälin malli) konettani on se, että rauta ei ole juurikaan kehittynyt enää vuosien saatossa. Luulisi, että nykykoneissa olisi jokaisessa jo iso SSD levy, vähintään 16 Gt muistia, akkukesto vähintään 12 h ja kaikki muut herkut... Mutta ei. Vanha koneeni on joltain osin vieläkin parempi, kuin markkinoilla nykyisin myytävät mallit. Tietyiltä osin Apple on jopa mennyt väärään suuntaan. Miksi ihmeessä esim magneettinen Magsate -virtaliitin katosi? Kuulemma uusien koneiden korjaus ja komponenttipäivityskin on tehty jo erittäin vaikeaksi erilaisten liimausten ja juotosten takia. En siis osta uutta konetta niin pitkään, kun parempaa ei ole tarjolla. Äänestän siis jaloillani avaamatta lompakkoani.

   Poista
  2. Ilmeisesti Macit eivät ole Applelle niin hyvä rahalähde kuin mobiili/tablet-bisnes, joten koneet ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Harmi vain, koska tätä on ollut ilo käyttää.

   Poista