10. kesäkuuta 2016

Sähkö- ja pienelektroniikkaromun korjausvinkkejä - Akun vaihto

Edellinen artikkeli: Elektroniikan ja muidenkin tavaroiden korjausvinkkejä on paisunut jo sen verran pitkäksi, että ajattelin selkeyden vuoksi pyhittää kokonaan uuden artikkelin erilaisille korjausvinkeille ja esimerkeille koskien erilaisia pienelektroniikkalaitteita, joita itse on tullut ajan mittaan korjattua. Se mikä toiselle on jo romua, saattaa toiselle olla vielä ihan käyttökelpoista. Aina käytöstä poistetut sähkö- ja elektroniikkalaitteet eivät ole käyttökelvottomia. Yleensä niistä on vain jokin komponentti rikki tai parhaimmassa ja helpoimmassa tapauksessa vain akku käyttöikänsä lopussa. Pienellä näppäryydellä ja omatoimisuudella tällaisesta laitteesta saa uutta vastaavan. Nykyisin vanhan ja huonosti toimivan laitteen tilalle ostetaan uusi laite, koska se tulee yleensä halvemmaksi. Luonnonvaroja kuitenkin tuhlataan, kun korjattavissa oleva laite päätyy kaatopaikalle. Haluaisinkin näillä omilla esimerkeilläni vähän herätellä korjauskulttuuria uuteen eloon. Toivottavasti näistä on edes jollekin pientä apua.

Tee se itse - Do it yourself. Vain tekemällä oppii ja todennäköisesti myös säästää.

Tästä artikkelista löytyy korjausvinkkejä seuraaviin asioihin:

  • Hiustenleikkuukoneen akun vaihto (Philips 5000 sarja)
  • Sähköhammasharjan akun vaihto (Braun Oral-B Pro600)


Philips hiustenleikkuukone 5000 sarja, malli QC5015


Ostin joskus vuosia sitten akulla toimivan yksinkertaisen hiustenleikkuukoneen, muistaakseni vajaan 30 euron hintaan. Laite toimii akulla ja tuotetiedoissa sen sanotaan toimivan 12 tunnin latauksella noin 50 minuuttia. Laitteelle luvattiin 2 vuoden takuu ja sen ajan se on palvellutkin hyvin tarkoituksessaan. Olen leikannut sillä useaan kertaan itse hiukseni ja siistinyt muuta karvoitusta. Akku on kuitenkin alkanut vedellä ihan viimeisiään. Ei ole kivaa, jos paksuja hiuksia leikatessa tehoja ei enää ole, laite yhtäkkiä hyytyy ja pää on vasta puoliksi ajettu :)

Laite avattuna. Vähän puhdistusta laikkuupäähän ja akun vaihto, niin kaikki taas toimii.

Ällistyttävää yksinkertaisuutta. Terän lisäksi löytyy oikeastaan vain moottori ja akku muutaman johdon lisäksi.

Philipsin hiustenleikkuukoneen saa helposti auki käyttämällä ohutta ruuvimeisseliä ja vääntämällä jommasta kummasta sivusta kuori auki. Laitteen sisältä ei löydy oikeastaan muita komponentteja, kuin terien lisäksi moottori ja akku. Muutama sähköjohto tietenkin, kytkin ja virtaliitin, mutta ällistyttävän simppeli rakenne. Ei luulisi tällaisen koneen tekemisen maksavan muutamaa euroa enempää. Varmasti ihan kiva kate myydä hiustenleikkuukonetta, jossa on vain pari komponenttia muovikuoren sisällä.

Hienoa olisi, jos vanhan akun vaihto tapahtuisi kuin kaukosäätimestä. Paristokoteloon vain uusi eheämpi akku. Johdot on kuitenkin juotettu pariston niin sanottuihin liuskoihin/korvakkeisiin. Normaalia paristoa tilalle ei siis voi juottaa, koska paristo sulaisi ja tina ei siihen tartu. Vanha akku korvataan siis vastaavalla: (NiMH 1,2V 650 mAh) AAA -koon kenno juotoslipoilla. Tällaisia myy esimerkiksi elektroniikan komponenttien verkkokauppa ja myymälä Partco. Hintaa yksittäiselle akulle on 4,71 euroa. Juotettaessa kannattaa muistaa, että + ja - pää tulevat oikein päin. Jos kolvi siis pysyy vähänkään kädessä, niin homma on hoidettu erittäin nopeasti. Eniten aikaa menee siihen, että odottelee kolvin lämpenemistä. Mielestäni erittäin hyvin, jos vajaalla vitosella saa vajaan 30 euron laitteelle taas pari vuotta lisäaikaa.


Braun Oral-B Professional care sähköhammasharja, Pro600 (malli 4729)


On kaksi asiaa, joista en haluaisi luopua. Polkupyöräni ja sähköhammasharja. Hampaiden harjaus on aina ollut jotenkin pakkopullaa. Tavallisella harjalla tuli harjattua hampaat vain kerran illassa. Jotenkin tylsää koko hommaa. Jos jokin asia on tarpeeksi vaivalloista, niin ei sitä luonnollisesti jaksa tehdäkään. Kun talouteeni saapui sähköhammasharja, niin käytin sitä jo aamuin ja illoin, kuten pitääkin. Harjaaminen sähköhammasharjalla on mielestäni vain niin paljon helpompaa, nopeampaa ja vaivattomampaa.

Veljeni sähköhammasharja on noin reilun parin vuoden ikäinen. Akku on siitä jo lähes kokonaan kuollut, koska harjasosa ei pyöri tehokkaasti edes pitkälläkään latauksella. Sama vaiva alkaa kohta olla edessä myös omassa sähköhammasharjassani. Korjaus on siis paikallaan. Hiustenleikkuukoneeseen verrattuna akun vaihto on merkittävästi hankalampi operaatio. Osat ja koko koneisto on pakattu hammasharjan muovikoteloon erittäin kompaktisti. Yhtään ylimääräistä tilaa ei ole. Juottaminen on jo suhteellisen tarkkaa puuhaa, eikä käsi saa täristä.  Hyvät englanninkieliset ohjeet hommaan löytyy tästä. Jos kuvat ja tekstit eivät jostain syystä riitä, niin akun vaihdosta löytyy myös Youtube-video. Ohjeita voi todennäköisesti soveltaa muihinkin sähköhammasharjan malleihin.

Pelkästään jo akun irti saamiseksi pitää tiukkaan pakattua koneistoa juottaa irti.
Jotta sähköhammasharjan akkuun pääsee edes käsiksi, pitää kotelon avauksen jälkeen purkaa ja juottaa osa koneistosta irti. Homma voi ensialkuun näyttää vaikealta ja jopa ylitsepääsemättömältä, mutta on loppujen lopuksi ohjeita seuraamalla loogista. Neljä liitosta pitää kolvata auki ja takaisin kiinni, jotta akun voi vaihtaa. Kaksi liitosta näistä on moottoriin ja kaksi itse akun napoihin. Kolvaushistoriasta riippuen aikaa voi operaatiossa mennä vajaasta puolesta tunnista reiluun kahteenkin tuntiin. Esimerkiksi itse en saanut akun toista, negatiivisesta navasta lähtevää liuskaa millään juotettua irti piirilevystä, vaan päädyin loppujen lopuksi leikkaamaan sen leikkureilla irti. Saman kohdan tinaaminen akunvaihdon jälkeen takaisin oli myös hivenen hankalaa ja todennäköisesti homman vaikein kohta, koska tila oli kolvilleni jo melkein liiankin ahdas.

Onko sähköhammasharjan uuden akun vaihto sitten järkevää? Muistaakseni vastaavan hammasharjan (Oral-B PRO600) hinta on luokkaa 50 euroa. Uusi ladattava paristo Partco verkkokaupasta maksaa 4,84 euroa. Pariston tarkka malli: 4/5 AA-koon kenno juotoslipoilla, NiMH 1,2V 1200 mAh, mitat: 14 x 43 mm. Periaatteessa kapasiteetiltaan isompi normaalikoon AA-kennokin juotoskorvakkeilla varmaan kävisi, mutta tällöin paristokotelon metallijousta pitäisi lyhentää. Noin viidellä eurolla saa siis noin viidenkympin laitteelle taas pari vuotta lisäaikaa, eikä vanha laite kuormita luontoa, saati uuden laitteen valmistus rasita ympäristöä. Jos omalle vapaa-ajalle kuitenkin laskee jotain arvoa, niin rahallisesti on todennäköisesti järkevämpää ostaa jo uusi laite. Elektroniikan juottaminen ja korjaus on kuitenkin taito, josta voi olla paljonkin hyötyä myös tulevaisuudessa, joten näillekin opeille ja kehittyville taidoille pitää laskea jokin arvo.

Pienelektroniikan kohdalla säästö korjauskuluissa ei välttämättä ole kovin suuri, mutta esimerkiksi kannettavien tietokoneiden tai kännyköiden kohdalla tilanne voi olla toinen. Esimerkiksi itse vielä käytän pitkään palvellutta MacBook Airia, jonka akku alkaa olemaan reilun 1 200 latauksen jälkeen enää puolikuntoinen. Uuden akun vaihto ei netistä löytyvien lähteiden mukaan ole kovin kummoinen juttu, joten päätinkin tehdä sen itse: MacBook Air ja akun vaihto. Noin satasella saa akun suomalaisesta kivijalkakaupasta ja nettikaupoista noin puoleen hintaan. Samaisesta MacBook Airin akun vaihdosta esimerkiksi Tector veloittaa osineen ja töineen 179 euroa. Säästö on aika huomattava.


5 kommenttia:

  1. Hyviä vinkkejä, mutta ladattavien laitteiden kohdalla kannattaa muistaa sähköturvallisuus. Jos vähänkään omat taidot epäilyttävät niin kannattaa ostaa uusi laite. Muutaman kympin säästö ei paljon lohduta jos talo palaa sen takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Sähköturvallisuus kannattaa aina muistaa. Mikä tahansa sähkölaite voi kuitenkin syttyä palamaan sopivasti vikaantuessaan, tarkoitushakuinen pelottelu tässä on vähän naivia. Onhan noita ollut lehtien palstoilla, milloin kännykän akku, tasapainoskootterin akku tai ladattava akkuporakone on syttynyt palamaan. Mitä suurivirtaisempi laite, niin sitä vakavampi ongelma.

      Jokaisessa asiassa pätee se, että jos et tiedä mitä teet, niin jätä tekemättä. Argumentti ei kuitenkaan tarkoita sitä, että oppiminen on kiellettyä. Ja miten sitä paremmin oppisikaan, kuin tekemällä ja kokeilemalla. Nyt on kuitenkin kyse vain pienen akun vaihdosta. Mitään ei itse laitteessa muuteta ja kaikki jätetään ennalleen. Eipä ole vielä omaan tietoisuuteen tullut, että tällainen pienelektroniikka olisi syttynyt kunnolla palamaan, tuskinpa akussa on edes tarpeeksi energiaa siihen. Käryttää se toki voisi. Jos laite on jätetty oikeaoppiseen paikkaan latautumaan (ei helposti syttyvää materiaalia ympärillä) ja valvonnan alle, kuten esim pesukonetta käytettäessä, niin kyllä aikaa ongelman haistamiseen ja huomaamiseen olisi.

      Poista
  2. Jos omat taidot eivät riitä, niin myös akkuliikkeistä kannattaa kysellä. Omalla kotipaikkakunnallani sähköhammasharjan akun vaihto maksoi akkuliikkeessä 17€. Jos sillä saa muuten toimivalle ~70€:n harjalle käyttöikää seuraavat 4-5 vuotta lisää, niin ei paha. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei ole paha hinta tuo summa. Itse en edes tekisi tuolla summalla korjausta tässä artikkelissa viitattuun hammasharjaan, jos joku kyselisi ja yrittäjä olisin. Sen verran hankalaa juurikin tuolla mallilla, että ei pääsisi tuntipalkoille.

      Hyvä että tuollaisia liikkeitä vielä on. Toivottavasti myös mainostavat palveluitaan. Itse asun pääkaupunkiseudulla ja etsiskelin Audioengine A5 kaiuttimille korjausta. Vajaaseen kymmeneen korjausliikkeeseen olin yhteydessä. Yksikään ei korjaa. Osa ei edes vastannut yhteydenottoon ja osasta ei edes tiennyt, mitä tarkalleen korjaavat. Valitettavasti kuoleva toimiala, jos asiakkaiden kohtelu ja mainostaminen on tuota tasoa.

      Poista
  3. Meillä on muuten myös tuommoinen. Hetken jo mietin, että onko siinä jotain vikaa, kun ei hiusten leikkaus sujunut kuten pitäisi. Täytyy ehdottomasti puhdistaa se, varmasti myös katsella alkaliparistoja seuraavan kerran kauppaan mennessä. Tuo on kyllä hyvä, kun voi avata noin helposti.

    VastaaPoista